Reklama

Zasmakuj w kawie po arabsku

A A A
Aneta Gieroń

Dodano: 19-06-2016

Fot. biznesistyl.pl

Fot. biznesistyl.pl

Aromatyczna, parzona w mosiężnym findżanie (tygielku), z dodatkiem cynamonu, kardamonu i brązowego cukru lub miodu, kawa po arabsku po prostu. Smakuje wspaniale zwłaszcza w towarzystwie słodyczy. Bo choć od kilku dobrych lat rozsmakowaliśmy się w kawach z ekspresu i rozpuszczalnych, to jednak kawa po arabsku jest warta skosztowania, a przede wszystkim częstego celebrowania. 
 
Jak się do tego zabrać? Najważniejsza jest dobra kawa, do której dodajemy kardamon i bardzo drobno mielimy w młynku. Następnie  do tygielka wsypujemy kawę, cukier, kardamon, zimną wodę i stawimy się na ogień. Co najważniejsze, nie wolno  kawy doprowadzić do wrzenia, ona ma się prawie gotować, ale nie wolno, by się zagotowała. Tak czarną słodycz trzy razy zdejmujemy z ognia i trzy razy doprowadzamy prawie od wrzenia, a następnie już tylko delektujemy się pysznym napojem. Przygotowaną kawę serwujemy w tygielku i rozlewamy do niewielkich filiżanek. Smakuje wybornie.
 
Co ciekawe rytuał parzenia kawy po arabsku od zawsze miał swoje towarzyskie znaczenie i był związany z gośćmi, jacy nawiedzali dom gospodarzy, albo handlowymi kontrahentami, którzy mogli rozkoszować się aromatem przygotowywanej kawy. Zgodnie ze starym arabskim obyczajem miedziane naczynie należy napełnić wodą zgodnie z odpowiednimi proporcjami. Załóżmy, że kawę będą pić dwie osoby - wówczas do naczynia wlewamy 250 ml zimnej wody, dodajemy dwie kopiaste łyżeczki specjalnie drobno zmielonej, palonej po arabsku kawy, 2 łyżeczki cukru i pół łyżeczki świeżo zmielonego kardamonu. 
Reklama

KOMENTARZE

Reklama

Eskulap 2017: Najlepsi podkarpaccy lekarze wybrani!

Najlepszych lekarzy – zdobywców tytułu Eskulap...

Wilk w Bieszczadach

Za najlepsze futro uznawany był od wieków błam z wilczych ogonów. Jan III Sobieski wysłał go królowej Marysieńce z pełnym miłości listem: ?Na wór dla zagrzania ślicznych nóżek Wci serca mego, posyłam wilczych ogonów samych błam, w który włożyłoby...

Pączek! Król tłustego czwartku

Są słodkie, tłuste i bardzo kaloryczne, ale któż mógłby się im oprzeć w tłusty czwartek. Pączki już na stałe wpisały się w polską tradycję tłustoczwartkową. Chociaż przez wieki ten smakołyk przechodził różnorodne...

Kobiety pokochały skórzane torebki od LadyBuq Art z okolic Łańcuta

Mówili im, że Łucznik nie ma prawa szyć twardej skóry kaletniczej, że z takiej skóry nie można uszyć torebki i na pewno nie przy użyciu takich narzędzi...

Reklama

Na zimę najlepsza herbata. Cudowny napar znany od tysięcy lat

Pijemy ją nie tylko ze względu na walory smakowe, ale także właściwości prozdrowotne. Herbata to prawdziwa skarbnica zawierająca m.in. flawonoidy, które opóźniają procesy...

Polacy chcą zdobyć K2 zimą. Wśród śmiałków Maciej Bedrejczuk z Rzeszowa

29 grudnia rozpoczyna się wyprawa 12 śmiałków, którzy chcą dokonać czegoś, co dotychczas było niemożliwe. Zdobyć K2, majestatyczną...

Rodzinny biznes na tyrolskim dachu świata. Reportaż Anny Konieckiej

Tux tux Hintertux! - wszyscy śpiewają, klaszczą, wystukują rytm. Niektórzy tańczą, tzn. drepczą w miejscu. Spontanicznych tancerzy coraz więcej. Muzyka na...

Każdy chirurg plastyczny operuje inaczej. Najtrudniej zrobić ładny nos

Rozmowa z dr. n. med. Łukaszem Drozdem, specjalistą chirurgii plastycznej, lekarzem medycyny estetycznej, biegłym sądowym, chirurgiem celebrytów.

Waglewski i Pospieszalski - nieprzewidywalny duet w Undergroundzie już 2 lutego

Nieprzewidywalny akustyczny duet Wojciecha Waglewskiego i Mateusza Pospieszalskiego zagości w piątek, 2 lutego w rzeszowskim pubie Underground...

zobacz więcej

POLECANE

VIP Listopad-Grudzień

VIP Listopad-Grudzień
w numerze m.in.:

• VIP tylko pyta - z Markiem Dareckim o przemyśle 4.0 • Ks. prof. Michał Heller i prof. Krzysztof Jakowicz • Rusza zimowa wyprawa na K2
http://www.swiatpogody.pl
Reklama

NASI PARTNERZY