Reklama

Wielkanocne pyszności blogerki Patrycji

A A A
Katarzyna Grzebyk

Dodano: 12-04-2017

Fot. Patrycja Reszko

Fot. Patrycja Reszko

ZDJĘCIA

zobacz wszystkie ›
Na kilka dni przed Wielkanocą w kuchniach wielu polskich domów zaczyna królować niepowtarzalny miks smaków i zapachów. Aromat puszystych serników przenika się z zapachem bab i słodkich mazurków, ostrą nutą chrzanu i białej kiełbasy oraz jajek w różnorakiej postaci. W kuchniach blogerów kulinarnych przygotowania do świąt rozpoczynają się dużo, dużo wcześniej - w kuchni Patrycji Reszko świąteczna krzątanina trwa od początku kwietnia. W wielkanocnych przepisach autorka kulinarnego bloga czerwieniblekit.blox.pl proponuje tradycyjne potrawy, eksperymentując jednak z ich składnikami.
 
Rzeszowianka Patrycja Reszko, mama dwóch chłopców, pracuje na etacie w dziale promocji i wydawnictw. Kilka lat temu założyła bloga kulinarnego, na którym publikuje swoje eksperymenty kulinarne okraszając je - jak sama mówi - garścią fotografii i szczyptą myśli. Od początku kwietnia blog Patrycji zdominowany jest przez wielkanocne dania i słodkości. Jest wielkanocny bezglutenowy mazurek, mazurek na spodzie z ciecierzycy, jajka z chrzanową pastą z kurczaka, biszkoptowe babeczki na mące jaglanej, babka z musu z daktyli i z bananów, tatar ze śledzia z cukinią czy polędwiczki wieprzowe w sosie truskawkowym. 
 
Sernik, babka, pieczony pasztet i dużo warzyw
 
- Nie wyobrażam sobie tych świąt bez sernika. Jest to moje ulubione ciasto, które kiedyś piekła moja babcia. Aby sernik był wilgotny i kremowy, dodaję do masy serowej gotowanego budyniu i piekę długo w niższej temperaturze - zdradza Patrycja. - Na moim wielkanocnym stole nie zabraknie też babki oraz małych, dekorowanych słodkości, które znajdą się w koszykach wielkanocnych moich pociech. 
 
Autorka bloga czerwieniblekit.blox.pl przygotuje także domową wędlinę - będzie to gotowany schab - oraz pasztet z gotowanego mięsa z suszonymi pomidorami i galaretką – bez pieczenia. Na uroczysty niedzielny obiad zostanie podany barszcz czerwony oraz mięso z dużą ilością warzyw. Żeby urozmaicić ten obiad, Patrycja na pewno dołoży przysłowiową „kropkę nad i”, bo jej kuchnia jest bardzo spontaniczna, a przepisy wręcz same tworzą się w głowie. - Często zdarza się, że patrząc na zdjęcie jakiejś potrawy np. w Internecie, na jej kolory, sama dobieram do niego składniki. W ten sposób powstają moje przepisy - dodaje blogerka. 
 
Wielkanocne przepisy Patrycji Reszko:

Pasztet bez pieczenia z wiśniową galaretką

Składniki: 
 
700 g mięsa gulaszowego z indyka
1 marchewka
1/2 selera
sól, pieprz, majeranek, imbir, czosnek
około 50 g rozpuszczonego masła
300 g mrożonych wiśni bez pestek
3 łyżeczki żelatyny
cukier do smaku
 
Mięso wraz z włoszczyzną włożyć do zimnej wody i gotować, aż mięso będzie miękkie. Pod koniec posolić rosół. Mięso i jarzyny wyjąć, pokroić na kawałki i zmiksować w malakserze. Dodać przyprawy oraz rozpuszczone masło, miksując na kremową masę, którą następnie należy przełożyć do pojemniczków i wyrównać powierzchnię. 
Wiśnie rozmrozić, wraz z sokiem i 1/2 szklanki wody zagotować. Zmiksować na mus. Dodać żelatynę i rozpuścić. Dodać cukier do smaku i wylać na wierzch pasztetu. Włożyć do lodówki i zostawić na minimum 1 godzinę.
 
