Reklama

Wielkanocne pyszności blogerki Patrycji

A A A
Katarzyna Grzebyk

Dodano: 12-04-2017

Fot. Patrycja Reszko

Fot. Patrycja Reszko

ZDJĘCIA

zobacz wszystkie ›
Na kilka dni przed Wielkanocą w kuchniach wielu polskich domów zaczyna królować niepowtarzalny miks smaków i zapachów. Aromat puszystych serników przenika się z zapachem bab i słodkich mazurków, ostrą nutą chrzanu i białej kiełbasy oraz jajek w różnorakiej postaci. W kuchniach blogerów kulinarnych przygotowania do świąt rozpoczynają się dużo, dużo wcześniej - w kuchni Patrycji Reszko świąteczna krzątanina trwa od początku kwietnia. W wielkanocnych przepisach autorka kulinarnego bloga czerwieniblekit.blox.pl proponuje tradycyjne potrawy, eksperymentując jednak z ich składnikami.
 
Rzeszowianka Patrycja Reszko, mama dwóch chłopców, pracuje na etacie w dziale promocji i wydawnictw. Kilka lat temu założyła bloga kulinarnego, na którym publikuje swoje eksperymenty kulinarne okraszając je - jak sama mówi - garścią fotografii i szczyptą myśli. Od początku kwietnia blog Patrycji zdominowany jest przez wielkanocne dania i słodkości. Jest wielkanocny bezglutenowy mazurek, mazurek na spodzie z ciecierzycy, jajka z chrzanową pastą z kurczaka, biszkoptowe babeczki na mące jaglanej, babka z musu z daktyli i z bananów, tatar ze śledzia z cukinią czy polędwiczki wieprzowe w sosie truskawkowym. 
 
Sernik, babka, pieczony pasztet i dużo warzyw
 
- Nie wyobrażam sobie tych świąt bez sernika. Jest to moje ulubione ciasto, które kiedyś piekła moja babcia. Aby sernik był wilgotny i kremowy, dodaję do masy serowej gotowanego budyniu i piekę długo w niższej temperaturze - zdradza Patrycja. - Na moim wielkanocnym stole nie zabraknie też babki oraz małych, dekorowanych słodkości, które znajdą się w koszykach wielkanocnych moich pociech. 
 
Autorka bloga czerwieniblekit.blox.pl przygotuje także domową wędlinę - będzie to gotowany schab - oraz pasztet z gotowanego mięsa z suszonymi pomidorami i galaretką – bez pieczenia. Na uroczysty niedzielny obiad zostanie podany barszcz czerwony oraz mięso z dużą ilością warzyw. Żeby urozmaicić ten obiad, Patrycja na pewno dołoży przysłowiową „kropkę nad i”, bo jej kuchnia jest bardzo spontaniczna, a przepisy wręcz same tworzą się w głowie. - Często zdarza się, że patrząc na zdjęcie jakiejś potrawy np. w Internecie, na jej kolory, sama dobieram do niego składniki. W ten sposób powstają moje przepisy - dodaje blogerka. 
 
Wielkanocne przepisy Patrycji Reszko:

Pasztet bez pieczenia z wiśniową galaretką

Składniki: 
 
700 g mięsa gulaszowego z indyka
1 marchewka
1/2 selera
sól, pieprz, majeranek, imbir, czosnek
około 50 g rozpuszczonego masła
300 g mrożonych wiśni bez pestek
3 łyżeczki żelatyny
cukier do smaku
 
Mięso wraz z włoszczyzną włożyć do zimnej wody i gotować, aż mięso będzie miękkie. Pod koniec posolić rosół. Mięso i jarzyny wyjąć, pokroić na kawałki i zmiksować w malakserze. Dodać przyprawy oraz rozpuszczone masło, miksując na kremową masę, którą następnie należy przełożyć do pojemniczków i wyrównać powierzchnię. 
Wiśnie rozmrozić, wraz z sokiem i 1/2 szklanki wody zagotować. Zmiksować na mus. Dodać żelatynę i rozpuścić. Dodać cukier do smaku i wylać na wierzch pasztetu. Włożyć do lodówki i zostawić na minimum 1 godzinę.
 
