Reklama

Jak zbudować wędzarnię w ogrodzie?

A A A
Ewelina Czyżewska

Dodano: 19-05-2017

Archiwum Poradnik Budowlany

Archiwum Poradnik Budowlany

Własnoręczna produkcja wędlin, obok wypieku chleba i wytwarzania procentowych nalewek owocowych, jest coraz bardziej modnym hobby. Nic dziwnego, bo łączy w sobie przyjemne z pożytecznym. Potrawy wędzone na prawdziwym drewnie, są zdecydowanie zdrowsze od wędlin sprzedawanych w sklepach, a ponadto mają dłuższą trwałość, bo działanie dymu jest jednym z najlepszych, naturalnych środków konserwujących. Ponadto, sami dobieramy składniki, przyprawy i drewno, którym będziemy palić.

Najprościej jest kupić wędzarnię turystyczną lub balkonową. Wyglądem przypomina grill i kosztuje niewiele, bo około 200 zł. Trzeba mieć jednak na uwadze, że tego typu sprzęt jest niewielki, w związku z tym uwędzenie większej ilości mięsa lub innych produktów na raz, jest wręcz niemożliwe. Ponadto wiele do życzenia pozostawia jego jakość, a co za tym idzie również trwałość. Jeśli jednak nie zależy nam na tym, by wędzarnia była duża, zamiast kupować turystyczną, możemy wykonać ją samodzielnie. W tym przypadku nie będą potrzebne żadne projekty wędzarni.

Wędzarnia turystyczna lub balkonowa

Wędzarnie tego typu, można zrobić z metalowego pudełka. Do środka wsypuje się trociny, a na pudełku ustawia się ruszt. Na ruszcie kładziemy produkty przeznaczone do wędzenia, zasuwamy pokrywę a następnie mini-wędzarnię kładziemy na ognisku lub kuchence gazowej. W zależności od wielkości i rodzaju produktu, w dość szybkim czasie powinniśmy uzyskać uwędzone mięso.

Tanim i łatwym sposobem jest zrobienie tzw. wędzarni walizkowej. Można zrobić ją z blachy aluminiowej, a dno wysypać trocinami i ustawić na ognisku. Do wędzenia można przystosować również beczkę drewnianą lub metalową. Do beczki w której ma się odbywać proces wędzenia, doprowadza się dym z paleniska za pomocą rury ułożonej poziomo.

Wymienione wyżej sposoby budowania wędzarni nie są skomplikowane, dlatego z ich wykonaniem poradzi sobie każdy amator wędzonego zapachu. Minusem takich rozwiązań jest jednak brak precyzji przy wędzeniu oraz trudność w określeniu właściwego czasu potrzebnego na uwędzenie poszczególnych produktów. Jeśli zamierzamy wędzić nie tylko okazjonalnie, warto jednak pomyśleć o budowie wędzarni ogrodowej z kamienia, drewna,  cegieł lub grillo-wędzarni z prawdziwego zdarzenia.

Dobre miejsce na wędzarnię

Reklama

Zanim jednak zbudujemy wędzarnię swoich marzeń, musimy wybrać odpowiednie miejsce, w którym ją ustawimy. Powinno ono znajdować się na tyle blisko domu, żeby przenoszenie wyrobów do i z wędzarni nie było problemem, ale zarazem na tyle daleko od okien, aby dym nie dostawał się do pomieszczeń. Warto także sprawdzić, czy dym z wędzarni nie będzie przeszkadzał naszym sąsiadom.

Grill i wędzarnia powinny się znaleźć w odległości co najmniej 10 m od budynku, w zacisznej części ogrodu. Ze względu na ryzyko pożaru nie wolno ich lokalizować tuż obok drzew, krzewów czy kęp wysokich traw. Pamiętajmy też, żeby nigdy nie zostawiać w otwartym palenisku żarzących się węgli.

Budowa wędzarni ogrodowej

Bardziej profesjonalną wędzarnię ogrodową, można kupić gotową lub nabyć projekt i zbudować samemu, mając na uwadze, że każda wędzarnia składa się z szeregu niezbędnych elementów.

Każda wędzarnia murowana musi mieć palenisko, czyli miejsce w którym będzie spalane drewno. Kolejnym istotnym elementem jest przewód dymny, czyli kanał, którym będzie dostarczany dym do komory wędzarniczej. Ta z kolei musi być odpowiednio wyposażona w pręty, siatki lub haki, bo właśnie w komorze produkty będą poddawane procesom wędzenia. Nie można zapomnieć o tym, że każda wędzarnia musi mieć zasłonę, tzw, szyber, która umożliwia kontrolowanie przepływu dymu, a komin odprowadza nadmiar wilgoci i dymu.

Aby samodzielnie przeprowadzić taką inwestycję niezbędne są odpowiednie materiały. Mogą to być bloczki z betonu komórkowego lub cegła klinkierowa. Jeśli jednak zależy nam również na dekoracyjnym charakterze wędzarni, wtedy najlepiej do jej budowy wybrać kamień ozdobny. Kamień można zamówić w firmie kamieniarskiej lub wykorzystać kamień polny. Najlepiej sprawdzi się granit, bazalt lub marmur.

