Reklama

Z marzeń wyrosła w Korczynie fabryka i pijalnia czekolady

A A A
Ewelina Czyżewska

Dodano: 25-08-2017

Fot. Tadeusz Poźniak

Fot. Tadeusz Poźniak

ZDJĘCIA

zobacz wszystkie ›
Od zawsze wiedział, co chce w życiu robić. W szkole wybrał profil cukierniczy, ale jak sam mówi, wypiekanie tortów nie było jego pasją. Marzył o produkcji czekolady. Że marzenia się spełniają, udowadnia już od sześciu lat, bo już od tylu jest zawodowym „czekoladnikiem”. Dziś w Korczynie Mirosław Pelczar oprócz manufaktury, prowadzi również Pijalnię Czekolady, gdzie w specjalnie podświetlanych ladach mienią się niczym biżuteria praliny i trufle, a na ścianie kaskadą płynie mleczna czekolada.

Do niedawna czekolady i trufle Mirosława Pelczara można było zamówić wyłącznie przez internet lub telefon, albo kupić w sklepach pamiątkarskich. Mimo, iż w głowie czekoladnika od dawna krążył pomysł stworzenia pijalni czekolady, to ciągle brakowało czasu i miejsca na jego realizację. - Sytuacja się zmieniła, gdy z pomieszczenia znajdującego się pod manufakturą czekolady wyprowadził się bank – opowiada chocolatier Mirosław Pelczar, właściciel pijalni i wytwórni czekolady. - Wielu ludzi pytało mnie, czy jestem pewien, że to dobry pomysł. Przestrzegali, że Korczyna to nie miejsce na taką inwestycję. A ja od początku wierzyłem w sukces. Jesteśmy jedynymi na Podkarpaciu producentami czekolady, którzy mają swoją pijalnię. Na jej wzorze będziemy chcieli zbudować franczyzę, bo ludzie sami zgłaszają się do nas z propozycją współpracy.

Manufaktura czekolady na początek

Mirosław Pelczar w zawodzie cukiernika pracuje już od 18 lat. Wcześniej zajmował się cukiernictwem w szerokim tego słowa znaczeniu, ale od 6 lat pracuje wyłącznie z czekoladą. - Co prawda w Polsce nie ma zdefiniowanego pojęcia chocolatier. Jest cukiernik i profile, jak lodziarz czy karmelarz. Więc sami przyjęliśmy nazwę czekoladnik, jako określenie tego czym się zajmujemy – wyjaśnia Mirosław Pelczar. – Bo w Polsce też można robić dobrą czekoladę, nie musi to być Belgia czy Francja. Liczy się pasja, zaangażowanie i serce do tego, co się robi.

Zakład produkcyjny mierzy ok. 200 metrów kwadratowych. Na co dzień zatrudnionych jest w nim sześć osób, ale w sezonie świątecznym, który w wytwórni czekolady rozpoczyna się już we wrześniu, ta liczba zwiększa się do dziesięciu. Nad całością czuwa pan Mirosław i jego żona, która również jest cukiernikiem.

- Żona zajmuje się pakowaniem i nadzoruje funkcjonowanie pijalni. Ja natomiast więcej czasu spędzam na produkcji – mówi czekoladnik. - Ale wszystkie kompozycje smakowe tworzymy razem. W tym roku powstała linia czekolad do herbaty. To czekolada z dodatkami karmelu, który przygotowujemy z esencji herbaty. Efekt jest piękny, bo tabliczka czekolady wygląda, jakby była z dodatkami bursztynu.

 

Jak powstaje czekolada?

 – Cały proces powstawania czekolady rozpoczyna się w Afryce, skąd odpowiednio zabezpieczone ziarna kakaowca płyną do Europy, a następnie w dużych zakładach rzemieślniczych sortowane są przez maszyny. My jesteśmy manufakturą, więc robimy to ręcznie - tłumaczy właściciel Pijalni Czekolady w Korczynie. - Ziarno bowiem należy wyczyścić z patyków i kamieni. Następnie wyselekcjonowane ziarno prażymy w piecu, w odpowiedniej temperaturze. Każdy zakład robi to w swojej temperaturze, bo o tego zależy smak produktu. Niektóre są bardziej kwaskowate, inne bardziej owocowe czy ziemiste, a czasem tytoniowe. W trakcie prażenia ziarno musi być cały czas mieszane i przesypywane.

