Reklama

Seler - niepozorna bomba witaminowa

A A A
Jadwiga Brzozowska

Dodano: 20-03-2018

Seler ma mało kalorii, świetnie wpływa na zdrowie i urodę. Fot.Pixabay

Seler ma mało kalorii, świetnie wpływa na zdrowie i urodę. Fot.Pixabay

Zachwycano się nim już w starożytności. Jeśli wierzyć Homerowi, jego zapach „podobał się samym bogom”. Madame de Pompadour, chcąc rozpalić rządze króla Ludwika XV wykorzystywała go jako afrodyzjak. Wygląda niepozornie, a bulwę ma nawet … brzydką. Seler to niedoceniane w polskiej kuchni warzywo ale prawdziwy skarbiec dobroczynnych dla zdrowia substancji.

Seler jest warzywem niskokalorycznym – ma zastosowanie w różnych dietach. Regularnie spożywany najlepiej w formie surowej, pobudza przemianę materii i likwiduje zaparcia. Przyczynia się do obniżenia nadciśnienia tętniczego i poziomu złego cholesterolu. Osoby, które często spożywają seler rzadziej chorują na serce i nowotwory.

Wysiew nasion selera

Ze względu na długą uprawę powinniśmy dobrze przygotować grządkę: nawieść, spulchnić i odchwaścić. Jesienią warto zastosować obornik lub dobry kompost. Warzywo to najlepiej rośnie na glebach żyznych o pH 6,5 – 7,5; próchnicznych, wilgotnych ale nie zalewowych i na stanowisku słonecznym. Dobrym przedplonem dla selera są warzywa cebulowe. Nawozy mineralne azotowe, koniecznie z mikroelementami dzielimy na dwie dawki: pierwszą wysiewamy przed  posadzeniem rozsady, a drugą wysiewamy po około 2-3 tygodniach. Nasiona selerów wysiewamy od połowy lutego do początku marca, do skrzynek, które ustawiamy w widnym i ciepłym miejscu. Nasiona lekko dociskamy, nie przysypujemy ich ziemią, zraszamy i możemy przykryć folią perforowaną. Nasiona najlepiej kiełkują w temperaturze 18-20 stopni C. Gdy rośliny skiełkują i odrobinę podrosną powinniśmy obniżyć temperaturę otoczenia do 18°C. Rozsadę wietrzymy i zraszamy podlewamy ciepłą wodą, taką o temperaturze pokojowej.

Reklama

Pikowanie

Gdy rośliny mają od 2 do 3 liści właściwych to trzeba je przepikować do większych skrzynek lub pojedynczych doniczek. Selery pikujemy w rozstawie 5x5 cm. Produkcja rozsady trwa do 10 tygodni. Gotową rozsadę sadzimy na miejsce stałe, najlepiej po ostatnich przymrozkach, czyli po 15 maja w rozstawie  30x40cm.  W okresach suszy ważne jest systematyczne i regularne podlewanie. Dzięki temu bulwy dobrze się wykształcą i będą miały mało cienkich korzeni.

Choroby

Septorioza selera (choroba grzybowa) objawia się w postaci charakterystycznych ciemnych, okrągłych plam na liściach, nawet już u siewek. Jeżeli choroba pojawia się każdego roku, to należy zaniechać uprawy selera przynajmniej prze 3-4 lata. Jeżeli choroba nie występuje w dużym nasileniu i szkoda nam roślin, to można zastosować Amistar 250 SC. Wykonujemy 2-3 opryski co 7-10 dni. Wszystkie resztki roślinne dokładnie zbieramy z grządek i palimy lub głęboko zakopujemy.

Chwościk selera (choroba grzybowa) objawia się w postaci drobnych, kanciastych i plamek, które z czasem powiększają się, a silnie porażone liście obumierają. Chwościka zwalczamy tak samo, jak septoriozę. Aby uniknąć porażenia przez choroby warto kupować zaprawione nasiona lub zastosować Zaprawę nasienną T.

Jasnozielone lub żółte zabarwienie liści selera i otwory-jamy w korzeniu (choroba fizjologiczna) przeważnie jest objawem niedoboru boru w glebie.

Pękanie liści u nasady oraz powstawanie brunatnych plam na korzeniach spichrzowych selera (choroba fizjologiczna) jest objawem niedoboru molibdenu.

Odmiany

'Talar' – to odmiana wczesna, bardzo plenna z dużą tolerancją na jarowizację. Tworzy duże, kuliste bulwy o białej skórce i miąższu.

'Albin' – to odmiana bardzo plenna, na zbiór jesienny, dobrze przechowująca się przez zimę. Tworzy bardzo duże, zwarte, bez pustych przestrzeni, kuliste bulwy o masie 1,2 – 1,5 kg.

