Reklama

Robimy wino domowe z rozmaitych owoców

A A A
Jadwiga Brzozowska

Dodano: 03-10-2016

Robimy wino domowe z rozmaitych owoców

Moda na trunki domowej roboty wraca wraz z apetytem na swojskie jadło i żywność lepszej jakości. Coraz więcej osób ma też ochotę zmierzyć się z wyzwaniem, jakim jest produkcja wina. Nie jest to rzecz trudna, a jak w niej osiągnąć sukces, podpowiadamy w poniższym artykule.

 Wino możemy produkować na własny użytek i wcale nie łamiemy prawa, pod warunkiem, że nim nie handlujemy.

Akcesoria do produkcji wina

Aby zacząć domową produkcję wina, musimy zakupić odpowiednie naczynia i akcesoria. Potrzebny jest gąsior (szklana beczułka), rurka fermentacyjna, korek do butli, wężyk do zlewania wina, a także butelki, w których zamkniemy gotowe wino. Kupić trzeba również specjalne drożdże do produkcji wina.

Od czego zacząć produkcję wina

Wybieramy zdrowe i dojrzałe owoce i warzywa, bo wino możemy zrobić również z warzyw. Możemy dodać do wina jarzębinę, bakalie i miody.

Następnie przygotowujemy moszcz - sok z owoców i warzyw. Gdy sporządzamy wino ze swoich owoców, na których występują naturalne drożdże, to nie musimy ich myć. Usuńmy tylko szypułki, liście oraz pestki i zróbmy moszcz, który będzie podstawą naszego wina. Trzeba rozgnieść owoce, za pomocą maszynki do mięsa z odpowiednim wkładem albo używając sokowirówki. Moszcz wlewamy do gąsiora, dolewamy syrop z wody i cukru w proporcji litr cukru na litr wody. Wodę z cukrem należy gotować zbierając z wierzchu pianę. Na litr moszczu przypada zazwyczaj nie więcej niż dwa litry wody z cukrem. Im więcej cukru, tym trunek mocniejszy i słodszy. Jeśli owoce są zbyt słodkie, to do moszczu można dodać kwasku, ale z umiarem.

Warto dodać pożywkę dla drożdży - jest dostępna w sklepach. Zakupione drożdże przed dodaniem do moszczu trzeba rozmnożyć. Wsypujemy opakowanie drożdży do szklanki ciepłego, ale nie gorącego soku z owoców z dodatkiem łyżki cukru i odstawiamy na około 4 dni. Możemy też wsypać je do butelki po małym napoju z letnią wodą, dodać dwie łyżeczki cukru i pożywkę. Wlot butelki zatykamy watą, żeby nie zleciały się muszki owocówki. Butelką potrząsamy kilka razy dziennie przez trzy dni. Taka ilość drożdży starczy na ok. 20 litrów nastawu (moszcz i syrop cukrowy).

Drożdże dolewamy do gąsiora i mieszamy, aby połączyły się z moszczem i syropem. Cukier można dodawać też stopniowo - na przykład drugą połowę po kilku tygodniach.

Reklama

Butlę napełnioną mniej więcej do 2/3 wysokości zatykamy korkiem, w którym umieszczamy rurkę fermentacyjną. Balon na domowe wino umieszczamy w ciepłym miejscu, gdzie temperatura utrzymuje się w okolicach 22 st. C.

Podczas dojrzewania wina trzeba kilka razy zlewać go do mniejszego balona tak, aby nie naruszyć osadu. Gąsior stawiamy wyżej, a naczynie, do którego zlewamy domowe wino - niżej. Gumową rurkę wkładamy do wina z większego gąsiora pamiętając, żeby nie dotykała osadu i ostrożnie zasysamy wino, po czym wkładamy drugi koniec rurki do szklanego gąsiora poniżej.

Niektóre domowe wina są gotowe po kilku miesiącach, a ciężkie, deserowe, nawet po dwóch latach. Wino jest gotowe, gdy dwutlenek węgla wydzielający się w butli nie wypycha wody z rurki. Wtedy zlewamy wino do butelek – najlepsze są te z ciemnego szkła. Butelki korkujemy, etykietujemy i przechowujemy w piwnicy. Pamiętajmy, aby na półkach butelki były skierowane szyjką lekko w dół.  Wówczas korek pozostaje mokry i butelka nie rozszczelnia się.

Domowe wino z winogron

Na 10 litrów moszczu z winogron dodajmy pół kilograma cukru, by otrzymać wino 12-procentowe. Jeśli chcemy przyrządzić wino domowe, mające około 15 procent, dodajmy 900 g cukru rozrobionego w wodzie. Zamiast cukru możemy też dodać dwa razy więcej rodzynek, czyli odpowiednio kilogram na wino 12-proc. i 1800 g na wino 15-proc. Po ściągnięciu wina z gąsiora dodajmy kolejną porcję cukru - około 20-20 g na litr, by otrzymać trunek półwytrawny, około 30-60 g/litr na domowe wino półsłodkie.

