Reklama

Zero Waste - ekologiczne trendy w prowadzeniu domu

A A A
Opracowała Ewelina Czyżewska

Dodano: 22-01-2018

Targi Zero Waste. Fot. Kernau

Targi Zero Waste. Fot. Kernau

Zero Waste – to modny trend. Coraz częściej mówi się o tym, w jaki sposób prowadzić gospodarstwo domowe w zgodzie ze środowiskiem naturalnym, jak ograniczyć do minimum ilość generowanych odpadów i krok po kroku wprowadzić model ekologicznego i oszczędnego życia. Podczas ubiegłorocznych Targów Zero Waste w Warszawie można się było przekonać, jak bogata jest oferta rozwiązań, pozwalających na ograniczenie produkcji odpadów w domu.

Podczas Targów Zero Waste specjaliści przedstawili kilka praktycznych sposobów, na prowadzenie domu bez produkowania odpadów. Można to zrobić m.in. poprzez własną produkcję zdrowej żywności, eko kosmetyków i środków czystości, a także przez korzystanie z naturalnych opakowań, foodsharing, recykling, używanie domowego kompostownika, a nawet sprytne robienie zakupów.

90 proc. śmieci mniej

– Wobec malejących zasobów środowiska, efektu cieplarnianego i innych skutków zanieczyszczenia Ziemi,  życie w stylu eko staje się koniecznością - mówi Tomasz Bytnar, przedstawiciel marki Kernau, jednego z uczestników wydarzenia. - Warto więc zacząć od własnego domu, a przede wszystkim od kuchni i powstających tam odpadów. Każdy z nas produkuje statystycznie ponad 300 kilogramów śmieci rocznie, jednak tylko niewiele z nich, jest ponownie wykorzystanych. Tymczasem np. domowy utylizator może w kilka godzin zmniejszyć masę odpadów organicznych o ponad 90 procent i przerobić je na naturalny nawóz do kwiatów – dodaje ekspert Kernau.

Jak zmniejszyć liczbę odpadów wytwarzanych w gospodarstwie domowym?

Podczas Targów prezentowano przedmioty oraz urządzenia, które umożliwiają wdrożenie w życie zasad „zero waste”. Były to m.in. torby, opakowania i przedmioty alternatywne do tych wykonanych z plastiku, akcesoria dla rodziców i małych dzieci, domowe kompostowniki oraz inne ekologiczne nowości. Targi były także okazją do zdobycia fachowej wiedzy, wymiany doświadczeń oraz zaopatrzenia się w ekologiczne produkty i nowoczesne urządzenia dla domu. Jedną z największych atrakcji była prezentacja działania urządzenia Smart Cara.

– To energooszczędne urządzenie, które w procesie suszenia, mielenia i chłodzenia przetwarza wszelkie obierki, pestki, kości oraz inne powstające podczas gotowania resztki w higieniczny, bezwonny proszek – opisuje Tomasz Bytnar. - Tym samym zmniejszając objętość odpadów, pozbywamy się problemu z ich składowaniem w kuchni oraz nieprzyjemnego zapachu śmieci.


Domowy utylizator odpadów organicznych. For. Kernau

Całe wydarzenie zorganizowano w stylu „greenevents”, a więc tak, by maksymalnie ograniczyć zużycie energii oraz produkcję śmieci. W ciągu jednego dnia zebrano setki kilogramów kartonów, szkła, a także zużytych elektroodpadów i starego sprzętów AGD/RTV. W związku z dużym zainteresowaniem Targami Zero Waste organizatorzy zaplanowali drugą edycję również w tym roku.

Reklama

KOMENTARZE

Domowy kosz na śmieci - już nie tylko pod zlewem

Wolnostojący z workiem i pokrywką, bezdotykowy, prosty...

Pompy ciepła - ekologiczne i nowoczesne. Czy opłacalne?

Pompy ciepła uważa się za najbardziej...

