Reklama

Lifestyle

Tak, ser

materiał promocyjny
Dodano: 11.10.2013
8029_86_ser_1
Share
Udostępnij
Ser towarzyszy człowiekowi, bez mała, od początków istnienia ludzkości. Od zawsze wyrabiali go pasterze i był to ich główny posiłek. Dziś rodzajów serów jest ogromnie dużo, a dzięki modzie na wina, są bardzie doceniane. I nie ma nic prostszego na przekąskę dla gości niż deska serów.
 
Sery maja kilka zalet. Po pierwsze są produktami bardzo pożywnymi, po drugie dają się łatwo przechowywać, nie ma więc zagrożenia, że się zepsują i spowodują zatrucie pokarmowe. Można je też spożywać bez wcześniejszych przygotowań. I choć czasy się zmieniły, to jednak w naszym menu wciąż są bardzo ważnymi elementami. Zainteresowanie serami rzeczywiście wzrasta w niezwykłym tempie. Jeszcze dziesięć lat temu sery francuskie, włoskie czy szwajcarskie nie znajdowały odbiorców. Dziś jest zupełnie inaczej. Wyjeżdżamy za granicę, podróżujemy w najdalsze zakątki świata, próbujemy tamtejszych specjałów, a po powrocie szukamy tych samych smaków tutaj.
 
Wzorem m.in. Francuzów, którzy są mistrzami w dobieraniu serów i win, próbujemy wprowadzać ten zwyczaj u nas. Deski z najróżniejszymi gatunkami serów nie są już atrakcją jedynie wytwornych przyjęć, a coraz częściej pojawiają się także w naszych domach. Istotny jest sposób serwowania serów, ponieważ efekt wizualny ma przygotować na wrażenia smakowe. Może to być zwykła deska drewniana, prostokątną, ale bardzo wygodna jest też okrągła z możliwością obracania jej.
 
Ważna jest też temperatura podawania serów, najodpowiedniejsza to 18-22 stopni C. Aby osiągnąć ideał, wyjmuje się je z lodówki na godzinę przed podaniem. Ser najlepiej podawać w kawałkach, układając je na desce począwszy od najłagodniejszego, a następnie, idąc zgodnie z ruchem wskazówek zegara, kładąc coraz ostrzejsze w smaku. Konieczne są oczywiście odpowiednie przyrządy do krojenia, dostosowane do gatunku sera. Jeden nóż z pewnością nie wystarczy, ponieważ używanie tego samego narzędzia do krojenia różnych gatunków może zafałszować ich smak. 


Doskonałą oprawę dla serów znajdziesz w sklepie HELIOS

ul. Przemysłowa 14, 35-105 Rzeszów,
tel./fax. +48 17 862-91-92, +48 17 862-88-93, +48 17 854-42-24
 
Godziny otwarcia: poniedziałek-piątek 8:00-17:00, sobota 8:00-13:00
 
 
Odwiedź stronę i sklep internetowy na: www.helios-szklo.pl
Share
Udostępnij
Reklama
Reklama
Reklama
Reklama
Reklama

Nasi partnerzy