Mazurek „Owocowa łąka” na mące jaglanej
 
Składniki ciasta:
 
ok. 250 g mąki jaglanej 
1/2 szklanki cukru pudru
150 g masła
1 jajko
1 płaska łyżeczka proszku do pieczenia
mąka jaglana do podsypywania
 
Polewa i dekoracja:
1 zielona galaretka - użyłam Mojito z Winiar
1,5 szklanki mleka
ew. zielony barwik spożywczy dla koloru
świeże owoce do dekoracji
 
Masło pokroić w kostkę, szybko zagnieść z pozostałymi składnikami ciasta. Jeśli ciasto będzie zbyt sypkie, dodać 1-2 łyżki wody. Zawinąć w folię i włożyć do lodówki. 
Mleko zagotować. Galaretkę rozpuścić w gorącym mleku. Ostudzić, dodać barwnik dla intensywniejszego koloru. 
Dużą blachę o wymiarach wyłożyć papierem do pieczenia. Ciasto rozwałkować, wylepić dno blachy i nakłuć widelcem. Piec około 30 minut w 180 stopni C.
Kiedy galaretka mocno zgęstnieje, wylać ją na ostudzony spód i włożyć do lodówki do całkowitego stężenia. Przed podaniem udekorować świeżymi owocami.
 
Reklama
 
Babka cytrynowo-czekoladowa z daktylami i bananem
 
Składniki:
 
150 g miękkiego masła
4 duże jajka
4 łyżki kwaśnej śmietany
1,5 szklanki mąki pszennej
2/3 szklanki cukru
2 łyżeczki proszku do pieczenia
1 duży banan
ew. szczypta kurkumy dla koloru
skórka z 1 cytryny i sok z połowy
150 g daktyli
3/4 szklanki mocnej gorzkiej herbaty (może być earl grey)
100 g gorzkiej czekolady
 
Wszystkie składniki powinny mieć temperaturę pokojową. Daktyle sparzyć wrzątkiem, przełożyć do garnuszka, zalać herbatą i gotować aż zmiękną i rozpadną się na kawałki (ok. 5 minut). Następnie masę zmiksować na puree, dodać połamaną na kosteczki czekoladę i mieszać aż całkowicie się rozpuści. Ostudzić. W miseczce rozgnieść widelcem banana, połączyć z sokiem i skórką z cytryny. Mąkę przesiać z proszkiem do pieczenia. W misce utrzeć miękkie masło na puch, po kolei wbijać jajka, przesypując cukrem, dalej ubijać, na końcu dodać śmietanę. Masę podzielić na dwie równe części. Do jednej dodać papkę bananową i szczyptę kurkumy i dokładnie wymieszać. Do drugiej masy dodać mus daktylowy z czekoladą i dokładnie połączyć ze sobą. 
Formę do babki natłuścić, posypać bułką tartą. Wykładać ciasto po kilka łyżek czekoladowego i bananowego, zaczynając od ciemnego. Piec do tzw. suchego patyczka w temperaturze 180 stopni C.
 
Biszkoptowe babeczki waniliowe z mąki jaglanej
 
Ciasto: 
 
3 jajka
2/3 szklanki mąki jaglanej 
1/2 szklanki cukru 
2 łyżeczki cukru z wanilią 
łyżka oleju
 
Krem:
 
1 galaretka o dowolnym smaku 
250 g słodkiej śmietany kremówki
2 łyżeczki cukru z wanilią
cukrowe motylki do dekoracji
 
Białka oddzielić od żółtek, mąkę przesiać. Białka ubić na sztywno, miksując dodawać po jednym żółtku, a następnie wlać olej i porcjami dodawać cukier i cukier z wanilią. Mąkę wsypywać porcjami, mieszając masę łyżką. Dobrze połączyć składniki. Wyłożyć do formy na muffiny. Piec 15-20 minut w temperaturze 170 stopni C.
Galaretkę namoczyć w szklance zimnej wody. Podgrzewając rozpuścić (nie gotować), ostudzić. Zimną kremówkę ubić z cukrem waniliowym, dodać tężejącą galaretkę i dokładnie wymieszać. Krem włożyć do rękawa cukierniczego i wycisnąć na wierzch babeczek. Dowolnie udekorować.
 
Polędwiczki wieprzowe w sosie truskawkowym
 
Składniki:
 
2 polędwiczki wieprzowe
zioła prowansalskie
sól i pieprz
kminek
słodka papryka
olej
 
Sos:
 
200 g mrożonych truskawek
1 łyżka brązowego cukru
1 łyżka masła
1/3 szklanki soku pomarańczowego
sól, czarny pieprz
szczypta kardamonu
pół płaskiej łyżeczki imbiru
2-3 łyżki ciemnego octu balsamicznego.
 
