Reklama

Robimy wino domowe z rozmaitych owoców

A A A
Jadwiga Brzozowska

Dodano: 03-10-2016

Robimy wino domowe z rozmaitych owoców

Moda na trunki domowej roboty wraca wraz z apetytem na swojskie jadło i żywność lepszej jakości. Coraz więcej osób ma też ochotę zmierzyć się z wyzwaniem, jakim jest produkcja wina. Nie jest to rzecz trudna, a jak w niej osiągnąć sukces, podpowiadamy w poniższym artykule.

 Wino możemy produkować na własny użytek i wcale nie łamiemy prawa, pod warunkiem, że nim nie handlujemy.

Akcesoria do produkcji wina

Aby zacząć domową produkcję wina, musimy zakupić odpowiednie naczynia i akcesoria. Potrzebny jest gąsior (szklana beczułka), rurka fermentacyjna, korek do butli, wężyk do zlewania wina, a także butelki, w których zamkniemy gotowe wino. Kupić trzeba również specjalne drożdże do produkcji wina.

Od czego zacząć produkcję wina

Wybieramy zdrowe i dojrzałe owoce i warzywa, bo wino możemy zrobić również z warzyw. Możemy dodać do wina jarzębinę, bakalie i miody.

Następnie przygotowujemy moszcz - sok z owoców i warzyw. Gdy sporządzamy wino ze swoich owoców, na których występują naturalne drożdże, to nie musimy ich myć. Usuńmy tylko szypułki, liście oraz pestki i zróbmy moszcz, który będzie podstawą naszego wina. Trzeba rozgnieść owoce, za pomocą maszynki do mięsa z odpowiednim wkładem albo używając sokowirówki. Moszcz wlewamy do gąsiora, dolewamy syrop z wody i cukru w proporcji litr cukru na litr wody. Wodę z cukrem należy gotować zbierając z wierzchu pianę. Na litr moszczu przypada zazwyczaj nie więcej niż dwa litry wody z cukrem. Im więcej cukru, tym trunek mocniejszy i słodszy. Jeśli owoce są zbyt słodkie, to do moszczu można dodać kwasku, ale z umiarem.

Warto dodać pożywkę dla drożdży - jest dostępna w sklepach. Zakupione drożdże przed dodaniem do moszczu trzeba rozmnożyć. Wsypujemy opakowanie drożdży do szklanki ciepłego, ale nie gorącego soku z owoców z dodatkiem łyżki cukru i odstawiamy na około 4 dni. Możemy też wsypać je do butelki po małym napoju z letnią wodą, dodać dwie łyżeczki cukru i pożywkę. Wlot butelki zatykamy watą, żeby nie zleciały się muszki owocówki. Butelką potrząsamy kilka razy dziennie przez trzy dni. Taka ilość drożdży starczy na ok. 20 litrów nastawu (moszcz i syrop cukrowy).

Drożdże dolewamy do gąsiora i mieszamy, aby połączyły się z moszczem i syropem. Cukier można dodawać też stopniowo - na przykład drugą połowę po kilku tygodniach.

Reklama

Butlę napełnioną mniej więcej do 2/3 wysokości zatykamy korkiem, w którym umieszczamy rurkę fermentacyjną. Balon na domowe wino umieszczamy w ciepłym miejscu, gdzie temperatura utrzymuje się w okolicach 22 st. C.

Podczas dojrzewania wina trzeba kilka razy zlewać go do mniejszego balona tak, aby nie naruszyć osadu. Gąsior stawiamy wyżej, a naczynie, do którego zlewamy domowe wino - niżej. Gumową rurkę wkładamy do wina z większego gąsiora pamiętając, żeby nie dotykała osadu i ostrożnie zasysamy wino, po czym wkładamy drugi koniec rurki do szklanego gąsiora poniżej.

Niektóre domowe wina są gotowe po kilku miesiącach, a ciężkie, deserowe, nawet po dwóch latach. Wino jest gotowe, gdy dwutlenek węgla wydzielający się w butli nie wypycha wody z rurki. Wtedy zlewamy wino do butelek – najlepsze są te z ciemnego szkła. Butelki korkujemy, etykietujemy i przechowujemy w piwnicy. Pamiętajmy, aby na półkach butelki były skierowane szyjką lekko w dół.  Wówczas korek pozostaje mokry i butelka nie rozszczelnia się.

Domowe wino z winogron

Na 10 litrów moszczu z winogron dodajmy pół kilograma cukru, by otrzymać wino 12-procentowe. Jeśli chcemy przyrządzić wino domowe, mające około 15 procent, dodajmy 900 g cukru rozrobionego w wodzie. Zamiast cukru możemy też dodać dwa razy więcej rodzynek, czyli odpowiednio kilogram na wino 12-proc. i 1800 g na wino 15-proc. Po ściągnięciu wina z gąsiora dodajmy kolejną porcję cukru - około 20-20 g na litr, by otrzymać trunek półwytrawny, około 30-60 g/litr na domowe wino półsłodkie.

Na domowe wino z gruszek  potrzeba: 10 l moszczu z gruszek, 300 g cukru, drożdże i 40 g kwasku cytrynowego. I postępujemy, jak w opisie.

Na  domowe wino ze śliwek  potrzebujemy: 10 l moszczu ze śliwek, 4 kg cukru, 3 l wody, drożdże i pożywkę dla nich.

