Reklama

Jarmuż - ostatnie, jesienne warzywo. Uprawa i odmiany

A A A
Jadwiga Brzozowska

Dodano: 17-11-2017

Warto uprawiać jarmuż. Jego liście zawierają dużo białka i witamin. Fot. Pixabay

Warto uprawiać jarmuż. Jego liście zawierają dużo białka i witamin. Fot. Pixabay

Po przymrozkach nadchodzi czas zbioru jarmużu. Jarmuż należy do rodziny kapustowatych i, co ciekawe, nie występuje w środowisku naturalnym, ale tylko i wyłącznie w uprawie. Jak na odmianę kapusty przystało, jarmuż posiada głęboki system korzeniowy i chrupiące, kędzierzawe, przeważnie zielone liście.

Jarmuż dorasta do 120 cm wysokości, posiada jedną grubą łodygę, wokół której rośnie nawet do 40 liści.

Nie jest rośliną zbyt popularną, choć można go coraz częściej spotkać w ogródkach. Warto uprawiać jarmuż, ponieważ zawiera dużo białka i witaminy C, karoten, witaminy z grupy B, witaminy PP, E, K i H, oraz sole mineralne. Liście jarmużu można jeść na surowo lub gotować, smażyć, mrozić i piec, uzyskując zdrowe chipsy. Jarmuż jest warzywem lekko strawnym o dużej zawartości błonnika. Świeży sok z jarmużu działa przeciwzapalnie oraz przeciwnowotworowo.

Jarmuż jest rośliną dwuletnią, co oznacza, że pozostawiony na drugi roku uprawy wytwarza pęd kwiatostanowy i wydaje nasiona. Roślina ta dobrze rośnie na glebie piaszczysto-gliniastej i wilgotnej, w słonecznym miejscu. Jarmuż można uprawiać jako plon główny lub jako poplon po wczesnych warzywach.Jest łatwy w uprawie, można go siać prosto na grządki lub z rozsady.

Reklama

Nasiona wysiewamy w maju lub czerwcu na rozsadniku, a po 7 tygodniach wysadzamy rozsadę na miejsce stałe w rozstawie 50 x 50 cm. Możemy również wysiać nasiona wprost do gruntu w czerwcu lub w lipcu.Jarmuż najlepiej rośnie po cebuli, sałacie, fasoli, marchwi i szpinaku. Nie powinniśmy uprawiać go po innych kapustowatych, ze względu na możliwość występowania chorób i szkodników. Gleba powinna być dobrze spulchniona i wzbogacona w kompost. Liście jarmużu zbieramy po około 100 dniach od posadzenia rozsad.

Liście jarmużu zrywamy późną jesienią, najlepiej po przymrozkach, a zbiór może trwaćpraktycznie przez całą zimę. Po przymrozkach liście zawierają w sobie więcej cukrów i tracą charakterystyczną goryczkę. Najpierw odrywamydolne liście, kierując się ku górnym. Po pierwszych przymrozkach rośliny należy okryć cienką warstwą białejagrowłókniny.Jeżeli przetrzymamy roślinę przez okres zimy, wówczas wiosną z dolnej części łodygi wybiją młode pędy.

Jarmuż, jaki i inne rośliny należy podlewać w razie potrzeby i można stosować nawożenie mineralne stosując superfosfat lub amofoskę. Należy jednak uważać, aby nie przenawozić azotem, ponieważ takie rośliny są podatne na przemarzanie.

Polecane odmiany

  • Niski ZielonyKędzierzawydorasta do30 cm wysokości, ma mocno kędzierzawe liście i jest odporny na niskie temperatury
  • Średnio Wysoki Zielony, o kędzierzawych liściach, dorasta do60cm, nie jest odporny na niskie temperatury
  • Wysoki Zielony Kędzierzawy dorasta do 120 cm wysokości
  • Winterbor F1 - odmiana średnio wysoka (20-80cm wysokości), zimująca w gruncie, o liściach mocno karbowanych, które zrywa się od listopada do marca
  • Redbor F1 - odmiana wysoka o fioletowo-zielonych i niezbyt mocno karbowanych liściach
  • Arsis F1-odmiana średnio wysoka, o ciemno zielonych, mocno karbowanych liściach, bardzo odporna na niską temperaturę
  • Refleks F1- odmiana średniowysoka, o ciemnozielonych, silnie karbowanych liściach, odporna na niskie temperatury
  • Scarlet- wysoka odmiana o mocno karbowanych, czerwono-filetowych liściach, znosi niskie temperatury

KOMENTARZE

Zabezpieczamy rośliny doniczkowe na zimę

Coraz więcej osób hoduje na balkonach i tarasach nie tylko pelargonie...

