Reklama

Kuchnia i smaki

O kawie z mistrzynią baristów Iką Graboń
O kawie z mistrzynią baristów Iką Graboń

Co przyciąga nas do kawy? Co wpływa na jej smak? I czym jest cupping? - Odpowiedzi na te pytania, usłyszeć...

Hindi - pierwsza prawdziwie indyjska restauracja w Rzeszowie
Hindi - pierwsza prawdziwie indyjska restauracja w Rzeszowie

O tym, że przenosimy się z Rzeszowa do Indii widać już przy wejściu. W oknach typowo indyjskie kolory, na ścianach zdjęcia z podróży, a w powietrzu unosi się zapach kurkumy, kardamonu i curry. Jakby ktoś szukał, to w karcie dań nie ma nic polskiego. Wszystko przygotowywane...

Pysznie i zdrowo na wakacyjnym talerzu
Pysznie i zdrowo na wakacyjnym talerzu

Gdy temperatury latem drastycznie rosną, my często nie mamy ochoty na jedzenie, a tym bardziej, na przygotowywanie potraw. Nie powinniśmy jednak zmniejszać liczby posiłków, bo prawidłowo odżywiony organizm, lepiej przetrwa najgorętsze dni lata. Wystarczy tradycyjne, ciężkostrawne posiłki zamienić na lżejsze...

Piętro Cafe. Nowość na rzeszowskiej mapie smaków
Piętro Cafe. Nowość na rzeszowskiej mapie smaków

Croissanty podawane z domową konfiturą, pancakes z dżemem i owocami, tradycyjna polska jajecznica, a może pasta z marchewki z czarnuszką? Śniadania to nowość w Piętro Cafe, ale cieszą się coraz większą popularnością. Oprócz śniadań, mają też 15 rodzajów kawy, japońską herbatę...

Reklama
Drugie urodziny Kawy Rzeszowskiej i kawa za 2 zł
Drugie urodziny Kawy Rzeszowskiej i kawa za 2 zł

W 2014 roku Kawa Rzeszowska wyjechała na ulice Rzeszowa. Od początku stawiała na jakość i smak, chcąc przekonać smakoszy do swojej marki. Zdobyła uznanie, wielu zwolenników i dokładnie dwa lata temu w podwórzu na ul. Kościuszki 3 w Rzeszowie zadomowiła się na dobre otwierając stacjonarną...

Wypiekarnia idealnie pysznych słodkości i domowego klimatu
Wypiekarnia idealnie pysznych słodkości i domowego klimatu

Zanurzyć się w wyrazistych smakach: czekolady, orzechów, chili albo karmelu, lubią najbardziej. Za to pokochali ich klienci, którzy w Wypiekarni Martyny i Łukasza Mrozowskich odnaleźli prawdziwie maślany smak kruchego ciasta czy rozpływającego się w ustach czekoladowego...

Wielkanocne pyszności blogerki Patrycji
Wielkanocne pyszności blogerki Patrycji

Na kilka dni przed Wielkanocą w kuchniach wielu polskich domów zaczyna królować niepowtarzalny miks smaków i zapachów. Aromat puszystych serników przenika się z zapachem bab i słodkich mazurków, ostrą nutą chrzanu i białej kiełbasy oraz jajek w różnorakiej postaci. W kuchniach blogerów kulinarnych przygotowania...

Pączek! Król tłustego czwartku
Pączek! Król tłustego czwartku

Są słodkie, tłuste i bardzo kaloryczne, ale któż mógłby się im oprzeć w tłusty czwartek. Pączki już na stałe wpisały się w polską tradycję tłustoczwartkową. Chociaż przez wieki ten smakołyk przechodził różnorodne metamorfozy, po dziś dzień ustawiają się za nim bardzo długie kolejki w cukierniach. I jak...

Kochamy słodkości, ale tradycyjnie wypiekane
Kochamy słodkości, ale tradycyjnie wypiekane

Mimo że wyglądają pięknie ? wszystkie kupowane w sklepach ciasta - smakują podobnie, wręcz identycznie. Coraz częściej do pieczenia, chociażby tradycyjnej szarlotki na kruchym cieście, używa się gotowych mieszanek w proszku. Być może powodem jest produkcja na dużą skalę. Jest jednak w Rzeszowie...

Smak tradycyjnego Bożego Narodzenia
Smak tradycyjnego Bożego Narodzenia

Nowoczesność nowoczesnością, ale dania wigilijne oraz świąteczne najbardziej smakują nam te znane i od lat przyrządzane w rodzinnym domu. I choć pewnym krokiem wkroczyła już nawet w tak tradycyjne aspekty naszego życia, jak świętowanie Bożego Narodzenia. Gdy jeszcze kilka lat temu nikt nie wyobrażał sobie, że...

