Reklama

Kiszenie jest ok!

A A A
Jadwiga Brzozowska

Dodano: 04-08-2017

Fot. Pixabay

Fot. Pixabay

Nic tak nie smakuje latem, jak ogórki małosolne… Przy niewielkim nakładzie pracy uzyskamy wyborny efekt końcowy. Ogóreczki będą wyśmienicie smakować solo, ale również jako dodatek do potraw obiadowych lub z grilla. Małosolne smakują najlepiej na początku sezonu ogórkowego, ale można wykonać je przez cały czas ich owocowania.

 Jak je zrobić? Potrzebujemy niezbyt dużych ogórków zebranych wczesnym rankiem – wtedy są jędrne i ukiszą się najlepiej. Jeżeli zbierzemy ogórki o innej porze lub kupimy na straganie lub dostaniemy od sąsiada, wówczas dokładnie myjemy je i moczymy w zimnej wodzie z dodatkiem kostek lodu. Jeżeli chcemy mieć małosolne w expressowym tempie, wówczas obcinamy obie końcówki i układamy w wybranym naczyniu.

Reklama

W czym kisić? Dużą ilość ogórków kisimy w beczkach, najlepiej dębowych lub brzozowych, choć i w plastikowych ogórki ukisną. W warunkach domowych kisimy w naczyniach kamionkowych i w słojach. Na dno kamionki, dużego słoja lub dużej butelki po wodzie, takiej 5 litrowej, wykładamy kilka liści porzeczki, wiśni lub chrzanu, dębu a nawet brzozy lub winogron i obowiązkowo baldachim lub dwa świeżego kopru. Dokładamy nieduży kawałek chrzanu, kilka ząbków czosnku i układamy ściśle ogórki. Jeżeli obetniemy tylko jedną końcówkę (najlepiej zieloną, która bywa gorzka), wówczas układamy obciętym do góry. Można ułożyć kolejną warstwę liści z chrzanem i koprem lub powtykać kawałki chrzanu pomiędzy ogórki. Na wierzchu układamy warstwę liści i zalewamy całość solanką: na litr wody potrzebujemy przynajmniej jedną czubatą i maksymalnie dwie łyżki soli kamiennej do przetworów i bez jodu. Wodę powinniśmy zagotować i gorącą zalewać ogórki. Choć są i tacy, którzy stosują tylko podgrzaną wodę. Na wierzch kamionki przykładamy talerzyk, obciążamy go słoikiem z wodą i czekamy. W zależności od temperatury, po 3 - 4 dniach małosolne są gotowe. Na wierzchu naczynia może pojawić się piana, którą ściągamy. Zmętnienie i osad są naturalnym zjawiskiem i świadczą o zachodzącym procesie fermentacji.

Bogatsza w smak wersja ogórków małosolnych i kiszonych przewiduje dodatek estragonu i czarnuszki, dzięki którym ogórki będą twarde. Można dodać ziarenka pieprzu, gorczycę, ziele angielskie i liście laurowe, świeżą paprykę słodką lub ostrą – wedle upodobań. Ograniczają nas jedynie przyzwyczajenia smakowe.

A kiszone? Jeżeli dłużej przetrzymamy ogórki, to całkowicie ukiszą się. Do kiszenia wybierajmy małe, jędrne ogórki, takie na ząb, o takiej samej wielkości – żeby ukisiły się w tym samym czasie.  Do kiszenia wybieramy słoiki litrowe lub o pojemności 3 litrów, zawsze wypełniamy je liśćmi, chrzanem, koprem i czosnkiem, ogórki ściśle układamy, końcówek nie obcinamy, zalewamy solanką: 1-2 łyżek soli na litr wody i gorącą zalewamy, szczelnie słoik zakręcamy i czekamy. Przez 3 - 5 dni trzymamy słoiki w temperaturze około 20°C, a następnie przenosimy w chłodne miejsce np. do piwnicy aby ogórki mogły dojrzewać.

Czym jest kiszenie? To nic innego, jak fermentacja mlekowa, podczas której zawarte w warzywach i owocach cukry rozkładają się na kwas mlekowy, który ma właściwości konserwujące. Kiszonki można długo przechowywać, nawet do roku następnego nie stracą swych właściwości i walorów smakowych. Pamiętajmy, że kiszone warzywa i owoce są bogatym źródłem witaminy C i soli mineralnych, a kwas mlekowy dobrze wpływa na procesy trawienne.

Co możemy kisić? Właściwe wszystkie warzywa osobno jak i w mieszankach, z dodatkiem ulubionych ziół i owoców. Często kisimy buraki na barszcz, mąkę żytnią na żurek z dodatkiem czosnku, ziela angielskiego i liścia laurowych, paprykę, fasolkę szparagową, jabłka, grzyby, pomidory, bakłażany, szparagi, jajka, a przede wszystkim kapustę. Ukiśić można niemal wszystko, tylko kto to później skonsumuje?

