Reklama

Jak spędzają święta - w domu lub na wyjeździe, ale zawsze z rodziną

A A A
Alina Bosak

Dodano: 24-12-2016

Marta Januszewska. Fot. Archiwum prywatne

Marta Januszewska. Fot. Archiwum prywatne

W domu dziennikarki Marty Januszewskiej wigilia rozpocznie się zaraz po pojawieniu się na niebie pierwszej gwiazdki, a góra prezentów może być wyższa niż choinka, do biznesmena Vadyma Melnyka przyjdzie Dziadek Mróz, a rzeźbiarka Anna Hass-Brzuzan szykuje się na świąteczną rewolucję – wigilię w kurorcie.
 
Marta Januszewska, dziennikarka radiowej Jedynki i TVP Rzeszów, felietonistka portalu Aleteia, lektorka filmowa, tłumaczka, a zarazem mól książkowy i długodystansowy biegacz, mieszka w Warszawie, ale święta spędzi na Podkarpaciu. W domu rodzinnym w Boguchwale. – I częściowo w pracy – zdradza. – Przez trzy świąteczne wieczory poprowadzę wieczorne wydanie Aktualności w TVP Rzeszów. Nie czuję się przez to poszkodowana. Od lat jakąś część świąt spędzam w pracy, gdzie w tym czasie również panuje zupełnie inna niż zwykle atmosfera. Jest odrobinę spokojniej i wszyscy są dla siebie milsi. Traktuję to jak dobrą zapowiedź kolejnych miesięcy. Mówią przecież, że jaka wigilia, taki cały rok. Nie myślę, że ma być tylko pracowity, ale przede wszystkim z podobną atmosferą. 
 
Z powodu pracy nie pokroję pewnie w tym roku świątecznej sałatki, co zazwyczaj jest moim obowiązkiem. Kiedy dotrę, wszystko już będzie gotowe. Chlubą mojej mamy jest to, że wszystkie dzieci zjeżdżają do niej na święta. A mam piątkę rodzeństwa, więc do wigilijnej kolacji zasiada kilkanaście osób. Zaczyna się ona już ok. 15.30. To dlatego, że niektórzy muszą jeszcze zdążyć na wigilię u swoich teściów. Na stole nie ma 12 potraw, ale trzymamy się tradycyjnego menu. Barszcz biały z grzybami to danie obowiązkowe. Barszcz czerwony podaje się u nas na obiad w Boże Narodzenie. Barszcz wigilijny jest brązowy od dużej ilości grzybów, które mama sama zbiera w lesie, a potem suszy.

Do tego kilka rodzajów pierogów, nie tylko z kiszoną kapustą i białym serem, ale także z owocami – jabłkami, truskawkami, jagodami. Brat przywiezie także rybę. Nie będzie to karp. Ten jest niemile widziany, odkąd jako dziecko zadławiłam się ością. Do ryby podamy surówkę z kiszonej kapusty. W końcu ciasta – moja mama, która najchętniej nie wychodziłaby z kuchni, piecze naprawdę pyszne. Makowiec, sernik zawsze są na święta. A w tym roku mama obiecała nam także tzw. placek czeski, który w dzieciństwie uwielbialiśmy. Dwa kruche blaty czekoladowe przełożone kremem z olejkiem arakowym i biszkoptami maczanymi w soku malinowym. Na wierzchu czekolada. Musi postać 2 dni, aby wszystkie smaki dobrze poprzenikały.
 
Po kolacji czas rozpakować prezenty. A że każdy daje jakiś podarunek każdemu, pod choinką ledwo się mieszczą. Gdyby je ułożyć jeden na drugim pewnie byłyby wyższe od drzewka. Dzięki nim jest dużo śmiechu i radości. Wyciągają je po kolei najmłodsi w rodzinie – dzieci mojego rodzeństwa – i dają adresatowi. 
 
Boże Narodzenie cieszy mnie jak wiele świąt. Ponieważ jednak jestem ciepłolubna, bardziej lubię wiosenną Wielkanoc. Chociaż i w czasie niej też zdarzał się śnieg. W Bożym Narodzeniu lubię to, że trwają dłużej niż inne święta za sprawą świątecznych jarmarków, oświetlonych miast i strojnych witryn w sklepach. I poza komercyjnymi zyskami dla handlowców, dostrzegam i fakt, że to ubarwia życie. Jest milej i przyjemniej. Nawet, gdy na zewnątrz mróz. 
 
