Reklama

Podlewanie warzyw - lepiej rzadziej a obficie

A A A
Jadwiga Brzozowska

Dodano: 19-06-2017

Polewamy ziemię pod rośliną, a nie liście - to jedna z kilku zasad, o których warto pamiętać, uprawi

Polewamy ziemię pod rośliną, a nie liście - to jedna z kilku zasad, o których warto pamiętać, uprawiając warzywa. Fot. Pixabay

Podlewanie to najprostsza czynność do wykonania w ogrodzie. Wychodząc z tego założenia zapewne zdarzy nam się wykonać parę błędów. Wszystkie rośliny potrzebują wody, ale każda ma różne potrzeby, w zależności od tego, gdzie i w czym rośnie. Inaczej podlewamy rośliny rosnące w gruncie, a inaczej rosnące w doniczkach. Jedna zasada pozostaje niezmienna: lepiej podlewać rzadziej, ale obficiej, aby nawodnić podłoże do głębokości 20 cm.

Kiedy podlewamy? Kiedy podłoże, w którym rosną rośliny przeschnie, ale nie zaschnie, wówczas idziemy z konewką i podlewamy. Podczas podlewania powinien być słyszalny dla nas charakterystyczny dźwięk pękania – z zalewanych przestrzeni glebowych wydobywa się powietrze. I pamiętajmy, podlewamy podłoże a nie liście.

Pora dnia jest ważna

Nie podlewajmy roślin wieczorem, ponieważ zapraszamy w ten sposób ślimaki. Sunąc po wilgotnej glebie z łatwością odszukają rośliny i zjedzą je. Poza tym, na wilgotnej glebie i roślinach lubią rozwijać się różne choroby. Lepiej zatem podlewać grządki rano. Z drugiej strony, nie będziemy czekać do rana z przeschniętymi grządkami, szczególnie, że rano każdy spieszy się do pracy. Wchodzimy zatem do ogrodu wtedy, kiedy mamy czas i podlewamy. Ale nie podlewamy w południe, ponieważ pozostawione na powierzchni liści kropelki wody działają jak soczewka i zostają wypalone otworki w liściach, którymi wnikają patogeny chorobotwórcze.

Jak podlewamy?

Większość odpowie: szybko i skutecznie. Tymczasem, należy delikatnie podlewać glebę, aby wilgoć wniknęła przynajmniej w jej 20entymetrową warstwę. Najważniejsze: podlewamy systematycznie i mniej więcej o tej samej porze, bo rośliny przyzwyczajają się do naszej pomocy. Nie musimy podlewać codziennie, ważne jest, żeby nie dopuścić do nadmiernego przesuszenia, ale i przelania gleby. W zalanej glebie rozpoczynają się procesy gnilne i rośliny zamierają.

Najwygodniej byłoby zamontować czujnik wilgoci w glebie i podlewać grządki wtedy, gdy będzie to konieczne. Dobrym rozwiązaniem jest zamontowanie w ogrodzie (a najlepiej w szklarni lub w tunelu foliowym) systemu nawadniającego. Wówczas, o stałej porze zadziała nawadnianie kropelkowe, które podleje tam, gdzie trzeba i ile trzeba. Można zamontować sterowniki czasowe lub ustawić samemu porę i czas nawadniania. Ważne jest to, że woda wnika w najbliższe sąsiedztwo korzeni, więc jej nie marnujemy.

Reklama

Czy wszystkie warzywa wymagają podlewania? Rośliny dyniowate: ogórki, cukinia i dynia oraz pomidory, potrzebują dużej ilości wody. W ich uprawie, oprócz podlewania, ważne jest również nawożenie, cieniowanie i unikanie chorób. Dlatego te warzywa lepiej udają się w uprawach z nawadnianiem kropelkowym i w tunelach. Amatorzy ogrodnictwa podlewając rośliny po liściach, doprowadzają do szybszego porażenia przez choroby, które skracają żywotność roślin i ich plonowanie.

Rośliny korzeniowe tj.: marchew czy pietruszka i seler źle reagują na braki wody. Korzenie tych roślin zamiast być typowymi dla swego gatunku i odmiany, stają się drobne i powykrzywiane, bo szukają wody. Dlatego okresowe susze są niewskazane w uprawie tych warzyw. Jeżeli zdecydujemy się na podlewanie tych roślin, to trzeba robić to systematycznie, żeby nie doszło do wykształcenia drobnych korzeni. Lepiej podlewać raz czy dwa w tygodniu i większą ilością wody niż wcale.

Jak ograniczać straty wody z podłoża?

Warto ściółkować glebę chociażby skoszoną trawą lub słomą. Można również obłożyć grządki czarną agrowłókniną. Najważniejsze jest to, aby systematycznie usuwać chwasty z uprawy, które zabierają roślinom użytkowym wodę. Warto nad uprawami warzyw rozwiesić białą, cienką agrowłókninę, która osłoni je przez nadmiernym promieniowaniem słonecznym i parowaniem wody (szczególnie przy suchych wiatrach).

Jaką wodę wybrać?

Warto łapać deszczówkę do różnych pojemników, ustawionych w zacienionym miejscu, aby nie zarosły glonami. Poza tym, woda do podlewania nie powinna być za ciepła, ponieważ szybciej odparuje. Jeżeli podlewamy wodą z kranu, warto byłoby napuścić ją dzień wcześniej do beczki, aby się ogrzała. Rośliny po ciepłym dniu są nagrzane, a zimna woda z sieci może spowodować u nich szok termiczny. Nie podlewajmy wodą ze stawu lub rowu, ponieważ bardzo często zawiera ona patogeny, powodujące szybkie i masowe zamieranie roślin.