Do zrobienia wina z pomidorów potrzeba: 7 kg pomidorów; 1,5 g pożywki; 2 kg cukru i drożdży. Pierwsze wino ściągamy po około miesiącu.

A może wino z ryżu?
Do jego zrobienia potrzeba: 1 kg surowego ryżu; 2,5 kg cukru; 8 litrów wody, 1 paczkę rodzynek, drożdże winne lub piekarnicze – ok. 7 dag.

Kilogram nieprzegotowanego ryżu wsypujemy do butli i zalewamy syropem z 8 litrów przestudzonej i przegotowanej wody, zmieszanej z 2,5 kg cukru. Dodajemy 150 g rodzynek i 70 g drożdży. Można również dodać inne owoce np. cytryny w postaci soku. Butlę zatykamy korkiem z rurką fermentacyjną i pozostawiamy w ciepłym pomieszczeniu na 15 dni. Po tym czasie wino zlewamy do innego naczynia, aby dofermentowało.

Ryż można wykorzystać jeszcze raz, ale należy go wypłukać z osadu. Wino nastawione drugi raz na tym samym ryżu jest mocniejsze. Wino ryżowe jest klarowne i bezbarwne, więc można zabarwić go karmelem.

KOMENTARZE

Smakowita wiosna. Początek wszystkiego świeżego

Przełom maja i czerwca to czas niezwykle symboliczny...

Co kryją w sobie warzywa i owoce?

Warzywa i owoce zawierają mnóstwo witamin, składników mineralnych oraz błonnika...

Świdośliwa. Skarbnica białka i witamin w twoim ogrodzie

Świdośliwa pochodzi z Kanady i północnych rejonów USA. Jest ceniona ze względu na wartościowe owoce, które zawierają bardzo dużo białka, tłuszczów i błonnika oraz witamin...

Europa w Dukli. Co się stało z polskim ziemiaństwem...

"Europa w rodzinie" to tytuł ekspozycji czynnej w Muzeum Historycznym ? Pałacu w Dukli, dawnej rezydencji Mniszchów i Męcińskich. W roku 2012 odzyskali ją Tarnowscy. Wystawa...

zobacz więcej
Reklama

Jak urządzić przedpokój w małym mieszkaniu?

Przedpokój to pomieszczenie, które nasi goście widzą...

Narożnik - czy to dobry wybór do salonu?

Dobór odpowiednich mebli do salonu nie należy do najłatwiejszych...

Pęknięcia na ścianach - jak je załatać?

Przyczyną pęknięć są najczęściej drgania podłoża lub ścian...

Jak przywrócić blask kuchennym urządzeniom?

W kuchni bez wątpienia, zawsze powinna panować nienaganna czystość. W końcu to miejsce, w którym przygotowujemy i spożywamy posiłki. Czasem jednak kuchnia, przypomina bardziej warsztat twórczy. Wydawać...

Alarm - sposób, by uchronić dom przed włamaniem

Media i policja co roku przestrzegają przed wzrostem liczby włamań na przełomie grudnia i stycznia, kiedy przypada kilka świąt tuż po sobie. Dłuższy urlop skłania ku wyjazdom poza miejsce zamieszkania...

Trochę szczęścia na Nowy Rok - Paulownia cesarska, czyli drzewko szczęścia

Paulownia tomentosa – paulownia omszona (pawłownia) nazywana również królewską na cześć królowej holenderskiej i carskiej księżnej...

Reklama

5 modnych trendów wnętrzarskich w 2018 roku

Urządzanie mieszkania to przyjemna, ale trudna sztuka. Bowiem tylko dobrze przemyślany i przyjazny wystrój sprawia, że czujemy się w nim komfortowo. Jeszcze większa radość w tym, gdy mieszkanie urządzone...

Jak opóźnić opadanie igieł z choinek i stroików świątecznych

Świąteczne dekoracje zazwyczaj wykonywane są na bazie żywych gałązek jedlinowych, pędów poinsecji z różnymi kolorowymi i świecącymi dodatkami. Jeżeli mamy...

Najgorętsze miejscowości nad polskim morzem - tutaj warto zamieszkać

Czy czasami nachodzi Cię taka myśl, że chciałbyś zmienić swoje otoczenie? Na dłuższą bądź krótszą chwilę? Podobno długotrwałe przebywanie w tym...

Zimowe róże, czyli ciemierniki. Piękne, ale trujące. Jak je uprawiać?

Zimą brakuje kolorowych akcentów, niewiele roślin kwitnie o tej porze. Wyjątek stanowią m.in. ciemierniki, rośliny odporne na mróz i kwitnące w zależności...

Zero Waste - ekologiczne trendy w prowadzeniu domu

Zero Waste – to modny trend. Coraz częściej mówi się o tym, w jaki sposób prowadzić gospodarstwo domowe w zgodzie ze środowiskiem naturalnym, jak ograniczyć do minimum ilość generowanych odpadów...

zobacz więcej

POLECANE

VIP Listopad-Grudzień

VIP Listopad-Grudzień
w numerze m.in.:

• VIP tylko pyta - z Markiem Dareckim o przemyśle 4.0 • Ks. prof. Michał Heller i prof. Krzysztof Jakowicz • Rusza zimowa wyprawa na K2
http://www.swiatpogody.pl
Reklama

NASI PARTNERZY