Na domowe wino z gruszek  potrzeba: 10 l moszczu z gruszek, 300 g cukru, drożdże i 40 g kwasku cytrynowego. I postępujemy, jak w opisie.

Na  domowe wino ze śliwek  potrzebujemy: 10 l moszczu ze śliwek, 4 kg cukru, 3 l wody, drożdże i pożywkę dla nich.

Do zrobienia wina z pomidorów potrzeba: 7 kg pomidorów; 1,5 g pożywki; 2 kg cukru i drożdży. Pierwsze wino ściągamy po około miesiącu.

A może wino z ryżu?
Do jego zrobienia potrzeba: 1 kg surowego ryżu; 2,5 kg cukru; 8 litrów wody, 1 paczkę rodzynek, drożdże winne lub piekarnicze – ok. 7 dag.

Kilogram nieprzegotowanego ryżu wsypujemy do butli i zalewamy syropem z 8 litrów przestudzonej i przegotowanej wody, zmieszanej z 2,5 kg cukru. Dodajemy 150 g rodzynek i 70 g drożdży. Można również dodać inne owoce np. cytryny w postaci soku. Butlę zatykamy korkiem z rurką fermentacyjną i pozostawiamy w ciepłym pomieszczeniu na 15 dni. Po tym czasie wino zlewamy do innego naczynia, aby dofermentowało.

Ryż można wykorzystać jeszcze raz, ale należy go wypłukać z osadu. Wino nastawione drugi raz na tym samym ryżu jest mocniejsze. Wino ryżowe jest klarowne i bezbarwne, więc można zabarwić go karmelem.

KOMENTARZE

Reklama

Kiszenie jest ok!

Nic tak nie smakuje latem, jak ogórki małosolne… Przy niewielkim nakładzie pracy uzyskamy wyborny efekt końcowy...

Wybieramy panele podłogowe - ważna jest klasa ścieralności

Planując zakup paneli podłogowych musimy pamiętać, że podłoga jest nie tylko stylowym wykończeniem aranżacji. To inwestycja na długie lata, dlatego warto zwrócić szczególną...

Trwają borówkowe żniwa

Dzieciaki na zmianę z kwiczołami, chętnie skubią owoce prosto z krzaczków. W ostatnich latach borówka amerykańska stała się bardzo popularnym krzewem za względu na swe walory zdrowotne. Owoce zawierają witaminy: C, A, B1, B2 i PP oraz żelazo...

Bloczki fundamentowe z silikatu - czy można stosować zaprawę cienkowarstwową?

Murowanie na tzw. cienką spoinę to nowoczesny sposób na wznoszenie ścian, chętnie wykorzystywany zwłaszcza w przypadku budynków energooszczędnych...

Reklama

Goja - podobno najzdrowszy owoc świata

Kolcowój chiński pochodzi z Azji i jest uprawiany w wielu krajach świata. Charakterystyczne, suszone, czerwone owoce kolcowoju chińskiego są znane jako jagody Goji – panaceum na wszystkie choroby. Jagody goji zawierają...

Jak zaplanować wejście do domu (poradnik z projektem)

Strefa wejściowa do budynku jednorodzinnego - na pierwszy rzut oka to banał: furtka, chodnik, czasem schodki. Ma umożliwić wygodne dojście do budynku. Już w tej odpowiedzi tkwi niewielka...

Co posadzić, by w ogrodzie zawitały motyle i owady zapylające

Wrzosy, astry, lilaki to tylko niektóre kwiaty, które przyciągają do ogrodu motyle i owady zapylające. Motyle lubią rośliny i niebieskie. Jeśli nie straszna nam gąsienica...

Jak dobrać produkty uszczelniające do pokryć dachowych?

Nieszczelności w dachu mają bardzo poważne konsekwencje. Mogą doprowadzić do zawilgocenia murów i zniszczenia warstwy termoizolacyjnej. Dlatego w trakcie budowy należy dokładnie...

Jak zrobić elewację z klinkieru - poradnik

Elewacja z klinkieru, który cechuje wysoka odporność na uszkodzenia, przez lata dobrze prezentuje się na budynku. Dlatego inne brakuje zwolenników takiego rozwiązania. Aby jednak taka inwestycja spełniła pokładane...

zobacz więcej

POLECANE

VIP Wrzesień-Październik

VIP Wrzesień-Październik
w numerze m.in.:

• Ryszard Jania - w motoryzacji ważny jest sojusz! • Prezydent Rzeszowa Tadeusz Ferenc • Cerkamed jeszcze pokaże • Dzisiejsza Rosja • Ocaleni Żydzi z Podkarpacia
http://www.swiatpogody.pl
Reklama

NASI PARTNERZY