Zadbajmy o odpowiednie podłoże do uprawy

Im więcej próchnicy i materii organicznej w glebie, tym większe są jej właściwości sorpcyjne i cieplne. Dlatego warto każdego roku pod uprawę warzyw zastosować kompost lub odkwaszony torf, mieszając odpowiednią ich dawkę z podłożem. Kompost najlepiej jest wykładać punktowo – pod każdą sadzoną roślinę. Na rynku znajdziemy również hydrożele, które magazynują wodę w glebie, ale zazwyczaj stosuje się je do uprawy kwiatów, szczególnie balkonowych oraz trawników.

Podlewanie warzyw uprawianych w doniczkach

Osoby takie jak ja, uprawiające np. pomidory w doniczce na parapecie, muszą dwa razy dziennie podlewać swoje rośliny (szczególnie w słoneczne i upalne dni). Im więcej dana roślina ma liści i owoców, tym mocniej i szybciej paruje z niej woda. A wiadomo, że do szyby słoneczko przypieka. Stąd potrzeba częstego i obfitego podlewania. Doniczkowe uprawy balkonowe są narażone na największy stres, ponieważ donice szybko się nagrzewają i podłoże przesycha. Warto ściółkować lub wyłożyć warstwę żwirku na agrowłókninie na powierzchni doniczki, żeby ograniczyć parowanie wody. Warto również cieniować balkon podczas największych upałów.

KOMENTARZE

Ograniczamy ilość szkodników na działce

Grządki to nie tylko podlewanie, nawożenie i pielenie, ale także...

Smakowita wiosna. Początek wszystkiego świeżego

Przełom maja i czerwca to czas niezwykle symboliczny...

Spraw by Twoje dziecko polubiło warzywa i owoce

Okazuje się, że spośród warzyw i owoców dzieci najbardziej...

Dlaczego w diecie dzieci nie powinno zabraknąć warzyw i owoców?

Zbyt mała ilość warzyw i owoców w diecie maluchów może powodować niedobór składników odżywczych, takich jak witaminy, błonnik czy składniki mineralne. Większość...

Addio pomidory, czas na likopen!

Jest jednym z najsilniejszych przeciwutleniaczy, zawiera właściwości antynowotworowe, a także dba o kondycję serca i kości. Pora na likopen, naturalny barwnik roślin czerwonych.

zobacz więcej
Reklama

W poszukiwaniu czystej formy czyli minimalizm wnętrz

Przez przeciwników minimalizm nazywany jest...

Remontowy must have

Remont na całego? Jeśli sądzisz, że powinien być zrobiony raz a porządnie, zainwestuj w porządny sprzęt...

Kiedy posiać kwiaty? Jak się zabrać za siew roślin ozdobnych?

Producenci kwiatów już rozpoczęli uprawę niektórych roślin ozdobnych. Jeżeli mamy miejsce, czas i ochotę, to sami możemy podjąć próbę wyhodowania różnych...

Czysto, że aż lśni- najlepsze sposoby na osad kamienny!

Kto nie zna osadów tworzących się wokół baterii, czy na elementach ceramiki łazienkowej? To niestety powszechny i powracający problem.W "walce z osadem nie musimy inwestować w...

Uchybienia w montażu okien - jak ich uniknąć?

Co raz częściej poszukujemy okien o wysokich parametrach technicznych, z podwyższoną izolacyjnością akustyczną. Nawet najlepsze okna nie będą dobrze nam służyły, jeśli nie będą prawidłowo zamontowane...

Reklama

Wybieramy kosiarkę do ogrodu

Koszenie trawy jest jedną z podstawowych czynności ogrodniczych. Aby murawa wokół domu prezentowała się znakomicie, musisz zaopatrzyć się w odpowiednią kosiarkę. Podstawowym kryterium wyboru rodzaju napędu kosiarki będzie dostęp do...

Rannik zimowy najszybciej zakwitnie w ogrodzie

Ta mała krzewinka, o wzniesionym pokroju dorasta do 5-10 cm wysokości. Jej ozdobą są żółte kwiaty (jak u ziarnopłonu), pachnące i miododajne. Zwieńczeniem korony kwiatowej są zielone, powycinane liście...

Jego Wysokość Pomidor

Królują na polskich stołach. Co raz częściej wzorem kuchni śródziemnomorskiej sięgamy po nie smażone i grillowane oraz niezwykle aromatyczne suszone. Ale co zrobić, by pełne mikroelementów pomidory dobrze rosły?

Seler - niepozorna bomba witaminowa

Zachwycano się nim już w starożytności. Jeśli wierzyć Homerowi, jego zapach "podobał się samym bogom". Madame de Pompadour, chcąc rozpalić rządze króla Ludwika XV wykorzystywała go jako afrodyzjak. Wygląda niepozornie...

Judaszowiec - uprawa i pielęgnacja wiosennego drzewa

Kwitnący judaszowiec to naprawdę niezapomniany widok. Zauroczy każdego swoimi przepięknymi kwiatami, które pojawiają się nie tylko na pędach, ale także na konarach, a nawet na pniu. Nazwa...

zobacz więcej

POLECANE

VIP STYCZEŃ-LUTY

VIP STYCZEŃ-LUTY
w numerze m.in.:

• Automet. Rodzina Leśniaków w motoryzacyjnym biznesie • Jola i Robert Jareccy. Kino studyjne w Zatwarnicy • 400 kościołów Ignacego Tokarczuka • Opowieść o przedwojennym Rzeszowie
http://www.swiatpogody.pl
Reklama

NASI PARTNERZY