'Giant Prague' – to odmiana bardzo plenna, średnio wczesna i odporna na septoriozę. Tworzy kuliste bulwy o kremowobiałym miąższu.

Selerowe Pierogi fit:

Bulwę selera należy umyć, obrać i bardzo cienko pokroić, najlepiej za pomocą gilotyny. Gotowe cieniutkie plastry smarujemy rozmąconym jajkiem, nakładamy ulubiony farsz (na środek plastra) i dokładnie dociskamy. Ostrożnie wkładamy do osolonego wrzątku i gotujemy około minuty.

KOMENTARZE

Dieta i post

Przypominam sobie scenkę (a zdarzyła się ona ładnych kilka lat temu), jak jeden ze znanych polityków lewicy, deklarujący...

Zdrowie na wiosnę

Po długiej, zimnej i szarej zimie przyszedł czas na pełen rozkwit. Zbliżającą się wiosnę czuć w powietrzu...

Addio pomidory, czas na likopen!

Jest jednym z najsilniejszych przeciwutleniaczy, zawiera właściwości antynowotworowe...

Gdy każdy centymetr ma znaczenie...

Zbilansowana dieta, zdrowy styl życia, aktywność fizyczna? Ile z nas poddawało się wielu restrykcjom, by tylko zredukować wymiary i osiągnąć wymarzoną figurę. Jak cudownie byłoby, gdyby aktywność fizyczna była gwarantem...

Dietetyk: Post nie jest dietą, ale może służyć zdrowiu

Z Klaudią Bielak, dietetykiem ze szpitala "Pro-Familia" w Rzeszowie, właścicielką firmy Slow życie, rozmawia Jaromir Kwiatkowski

zobacz więcej
Reklama

W poszukiwaniu czystej formy czyli minimalizm wnętrz

Przez przeciwników minimalizm nazywany jest...

Funkcjonalność kuchni czyli klucz do sukcesu

Gdy kuchnia nie jest dobrze zorganizowana oraz podzielona na...

Remontowy must have

Remont na całego? Jeśli sądzisz, że powinien być zrobiony raz a porządnie, zainwestuj w porządny sprzęt. Przedstawiamy podstawowe narzędzia, które musicie mieć pod ręką, planując renowację mieszkania.

Kiedy posiać kwiaty? Jak się zabrać za siew roślin ozdobnych?

Producenci kwiatów już rozpoczęli uprawę niektórych roślin ozdobnych. Jeżeli mamy miejsce, czas i ochotę, to sami możemy podjąć próbę wyhodowania różnych...

Czysto, że aż lśni- najlepsze sposoby na osad kamienny!

Kto nie zna osadów tworzących się wokół baterii, czy na elementach ceramiki łazienkowej? To niestety powszechny i powracający problem.W "walce z osadem nie musimy inwestować w...

Reklama

Uchybienia w montażu okien - jak ich uniknąć?

Co raz częściej poszukujemy okien o wysokich parametrach technicznych, z podwyższoną izolacyjnością akustyczną. Nawet najlepsze okna nie będą dobrze nam służyły, jeśli nie będą prawidłowo zamontowane...

Wybieramy kosiarkę do ogrodu

Koszenie trawy jest jedną z podstawowych czynności ogrodniczych. Aby murawa wokół domu prezentowała się znakomicie, musisz zaopatrzyć się w odpowiednią kosiarkę. Podstawowym kryterium wyboru rodzaju napędu kosiarki będzie dostęp do...

Rannik zimowy najszybciej zakwitnie w ogrodzie

Ta mała krzewinka, o wzniesionym pokroju dorasta do 5-10 cm wysokości. Jej ozdobą są żółte kwiaty (jak u ziarnopłonu), pachnące i miododajne. Zwieńczeniem korony kwiatowej są zielone, powycinane liście...

Jego Wysokość Pomidor

Królują na polskich stołach. Co raz częściej wzorem kuchni śródziemnomorskiej sięgamy po nie smażone i grillowane oraz niezwykle aromatyczne suszone. Ale co zrobić, by pełne mikroelementów pomidory dobrze rosły?

Seler - niepozorna bomba witaminowa

Zachwycano się nim już w starożytności. Jeśli wierzyć Homerowi, jego zapach "podobał się samym bogom". Madame de Pompadour, chcąc rozpalić rządze króla Ludwika XV wykorzystywała go jako afrodyzjak. Wygląda niepozornie...

zobacz więcej

POLECANE

VIP STYCZEŃ-LUTY

VIP STYCZEŃ-LUTY
w numerze m.in.:

• Automet. Rodzina Leśniaków w motoryzacyjnym biznesie • Jola i Robert Jareccy. Kino studyjne w Zatwarnicy • 400 kościołów Ignacego Tokarczuka • Opowieść o przedwojennym Rzeszowie
http://www.swiatpogody.pl
Reklama

NASI PARTNERZY