Ekologicznie w rzeszowskiej Plazie w Światowy Dzień Ziemi

Ekologicznie, rozrywkowo i edukacyjnie...

Milion samochodów elektrycznych w 10 lat?

Analiza formularzy ubiegłorocznych edycji konkursu ECO-MIASTO pokazała, że w ostatnich latach polskie miasta podejmowały inicjatywy w kwestii e-mobilności wyłącznie na skalę lokalną. Nie istniał jednak żaden...

Po 2021 roku domy będą pasywne, ale technologia nadal się rozwija

Z Markiem Chrobakiem z Pracowni ArchiGROUP, prezesem Stowarzyszenia Architektów Polskich oddział w Rzeszowie, rozmawia Katarzyna Grzebyk

zobacz więcej
Reklama

Narożnik - czy to dobry wybór do salonu?

Dobór odpowiednich mebli do salonu nie należy do najłatwiejszych...

Pęknięcia na ścianach - jak je załatać?

Przyczyną pęknięć są najczęściej drgania podłoża lub ścian...

5 modnych trendów wnętrzarskich w 2018 roku

Urządzanie mieszkania to przyjemna, ale trudna sztuka. Bowiem tylko dobrze przemyślany i przyjazny wystrój sprawia, że czujemy się w nim komfortowo. Jeszcze większa radość w tym, gdy mieszkanie urządzone...

Najgorętsze miejscowości nad polskim morzem - tutaj warto zamieszkać

Czy czasami nachodzi Cię taka myśl, że chciałbyś zmienić swoje otoczenie? Na dłuższą bądź krótszą chwilę? Podobno długotrwałe przebywanie w tym...

Zimowe róże, czyli ciemierniki. Piękne, ale trujące. Jak je uprawiać?

Zimą brakuje kolorowych akcentów, niewiele roślin kwitnie o tej porze. Wyjątek stanowią m.in. ciemierniki, rośliny odporne na mróz i kwitnące w zależności...

Reklama

Leszczyna pospolita już zakwita

Leszczyna pospolita jest pokaźnym krzewem, w formie naturalnej dorasta do 5 m wysokości i szerokości, ale systematycznie cięta osiąga dobre plonowanie przy zdecydowanie mniejszych rozmiarach. Dawniej krzewy orzecha laskowego pozyskiwano...

Stylowy dom na wąską działkę

Decydując się na zakup gotowego projektu domu warto najpierw sprawdzić czy wpasuje się w posiadaną działkę, zwłaszcza pod względem wielkości. Niestety coraz częściej, zwłaszcza na terenach miejskich działki są bardzo wąskie...

Zero Waste - ekologiczne trendy w prowadzeniu domu

Zero Waste – to modny trend. Coraz częściej mówi się o tym, w jaki sposób prowadzić gospodarstwo domowe w zgodzie ze środowiskiem naturalnym, jak ograniczyć do minimum ilość generowanych odpadów...

Drzewo bardzo wytrzymałe na mróz - świerk biały

Świerk biały pochodzi z Ameryki Północnej, gdzie dorasta do 20-30 m wysokości. Do Europy został sprowadzony około XVIII wieku i zadomowił się na dobre. Na naszym rynku występuje wiele odmian...

Jak zadbać o bezpieczeństwo pracowników na budowie?

Budownictwo ze względu na swoją specyfikę, jest branżą szczególnie narażoną na występowanie wypadków. Rocznie w Polsce w wypadkach na budowach rannych zostaje ponad 5 tys. osób. W 2016...

zobacz więcej

POLECANE

VIP Listopad-Grudzień

VIP Listopad-Grudzień
w numerze m.in.:

• VIP tylko pyta - z Markiem Dareckim o przemyśle 4.0 • Ks. prof. Michał Heller i prof. Krzysztof Jakowicz • Rusza zimowa wyprawa na K2
http://www.swiatpogody.pl
Reklama

NASI PARTNERZY