Smakowita wiosna. Początek wszystkiego świeżego

Przełom maja i czerwca to czas niezwykle symboliczny...

Spraw by Twoje dziecko polubiło warzywa i owoce

Okazuje się, że spośród warzyw i owoców dzieci najbardziej...

Dlaczego w diecie dzieci nie powinno zabraknąć warzyw i owoców?

Zbyt mała ilość warzyw i owoców w diecie maluchów może powodować niedobór składników odżywczych, takich jak witaminy, błonnik czy składniki mineralne. Większość...

Addio pomidory, czas na likopen!

Jest jednym z najsilniejszych przeciwutleniaczy, zawiera właściwości antynowotworowe, a także dba o kondycję serca i kości. Pora na likopen, naturalny barwnik roślin czerwonych.

zobacz więcej
Reklama

Nowa kuchnia w jeden weekend

Kuchnia często jest sercem domu. To w niej spędzamy większość czasu w gronie najbliższych...

Domowy kosz na śmieci - już nie tylko pod zlewem

Wolnostojący z workiem i pokrywką, bezdotykowy, prosty...

Buraki czerwone na jesienne chłody

Buraki czerwone to nie tylko ćwikła czy podstawa popularnej zupy, ale też zdrowe...

W 2018 roku, branżę budowlaną czekają duże zmiany

W 2016 roku, miało miejsce opóźnienie w realizacji kluczowych projektów infrastrukturalnych, realizowanych w ramach nowej perspektywy finansowej Unii Europejskiej 2014-2020. To znacząco obniżyło...

Dynia - smaczne odmiany i słówko o uprawie

Ta roślina pochodzi z tropikalnych regionów Ameryki Południowej. Razem z kukurydzą stanowiła podstawę diety Inków. Meksykanie uprawiali dynię już 5000 lat temu, w USA dyniowe żniwa zbiegają się obchodami...

Jak prawidłowo mieszać chemię budowlaną?

Proces mieszania, towarzyszy budowie na każdym z jej etapów – od przygotowania tzw. "mokrej ziemi", przez inne zaprawy jastrychowe, masy pod kostkę brukową, aż po kleje, farby i zaprawy uniwersalne typu 2...

Reklama

Kreatywne wykorzystanie cegły - wiązanie i układ

Cegła jaka jest – każdy widzi. Od wieków w prostej i niezmienionej budowie. Ale jak się okazuje ta banalna z pozoru forma, sprawdza się nie tylko jako element architektury o klasycznym charakterze...

Berberys najpiękniejszy jesienią. Polecamy najciekawsze odmiany

Berberys pospolity czyli kwaśnica rośnie w całej Europie, również w Polsce, ale bywa niszczony ze względu na rdzę źdźbłową, której jest żywicielem pośrednim...

Trawa pampasowa ozdobi jesienny ogród. Posadź teraz

Powoli przemija polska złota jesień. Jedynie ostatnie kwiaty astrów i dalii oraz trawy urozmaicają gołe grządki. Wśród pędów traw zimują owady i chowają się w nich drobne ptaszki –...

Czy warto inwestować w izolacje niskodymowe

W Unii Europejskiej w pożarach ginie średnio 11 osób dziennie. To około 4 tysiące zgonów rocznie. Ale co istotne 95 procent tych ofiar, zmarło w wyniku wdychania dymu. Dym rozprzestrzenia się bardzo szybko...

Czym grozi palenie śmieci w kominku?

Rocznie w Polsce produkuje się średnio 58 milionów metrów sześciennych odpadów komunalnych. To jakby zapełnić śmieciami po dach Stadion Narodowy aż 58 razy. Część z nich staje się paliwem opałowym, bo wielu Polaków...

zobacz więcej

POLECANE

VIP Wrzesień-Październik

VIP Wrzesień-Październik
w numerze m.in.:

• Ryszard Jania - w motoryzacji ważny jest sojusz! • Prezydent Rzeszowa Tadeusz Ferenc • Cerkamed jeszcze pokaże • Dzisiejsza Rosja • Ocaleni Żydzi z Podkarpacia
http://www.swiatpogody.pl
Reklama

NASI PARTNERZY