Mazurek „Owocowa łąka” na mące jaglanej
 
Składniki ciasta:
 
ok. 250 g mąki jaglanej 
1/2 szklanki cukru pudru
150 g masła
1 jajko
1 płaska łyżeczka proszku do pieczenia
mąka jaglana do podsypywania
 
Polewa i dekoracja:
1 zielona galaretka - użyłam Mojito z Winiar
1,5 szklanki mleka
ew. zielony barwik spożywczy dla koloru
świeże owoce do dekoracji
 
Masło pokroić w kostkę, szybko zagnieść z pozostałymi składnikami ciasta. Jeśli ciasto będzie zbyt sypkie, dodać 1-2 łyżki wody. Zawinąć w folię i włożyć do lodówki. 
Mleko zagotować. Galaretkę rozpuścić w gorącym mleku. Ostudzić, dodać barwnik dla intensywniejszego koloru. 
Dużą blachę o wymiarach wyłożyć papierem do pieczenia. Ciasto rozwałkować, wylepić dno blachy i nakłuć widelcem. Piec około 30 minut w 180 stopni C.
Kiedy galaretka mocno zgęstnieje, wylać ją na ostudzony spód i włożyć do lodówki do całkowitego stężenia. Przed podaniem udekorować świeżymi owocami.
 
Reklama
 
Babka cytrynowo-czekoladowa z daktylami i bananem
 
Składniki:
 
150 g miękkiego masła
4 duże jajka
4 łyżki kwaśnej śmietany
1,5 szklanki mąki pszennej
2/3 szklanki cukru
2 łyżeczki proszku do pieczenia
1 duży banan
ew. szczypta kurkumy dla koloru
skórka z 1 cytryny i sok z połowy
150 g daktyli
3/4 szklanki mocnej gorzkiej herbaty (może być earl grey)
100 g gorzkiej czekolady
 
Wszystkie składniki powinny mieć temperaturę pokojową. Daktyle sparzyć wrzątkiem, przełożyć do garnuszka, zalać herbatą i gotować aż zmiękną i rozpadną się na kawałki (ok. 5 minut). Następnie masę zmiksować na puree, dodać połamaną na kosteczki czekoladę i mieszać aż całkowicie się rozpuści. Ostudzić. W miseczce rozgnieść widelcem banana, połączyć z sokiem i skórką z cytryny. Mąkę przesiać z proszkiem do pieczenia. W misce utrzeć miękkie masło na puch, po kolei wbijać jajka, przesypując cukrem, dalej ubijać, na końcu dodać śmietanę. Masę podzielić na dwie równe części. Do jednej dodać papkę bananową i szczyptę kurkumy i dokładnie wymieszać. Do drugiej masy dodać mus daktylowy z czekoladą i dokładnie połączyć ze sobą. 
Formę do babki natłuścić, posypać bułką tartą. Wykładać ciasto po kilka łyżek czekoladowego i bananowego, zaczynając od ciemnego. Piec do tzw. suchego patyczka w temperaturze 180 stopni C.
 
Biszkoptowe babeczki waniliowe z mąki jaglanej
 
Ciasto: 
 
3 jajka
2/3 szklanki mąki jaglanej 
1/2 szklanki cukru 
2 łyżeczki cukru z wanilią 
łyżka oleju
 
Krem:
 
1 galaretka o dowolnym smaku 
250 g słodkiej śmietany kremówki
2 łyżeczki cukru z wanilią
cukrowe motylki do dekoracji
 
Białka oddzielić od żółtek, mąkę przesiać. Białka ubić na sztywno, miksując dodawać po jednym żółtku, a następnie wlać olej i porcjami dodawać cukier i cukier z wanilią. Mąkę wsypywać porcjami, mieszając masę łyżką. Dobrze połączyć składniki. Wyłożyć do formy na muffiny. Piec 15-20 minut w temperaturze 170 stopni C.
Galaretkę namoczyć w szklance zimnej wody. Podgrzewając rozpuścić (nie gotować), ostudzić. Zimną kremówkę ubić z cukrem waniliowym, dodać tężejącą galaretkę i dokładnie wymieszać. Krem włożyć do rękawa cukierniczego i wycisnąć na wierzch babeczek. Dowolnie udekorować.
 
Polędwiczki wieprzowe w sosie truskawkowym
 
Składniki:
 
2 polędwiczki wieprzowe
zioła prowansalskie
sól i pieprz
kminek
słodka papryka
olej
 
Sos:
 
200 g mrożonych truskawek
1 łyżka brązowego cukru
1 łyżka masła
1/3 szklanki soku pomarańczowego
sól, czarny pieprz
szczypta kardamonu
pół płaskiej łyżeczki imbiru
2-3 łyżki ciemnego octu balsamicznego.
 
