Reklama

Lifestyle

Gęsina na św. Marcina

materiał promocyjny
Dodano: 11.11.2013
8739_Odrynki_ferma_gesi_13.07.2009_p
Share
Udostępnij
Dawniej tradycją było, że 11 listopada na polskich stołach pojawiała się gęś. Mówią o tym przysłowia „Na świętego Marcina dobra gęsina” czy „Święto Marcina dużo gęsi zarzyna”. Ale dziś jest to niezwykłą rzadkością. A szkoda, bo gęsina, wbrew powszechnej opinii, to mięso zdrowe, nietłuste i bardzo smaczne. A więc może już czas, by gęsi wróciły do polskich domów?
 
Nasz kraj jest największym producentem gęsiny w całej Europie, a tymczasem w Polsce jest ona przyrządzana bardzo rzadko, a właściwie w ogóle nie pojawia się w naszych menu. Polską gęsinę cenią głównie Niemcy i Francuzi, którzy zajadają się mięsem tych ptaków, ale w polskich sklepach niezwykle trudno je kupić. A przecież gęś w dniu św. Marcina była posiłkiem tak tradycyjnym, jak w Ameryce indyk w Dniu Dziękczynienia. Niestety wokół gęsi narosło mnóstwo mitów, które nie mają żadnego pokrycia z rzeczywistością. Przede wszystkim w Polsce ptaki hodowane z gospodarstwach ekologicznych, nie są karmione „na siłę”, lecz urozmaiconą żywnością organiczną i mają możliwość korzystania z łąk, pastwisk i wybiegów. Ich hodowla jest zupełnie inna niż kurczaków z chowu zamkniętego i karmionych małowartościowymi paszami. Polskie gęsi najczęściej karmione są paszami owsianymi, a dzięki temu ich mięso zawiera 23 proc. białka, ok. 4 proc. tłuszczu i ma niewysoki poziom cholesterolu. 
 
Jak zatem przygotować gęsinę? Nie jest to trudne, bo wystarczy zamarynować ją w ziołach i czosnku, najlepiej przez dobę, a potem nafaszerować szarymi renetami i piec zgodnie z zasadą, że każdy 1 kg mięsa wymaga 45 minut pieczenia. Mięso gęsi świetnie komponuje się też z sosem żurawinowym doprawionym cynamonem lub z sosem ze śliwek. Na szczęście przepisów na gęsinę jest coraz więcej, ponieważ wraca ona do naszych łask. Dlatego może warto przyrządzić ją na świąteczny obiad 11 listopada. Podana w całości na eleganckim półmisku z pewnością będzie smacznym zaskoczeniem dla biesiadników. Pokrojenie upieczonej w całości gęsi również wymaga odpowiednich narzędzi – ostrego noża do mięs oraz widelca kuchennego, którym można wygodnie przytrzymać mięso i nałożyć je na talerze.
 

Ostre noże i widelce kuchenne znajdziesz w sklepie HELIOS

ul. Przemysłowa 14, 35-105 Rzeszów,
tel./fax. +48 17 862-91-92, +48 17 862-88-93, +48 17 854-42-24
 
Godziny otwarcia: poniedziałek-piątek 8:00-17:00, sobota 8:00-13:00
 
 
Odwiedź stronę i sklep internetowy na: www.helios-szklo.pl
 
Share
Udostępnij
Reklama
Reklama
Reklama
Reklama
Reklama

Nasi partnerzy