 
Anna Hass-Brzuzan. Fot. Tadeusz Poźniak
 
Reklama
Anna Hass-Brzuzan, artysta plastyk, autorka form rzeźbiarskich w porcelanie i brązie, m.in. bł. Karoliny, czytającej  dzieciom katechizm na os. Kotuli w Rzeszowie, nauczyciel i twórczyni pracowni ceramicznej w rzeszowskim Zespole Szkół Plastycznych im. Piotra Michałowskiego. – Święta zawsze spędzaliśmy z moja mamą i siostrą, ale w tym roku po raz pierwszy będzie inaczej. Wszystko z powodu wnuczka, który mieszka we Wrocławiu. Synowa, chcąc, aby wigilie mógł spędzić zarówno z nami, jak i jej rodzicami, zaprosiła wszystkich na święta do Ustronia k. Wisły. Tam więc zjemy wigilijna kolację. Nie omieszkam zabrać na nią swoich śledzi – dania, które od lat jest hitem na naszym świątecznym stole. Przepis jest bardzo prosty – kupuję śledzie matiasy z beczki i moczę w wodzie z mlekiem przez całą noc. Rano wyciągam, kroję każdy filet wzdłuż na pół i zwijam w rulonik, który spinam wykałaczką. Ruloniki układam w weku (szpice wykałaczek na boki) – warstwa śledzi na to pokrojona w kosteczkę cebula, kolendra i znów warstwa śledzi, cebula i kolendra – a na wierzch 1-1,5 łyżki octu i oliwa. Po trzech dniach śledzie są pyszne.
 
Do tej pory przygotowaniami do wigilijnej kolacji dzieliłam się z mamą i siostrą. Ja, oprócz śledzi, szykowałam także karpia w galarecie po żydowsku. Mama ugotuje trzy rodzaje pierogów. Zawsze jest barszcz czerwony z uszkami i sos grzybowy z kaszą gryczaną. Będzie też kutia – w mojej nieco mniej miodu, więc nie jest aż tak słodka. Mama piecze też ciasta. Na wyjazdowej wigilii na pewno nie będzie aż tak pysznie jak w domu, ale nie zabraknie choinki i prezentów. Mam trochę mieszane uczucia, co do tych świat, ale dzieci mówią, że dzięki temu nie będę się tak denerwować, czy wszystko dobrze wyjdzie. Przygotowań do świąt nie cierpię. Chcę, aby wszystko było na tip top – choinka wystrojona doskonale i aby niczego nie brakło. Biegam więc co chwilę do sklepu, dokupując czasem niepotrzebne rzeczy. Ale jak to wszystko przetrwam, to potem już cieszę się Bożym Narodzeniem.      
 
 
Vadym Melnyk. Fot. Tadeusz Poźniak
 
Vadym Melnyk, prezes Cervi Robotics, firmy z Inkubatora Technologicznego w Jasionce, zajmującej się projektami związanymi z lotnictwem, robotyką, programowaniem i sztuczną inteligencją, razem ze swoją dziewczyną Ludmiłą Prochko, święta spędzą z rodziną na Ukrainie. Ponieważ Boże Narodzenie w kościele prawosławnym obchodzone jest 13 dni po świętach obrządku rzymskokatolickiego, wyjeżdżają z Rzeszowa dopiero 26 grudnia. - Najpierw odwiedzimy rodziców Ludmiły i zostaniemy u nich także na Nowy Rok. Mieszkają w wiosce w obwodzie równieńskim, mam tam okazję naprawdę wypocząć od tego tempa, w jakim żyję na co dzień. Tam jest cisza i spokój. Na Święta Bożego Narodzenia jedziemy do  moich rodziców, do Stanisławowa. 
 
- Kiedy przyjadę do domu w moich rodzinnych Warkowiczach, ubiorę choinkę na 1 stycznia – dodaje Ludmiła. – W Nowy Rok mam nadzieję znajdziemy pod nią prezenty od Dziadka Mroza. Szuka się ich już od rana. W Stanisławowie zasiądziemy do kolacji wigilijnej 6 stycznia, kiedy na niebie pojawi się pierwsza gwiazdka. Na stole stanie 12 postnych dań. Wśród nich kutia, gołąbki, pierogi. Nie podaje się u nas barszczu, ale za to jest kompot z suszonych owoców. No i różne sałatki. Przez cały 7 stycznia odwiedzamy rodzinę i znajomych i idziemy kolędować do cerkwi. Tego dnia do domów pukają także kolędnicy, którym za śpiewanie daje się cukierki lub pieniążek. Boże Narodzenie na Ukrainie, podobnie jak i w Polsce, jest jednym z najważniejszych świąt. Radosnych i rodzinnych.     
 