Polędwiczki umyć, osuszyć, natrzeć olejem i przyprawami, odstawić do lodówki na pół godziny. Rozgrzać na patelni niewielką ilość oleju, obsmażyć polędwiczki z obu stron na złoty kolor. Przełożyć do rękawa foliowego do pieczenia, wlać sok pomarańczowy i piec 50-60 minut w piekarniku nagrzanym do 180 stopni C.
Truskawki rozmrozić, rozgnieść widelcem lub tłuczkiem do ziemniaków. Wraz z sokiem przełożyć do rondelka. Dodać cukier, szczyptę soli i zagotować. Wlać ocet balsamiczny, dodać  przyprawy i gotować 2-3 minuty. W tym czasie gorącą polędwiczkę pokroić w dwucentymetrowe plastry, ułożyć na talerzu i polać gorącym sosem. Podawać z kaszą i lekką surówką lub sałatą z winegretem.
 

Tatar ze śledzia z cukinią
 
Składniki:
 
4-5 filetów śledziowych
4-5 korniszonów
1 cukinia
1 czerwona cebula
pół słoika marynowanych pieczarek
4-5 suszonych pomidorów z oliwy
1 łyżka oliwy z pomidorów
 
sól, pieprz
 
1 łyżka ciemnego sosu sojowego
posiekana natka pietruszki
1 łyżka ostrej musztardy
 
  
Cukinię umyć, zetrzeć na grubej tarce razem ze skórą. Filety i wszystkie warzywa drobno posiekać, cebulę można sparzyć, jeśli nie chcemy by tatar był zbyt ostry. Dodać oliwę, sos sojowy, przyprawy i natkę pietruszki. Schłodzić. Podawać z pieczywem.

KOMENTARZE

Reklama

Eskulap 2017: Najlepsi podkarpaccy lekarze wybrani!

Najlepszych lekarzy – zdobywców tytułu Eskulap...

Wilk w Bieszczadach

Za najlepsze futro uznawany był od wieków błam z wilczych ogonów. Jan III Sobieski wysłał go królowej Marysieńce z pełnym miłości listem: ?Na wór dla zagrzania ślicznych nóżek Wci serca mego, posyłam wilczych ogonów samych błam, w który włożyłoby...

Pączek! Król tłustego czwartku

Są słodkie, tłuste i bardzo kaloryczne, ale któż mógłby się im oprzeć w tłusty czwartek. Pączki już na stałe wpisały się w polską tradycję tłustoczwartkową. Chociaż przez wieki ten smakołyk przechodził różnorodne...

Kobiety pokochały skórzane torebki od LadyBuq Art z okolic Łańcuta

Mówili im, że Łucznik nie ma prawa szyć twardej skóry kaletniczej, że z takiej skóry nie można uszyć torebki i na pewno nie przy użyciu takich narzędzi...

Reklama

Na zimę najlepsza herbata. Cudowny napar znany od tysięcy lat

Pijemy ją nie tylko ze względu na walory smakowe, ale także właściwości prozdrowotne. Herbata to prawdziwa skarbnica zawierająca m.in. flawonoidy, które opóźniają procesy...

Polacy chcą zdobyć K2 zimą. Wśród śmiałków Maciej Bedrejczuk z Rzeszowa

29 grudnia rozpoczyna się wyprawa 12 śmiałków, którzy chcą dokonać czegoś, co dotychczas było niemożliwe. Zdobyć K2, majestatyczną...

Rodzinny biznes na tyrolskim dachu świata. Reportaż Anny Konieckiej

Tux tux Hintertux! - wszyscy śpiewają, klaszczą, wystukują rytm. Niektórzy tańczą, tzn. drepczą w miejscu. Spontanicznych tancerzy coraz więcej. Muzyka na...

Każdy chirurg plastyczny operuje inaczej. Najtrudniej zrobić ładny nos

Rozmowa z dr. n. med. Łukaszem Drozdem, specjalistą chirurgii plastycznej, lekarzem medycyny estetycznej, biegłym sądowym, chirurgiem celebrytów.

Waglewski i Pospieszalski - nieprzewidywalny duet w Undergroundzie już 2 lutego

Nieprzewidywalny akustyczny duet Wojciecha Waglewskiego i Mateusza Pospieszalskiego zagości w piątek, 2 lutego w rzeszowskim pubie Underground...

zobacz więcej

POLECANE

VIP Listopad-Grudzień

VIP Listopad-Grudzień
w numerze m.in.:

• VIP tylko pyta - z Markiem Dareckim o przemyśle 4.0 • Ks. prof. Michał Heller i prof. Krzysztof Jakowicz • Rusza zimowa wyprawa na K2
http://www.swiatpogody.pl
Reklama

NASI PARTNERZY