Reklama

Lifestyle

Do krojenia, przecinania, siekania i rozdrabniania – bez noża ani rusz

materiał promocyjny
Dodano: 26.08.2013
6844_gerlach-noze
Share
Udostępnij
Dobre noże, co koniecznie trzeba podkreślić, to podstawa w kuchni. Do krojenia, przecinania, rozdrabniania i siekania. Niby prosta sprawa – nóż jak nóż. Otóż nic bardziej mylnego. Aby praca w kuchni nie była męczarnią i szła szybko i sprawnie trzeba zaopatrzyć się w dobre narzędzia. A oferta jest przebogata.
 
Po pierwsze – najlepiej zaopatrzyć się w cztery podstawowe noże: nóż szefa kuchni, uniwersalny, do pieczywa i do obierania. Pierwszy spośród nich jest największy, szeroki, z bardzo ostrym 20-25-centrymetrowym ostrzem. Stworzony do krojenia mięsa, filetowania, szatkowania warzyw, a nawet ziół. Nóż uniwersalny z kolei jest krótszy i węższy, doskonały do krojenia warzyw, wędlin, wykrawania mięs i ryb. Nóż do pieczywa ma długie i ząbkowane ostrze, wyglądem przypominające piłkę, dzięki czemu kroi nawet świeże bułki i chleb. Świetnie sprawdza się też do krojenia pomidorów. Natomiast mały z ostrym czubkiem powinien być nóż do obierania, którym można również wycinać owoce i warzywa do dekoracji. Te cztery noże są podstawą w kuchni. Oczywiście można też zaopatrzyć się w specjalne noże do krojenia serów, szatkowania ziół itd.
 
Producenci oferują też noże wykonane z różnych tworzyw. Noże z ostrzami ceramicznymi są bardzo lekkie, nie wchodzą w reakcję z żywnością, nie ma też problemów z przyklejaniem się jej do ostrza. Lekkie, bardzo wytrzymałe i dłużej zachowujące ostrość są ostrza tytanowe. Natomiast noże ze stali nierdzewnej, choć są trwałe i odporne na uszkodzenia, to trzeba o nie bardziej dbać. Kwasy zawarte np. w cytrynie mogą powodować odbarwienia ostrza i jego rdzewienie, dlatego na bieżąco trzeba je myć i osuszać. 
 
Wybór noża to nie tylko kwestia estetyki. Nóż, którym często się posługujemy musi być wytrzymały, lekki, dobrze leżeć w dłoni. Nie trzeba też kupować kilkunastu noży, jeśli wybierzemy dobre narzędzia, to wystarczą nam cztery podstawowe. 
 
 

Noże kuchenne najlepszej jakości znajdziesz w sklepie HELIOS


ul. Przemysłowa 14, 35-105 Rzeszów,
tel./fax. +48 17 862-91-92, +48 17 862-88-93, +48 17 854-42-24
 
Godziny otwarcia: poniedziałek-piątek 8:00-17:00, sobota 8:00-13:00
 
 
Odwiedź stronę i sklep internetowy na: www.helios-szklo.pl
 
Share
Udostępnij
Reklama
Reklama
Reklama
Reklama
Reklama

Nasi partnerzy