 
Ludmiła Prochko. Archiwum prywatne

KOMENTARZE

Świąteczne wnętrza

Boże Narodzenie to jedna z nielicznych w roku okazja, by całkowicie przemienić swój dom czy mieszkanie. Wspaniałe...

Niech Świeci się Podkarpacie

Trwa wielka świetlna rywalizacja miast z całego kraju. Do 26 grudnia, w I etapie konkursu...

Kolędy i pastorałki w Miejscu Piastowym

Jedyne takie miejsce na Podkarpaciu ? ponad 70-letni kościół w Miejscu...

Jak święta spędzają znani mieszkańcy Podkarpacia?

Boże Narodzenie ma w sobie niebywałą magię, którą nie sposób odtworzyć w innym okresie w roku. To wyciszenie, spowolnienie, te chwile spędzone z najbliższymi. Bez tego trudno wyobrazić...

Już DZIŚ w kinie Zorza "Baśniowa Kraina" braci Kłysewicz

23 marca o godz. 18 w kinie Zorza w Rzeszowie odbędzie się spotkanie z Marcinem i Krystianem Kłysewiczami, twórcami projektu Bieszczady Timelapse, w ramach którego powstały już...

zobacz więcej
Reklama

Sławny reżyser Fred Zinnemann po ponad 100 latach wraca do Rzeszowa

"W samo południe" i "Stąd do wieczności" to jego najbardziej znane filmy, ale Fred Zinnemann, światowej sławy reżyser, ma w swym dorobku znacznie więcej znakomitych...

Prawda i piękno w kobiecie - Karol Bąk i jego malarstwo w Rzeszowie

"Malarz - Prawdy, Piękna i Dobra w Kobiecości. Malarz odwiecznej tęsknoty mężczyzn.(…) do delikatnej wrażliwości, łagodności i przede wszystkim melancholii...

Dukielski Żyd jako 16-latek służył w Wojsku Polskim II Rzeczpospolitej

Maksymilian Rosenbluth, dukielski Żyd miał 16 lat, gdy w 1924 roku wstąpił do polskiej armii. Skłamał, podając że ma 18 lat, ponieważ księgi narodzin...

Reklama

Koncert z przebojami Kasi Sobczyk. Evergreeny bigbitu w Rzeszowie

W niedzielę, 12 sierpnia, o godz. 19 na Rynku w Rzeszowie, rozpocznie się koncert wypełniony hitami bigbitu. Publiczność usłyszy przeboje Kasi Sobczyk i evegreeny...

Gary Cooper jako szeryf Will Kane na muralu w Rzeszowie

Dobrze już widać, co będzie przedstawiał mural upamiętniający twórczość Freda Zinnemanna, światowej sławy reżysera, laureata czterech Oscarów, który urodził się w Rzeszowie. To...

Oratorium "Kres Kresów" bezpłatnie w Filharmonii Podkarpackiej

29 lipca w Filharmonii Podkarpackiej im. Artura Malawskiego w Rzeszowie odbędzie się Oratorium Wołyńskie "Kres Kresów" wraz z koncertem muzyki filmowej. Podczas oratorium...

Festiwal Trans/Misje - wielkie święto kultur pogranicza w Rzeszowie

Widowisko teatralno-muzyczne na Wisłoku, klasyczne oratorium, barokowa opera, komedie i dramaty, piosenki Piaf, wystawy, performance, muzyczne wieczory, warsztaty...

Rozsypaniec w Bieszczadach: koncerty i nietuzinkowe kobiety

Rocznice, urodziny, koncerty, a na start spotkanie z nietuzinkowymi kobietami związanymi z Podkarpaciem. 9 sierpnia rozpoczynają się 9. Bieszczadzkie Spotkania ze Sztuką "Rozsypaniec"...

zobacz więcej

POLECANE

VIP Biznes&Styl Nr. 58

VIP Biznes&Styl Nr. 58
w numerze m.in.:

• JIVR Bike z Mielca • Nauka uprawiana w symbiozie z biznesem • Lekarz, który zaraził się wirusem podróży • Twarze Podkarpacia. 10 lat VIP Biznes&Styl • Plakaty Wiesława Grzegorczyka • Kongres TSLA Expo 2018 Autosan wstaje z kolan • 50 lat zapory i elektrowni
http://www.swiatpogody.pl
Reklama

NASI PARTNERZY

zamknij

Szanowny Czytelniku !