Po prażeniu ziarna są miażdżone i łuskane, a później - odwiewane. - Następnie ziarno mielimy w młynkach i wkładamy do konszy, w której ziarno kręci się i rozciera z brzydkiej, twardej konsystencji na gładką czekoladę – mówi Mirosław Pelczar. - Proces konszowania trwa około 50 godzin. By stworzyć czekoladę mleczną, w trakcie tego procesu dodaje się cukier i mleko, a do czekolady gorzkiej odrobinę cukru, w zależności od zawartości kakao.

Reklama

Po zakończeniu procesu konszowania czekolada, co prawda, jest już gotowa do spożycia, ale tylko w wersji płynnej. - Nie możemy jeszcze wylać z niej czekolady czy pralin, bo w tej formie nie zastygnie do odpowiedniej postaci – dodaje czekoladnik. – Musi zostać poddana procesowi temperowania, który polega na podgrzaniu jej do temperatury 48 stopni Celsjusza, a później szybkim schłodzeniu. Wszystkie kryształki, które są odpowiedzialne za krystalizację czekolady, muszą się połączyć. W zależności od rodzaju czekolady, różne są zakresy temperatury chłodzenia. Gorzką chłodzimy do temperatury od 30 do 32 stopni, mleczną od 29 do 30 stopni, a białą od 28 do 29. Jeden lub dwa stopnie robią różnicę. Natomiast, jeżeli utrzymujemy czekoladę w temperaturze od 30 do 32 stopni, możemy pracować z nią przez cały dzień. Ale jeśli ją przegrzejemy, kryształki oddzielają się od całości. Dobrze stemperowana czekolada nie rozpuszcza się w dłoniach. Oczywiście, ważne są również tłuszcze kakaowe, których my tu używamy. Naturalne rozpuszczają się w innej temperaturze niż roślinne, które często dodawane są do produktów dystrybuowanych na dużą skalę. Temperowanie ma również duży wpływ na wygląd czekolady. Praliny mają zawsze połysk, bo są robione w formie, a trufle są matowe, ponieważ kręcimy je w rękach.

Produkcja tabliczki czekolady nie jest procesem skomplikowanym, ale produkcja praliny wymaga dużo więcej uwagi. - Musimy przestrzegać odpowiedniej temperatury w pracowni, nie może ona przekraczać 20 stopni Celsjusza – wyjaśnia czekoladnik z Korczyny. - Musimy również prawidłowo przygotować nadzienie, które musi być odpowiednio zmiksowane i mieć odpowiednią temperaturę. Później praliny odpowiednio długo leżą w chłodni. Bardzo istotne jest, żeby nie nabrały wilgoci, bo stracą połysk.

Pijalnia czekolady w stylu lat 30

O tym, że jesteśmy niedaleko pijalni czekolady, czuć już w powietrzu. W środku natomiast, panuje klimat jak bajce. Po ścianie płynie czekolada, a pod sufitem znajdują się rury, które połączone z maszynami ustawionymi na podłodze pokazują, jaki proces musi przejść ziarno kakaowca, zanim stanie się słodką czekoladą. Jest młynek do mielenia oraz urządzenie do prażenia nasion i konszowania czekolady. A na stolikach stoją miseczki z surową czekoladą. Taką czekoladę wozi również, ustawiony na maszynie do prażenia czekolady, pociąg.

- Większość rzeczy, które znajdują się w pijalni, wykonywałem wspólnie ze znajomym po godzinach pracy. Wszystko trwało około trzech miesięcy – opowiada właściciel. - Kolejne pociągi będą jeździły wzdłuż ścian pijalni. Na uruchomienie czekają też krany w ścianie, z których wkrótce popłynie gorzka, mleczna i biała czekolada.

W pijalni spróbować możemy różnych smaków czekolady pitnej, podawanej również z dodatkami owoców, lodów czy bitej śmietany. Jeśli jednak ktoś woli tabliczkę czekolady, znajdzie ich tu wiele rodzajów. Może to być czekolada inspirowana winem lub czekolady z dodatkami suszonych owoców, chili, cynamonu, imbiru, a nawet złota. Są też praliny i trufle wyeksponowane w specjalnie podświetlanych ladach.

– Praliny i trufle to bardzo delikatny wyrób. Muszą być przechowywane w odpowiedni sposób, by nie pokrywały się nalotem i nie traciły połysku – wyjaśnia czekoladnik z Korczyny. - Produkujemy też lody, które sprzedajemy na porcje. Często nawet nie kalkulujemy, czy produkcja danego produktu nam się opłaca czy nie, ma być to przede wszystkim dobre. Teraz powstała czekolada do herbat, ale w planach mamy już produkcję czekolady do whisky.  Początkowo, tworząc pijalnię, nie planowaliśmy kolejnych. Natomiast już te kilka miesięcy działalności pokazały, że inwestycja ma ogromny potencjał. Prowadzimy już pierwsze rozmowy na temat franszyzy. Ale nie zależy nam na tym, by szybko otwierać kilka kolejnych w różnych miejscach Polski. To wiązałoby się z koniecznością nadzorowania, a my musimy być tu na miejscu i pilnować tego, co już mamy.