Reklama
Gęsina na św. Marcina - tradycyjne danie z 11 listopada wraca na stoły
Gęsina na św. Marcina - tradycyjne danie z 11 listopada wraca na stoły

Od wieków, w dniu św. Marcina, pieczona gęś cieszyła podniebienia mieszkańców Europy. Imieniny patrona dzieci, żołnierzy, biedaków i całej plejady rzemieślników, świętowano z gęsiną i w Polsce. - Warto przywrócić tę tradycję. Mięso gęsi...

Zdrowo Zmiksowani, czyli miks smaków i przystępnej ceny
Zdrowo Zmiksowani, czyli miks smaków i przystępnej ceny

Kolejna nowość na rzeszowskiej mapie smaków. W restauracji Zdrowo Zmiksowani do wyboru mamy wyłącznie zdrowe jedzenie. I to nie tylko dania wegańskie, wegetariańskie czy te bez glutenu. Zjemy tu również zdrowego burgera z wołowiny.

Róbmy przetwory hand made i chwalmy się nimi
Róbmy przetwory hand made i chwalmy się nimi

Z Marcinem Purgaczem, ambasadorem Marki Podkarpackie Smaki, nauczycielem przedmiotów zawodowych w Zespole Szkół Gospodarczych w Rzeszowie, rozmawia Katarzyna Grzebyk

Zasmakuj  w kawie po arabsku
Zasmakuj w kawie po arabsku

Aromatyczna, parzona w mosiężnym findżanie (tygielku), z dodatkiem cynamonu, kardamonu i brązowego cukru lub miodu, kawa po arabsku po prostu. Smakuje wspaniale zwłaszcza w towarzystwie słodyczy. Bo choć od kilku dobrych lat rozsmakowaliśmy się w kawach z ekspresu i rozpuszczalnych, to jednak kawa po arabsku jest warta skosztowania, a...

Kumpir. Polski ziemniak w tureckim wydaniu na mapie smaków Rzeszowa
Kumpir. Polski ziemniak w tureckim wydaniu na mapie smaków Rzeszowa

Z wierzchu chrupiąca skórka. W środku mieszanka podawana wedle uznania. To może być twarożek, boczek, kurczak, szynka, ser feta a nawet prawdziwy góralski ser. Wszystko to połączone czosnkowym masłem. A pachnie? jak ziemniaki z ogniska. To nowość na rzeszowskiej...

Z miłości do jedzenia powstał biznes. Zupabar - nowy slow food w Rzeszowie
Z miłości do jedzenia powstał biznes. Zupabar - nowy slow food w Rzeszowie

Przez żołądek do serca - można powiedzieć o nowo otwartym Zupabarze w Rzeszowie. Dotychczas królowały kebaby i zapiekanki, a od kilkunastu dni serca rzeszowian podbijają zdrowe zupy dla każdego - od pozycji typowo męskich, przez wegetariańskie...

Smak Wielkanocy
Smak Wielkanocy

Święta Wielkanocne przypadające na przełomie zimy i wiosny przypominają nam o odradzającym się świecie, dlatego też na świątecznych stołach goszczą potrawy symbolizujące narodziny i powrót do życia.

Herbata. Cudowny napar znany od tysięcy lat
Herbata. Cudowny napar znany od tysięcy lat

Pijemy ją nie tylko ze względu na walory smakowe, ale także właściwości prozdrowotne. Herbata to prawdziwa skarbnica zawierająca m.in. flawonoidy, które opóźniają procesy starzenia, obniża poziom cholesterolu, chroni serce przez zawałem, a nawet zapobiega próchnicy. Większość z nas sięga jednak...

Smaki kuchni dworskiej i myśliwskiej w Dubiecku
Smaki kuchni dworskiej i myśliwskiej w Dubiecku

Pokazy kulinarne kuchni myśliwskiej, jarmark wielkanocny z prezentacją stoisk regionalnych i rękodzielniczych, konkursy kulinarne dla szkół oraz kulinarne warsztaty dla dzieci - w najbliższą sobotę, 12 marca w Zespole Zamkowo-Pałacowym w Dubiecku odbędzie się II Międzynarodowy Festiwal Kuchni...

Slow food coraz bardziej popularny
Slow food coraz bardziej popularny

Według modnego ostatnio trendu "slow food", nie liczy się już tylko smak potrawy. Dla wielu z nas ważne są także produkty, z których wykonane jest danie, sposób jego przygotowania oraz finalny wygląd na talerzu. Znane jest nawet powiedzenie, że "je się oczami", dlatego tak ważne jest zadbanie nawet o najdrobniejsze szczegóły...

Co pijemy. Trunki na Sylwestra i Boże Narodzenie
Co pijemy. Trunki na Sylwestra i Boże Narodzenie

Wigilia tradycyjnie jest bezmięsna i bezalkoholowa, ale w Boże Narodzenie chętnie już sięgamy po napoje alkoholowe, albo wino i rum. Jaki zaś trunek najbardziej pasuje do sylwestrowej nocy? Dostępność wielu rodzajów alkoholi jest ogromna, podobnie jak ilość przepisów na oryginalne drinki...