Konstrukcja wędzarni

Oprócz wyboru projektu i materiału, z którego zbudujemy wędzarnię, warto też dobrze przemyśleć jej konstrukcję. Musi ona przestrzegać kilku podstawowych zasad.

Palenisko powinno mniej więcej odpowiadać wymiarami komorze wędzarniczej. Komora wędzarnicza musi być zbudowana w taki sposób, aby ułożone lub zawieszone w niej produkty mogły być wystawione na działanie odpowiedniej temperatury. W przypadku wędzenia dymem gorącym jest to temperatura około 60 stopni Celsjusza. Należy również pamiętać o tym, że tego typu wędzenie przeprowadza się w dymie od rzadkiego do gęstego. Istotną rolę odgrywa tutaj szyber. To przez jego zasuwanie i odsuwanie kontrolujemy przepływ dymu.

KOMENTARZE

Domy na Podkarpaciu, czy projekt jest dla nas ważny?

Gdy w latach 60-70 XX wieku zlikwidowano na wsi...

Drugi dom - zbędny luksus czy inwestycja?

W pierwszym toczy się codzienne życie, drugi nabiera rumieńców...

Grzejnik - ciepło i designe w twoim domu

Można je zamówić niemalże w każdym wymarzonym kolorze. Dostępne...

Lesław Wojtas - w lokalnym sanockim banku mam globalne ambicje

Drugi co do wielkości bank spółdzielczy w kraju, bank z potencjałem przekraczającym 2 miliardy zł. Pierwszy w Polsce bank spółdzielczy, który zadebiutował z bankowością...

Schody - ozdoba domu

W domach nowo budowanych nikt nie ukrywa ich w klatkach schodowych, lecz umieszcza je w takim punkcie domu, by były widoczne. Mając w domu schody przemierzamy je wielokrotnie w ciągu dnia, a więc muszą być wygodne i szerokie. Ale nie można zapomnieć, że...

zobacz więcej
Reklama

Nowa kuchnia w jeden weekend

Kuchnia często jest sercem domu. To w niej spędzamy większość czasu w gronie najbliższych...

Domowy kosz na śmieci - już nie tylko pod zlewem

Wolnostojący z workiem i pokrywką, bezdotykowy, prosty zestaw do segregacji śmieci czy może mechaniczny utylizator? Ilość dostępnych na rynku rozwiązań, może przyprawić o zawrót głowy. Podpowiadamy...

Buraki czerwone na jesienne chłody

Buraki czerwone to nie tylko ćwikła czy podstawa popularnej zupy, ale też zdrowe chipsy i sok z buraków będący panaceum na wszystkie choroby. Warzywo to regularnie spożywane pod różnymi postaciami w okresie jesiennym podniesie...

Wielka Brytania na wyciągnięcie ręki, czyli przyklejamy fototapetę z Londynem

Londyn, podobnie jak wiele współczesnych metropolii, w sposób unikalny łączy przeszłość z teraźniejszością. Obok zabytkowych katedr...

Reklama

Ocieplanie budynków za pomocą płyty fenolowej - nowoczesne technologie

Choć w Polsce o ocieplaniu budynków zaczęło się robić naprawdę głośno zaledwie kilkanaście lat temu, to historia tego zagadnienia swoimi korzeniami...

Naprawiamy trawnik po lecie - wypalone miejsce po basenie i donicach

Po upalnym lecie i przy braku systematycznego nawadniania przydomowy trawnik nie prezentuje się zbyt dobrze. Trawa może być żółta i zeschnięta, wręcz wypalona...

Warto sadzić maliny w ogrodzie. Która odmiana najlepsza?

Nic nie smakuje lepiej podczas przeziębienia, jak gorąca herbata z sokiem z leśnych malin przygotowana przez babcię lub mamę. Ostatnimi laty wędrówki po lesie nie należą do bezpiecznych...

Jak sprzątać, by kurz szybko nie wracał

Ile czasu będziemy poświęcać porządkom, można zaplanować już na etapie urządzania. Wybierając meble i sprzęty, zwróćmy uwagę na takie materiały, które nie tylko pozwolą nam w szybki sposób pozbyć się...

Spiek kwarcowy i drewno, czyli najmodniejszy stół do jadalni

Stół do jadalni inny niż wszystkie? Jeśli myślisz, że do tak prostego mebla niewiele już można wnieść nowego, zerknij na dzieła włoskich projektantów z Werony, miasta...

zobacz więcej

POLECANE

VIP Wrzesień-Październik

VIP Wrzesień-Październik
w numerze m.in.:

• Ryszard Jania - w motoryzacji ważny jest sojusz! • Prezydent Rzeszowa Tadeusz Ferenc • Cerkamed jeszcze pokaże • Dzisiejsza Rosja • Ocaleni Żydzi z Podkarpacia
http://www.swiatpogody.pl
Reklama

NASI PARTNERZY