Reklama

Kuchnia letnia. Praktyczny i atrakcyjny dodatek do ogrodu

A A A
Ewelina Czyżewska

Dodano: 20-07-2016

Fot. Archiwum Art-A

Fot. Archiwum Art-A

Kiedyś kuchnia letnia funkcjonowała w każdym gospodarstwie domowym. Jak tylko robiło się cieplej, gospodarze z całym dobytkiem kuchennym wynosili się z domu. Było to i praktyczne i wygodne. Dziś coraz częściej kuchnię letnią spotyka się w ogrodzie. Grillo – wędzarnia połączona z kuchnią węglową oraz piecem chlebowym,  pozwala smażyć, grillować, wędzić potrawy, upiec pizzę lub chleb, a także daje ciepło podczas długich jesiennych wieczorów przy grzanym winie.

Ładny i przestronny ogród zachęca do spędzania w nim wolnego czasu. Dlatego już przy projektowaniu ogrodu ważną jest rzeczą, aby wygospodarować przestrzeń do letniego biesiadowania. Kiedyś wystarczał grill i plastikowe krzesełka. Dziś coraz częściej ludzie decydują się na wybudowanie w ogrodzie tak zwanej kuchni letniej, która oprócz funkcji grillowania, pozwala na przygotowanie nawet najbardziej wyrafinowanych posiłków.

- Od pewnego czasu mamy coraz więcej zapytań o kuchnię w ogrodzie – mówi Marcin Deręgowski, projektant w firmie Art - A w Rzeszowie. -  Czasem klientom wystarcza sam grill z wędzarnią, ale są i tacy, którzy decydują się na kuchnię w pełni funkcjonalną. Wtedy oprócz grilla i wędzarni, budowane jest palenisko węglowe oraz piec chlebowy. Do takiej kuchni warto doprowadzić wodę i prąd. Z pewnością zwiększy to wygodę pracy, a oświetlenie umożliwi użytkowanie jej także po zmroku.

Miejsce na kuchnię w ogrodzie

Zanim zdecydujemy się na kuchnię w ogrodzie, powinniśmy dobrze zastanowić się jakie mamy potrzeby, jaką przestrzeń do wykorzystania oraz możliwości finansowe. Im dalej będzie ona od domu, tym wyższe będą koszty doprowadzenia do niej instalacji. – Ważną rzeczą, o której musimy również pamiętać przy wyborze miejsca na naszą kuchnię, to usytuowanie jej tak, aby dym nie dostawał się do wnętrza naszego domu, ani nie przeszkadzał sąsiadom – wyjaśnia Marcin Deręgowski. – Dobrze jest również, aby dym nie przeszkadzał samym korzystającym z kuchni i aby nie był skierowany na nasze rośliny ogrodowe, gdyż zbyt ciepłe powietrze może je uszkodzić. Dlatego musimy mieć na uwadze kierunek dominujących wiatrów

Reklama

- Wybierając miejsce, musimy też przede wszystkim pamiętać, że jest to forma na stałe, dlatego przestrzeń pod kuchnię powinna być na tyle duża, by korzystanie z niej było wygodne – mówi projektant z firmy Art - A. – Niemal standardem jest, że poza samą kuchnią, budujemy szafki na naczynia, zlew, a także blat roboczy. Jeśli kuchnia znajduje się w zamykanej altance lub pomieszczeniu gospodarczym, możemy ją wzbogacić o okap, niewielką lodówkę, czy nawet zmywarkę. Im mniej nasza kuchnia letnia jest rozbudowana i gorzej wyposażona, tym bliżej domu powinna się ona znajdować. Wtedy powinniśmy zadbać o to, aby komunikacja między domem, a kuchnią ogrodową była jak najłatwiejsza. Należy unikać wąskich i krętych ścieżek oraz progów i stromych schodów.

Przy planowaniu kuchni, dobrze jest również wziąć pod uwagę możliwość pracy przy naturalnym świetle. Dlatego powinniśmy unikać zimnych i zacienionych miejsc, pamiętając, że pełne nasłonecznienie też nie jest dobre. Najlepiej więc zlokalizować ogrodową kuchnię w miejscu lekko zacienionym. Jeśli nie mamy zadaszenia, warto zamontować duży parasol ogrodowy. – Istotną kwestią jest również podłoga w naszej kuchni – mówi specjalista. – Warto nawierzchnię dobrze utwardzić. Poza tym, podłoże musi być stabilne i suche, żeby nawierzchnia nie była śliska. Dobrze jest, jeśli podłoga jest łatwa w czyszczeniu. To ma być ładne i estetyczne miejsce.

Budowa kuchni w ogrodzie

- Wszystko rozpoczyna się od budowy grilla, w którym mamy możliwość zdemontowania rusztu i popielnika. Wówczas zamontowanie szczelnych drzwiczek na grillu i budowa w jego dolnej części paleniska sprawiają, że możemy cieszyć się wędzarnią – mówi Marcin Deręgowski. -Ludzie coraz częściej dostrzegają zalety samodzielnie uwędzonych wędlin czy mięs. Są one zdrowe, a jednocześnie możliwość pochwalenia się, że sami je zrobiliśmy, dodaje nam prestiżu. Najczęściej jest to wędzenie dla własnego użytku, bardziej hobbystycznie.