Zanim klikniesz „Zgadzam się” lub zamkniesz to okno, prosimy o przeczytanie tej informacji. Prosimy w niej o Twoją dobrowolną zgodę na przetwarzanie Twoich danych osobowych przez naszych partnerów biznesowych oraz przekazujemy informacje o tzw. cookies i o przetwarzaniu przez nas Twoich danych osobowych. Klikając „Zgadzam się” lub zamykając okno, zgadzasz się na poniższe. Możesz też odmówić zgody lub ograniczyć jej zakres.

Zgoda

Jeśli chcesz zgodzić się na przetwarzanie przez Zaufanych Partnerów Grupy SAGIER Twoich danych osobowych, które udostępniasz w historii przeglądania stron i aplikacji internetowych, w celach marketingowych (obejmujących zautomatyzowaną analizę Twojej aktywności na stronach internetowych i w aplikacjach w celu ustalenia Twoich potencjalnych zainteresowań dla dostosowania reklamy i oferty) w tym na umieszczanie znaczników internetowych (cookies itp.) na Twoich urządzeniach i odczytywanie takich znaczników, kliknij przycisk „Przejdź do serwisu” lub zamknij to okno.
Jeśli nie chcesz wyrazić zgody, kliknij „Nie teraz”. Wyrażenie zgody jest dobrowolne. Możesz edytować zakres zgody, w tym wycofać ją całkowicie, przechodząc na naszą stronę polityki prywatności. Powyższa zgoda dotyczy przetwarzania Twoich danych osobowych w celach marketingowych Zaufanych Partnerów. Zaufani Partnerzy to firmy z obszaru e-commerce i reklamodawcy oraz działające w ich imieniu domy mediowe i podobne organizacje, z którymi Grupa SAGIER współpracuje.
Podmioty z Grupy SAGIER w ramach udostępnianych przez siebie usług internetowych przetwarzają Twoje dane we własnych celach marketingowych w oparciu o prawnie uzasadniony, wspólny interes podmiotów Grupy SAGIER. Przetwarzanie takie nie wymaga dodatkowej zgody z Twojej strony, ale możesz mu się w każdej chwili sprzeciwić. O ile nie zdecydujesz inaczej, dokonując stosownych zmian ustawień w Twojej przeglądarce, podmioty z Grupy SAGIER będą również instalować na Twoich urządzeniach pliki cookies i podobne oraz odczytywać informacje z takich plików. Bliższe informacje o cookies znajdziesz w akapicie „Cookies” pod koniec tej informacji.

Administrator danych osobowych

Administratorami Twoich danych są podmioty z Grupy SAGIER czyli podmioty z grupy kapitałowej SAGIER, w której skład wchodzą Sagier Sp. z o.o. ul. Cegielniana 18c/3, 35-310 Rzeszów oraz Podmioty Zależne. Ponadto, w świetle obowiązującego prawa, administratorami Twoich danych w ramach poszczególnych Usług mogą być również Zaufani Partnerzy, w tym klienci.
PODMIOTY ZALEŻNE:
http://www.biznesistyl.pl/
http://poradnikbudowlany.eu/
http://modnieizdrowo.pl/
http://www.sagier.pl/
Jeżeli wyrazisz zgodę, o którą wyżej prosimy, administratorami Twoich danych osobowych będą także nasi Zaufani Partnerzy. Listę Zaufanych Partnerów możesz sprawdzić w każdym momencie na stronie naszej polityki prywatności i tam też zmodyfikować lub cofnąć swoje zgody.

