Kuchnia i smaki

Wielkanocne pyszności blogerki Patrycji
Wielkanocne pyszności blogerki Patrycji

Na kilka dni przed Wielkanocą w kuchniach wielu polskich domów zaczyna królować niepowtarzalny miks smaków i zapachów. Aromat puszystych serników przenika się z zapachem bab i słodkich mazurków, ostrą nutą chrzanu i białej kiełbasy oraz jajek w różnorakiej postaci. W kuchniach blogerów...

Pączek! Król tłustego czwartku
Pączek! Król tłustego czwartku

Są słodkie, tłuste i bardzo kaloryczne, ale któż mógłby się im oprzeć w tłusty czwartek. Pączki już na stałe wpisały się w polską tradycję tłustoczwartkową. Chociaż przez wieki ten smakołyk przechodził różnorodne metamorfozy, po dziś dzień ustawiają się za nim bardzo długie...

Kochamy słodkości, ale tradycyjnie wypiekane
Kochamy słodkości, ale tradycyjnie wypiekane

Mimo że wyglądają pięknie – wszystkie kupowane w sklepach ciasta - smakują podobnie, wręcz identycznie. Coraz częściej do pieczenia, chociażby tradycyjnej szarlotki na kruchym cieście, używa się gotowych mieszanek w proszku. Być może powodem jest produkcja na dużą skalę. Jest jednak...

Smak tradycyjnego Bożego Narodzenia
Smak tradycyjnego Bożego Narodzenia

Nowoczesność nowoczesnością, ale dania wigilijne oraz świąteczne najbardziej smakują nam te znane i od lat przyrządzane w rodzinnym domu. I choć pewnym krokiem wkroczyła już nawet w tak tradycyjne aspekty naszego życia, jak świętowanie Bożego Narodzenia. Gdy jeszcze kilka lat temu nikt...

Gęsina na św. Marcina - tradycyjne danie z 11 listopada wraca na stoły
Gęsina na św. Marcina - tradycyjne danie z 11 listopada wraca na stoły

Od wieków, w dniu św. Marcina, pieczona gęś cieszyła podniebienia mieszkańców Europy. Imieniny patrona dzieci, żołnierzy, biedaków i całej plejady rzemieślników, świętowano z gęsiną i w Polsce. - Warto przywrócić tę tradycję. Mięso gęsi jest kruche i delikatne, dobrze wpływa także...

Zdrowo Zmiksowani, czyli miks smaków i przystępnej ceny
Zdrowo Zmiksowani, czyli miks smaków i przystępnej ceny

Kolejna nowość na rzeszowskiej mapie smaków. W restauracji Zdrowo Zmiksowani do wyboru mamy wyłącznie zdrowe jedzenie. I to nie tylko dania wegańskie, wegetariańskie czy te bez glutenu. Zjemy tu również zdrowego burgera z wołowiny.

Róbmy przetwory hand made i chwalmy się nimi
Róbmy przetwory hand made i chwalmy się nimi

Z Marcinem Purgaczem, ambasadorem Marki Podkarpackie Smaki, nauczycielem przedmiotów zawodowych w Zespole Szkół Gospodarczych w Rzeszowie, rozmawia Katarzyna Grzebyk

Zasmakuj  w kawie po arabsku
Zasmakuj w kawie po arabsku

Aromatyczna, parzona w mosiężnym findżanie (tygielku), z dodatkiem cynamonu, kardamonu i brązowego cukru lub miodu, kawa po arabsku po prostu. Smakuje wspaniale zwłaszcza w towarzystwie słodyczy. Bo choć od kilku dobrych lat rozsmakowaliśmy się w kawach z ekspresu i rozpuszczalnych, to jednak...

Kumpir. Polski ziemniak w tureckim wydaniu na mapie smaków Rzeszowa
Kumpir. Polski ziemniak w tureckim wydaniu na mapie smaków Rzeszowa

Z wierzchu chrupiąca skórka. W środku mieszanka podawana wedle uznania. To może być twarożek, boczek, kurczak, szynka, ser feta a nawet prawdziwy góralski ser. Wszystko to połączone czosnkowym masłem. A pachnie… jak ziemniaki z ogniska. To nowość na rzeszowskiej mapie smaku – kumpir...

Z miłości do jedzenia powstał biznes. Zupabar - nowy slow food w Rzeszowie
Z miłości do jedzenia powstał biznes. Zupabar - nowy slow food w Rzeszowie

Przez żołądek do serca - można powiedzieć o nowo otwartym Zupabarze w Rzeszowie. Dotychczas królowały kebaby i zapiekanki, a od kilkunastu dni serca rzeszowian podbijają zdrowe zupy dla każdego - od pozycji typowo męskich, przez wegetariańskie i dla dzieci. - Dotychczas Zupabar odwiedziło...

Smak Wielkanocy
Smak Wielkanocy

Święta Wielkanocne przypadające na przełomie zimy i wiosny przypominają nam o odradzającym się świecie, dlatego też na świątecznych stołach goszczą potrawy symbolizujące narodziny i powrót do życia.

Herbata. Cudowny napar znany od tysięcy lat
Herbata. Cudowny napar znany od tysięcy lat

Pijemy ją nie tylko ze względu na walory smakowe, ale także właściwości prozdrowotne. Herbata to prawdziwa skarbnica zawierająca m.in. flawonoidy, które opóźniają procesy starzenia, obniża poziom cholesterolu, chroni serce przez zawałem, a nawet zapobiega próchnicy. Większość z nas sięga...