Polędwiczki umyć, osuszyć, natrzeć olejem i przyprawami, odstawić do lodówki na pół godziny. Rozgrzać na patelni niewielką ilość oleju, obsmażyć polędwiczki z obu stron na złoty kolor. Przełożyć do rękawa foliowego do pieczenia, wlać sok pomarańczowy i piec 50-60 minut w piekarniku nagrzanym do 180 stopni C.
Truskawki rozmrozić, rozgnieść widelcem lub tłuczkiem do ziemniaków. Wraz z sokiem przełożyć do rondelka. Dodać cukier, szczyptę soli i zagotować. Wlać ocet balsamiczny, dodać  przyprawy i gotować 2-3 minuty. W tym czasie gorącą polędwiczkę pokroić w dwucentymetrowe plastry, ułożyć na talerzu i polać gorącym sosem. Podawać z kaszą i lekką surówką lub sałatą z winegretem.
 

Tatar ze śledzia z cukinią
 
Składniki:
 
4-5 filetów śledziowych
4-5 korniszonów
1 cukinia
1 czerwona cebula
pół słoika marynowanych pieczarek
4-5 suszonych pomidorów z oliwy
1 łyżka oliwy z pomidorów
 
sól, pieprz
 
1 łyżka ciemnego sosu sojowego
posiekana natka pietruszki
1 łyżka ostrej musztardy
 
  
Cukinię umyć, zetrzeć na grubej tarce razem ze skórą. Filety i wszystkie warzywa drobno posiekać, cebulę można sparzyć, jeśli nie chcemy by tatar był zbyt ostry. Dodać oliwę, sos sojowy, przyprawy i natkę pietruszki. Schłodzić. Podawać z pieczywem.

KOMENTARZE

Reklama

Pociąg z Rzeszowa na Słowację - już od wakacji!

"Wojak Szwejk" to nazwa bezpośredniego połączenia...

Podkarpacie na wakacje. Dwór w Kopytowej

W 1939 roku było ich w Polsce 16 tysięcy. Obecnie - po wojnie i reformie...

Maciejewka - przenosiny z serca Londynu w Bieszczady

Ewa zakochała się w Zahoczewiu od pierwszego wejrzenia. Decyzję o przeprowadzce z Londynu w Bieszczady podjęli z dnia na dzień. Maciej przed wyjazdem do Polski zdążył jeszcze przygotować obiad...

Podkarpackie na wakacje

Przyjezdni, ale i miejscowi mogą zobaczyć dziś w naszym regionie dużo więcej niż wczoraj. I nie chodzi tu o pseudoatrakcje w rodzaju "parku dinozaurów". Mamy mądre, oparte na lokalnych tradycjach projekty i dobre realizacje, adresowane do odbiorów...

Z Warszawy w Bieszczady...po życie

Czym chata bogata witają turystów Ania i Paweł z Gęsiego Zakrętu w Zadwórzu. Warszawę rzucili już 10 lat temu i wciąż nie zdążyli zatęsknić za miastem.

Reklama

Hindi - pierwsza prawdziwie indyjska restauracja w Rzeszowie

O tym, że przenosimy się z Rzeszowa do Indii widać już przy wejściu. W oknach typowo indyjskie kolory, na ścianach zdjęcia z podróży, a w powietrzu unosi się zapach kurkumy...

Festiwalowy korowód Polonusów uroczyście otworzył ulicę 3 Maja

Ponad 8 mln zł wydanych, ponad 8 miesięcy pracy i... w piątek ponad tysiąc tancerzy, którzy z 14 krajów i 5 kontynentów przyjechali na XVII Światowego Festiwalu...

Podkarpackie na wakacje. Bieszczady Andrzeja Potockiego

Andrzej Potocki, dziennikarz, reportażysta, autor ponad 20 książek o Bieszczadach i Beskidzie Niskim, nie ma wątpliwości, że Bieszczady to nie tyle kraina geograficzna, co klimat miejsca...

Nagrobek admirała Nelsona i inne tajemnice Podkarpacia do odkrycia

Z Edwardem Marszałkiem, leśnikiem, rzecznikiem prasowym Regionalnej Dyrekcji Lasów Państwowych w Krośnie rozmawia Alina Bosak.

Podkarpacka kwatera Hitlera

Spotkali się tutaj Hitler z Mussolinim. Po wojnie miał powstać tu rezerwowy skarbiec NBP. Skończyło się na pieczarkarni, magazynach i bazie transportowej. Dopiero od kilkunastu lat niemiecki schron w Stępinie-Cieszynie oraz tunel w Strzyżowie...

zobacz więcej

POLECANE

VIP Czerwiec-Lipiec

VIP Czerwiec-Lipiec
w numerze m.in.:

• Krzysztof Tokarz - Być najlepszym • Prowincja nigdy nie była jałowa • W świecie komiksu Wojciecha Birka • Kongres TSLA Expo 2017 • Podkarpackie start-upy • Rzeźby Józefa Wilkonia • Podkarpacka kwatera Hitlera
http://www.swiatpogody.pl
Reklama

NASI PARTNERZY