KOMENTARZE

Grzechy dozwolone na twoim stole. Jedz na zdrowie

Czerwone wino, jajka, kawę, masło wykreślasz ze...

Czas podróży. Kierunek Kreta

Lazur nieba i morza, pewna, słoneczna pogoda, pyszne jedzenie i... ceny niespecjalnie odbiegające...

Bispol rozbuduje fabrykę. Ma zezwolenie na inwestycję

Firma Bispol, czołowy producent świec i...

Na Podkarpaciu powstaje szlak turystyczny związany z COP-em

Hale fabryki Wisan, jednego z największych producentów firanek w Polsce, Wytwórnia Filtrów PZL Sędziszów S.A., osiedle robotnicze w Stalowej Woli oraz kilka innych obiektów...

Dawna Alima-Gerber ma już 90 lat! Fabryka zaczynała od cukierków

Należąca dziś do koncernu Nestlé, fabryka Gerbera w Rzeszowie, powstała jeszcze przed II wojną światową. Najpierw produkowała słodycze, a potem zasłynęła...

zobacz więcej
Reklama

Bolidy Caro Cars - dzieło mistrzów z Mielca

Rzemiosło na najwyższym poziomie! Gratulacje, Lech i Karol!...

50 lat zapory i elektrowni w Solinie - strategiczna polska inwestycja od środka

Gabinet Krzysztofa Majchera, dyrektora Zespołu Elektrowni Wodnych Solina-Myczkowce w Solinie, od wysokiej na 60-metrów ściany wody dzieli...

Wraca południowa obwodnica Rzeszowa. Pierwszy wariant aktualny

- Zazwyczaj pod koniec perspektywy budżetowej są fundusze unijne, które trzeba jeszcze szybko wydać. To szansa na pieniądze na drogę południową. Ona musi być wybudowana...

Autobusy na lotnisko w Jasionce od lipca co godzinę

Od pierwszego lipca br. Zarząd Transportu Miejskiego w Rzeszowie porozumieniu z zarządem Portu Lotniczego Rzeszów-Jasionka wprowadził zmiany do rozkłady jazdy autobusów, które kursowały na...

Reklama

S19 w stronę Sokołowa Młp. będzie mieć drugą jezdnię

Droga ekspresowa S19 od Rzeszowa w stronę Sokołowa Małopolskiego będzie w przyszłości rozbudowana o drugą jezdnię na odcinku 15 kilometrów. Prace przygotowawcze do tej inwestycji...

Pierwszy na Podkarpaciu kandydat zjednoczonej opozycji na burmistrza

Kampanię wyborczą właśnie rozpoczęli Demokraci Ziemi Sanockiej - we wtorek 22 maja, przedstawiciele opozycyjnej koalicji, która zawiązała się w styczniu br...

Pociągi z Przemyśla do Berlina pojadą jeszcze w tym roku

PKP Intercity jeszcze w tym roku uruchomi połączenie kolejowe z Przemyśla do Berlina. Informację podał Marek Chraniuk, prezes PKP Intercity podczas konferencji na temat inwestycji...

Droga lotniskowa będzie gotowa dopiero na koniec lipca

Nie w połowie czerwca, jak wcześniej zapowiadano, ale na koniec lipca będzie gotowa droga łącząca Rudną Małą z Jasionką. Zgodnie z umową, termin zakończenia robót przez firmę Skanska...

Udany debiut ML System na giełdzie. Zbuduje fabrykę rewolucyjnych szyb

ML System, firma technologiczna jest dowodem na to, że unikatowe patenty to najlepszy sposób na szybki sukces. W 2007 r. firma zaczynała działalność...

zobacz więcej

POLECANE

VIP Biznes&Styl Nr. 58

VIP Biznes&Styl Nr. 58
w numerze m.in.:

• JIVR Bike z Mielca • Nauka uprawiana w symbiozie z biznesem • Lekarz, który zaraził się wirusem podróży • Twarze Podkarpacia. 10 lat VIP Biznes&Styl • Plakaty Wiesława Grzegorczyka • Kongres TSLA Expo 2018 Autosan wstaje z kolan • 50 lat zapory i elektrowni
Money.pl - Kliknij po więcej
Giełda
GPW 2018-07-20 18:59
WIG 57303.81 +1,27%
WIG20 2182.92 +1,68%
mWIG40 4215.95 +0,26%
sWIG80 12670.7 +0,16%
Wspierane przez Money.pl
Money.pl - Serwis Finansowy nr 1
Kursy walut
NBP 2018-07-20
USD 3,7170 +0,02%
EUR 4,3275 +0,28%
CHF 3,7199 +0,21%
GBP 4,8376 +0,06%
Wspierane przez Money.pl
Money.pl - Kliknij po więcej
Surowce - notowania online
Nazwa Jednostka Wartość [USD] Zmiana Ostatnia zmiana
 Złoto uncja 1231,90 +0,00% [22:59]
 Ropa brent baryłka 72,99 +0,00% [22:59]
 Pallad uncja 889,60 +0,00% [22:59]
 Platyna uncja 828,90 +0,00% [22:59]
 Srebro uncja 15,56 +0,00% [22:59]
Wspierane przez Money.pl
http://www.swiatpogody.pl
Reklama

NASI PARTNERZY

zamknij

Szanowny Czytelniku !

Zanim klikniesz „Zgadzam się” lub zamkniesz to okno, prosimy o przeczytanie tej informacji. Prosimy w niej o Twoją dobrowolną zgodę na przetwarzanie Twoich danych osobowych przez naszych partnerów biznesowych oraz przekazujemy informacje o tzw. cookies i o przetwarzaniu przez nas Twoich danych osobowych. Klikając „Zgadzam się” lub zamykając okno, zgadzasz się na poniższe. Możesz też odmówić zgody lub ograniczyć jej zakres.

Zgoda

Jeśli chcesz zgodzić się na przetwarzanie przez Zaufanych Partnerów Grupy SAGIER Twoich danych osobowych, które udostępniasz w historii przeglądania stron i aplikacji internetowych, w celach marketingowych (obejmujących zautomatyzowaną analizę Twojej aktywności na stronach internetowych i w aplikacjach w celu ustalenia Twoich potencjalnych zainteresowań dla dostosowania reklamy i oferty) w tym na umieszczanie znaczników internetowych (cookies itp.) na Twoich urządzeniach i odczytywanie takich znaczników, kliknij przycisk „Przejdź do serwisu” lub zamknij to okno.
Jeśli nie chcesz wyrazić zgody, kliknij „Nie teraz”. Wyrażenie zgody jest dobrowolne. Możesz edytować zakres zgody, w tym wycofać ją całkowicie, przechodząc na naszą stronę polityki prywatności. Powyższa zgoda dotyczy przetwarzania Twoich danych osobowych w celach marketingowych Zaufanych Partnerów. Zaufani Partnerzy to firmy z obszaru e-commerce i reklamodawcy oraz działające w ich imieniu domy mediowe i podobne organizacje, z którymi Grupa SAGIER współpracuje.
Podmioty z Grupy SAGIER w ramach udostępnianych przez siebie usług internetowych przetwarzają Twoje dane we własnych celach marketingowych w oparciu o prawnie uzasadniony, wspólny interes podmiotów Grupy SAGIER. Przetwarzanie takie nie wymaga dodatkowej zgody z Twojej strony, ale możesz mu się w każdej chwili sprzeciwić. O ile nie zdecydujesz inaczej, dokonując stosownych zmian ustawień w Twojej przeglądarce, podmioty z Grupy SAGIER będą również instalować na Twoich urządzeniach pliki cookies i podobne oraz odczytywać informacje z takich plików. Bliższe informacje o cookies znajdziesz w akapicie „Cookies” pod koniec tej informacji.

Administrator danych osobowych

Administratorami Twoich danych są podmioty z Grupy SAGIER czyli podmioty z grupy kapitałowej SAGIER, w której skład wchodzą Sagier Sp. z o.o. ul. Cegielniana 18c/3, 35-310 Rzeszów oraz Podmioty Zależne. Ponadto, w świetle obowiązującego prawa, administratorami Twoich danych w ramach poszczególnych Usług mogą być również Zaufani Partnerzy, w tym klienci.
PODMIOTY ZALEŻNE:
http://www.biznesistyl.pl/
http://poradnikbudowlany.eu/
http://modnieizdrowo.pl/
http://www.sagier.pl/
Jeżeli wyrazisz zgodę, o którą wyżej prosimy, administratorami Twoich danych osobowych będą także nasi Zaufani Partnerzy. Listę Zaufanych Partnerów możesz sprawdzić w każdym momencie na stronie naszej polityki prywatności i tam też zmodyfikować lub cofnąć swoje zgody.