Smaki kuchni dworskiej i myśliwskiej w Dubiecku
Smaki kuchni dworskiej i myśliwskiej w Dubiecku

Pokazy kulinarne kuchni myśliwskiej, jarmark wielkanocny z prezentacją stoisk regionalnych i rękodzielniczych, konkursy kulinarne dla szkół oraz kulinarne warsztaty dla dzieci - w najbliższą sobotę, 12 marca w Zespole Zamkowo-Pałacowym w Dubiecku odbędzie się II Międzynarodowy Festiwal Kuchni...

Slow food coraz bardziej popularny
Slow food coraz bardziej popularny

Według modnego ostatnio trendu "slow food", nie liczy się już tylko smak potrawy. Dla wielu z nas ważne są także produkty, z których wykonane jest danie, sposób jego przygotowania oraz finalny wygląd na talerzu. Znane jest nawet powiedzenie, że "je się oczami", dlatego tak ważne jest zadbanie...

Co pijemy. Trunki na Sylwestra i Boże Narodzenie
Co pijemy. Trunki na Sylwestra i Boże Narodzenie

Wigilia tradycyjnie jest bezmięsna i bezalkoholowa, ale w Boże Narodzenie chętnie już sięgamy po napoje alkoholowe, albo wino i rum. Jaki zaś trunek najbardziej pasuje do sylwestrowej nocy? Dostępność wielu rodzajów alkoholi jest ogromna, podobnie jak ilość przepisów na oryginalne drinki...

Rarytasy kuchni seniorów. Jest materiał na książkę
Rarytasy kuchni seniorów. Jest materiał na książkę

Niewielka kuchnia na pierwszym piętrze Domu Pomocy Społecznej dla Kombatantów w Rzeszowie wypełniona jest po brzegi smakami i zapachami. Powstają tu tak wspaniałe potrawy, że śmiało mogłyby konkurować z daniami z niejednej restauracji. Grupa pensjonariuszy DPS-u raz w tygodniu spotyka się...

Pierwsze urodziny Kawy Rzeszowskiej i kawa za 1zł!
Pierwsze urodziny Kawy Rzeszowskiej i kawa za 1zł!

Dokładnie rok temu, Kawa Rzeszowska wyjechała na ulice Rzeszowa. Od początku stawiała na jakość i smak, chcąc przekonać mieszkańców Rzeszowa do swojej marki. Zdobyła uznanie i wielu zwolenników. W najbliższy piątek, 28 sierpnia w podwórzu na ul. Kościuszki 3 odbędą się I urodziny Kawy...

Poznaj smak zdrowia na warsztatach kulinarnych
Poznaj smak zdrowia na warsztatach kulinarnych

Zdrowy tryb życia, a zwłaszcza zdrowe odżywianie coraz więcej osób traktuje nie jako chwilową modę, ale styl życia i pasję. Jeśli jeszcze nie wiesz, jak wprowadzić w rytm codziennego dnia zdrowe nawyki żywieniowe, skorzystaj z warsztatów kulinarnych "Poznaj smak zdrowia", połączonych z...

Soczewica, groch i kapusta w kolbuszowskim skansenie
Soczewica, groch i kapusta w kolbuszowskim skansenie

Muzeum Kultury Ludowej organizuje już po raz czwarty cykl warsztatów kulinarnych. Tym razem w roli głównej rośliny strączkowe: soczewica, groch i fasola "Jaś". Spotkanie pod hasłem "Grochem o kuchnię" dla kucharzy i smakoszy kuchni tradycyjnej odbędzie się 29 sierpnia od godz. 10 do 14...

Smak Bieszczadów w centrum Rzeszowa
Smak Bieszczadów w centrum Rzeszowa

W najbliższy piątek, 14 sierpnia, w Restauracji Wesele Hotelu Bristol, o godz. 19.00 rozpocznie się uczta godna bieszczadzkiego Bachusa. Będzie to kolacja w formie bufetu połączona z gotowaniem z Szefem Kuchni Arkadiuszem Wejerem, jednym z najlepszych kuchmistrzów działających na Podkarpaciu. ...

1 2 3 4 5

POLECANE

Ciekawostki

Money.pl - Kliknij po więcej
Giełda
GPW 2017-04-27 18:49
WIG 61731.80 +0,05%
WIG20 - -
mWIG40 4865.27 +0,18%
sWIG80 16227.57 +0,50%
Wspierane przez Money.pl
Money.pl - Serwis Finansowy nr 1
Kursy walut
NBP 2017-04-27
USD 3,8776 +0,05%
EUR 4,2296 +0,10%
CHF 3,9056 +0,19%
GBP 4,9978 +0,62%
Wspierane przez Money.pl
Money.pl - Kliknij po więcej
Surowce - notowania online
Nazwa Jednostka Wartość [USD] Zmiana Ostatnia zmiana
 Złoto uncja 1266,76 -0,26% [18:37]
 Ropa brent baryłka 51,42 -1,29% [18:37]
 Pallad uncja 814,35 +0,73% [18:37]
 Platyna uncja 946,65 -0,60% [18:37]
 Srebro uncja 17,39 -0,86% [18:36]
Wspierane przez Money.pl

NASI PARTNERZY

VIP
Radio Rzeszów
Resinet
Poradnik  budowlany
Tvp