Reklama

Świąteczne słodkości od Znerwicowanej żony

A A A
Katarzyna Grzebyk

Dodano: 18-12-2014

Fotografie: Marta Filipowicz, Tadeusz Poźniak; archiwum blogerki

Fotografie: Marta Filipowicz, Tadeusz Poźniak; archiwum blogerki

ZDJĘCIA

zobacz wszystkie ›
Puszysty sernik bez sera, urocze muffinki Rudolfa, „barokowe” w smaku Rokoko, miodownik z niewielką ilością miodu, za to z dużym udziałem kokosu i mleka skondensowanego, ciasto mocno pomarańczowe i… pierniczki oczywiście. Takie pyszności na święta Bożego Narodzenia poleca Magdalena Pietrucha, prowadząca blog Znerwicowanazona.blog.pl . Blog z tak apetycznymi i zachwycającymi słodkościami, że czytając go, bez wyrzutów sumienia odsuwamy na dalszy plan myśli o jakichkolwiek dietach. 
 
W domu Magdaleny Pietruchy od kilku dni unosi się zapach świąt. Magda, znana w sieci jako „Znerwicowana żona”, której „pieczenie pomaga w psychoterapii”, ostatnio dużo czasu spędza piekąc pierniki dla znajomych. Dla siebie już upiekła i wkrótce zawisną one na ozdobionej lampkami choince. - Będzie bez przepychu, ale aromatycznie. Od miesiąca w mojej lodówce leżakuje ciasto na piernik,  podwójna porcja, bo w tamtym roku zabrakło - śmieje się Magdalena. -  Święta co roku spędzamy z mężem u rodziców. Wprawdzie przy przygotowaniu Wigilii jestem jedynie pomocą, za to ciasta i słodkości to już moja działka. Żałuję tylko, że nie mogę upiec moich ulubionych ciast z bitą śmietaną i tych wymagających chłodzenia, ponieważ lodówka podczas świąt i tak jest przepełniona.
 
Święta? Koniecznie z makowcem, piernikiem i pierniczkami
 
Sięgając do wspomnień świątecznych smaków z czasów dzieciństwa, Magdalenie przypomina się kutia, której dosłownie nienawidziła. Ale, jak nakazywał zwyczaj, próbowała chociażby jedną łyżeczkę. Do dziś nie może pojąć, jak komuś może smakować coś takiego.
 
 
 - Uwielbiam mak i bakalie, ale w połączeniu z makaronem, ryżem czy pszenicą są dla mnie nie do przyjęcia. Oprócz tego pamiętam dania z grzybami, które tak specyficznie smakują jedynie podczas Wigilii. Przygotowywane w ciągu roku nie są już takie same - przyznaje blogerka. - W moim rodzinnym domu nigdy nie było tradycji przygotowywania pierników i makowców na święta. Po prostu piekło się ciasta, które były lubiane przez wszystkich. To ja powoli wprowadzam te tradycyjne smaki do mojej rodziny. W tym roku na pewno upiekę piernik. Będzie też makowiec, ale nie w drożdżowym cieście, tylko w wersji z bezą. Co więcej? Jeszcze nie wiem, ale gdy rozkręcę się z pieczeniem to będzie tego dużo. Ważne, żeby było smacznie.
 
Oto, co Magdalena poleca czytelnikom
 
Reklama
Tym, którzy nie zdecydowali jeszcze o rodzaju wypieków, jakie znajdą się na świątecznym stole, Magda Pietrucha poleca kilka sprawdzonych ciast. Po pierwsze sernik, bo większość z nas lubi to ciasto, ale - jest to sernik bez sera, za to pyszny i puszysty http://znerwicowanazona.blog.pl/2013/10/24/sernik-bez-sera/ Drugą propozycją są muffinki Rudolfa http://znerwicowanazona.blog.pl/2013/12/20/propozycja-na-swieta-muffinki-rudolfa/ - idealne dla osób, które nie lubią piec, ale chcą przygotować na święta coś, co cieszy oko.  Są łatwe do upieczenia, a ich dekoracja jest znakomitą zabawą. Można też pokusić się o muffinki drożdżowe z nutką pomarańczy http://znerwicowanazona.blog.pl/2014/01/23/muffinki-drozdzowe-z-nutka-pomaranczy/
 
Ponieważ wśród wypieków bożonarodzeniowych nie może zabraknąć także miodownika, Magdalena proponuje jego alternatywną wersję, miodownik z mlekiem skondensowanym i kokosem http://znerwicowanazona.blog.pl/2014/05/22/ciasto-z-miodem-dla-odmiany/
 
 
Wśród świątecznych wypieków często pojawia się także pychotka, zwana też rokoko http://znerwicowanazona.blog.pl/2013/11/07/a-co-to-rokoko/
 
- Moją ostatnią propozycją jest niezwykle aromatyczne ciasto pomarańczowe http://znerwicowanazona.blog.pl/2014/03/14/ciasto-mocno-pomaranczowe/, które pewnie nie spodoba się tradycjonalistom.  Ciasto jest dosyć  niezwykłe, bo do jego przygotowania  używamy pomarańczy w całości,  razem ze skórką - mówi blogerka.
 