Podstawa i cel przetwarzania

Twoje dane przetwarzamy w następujących celach:
• 1. Jeśli zawieramy z Tobą umowę o realizację danej usługi (np. usługi zapewniającej Ci możliwość zapoznania się z jednym z naszych serwisów w oparciu o treść regulaminu tego serwisu), to możemy przetwarzać Twoje dane w zakresie niezbędnym do realizacji tej umowy.
• 2. Zapewnianie bezpieczeństwa usługi (np. sprawdzenie, czy do Twojego konta nie loguje się nieuprawniona osoba), dokonanie pomiarów statystycznych, ulepszanie naszych usług i dopasowanie ich do potrzeb i wygody użytkowników (np. personalizowanie treści w usługach), jak również prowadzenie marketingu i promocji własnych usług (np. jeśli interesujesz się motoryzacją i oglądasz artykuły w biznesistyl.pl lub na innych stronach internetowych, to możemy Ci wyświetlić reklamę dotyczącą artykułu w serwisie biznesistyl.pl/automoto. Takie przetwarzanie danych to realizacja naszych prawnie uzasadnionych interesów.
• 3. Za Twoją zgodą usługi marketingowe dostarczą Ci nasi Zaufani Partnerzy oraz my dla podmiotów trzecich. Aby móc pokazać interesujące Cię reklamy (np. produktu, którego możesz potrzebować) reklamodawcy i ich przedstawiciele chcieliby mieć możliwość przetwarzania Twoich danych związanych z odwiedzanymi przez Ciebie stronami internetowymi. Udzielenie takiej zgody jest dobrowolne, nie musisz jej udzielać, nie pozbawi Cię to dostępu do naszych usług. Masz również możliwość ograniczenia zakresu lub zmiany zgody w dowolnym momencie.

Twoje dane przetwarzane będą do czasu istnienia podstawy do ich przetwarzania, czyli w przypadku udzielenia zgody do momentu jej cofnięcia, ograniczenia lub innych działań z Twojej strony ograniczających tę zgodę, w przypadku niezbędności danych do wykonania umowy, przez czas jej wykonywania i ewentualnie okres przedawnienia roszczeń z niej (zwykle nie więcej niż 3 lata, a maksymalnie 10 lat), a w przypadku, gdy podstawą przetwarzania danych jest uzasadniony interes administratora, do czasu zgłoszenia przez Ciebie skutecznego sprzeciwu.

Przekazywanie danych

Administratorzy danych mogą powierzać Twoje dane podwykonawcom IT, księgowym, agencjom marketingowym etc. Zrobią to jedynie na podstawie umowy o powierzenie przetwarzania danych zobowiązującej taki podmiot do odpowiedniego zabezpieczenia danych i niekorzystania z nich do własnych celów.

Cookies

Na naszych stronach używamy znaczników internetowych takich jak pliki np. cookie lub local storage do zbierania i przetwarzania danych osobowych w celu personalizowania treści i reklam oraz analizowania ruchu na stronach, aplikacjach i w Internecie. W ten sposób technologię tę wykorzystują również podmioty z Grupy SAGIER oraz nasi Zaufani Partnerzy, którzy także chcą dopasowywać reklamy do Twoich preferencji. Cookies to dane informatyczne zapisywane w plikach i przechowywane na Twoim urządzeniu końcowym (tj. twój komputer, tablet, smartphone itp.), które przeglądarka wysyła do serwera przy każdorazowym wejściu na stronę z tego urządzenia, podczas gdy odwiedzasz strony w Internecie. Szczegółową informację na temat plików cookie i ich funkcjonowania znajdziesz pod tym linkiem. Pod tym linkiem znajdziesz także informację o tym jak zmienić ustawienia przeglądarki, aby ograniczyć lub wyłączyć funkcjonowanie plików cookies itp. oraz jak usunąć takie pliki z Twojego urządzenia.

Twoje uprawnienia

Przysługują Ci następujące uprawnienia wobec Twoich danych i ich przetwarzania przez nas, inne podmioty z Grupy SAGIER i Zaufanych Partnerów:
1. Jeśli udzieliłeś zgody na przetwarzanie danych możesz ją w każdej chwili wycofać (cofnięcie zgody oczywiście nie uchyli zgodności z prawem przetwarzania już dokonanego na jej podstawie);
2. Masz również prawo żądania dostępu do Twoich danych osobowych, ich sprostowania, usunięcia lub ograniczenia przetwarzania, prawo do przeniesienia danych, wyrażenia sprzeciwu wobec przetwarzania danych oraz prawo do wniesienia skargi do organu nadzorczego, którym w Polsce jest Prezes Urzędu Ochrony Danych Osobowych. Pod tym adresem znajdziesz dodatkowe informacje dotyczące przetwarzania danych i Twoich uprawnień.