Rarytasy kuchni seniorów. Jest materiał na książkę
Rarytasy kuchni seniorów. Jest materiał na książkę

Niewielka kuchnia na pierwszym piętrze Domu Pomocy Społecznej dla Kombatantów w Rzeszowie wypełniona jest po brzegi smakami i zapachami. Powstają tu tak wspaniałe potrawy, że śmiało mogłyby konkurować z daniami z niejednej restauracji. Grupa pensjonariuszy DPS-u raz w tygodniu...

Pierwsze urodziny Kawy Rzeszowskiej i kawa za 1zł!
Pierwsze urodziny Kawy Rzeszowskiej i kawa za 1zł!

Dokładnie rok temu, Kawa Rzeszowska wyjechała na ulice Rzeszowa. Od początku stawiała na jakość i smak, chcąc przekonać mieszkańców Rzeszowa do swojej marki. Zdobyła uznanie i wielu zwolenników. W najbliższy piątek, 28 sierpnia w podwórzu na ul. Kościuszki 3 odbędą się I urodziny...

Poznaj smak zdrowia na warsztatach kulinarnych
Poznaj smak zdrowia na warsztatach kulinarnych

Zdrowy tryb życia, a zwłaszcza zdrowe odżywianie coraz więcej osób traktuje nie jako chwilową modę, ale styl życia i pasję. Jeśli jeszcze nie wiesz, jak wprowadzić w rytm codziennego dnia zdrowe nawyki żywieniowe, skorzystaj z warsztatów kulinarnych "Poznaj smak zdrowia", połączonych z aktywnym...

Soczewica, groch i kapusta w kolbuszowskim skansenie
Soczewica, groch i kapusta w kolbuszowskim skansenie

Muzeum Kultury Ludowej organizuje już po raz czwarty cykl warsztatów kulinarnych. Tym razem w roli głównej rośliny strączkowe: soczewica, groch i fasola "Jaś". Spotkanie pod hasłem "Grochem o kuchnię" dla kucharzy i smakoszy kuchni tradycyjnej odbędzie się 29 sierpnia od godz. 10 do 14...

Smak Bieszczadów w centrum Rzeszowa
Smak Bieszczadów w centrum Rzeszowa

W najbliższy piątek, 14 sierpnia, w Restauracji Wesele Hotelu Bristol, o godz. 19.00 rozpocznie się uczta godna bieszczadzkiego Bachusa. Będzie to kolacja w formie bufetu połączona z gotowaniem z Szefem Kuchni Arkadiuszem Wejerem, jednym z najlepszych kuchmistrzów działających na Podkarpaciu.

Restauracje i hotele na Podkarpaciu polecane przez Magdę Gessler
Restauracje i hotele na Podkarpaciu polecane przez Magdę Gessler

Magda Gessler rozbudziła kulinarne gusta Polaków, bez wątpienia. Przy okazji udowodniła, że w Polsce nie brakuje uroczych, swojskich, klimatycznych i niekoniecznie snobistycznych miejsc, gdzie można świetnie zjeść, a przy okazji zachwycić się miejscem, gdzie...

Domowe przetwory stają się trendy
Domowe przetwory stają się trendy

Dawniej lato i jesień były czasem wytężonej pracy gospodyń, które z owoców i warzyw przygotowywały przetwory na zimę. Później smażeniem powideł i gotowaniem kompotów nikt się nie chwalił, domowe wyroby stały się rzadkością. A dziś? Okazuje się, że wraca moda na własnoręcznie zrobione dżemy, powidła, soki...

Rzeszowski "bike cafe" i jego klimatyczne podwórze
Rzeszowski "bike cafe" i jego klimatyczne podwórze

Niewiele jest miejsc w Rzeszowie, gdzie możemy napić się świeżo palonej, dobrej jakościowo kawy. Kawa Rzeszowska od początku stawiała na jakość i smak, chcąc przekonać mieszkańców Rzeszowa do swojej marki. Początkowo tylko mobilna, rowerowa kawiarnia zachęcała mieszkańców do picia...

1 2 3 4

POLECANE

VIP Wrzesień-Październik

VIP Wrzesień-Październik
w numerze m.in.:

• Ryszard Jania - w motoryzacji ważny jest sojusz! • Prezydent Rzeszowa Tadeusz Ferenc • Cerkamed jeszcze pokaże • Dzisiejsza Rosja • Ocaleni Żydzi z Podkarpacia
http://www.swiatpogody.pl
Reklama

NAJPOPULARNIEJSZE W ZAKŁADCE

Miejsca na Podkarpaciu polecane przez Magdę Gessler

Możną ją lubić, albo nie, nie ma jednak wątpliwości, że Magda Gessler rozbudziła...

Kochamy słodkości, ale tradycyjnie wypiekane

Mimo że wyglądają pięknie ? wszystkie kupowane w sklepach ciasta - smakują podobnie, wręcz identycznie...

Wypiekarnia idealnie pysznych słodkości i domowego klimatu

Zanurzyć się w wyrazistych smakach: czekolady, orzechów, chili albo...

Reklama

NASI PARTNERZY