 
Pieczenie – nałóg i lekarstwo w psychoterapii
 
Na uwagę zasługują nie tylko słodkości, jakie Magdalena pokazuje na swoim blogu. Bloga Znerwicowanazona.blog.pl pewnie by nie było, gdyby po wyprowadzeniu się od rodziców i wyjściu za mąż Magdalena z nudów nie zaczęła piec. Najpierw piekła muffinki, nie mając nawet miksera, by przygotować coś bardziej skomplikowanego. Z czasem zaopatrzyła się w potrzebny sprzęt i zaczęła piec nałogowo. - Zdarzało się, że zrobiłam tyle pyszności, że musiałam rozdawać po znajomych. Często robiłam zdjęcia wypieków i umieszczałam na Facebooku. Dopiero mój mąż i bratowa namówili mnie, żebym założyła bloga. W końcu się zdecydowałam, ale na początku wstydziłam się przyznać, że go prowadzę. Najpierw bałam się, że nikt nie będzie zaglądał na bloga, później, że jednak ktoś przeczyta mój post, a co najgorsze - jeszcze skomentuje - śmieje się Magdalena. - Ale dziś jest już inaczej, jestem zadowolona i nawet odrobinę dumna z tego jak on wygląda. Na fanpagu mojego bloga jest już ponad 840 polubień i ta liczba ciągle rośnie.
 
Blog powstał 28 czerwca 2013 roku. Na początku Magdalena zrobiła zdjęcia telefonem, ale od około roku pomaga jej w tym fotografka Marta Filipowicz (http://mia-art.pl/). - W czasie gdy zakładałam blog, często słyszałam: Czemu jesteś taka zdenerwowana? Wyluzuj, nie stresuj się. I tak pojawił się pomysł na Znerwicowaną żonę. Trochę na przekór, trochę by zaciekawić już samą nazwą - opowiada. - Później wymyśliłam hasło: „O tym, jak pieczenie pomaga w psychoterapii”. Hasła, o tym jak się kocha gotowanie, widziane na innych blogach, wydawały mi się naiwne.  Zresztą na początku starałam się pisać o tym, że czekolada pomaga na wszystkie smutki, a gotowanie pomaga się odstresować. Ale ileż można pisać o jednym? Hasło zostało, a blog stał się blogiem kulinarnym całkowicie. 
 
Prowadzenie bloga diametralnie zmieniło życie Magdaleny. Nie ma czasu na nudę. Czasami wstaje przed 5 rano i zaczyna coś piec. Zaczęła chodzić na pchli targ w poszukiwaniu naczyń do sesji, by zdjęcia nie były nudne. - A w głowie wciąż mam mnóstwo pomysłów na wypieki. Jest tyle przepisów do sprawdzenia i wprowadzenia w nich zmian po mojemu - mówi Magdalena
 
Więcej przepisów na http://znerwicowanazona.blog.pl/

KOMENTARZE

Podkarpacka blogosfera rośnie w siłę

Jeszcze kilka lat temu utożsamiane były z internetowymi pamiętnikami...

Reklama

Jesień w Solinie i Bezmiechowej. GALERIA FOTOGRAFII

Jezioro Solińskie, okolice Polańczyka oraz Bezmiechowej...

Piernikowe cuda z Kopytowej czas piec zacząć

W prywatnym Muzeum Kultury Szlacheckiej w Kopytowej k. Krosna...

Gęsina na św. Marcina - tradycyjne danie z 11 listopada wraca na stoły

Od wieków, w dniu św. Marcina, pieczona gęś cieszyła podniebienia mieszkańców Europy. Imieniny patrona dzieci, żołnierzy, biedaków i całej plejady...

Bloger z Rzeszowa wśród światowych fotografów kulinarnych

Najpierw było gotowanie, a dopiero później przyszła potrzeba przekazania swojej wiedzy innym. – Gotowałem coraz więcej i więcej – wspomina Michał Korkosz. – Nie chciałem...

Oko hybrydowe przyszłością światowej okulistyki

Dr Gibran Syed Khurshid z Kliniki Okulistyki University of Florida w Gainesville (USA) wszczepił implant bionicznego oka ARGUS II już czterem osobom. Po operacji, przy użyciu specjalnych okularów...

Reklama

Słowacy otwarli szlak w koronach drzew. Widać Zamek w Niedzicy

"Szlak w koronach drzew – Bachledka" tak Słowacy nazwali nową atrakcję turystyczną, która znajduje się zaledwie 12 km od granicy z Polską, na grzbiecie Spiskiej Magury...

Tartanowa ścieżka dla biegaczy otwarta. Kiedy zostanie wydłużona?

Na razie tylko 550 metrów, ale ma być więcej – tartanowa ścieżka na rzeszowskich Bulwarach została otwarta wczoraj, 2 października, przez prezydenta Rzeszowa...

Machiny Leonarda da Vinci w Stalowej Woli

To nazwisko znają wszyscy. Ale czy każdy wie, ile rozwiązań technicznych, z których korzystamy dzisiaj, zrodziło się w głowie genialnego wizjonera ponad pięć wieków temu? Leonardo da Vinci, bo o nim mowa, należy...

Najlepsze atrakcje turystyczne Podkarpacia w 2017 roku

Jednodniowa wycieczka "Wodami rzeki San" Biura Podróży BIESZCZADER, Muzeum Przemysłu Naftowego i Gazowniczego im. Ignacego Łukasiewicza w Bóbrce i Centrum Promocji Leśnictwa w Mucznem, produkt...

W storczykarni w Łańcucie kwitną Cattleye, królowe orchidei

Cattleye, królowe orchidei, rozkwitły w łańcuckiej Storczykarni. Kwiaty o rozmaitych kolorach, płatkach o bardzo wyszukanych kształtach i słodkim, intensywnym zapachu można...

zobacz więcej

POLECANE

VIP Wrzesień-Październik

VIP Wrzesień-Październik
w numerze m.in.:

• Ryszard Jania - w motoryzacji ważny jest sojusz! • Prezydent Rzeszowa Tadeusz Ferenc • Cerkamed jeszcze pokaże • Dzisiejsza Rosja • Ocaleni Żydzi z Podkarpacia
http://www.swiatpogody.pl
Reklama

NASI PARTNERZY