Wszelkie smakowe eksperymenty starajmy się wykonywać w małych słoikach, co najwyżej litrowych, żeby nie było nam żal, gdy coś nie posmakuje, albo się nie ukisi. Przenawożone, źle przechowywane i przygotowane ogórki często rozpadają się na papkę.

KOMENTARZE

Lato w słoiku, czyli przetwory domowej roboty

Schyłek lata to idealny czas na przygotowanie przetworów...

Domowe przetwory stają się trendy

Dawniej lato i jesień były czasem wytężonej pracy gospodyń, które z owoców...

Róbmy przetwory hand made i chwalmy się nimi

Z Marcinem Purgaczem, ambasadorem Marki Podkarpackie Smaki...

Wysiewanie poplonu i inne prace ogrodowe w lipcu

Lipiec kojarzy nam się z piękną pogodą, wakacjami i mnóstwem wolnego czasu. A to właśnie teraz działkowcy i miłośnicy slow life mają ręce pełne roboty.

Czy ordynacja wyborcza i samorządy potrzebują zmian?! Debata "Na Żywo"

Zwolennicy kadencyjności na stanowiskach wójtów, burmistrzów i prezydentów miast podkreślają, że czas zerwać z samorządową nomenklaturą. Ale czy...

zobacz więcej
Reklama

Jak urządzić przedpokój w małym mieszkaniu?

Przedpokój to pomieszczenie, które nasi goście widzą...

Narożnik - czy to dobry wybór do salonu?

Dobór odpowiednich mebli do salonu nie należy do najłatwiejszych...

Pęknięcia na ścianach - jak je załatać?

Przyczyną pęknięć są najczęściej drgania podłoża lub ścian...

Jak przywrócić blask kuchennym urządzeniom?

W kuchni bez wątpienia, zawsze powinna panować nienaganna czystość. W końcu to miejsce, w którym przygotowujemy i spożywamy posiłki. Czasem jednak kuchnia, przypomina bardziej warsztat twórczy. Wydawać...

Alarm - sposób, by uchronić dom przed włamaniem

Media i policja co roku przestrzegają przed wzrostem liczby włamań na przełomie grudnia i stycznia, kiedy przypada kilka świąt tuż po sobie. Dłuższy urlop skłania ku wyjazdom poza miejsce zamieszkania...

Trochę szczęścia na Nowy Rok - Paulownia cesarska, czyli drzewko szczęścia

Paulownia tomentosa – paulownia omszona (pawłownia) nazywana również królewską na cześć królowej holenderskiej i carskiej księżnej...

Reklama

5 modnych trendów wnętrzarskich w 2018 roku

Urządzanie mieszkania to przyjemna, ale trudna sztuka. Bowiem tylko dobrze przemyślany i przyjazny wystrój sprawia, że czujemy się w nim komfortowo. Jeszcze większa radość w tym, gdy mieszkanie urządzone...

Jak opóźnić opadanie igieł z choinek i stroików świątecznych

Świąteczne dekoracje zazwyczaj wykonywane są na bazie żywych gałązek jedlinowych, pędów poinsecji z różnymi kolorowymi i świecącymi dodatkami. Jeżeli mamy...

Najgorętsze miejscowości nad polskim morzem - tutaj warto zamieszkać

Czy czasami nachodzi Cię taka myśl, że chciałbyś zmienić swoje otoczenie? Na dłuższą bądź krótszą chwilę? Podobno długotrwałe przebywanie w tym...

Zimowe róże, czyli ciemierniki. Piękne, ale trujące. Jak je uprawiać?

Zimą brakuje kolorowych akcentów, niewiele roślin kwitnie o tej porze. Wyjątek stanowią m.in. ciemierniki, rośliny odporne na mróz i kwitnące w zależności...

Zero Waste - ekologiczne trendy w prowadzeniu domu

Zero Waste – to modny trend. Coraz częściej mówi się o tym, w jaki sposób prowadzić gospodarstwo domowe w zgodzie ze środowiskiem naturalnym, jak ograniczyć do minimum ilość generowanych odpadów...

zobacz więcej

POLECANE

VIP Listopad-Grudzień

VIP Listopad-Grudzień
w numerze m.in.:

• VIP tylko pyta - z Markiem Dareckim o przemyśle 4.0 • Ks. prof. Michał Heller i prof. Krzysztof Jakowicz • Rusza zimowa wyprawa na K2
http://www.swiatpogody.pl
Reklama

NASI PARTNERZY