- Tym, którym grillo - wędzarnia nie wystarcza, dodatkowo budujemy piec chlebowy – wyjaśnia projektant z firmy Art – a. – W takim piecu oprócz pieczywa, możemy upiec nawet pizzę a nawet wszelkiego rodzaju mięsa. Komora pieca może mieć dowolną wielkość, w zależności od potrzeb. Piece chlebowe wykonywane są z cegły, a ich murowana kopuła dodatkowo pokrywana jest gliną, która dodatkowo akumuluje ciepło i utrzymuje gorący piec przez długi czas. Do tego możemy dołożyć palenisko kuchni węglowej, które budowane jest z cegły i często obkładane  kaflami. Kuchnie z kafli buduje się w pomieszczeniach zamkniętych.

- Budować można z różnych materiałów – mówi Marcin Deręgowski. – Są osoby, które decydują się np. na kuchnię z kafli. Taka kuchnia nie pasuje im do domów nowoczesnych, ale w ogrodzie jest nie tylko praktycznym urządzeniem, ale również bardzo atrakcyjnym dodatkiem. Mogą być wykończone cegłą z białymi fugami, ale może być to również cegła obłożona łupkiem kamiennym. Mamy możliwość zastosowania klinkieru i kamienia rzecznego. Półki i blat możemy zrobić z granitu. Warto jednak pamiętać, że kuchnia musi być wykonana z materiału, który przewodzi ciepło.

Koszt wybudowania takiej kuchni zależy od rodzaju oraz ilości materiału. Duży wpływ na cenę ma także poziom skomplikowania formy. Czas wykonania trwa od tygodnia do trzech.

KOMENTARZE

Kuchnia pachnąca ziołami

Przed wiekami zioła i przyprawy były równie cenne, jak złoto. Królowa Saba składała z nich daninę...

Bożonarodzeniowa kuchnia siostry Anastazji

Amerykańska agencja Associated Press twierdzi, że dla Polek jest...

Podkarpackie podróże za smakiem

Niewielka, poręczna i pełna regionalnych smakowitości. "Podkarpackie smaki. Przewodnik...

Przemyślanin na rozdaniu nagród Grammy

Pochodzący z Przemyśla producent muzyczny i reżyser dźwięku Paweł Sęk, nominowany do nagrody Grammy 2013 w kategorii: Nagranie i Album roku, to od kilku tygodni jedno z najgorętszych nazwisk w branży producenckiej...

Kaszubska kuchnia i muzyka

Kultura i sztuka ludowa Kaszub wyróżnia się swym pięknem i bogactwem i jest rozpoznawana na całym świecie. Wyroby twórców ludowych charakteryzują się specyficzną, niepowtarzalną kolorystyką, wzornictwem i formą. Dzięki tym cechom wyroby...

zobacz więcej
Reklama

Narożnik - czy to dobry wybór do salonu?

Dobór odpowiednich mebli do salonu nie należy do najłatwiejszych...

Pęknięcia na ścianach - jak je załatać?

Przyczyną pęknięć są najczęściej drgania podłoża lub ścian...

5 modnych trendów wnętrzarskich w 2018 roku

Urządzanie mieszkania to przyjemna, ale trudna sztuka. Bowiem...

Trochę szczęścia na Nowy Rok - Paulownia cesarska, czyli drzewko szczęścia

Paulownia tomentosa – paulownia omszona (pawłownia) nazywana również królewską na cześć królowej holenderskiej i carskiej księżnej...

Najgorętsze miejscowości nad polskim morzem - tutaj warto zamieszkać

Czy czasami nachodzi Cię taka myśl, że chciałbyś zmienić swoje otoczenie? Na dłuższą bądź krótszą chwilę? Podobno długotrwałe przebywanie w tym...

Zimowe róże, czyli ciemierniki. Piękne, ale trujące. Jak je uprawiać?

Zimą brakuje kolorowych akcentów, niewiele roślin kwitnie o tej porze. Wyjątek stanowią m.in. ciemierniki, rośliny odporne na mróz i kwitnące w zależności...

Reklama

Stylowy dom na wąską działkę

Decydując się na zakup gotowego projektu domu warto najpierw sprawdzić czy wpasuje się w posiadaną działkę, zwłaszcza pod względem wielkości. Niestety coraz częściej, zwłaszcza na terenach miejskich działki są bardzo wąskie...

Leszczyna pospolita już zakwita

Leszczyna pospolita jest pokaźnym krzewem, w formie naturalnej dorasta do 5 m wysokości i szerokości, ale systematycznie cięta osiąga dobre plonowanie przy zdecydowanie mniejszych rozmiarach. Dawniej krzewy orzecha laskowego pozyskiwano...

Jak zadbać o bezpieczeństwo pracowników na budowie?

Budownictwo ze względu na swoją specyfikę, jest branżą szczególnie narażoną na występowanie wypadków. Rocznie w Polsce w wypadkach na budowach rannych zostaje ponad 5 tys. osób. W 2016...

Drzewo bardzo wytrzymałe na mróz - świerk biały

Świerk biały pochodzi z Ameryki Północnej, gdzie dorasta do 20-30 m wysokości. Do Europy został sprowadzony około XVIII wieku i zadomowił się na dobre. Na naszym rynku występuje wiele odmian...

Zero Waste - ekologiczne trendy w prowadzeniu domu

Zero Waste – to modny trend. Coraz częściej mówi się o tym, w jaki sposób prowadzić gospodarstwo domowe w zgodzie ze środowiskiem naturalnym, jak ograniczyć do minimum ilość generowanych odpadów...

zobacz więcej

POLECANE

VIP Listopad-Grudzień

VIP Listopad-Grudzień
w numerze m.in.:

• VIP tylko pyta - z Markiem Dareckim o przemyśle 4.0 • Ks. prof. Michał Heller i prof. Krzysztof Jakowicz • Rusza zimowa wyprawa na K2
http://www.swiatpogody.pl
Reklama

NASI PARTNERZY