Podstawa i cel przetwarzania

Twoje dane przetwarzamy w następujących celach:
• 1. Jeśli zawieramy z Tobą umowę o realizację danej usługi (np. usługi zapewniającej Ci możliwość zapoznania się z jednym z naszych serwisów w oparciu o treść regulaminu tego serwisu), to możemy przetwarzać Twoje dane w zakresie niezbędnym do realizacji tej umowy.
• 2. Zapewnianie bezpieczeństwa usługi (np. sprawdzenie, czy do Twojego konta nie loguje się nieuprawniona osoba), dokonanie pomiarów statystycznych, ulepszanie naszych usług i dopasowanie ich do potrzeb i wygody użytkowników (np. personalizowanie treści w usługach), jak również prowadzenie marketingu i promocji własnych usług (np. jeśli interesujesz się motoryzacją i oglądasz artykuły w biznesistyl.pl lub na innych stronach internetowych, to możemy Ci wyświetlić reklamę dotyczącą artykułu w serwisie biznesistyl.pl/automoto. Takie przetwarzanie danych to realizacja naszych prawnie uzasadnionych interesów.
• 3. Za Twoją zgodą usługi marketingowe dostarczą Ci nasi Zaufani Partnerzy oraz my dla podmiotów trzecich. Aby móc pokazać interesujące Cię reklamy (np. produktu, którego możesz potrzebować) reklamodawcy i ich przedstawiciele chcieliby mieć możliwość przetwarzania Twoich danych związanych z odwiedzanymi przez Ciebie stronami internetowymi. Udzielenie takiej zgody jest dobrowolne, nie musisz jej udzielać, nie pozbawi Cię to dostępu do naszych usług. Masz również możliwość ograniczenia zakresu lub zmiany zgody w dowolnym momencie.

Twoje dane przetwarzane będą do czasu istnienia podstawy do ich przetwarzania, czyli w przypadku udzielenia zgody do momentu jej cofnięcia, ograniczenia lub innych działań z Twojej strony ograniczających tę zgodę, w przypadku niezbędności danych do wykonania umowy, przez czas jej wykonywania i ewentualnie okres przedawnienia roszczeń z niej (zwykle nie więcej niż 3 lata, a maksymalnie 10 lat), a w przypadku, gdy podstawą przetwarzania danych jest uzasadniony interes administratora, do czasu zgłoszenia przez Ciebie skutecznego sprzeciwu.

Przekazywanie danych

Administratorzy danych mogą powierzać Twoje dane podwykonawcom IT, księgowym, agencjom marketingowym etc. Zrobią to jedynie na podstawie umowy o powierzenie przetwarzania danych zobowiązującej taki podmiot do odpowiedniego zabezpieczenia danych i niekorzystania z nich do własnych celów.

Cookies

Na naszych stronach używamy znaczników internetowych takich jak pliki np. cookie lub local storage do zbierania i przetwarzania danych osobowych w celu personalizowania treści i reklam oraz analizowania ruchu na stronach, aplikacjach i w Internecie. W ten sposób technologię tę wykorzystują również podmioty z Grupy SAGIER oraz nasi Zaufani Partnerzy, którzy także chcą dopasowywać reklamy do Twoich preferencji. Cookies to dane informatyczne zapisywane w plikach i przechowywane na Twoim urządzeniu końcowym (tj. twój komputer, tablet, smartphone itp.), które przeglądarka wysyła do serwera przy każdorazowym wejściu na stronę z tego urządzenia, podczas gdy odwiedzasz strony w Internecie. Szczegółową informację na temat plików cookie i ich funkcjonowania znajdziesz pod tym linkiem. Pod tym linkiem znajdziesz także informację o tym jak zmienić ustawienia przeglądarki, aby ograniczyć lub wyłączyć funkcjonowanie plików cookies itp. oraz jak usunąć takie pliki z Twojego urządzenia.

Twoje uprawnienia

Przysługują Ci następujące uprawnienia wobec Twoich danych i ich przetwarzania przez nas, inne podmioty z Grupy SAGIER i Zaufanych Partnerów:
1. Jeśli udzieliłeś zgody na przetwarzanie danych możesz ją w każdej chwili wycofać (cofnięcie zgody oczywiście nie uchyli zgodności z prawem przetwarzania już dokonanego na jej podstawie);
2. Masz również prawo żądania dostępu do Twoich danych osobowych, ich sprostowania, usunięcia lub ograniczenia przetwarzania, prawo do przeniesienia danych, wyrażenia sprzeciwu wobec przetwarzania danych oraz prawo do wniesienia skargi do organu nadzorczego, którym w Polsce jest Prezes Urzędu Ochrony Danych Osobowych. Pod tym adresem znajdziesz dodatkowe informacje dotyczące przetwarzania danych i Twoich uprawnień.