Inga Safader-Powroźnik

Kuchenne improwizacje

Dzialy: LIFESTYLE

O sobie:
Z wykształcenia chemik, w praktyce PRowiec na swoim. Zawodowo zabiegana, ale tylko tak szczęśliwa. Marzę o spokoju, ale na to na razie nie ma szans. Póki co biegam, pracuję i gotuję, i jest dobrze.

O blogu:
Namiastkę spokoju mam w kuchni, gdzie relaksuję się gotując. Zwykle w biegu, ale jak twierdzi mój mąż zawsze smacznie. Eksperymentuję i gotuję „na oko”. Tu chcę podzielić się z Wami moimi zmaganiami z nowymi przepisami, tendencjami i inspiracjami. Będzie o gotowaniu, o nowych odkryciach kulinarnych i trochę o życiu. Będzie smacznie i będzie pięknie pachnieć… no i postaram się okiełznać proporcje.

Żurawina - czyli zamknąć lato w słoiku cz.II

A A A

Dodano: 25-09-2014

Żurawina - czyli zamknąć lato w słoiku cz.II
Już 2 dni jesieni za nami. To dla mnie najpiękniejsza pora roku i nie przeszkadzają mi nawet plucha i niepogody - słoneczne dni wynagradzają wszystko. Jesień to także cudowne smaki i aromaty. Jednym z nich jest żurawina, którą uwielbiam jako dodatek do mięs, serów, pasztetów i innych zakąsek. Brusznicę już mam. Teraz czas na jej siostrę prawie - żurawinę do mięs.
 
Do tej pory zawsze kupowałam gotową w słoiku, ale ileż można....a jeszcze po tym jak doczytałam ilość zupełnie niepotrzebnych składników na etykiecie to już zupełnie odechciało mi się wydawać pieniądze na gotową żurawinę. Tym bardziej, ze ta domowej roboty jest wyśmienita - a bardzo prosta do zrobienia.
 
Ja zrobiłam proporcje jak zwykle dla mnie na oko wzorując się trochę na recepturze brusznic. Kupiłam żurawinę leśną. Kwaśna nie do zjedzenia. Może dlatego, że nie dałam jej czasu na leżakowanie - a podobno powinnam dać jej jeszcze poleżeć około tygodnia aż ziarenka zmiękną i bardziej się zaczerwienią. W związku z tym, że żurawina była różnokolorowa, dałam więcej cukru:)
 
 
 
Ale przejdźmy do przepisu.
 
Żurawina do mięs z jabłkiem i gruszką.
 
Potrzebujemy:
  • 2 kg żurawiny leśnej
  • 1 kg cukru
  • 2 duże jabłka - szara reneta
  • 2 lub 3 duże twarde gruszki
Przygotowanie:
 
Żurawinę opłukaną i oczyszczona z mchu i innych leśnych farfocli zasypujemy na kilka godzin cukrem. Jak puści trochę soku wstawiamy na ogień i co jakiś czas mieszając gotujemy. Ja gotowałam trochę pod przykryciem, później bez, żeby pozwolić jej odparować wodę i gęstnieć. Żurawina ma bardzo dużo pektyn więc sosik po przestudzeniu ładnie gęstnieje. nie trzeba nic dodawać. Przesmażamy to (można z przerwą) ok 2 godzin do konsystencji dżemu.
Jabłka kroimy w kostkę (obrane ze skórki), dodajemy i dusimy jeszcze ok pół godziny.
Na 5 min przed końcem dodajemy jeszcze pokrojone w drobną kostkę gruszki.
Gorącą, lub lekko przestudzoną konfiturę przekładamy do słoiczków. Pasteryzujemy jeszcze ok 20 minut.
 
Z tej ilości wyszło mi 12 małych słoiczków (byłoby 13 gdyby mi nie wykipiało....:)) Uważajcie - nie przykrywajcie zbyt szczelnie:)
 
Żurawina ma fantastyczny smak, wręcz pachnie lasem. Ma lekką nutę goryczki, jest słodko kwaśna i ma przepiękną konsystencję z widocznymi kawałkami gruszek. Polecam gorąco!!

KOMENTARZE


Pozostało znaków: 1000

OSTATNIE WPISY NA TYM BLOGU

NAJCZĘSCIEJ CZYTANE WPISY

ARCHIWUM

Money.pl - Kliknij po więcej
Giełda
GPW 2017-04-27 18:49
WIG 61731.80 +0,05%
WIG20 - -
mWIG40 4865.27 +0,18%
sWIG80 16227.57 +0,50%
Wspierane przez Money.pl
Money.pl - Serwis Finansowy nr 1
Kursy walut
NBP 2017-04-27
USD 3,8776 +0,05%
EUR 4,2296 +0,10%
CHF 3,9056 +0,19%
GBP 4,9978 +0,62%
Wspierane przez Money.pl
Money.pl - Kliknij po więcej
Surowce - notowania online
Nazwa Jednostka Wartość [USD] Zmiana Ostatnia zmiana
 Złoto uncja 1266,76 -0,26% [18:37]
 Ropa brent baryłka 51,42 -1,29% [18:37]
 Pallad uncja 814,35 +0,73% [18:37]
 Platyna uncja 946,65 -0,60% [18:37]
 Srebro uncja 17,39 -0,86% [18:36]
Wspierane przez Money.pl

NASI PARTNERZY

VIP
Radio Rzeszów
Resinet
Poradnik  budowlany
Tvp