Reklama

A może wyspa w kuchni? Porady projektanta

A A A
Katarzyna Grzebyk

Dodano: 14-11-2016

 Fot. Mania Dekorowania

Fot. Mania Dekorowania

Częstym rozwiązaniem stosowanym w kuchni jest wyspa, która wbrew pozorom jest bardzo praktyczna. Należy ją zaplanować przed wykończeniem ścian i posadzki. Jeśli chcemy, aby znalazły się na niej urządzenia AGD, konieczne będzie doprowadzenie do niej odpowiednich instalacji – podpowiada Magdalena Rapiej, projektantka, właścicielka studia Mania Dekorowania w Rzeszowie.

- Kuchnia z wyspą to możliwość wspólnego gotowania z domownikami, ale też dodatkowe schowki i blat, wydziela nam optycznie części wnętrza o różnym przeznaczeniu, skraca też dystans pomiędzy urządzeniami kuchennymi. Prawidłowo zaprojektowana wyspa ułatwia przyrządzanie posiłków i poprawia funkcjonalność kuchni. Z reguły w małych i zamkniętych kuchniach wyspa nie zdaje egzaminu – mówi projektantka.

Wyspa w kuchni co najmniej metr od szafek

Aby była w pełni funkcjonalna i wyglądała efektownie, potrzebuje odpowiednio dużej przestrzeni. Takie rozwiązanie sprawdzi się w pomieszczeniach o powierzchni minimum 15-20 mkw. lub w kuchniach otwartych. Optymalna odległość wyspy od ciągu szafek kuchennych to 100-120 cm. Pozwoli to na swobodne korzystanie z kuchni dwóm osobom jednocześnie. Wyspa w kuchni zamkniętej powinna znajdować się w jej centrum i umożliwiać dostęp z każdej strony.

Wielkość kuchni i przeznaczenie wyspy, a także ilość urządzeń AGD determinują jej wymiary. Z reguły szerokość wyspy nie będzie mniejsza niż 100 cm. Jeśli chcemy umieścić na niej zlewozmywak i płytę grzewczą, będzie to już znacznie więcej. Warto tak zaplanować wymiary, aby płyta grzewcza nie znajdowała się bezpośrednio przy krawędziach blatu. Uchroni to osoby stojące z drugiej strony wyspy przed poparzeniem.

Na wyspie w kuchni lepszy ciepły blat

- Pamiętajmy, że potrzebuje dobrego oświetlenia umieszczonego centralnie nad wyspą, aby zlikwidowało cień rzucany przez osobę pracującą przy blacie. Najważniejsze jest zapewnienie płaszczyzny do pracy między lodówką, a zlewem oraz miejsca do pracy i odstawiania naczyń oraz potraw między zlewem a kuchenką. Przy zastosowaniu jeszcze zasady trójkąta roboczego unikniemy przemierzania nadmiernych odległości ­- radzi Magdalena Rapiej. - Jeśli wyspa ma pełnić rolę stołu kuchennego, warto wybrać „ciepły” blat. Unikajmy kamienia, żeby nie przenikał nas dreszcz, gdy zmęczeni przysiądziemy z kubkiem herbaty.

Reklama

KOMENTARZE

Kuchnia pachnąca ziołami

Przed wiekami zioła i przyprawy były równie cenne, jak złoto. Królowa Saba składała z nich daninę...

Bożonarodzeniowa kuchnia siostry Anastazji

Amerykańska agencja Associated Press twierdzi, że dla Polek jest...

Podkarpackie podróże za smakiem

Niewielka, poręczna i pełna regionalnych smakowitości. "Podkarpackie smaki. Przewodnik...

Przemyślanin na rozdaniu nagród Grammy

Pochodzący z Przemyśla producent muzyczny i reżyser dźwięku Paweł Sęk, nominowany do nagrody Grammy 2013 w kategorii: Nagranie i Album roku, to od kilku tygodni jedno z najgorętszych nazwisk w branży producenckiej...

Kaszubska kuchnia i muzyka

Kultura i sztuka ludowa Kaszub wyróżnia się swym pięknem i bogactwem i jest rozpoznawana na całym świecie. Wyroby twórców ludowych charakteryzują się specyficzną, niepowtarzalną kolorystyką, wzornictwem i formą. Dzięki tym cechom wyroby...

zobacz więcej
Reklama

Nowa kuchnia w jeden weekend

Kuchnia często jest sercem domu. To w niej spędzamy większość czasu w gronie najbliższych...

Domowy kosz na śmieci - już nie tylko pod zlewem

Wolnostojący z workiem i pokrywką, bezdotykowy, prosty zestaw do segregacji śmieci czy może mechaniczny utylizator? Ilość dostępnych na rynku rozwiązań, może przyprawić o zawrót głowy. Podpowiadamy...

Buraki czerwone na jesienne chłody

Buraki czerwone to nie tylko ćwikła czy podstawa popularnej zupy, ale też zdrowe chipsy i sok z buraków będący panaceum na wszystkie choroby. Warzywo to regularnie spożywane pod różnymi postaciami w okresie jesiennym podniesie...

Wielka Brytania na wyciągnięcie ręki, czyli przyklejamy fototapetę z Londynem

Londyn, podobnie jak wiele współczesnych metropolii, w sposób unikalny łączy przeszłość z teraźniejszością. Obok zabytkowych katedr...

Reklama

Ocieplanie budynków za pomocą płyty fenolowej - nowoczesne technologie

Choć w Polsce o ocieplaniu budynków zaczęło się robić naprawdę głośno zaledwie kilkanaście lat temu, to historia tego zagadnienia swoimi korzeniami...

Naprawiamy trawnik po lecie - wypalone miejsce po basenie i donicach

Po upalnym lecie i przy braku systematycznego nawadniania przydomowy trawnik nie prezentuje się zbyt dobrze. Trawa może być żółta i zeschnięta, wręcz wypalona...

Warto sadzić maliny w ogrodzie. Która odmiana najlepsza?

Nic nie smakuje lepiej podczas przeziębienia, jak gorąca herbata z sokiem z leśnych malin przygotowana przez babcię lub mamę. Ostatnimi laty wędrówki po lesie nie należą do bezpiecznych...

Jak sprzątać, by kurz szybko nie wracał

Ile czasu będziemy poświęcać porządkom, można zaplanować już na etapie urządzania. Wybierając meble i sprzęty, zwróćmy uwagę na takie materiały, które nie tylko pozwolą nam w szybki sposób pozbyć się...

Spiek kwarcowy i drewno, czyli najmodniejszy stół do jadalni

Stół do jadalni inny niż wszystkie? Jeśli myślisz, że do tak prostego mebla niewiele już można wnieść nowego, zerknij na dzieła włoskich projektantów z Werony, miasta...

zobacz więcej

POLECANE

VIP Wrzesień-Październik

VIP Wrzesień-Październik
w numerze m.in.:

• Ryszard Jania - w motoryzacji ważny jest sojusz! • Prezydent Rzeszowa Tadeusz Ferenc • Cerkamed jeszcze pokaże • Dzisiejsza Rosja • Ocaleni Żydzi z Podkarpacia
http://www.swiatpogody.pl
Reklama

NASI PARTNERZY