Reklama

Świąteczne słodkości od Znerwicowanej żony

A A A
Katarzyna Grzebyk

Dodano: 18-12-2014

Fotografie: Marta Filipowicz, Tadeusz Poźniak; archiwum blogerki

Fotografie: Marta Filipowicz, Tadeusz Poźniak; archiwum blogerki

ZDJĘCIA

zobacz wszystkie ›
Puszysty sernik bez sera, urocze muffinki Rudolfa, „barokowe” w smaku Rokoko, miodownik z niewielką ilością miodu, za to z dużym udziałem kokosu i mleka skondensowanego, ciasto mocno pomarańczowe i… pierniczki oczywiście. Takie pyszności na święta Bożego Narodzenia poleca Magdalena Pietrucha, prowadząca blog Znerwicowanazona.blog.pl . Blog z tak apetycznymi i zachwycającymi słodkościami, że czytając go, bez wyrzutów sumienia odsuwamy na dalszy plan myśli o jakichkolwiek dietach. 
 
W domu Magdaleny Pietruchy od kilku dni unosi się zapach świąt. Magda, znana w sieci jako „Znerwicowana żona”, której „pieczenie pomaga w psychoterapii”, ostatnio dużo czasu spędza piekąc pierniki dla znajomych. Dla siebie już upiekła i wkrótce zawisną one na ozdobionej lampkami choince. - Będzie bez przepychu, ale aromatycznie. Od miesiąca w mojej lodówce leżakuje ciasto na piernik,  podwójna porcja, bo w tamtym roku zabrakło - śmieje się Magdalena. -  Święta co roku spędzamy z mężem u rodziców. Wprawdzie przy przygotowaniu Wigilii jestem jedynie pomocą, za to ciasta i słodkości to już moja działka. Żałuję tylko, że nie mogę upiec moich ulubionych ciast z bitą śmietaną i tych wymagających chłodzenia, ponieważ lodówka podczas świąt i tak jest przepełniona.
 
Święta? Koniecznie z makowcem, piernikiem i pierniczkami
 
Sięgając do wspomnień świątecznych smaków z czasów dzieciństwa, Magdalenie przypomina się kutia, której dosłownie nienawidziła. Ale, jak nakazywał zwyczaj, próbowała chociażby jedną łyżeczkę. Do dziś nie może pojąć, jak komuś może smakować coś takiego.
 
 
 - Uwielbiam mak i bakalie, ale w połączeniu z makaronem, ryżem czy pszenicą są dla mnie nie do przyjęcia. Oprócz tego pamiętam dania z grzybami, które tak specyficznie smakują jedynie podczas Wigilii. Przygotowywane w ciągu roku nie są już takie same - przyznaje blogerka. - W moim rodzinnym domu nigdy nie było tradycji przygotowywania pierników i makowców na święta. Po prostu piekło się ciasta, które były lubiane przez wszystkich. To ja powoli wprowadzam te tradycyjne smaki do mojej rodziny. W tym roku na pewno upiekę piernik. Będzie też makowiec, ale nie w drożdżowym cieście, tylko w wersji z bezą. Co więcej? Jeszcze nie wiem, ale gdy rozkręcę się z pieczeniem to będzie tego dużo. Ważne, żeby było smacznie.
 
Oto, co Magdalena poleca czytelnikom
 
Reklama
Tym, którzy nie zdecydowali jeszcze o rodzaju wypieków, jakie znajdą się na świątecznym stole, Magda Pietrucha poleca kilka sprawdzonych ciast. Po pierwsze sernik, bo większość z nas lubi to ciasto, ale - jest to sernik bez sera, za to pyszny i puszysty http://znerwicowanazona.blog.pl/2013/10/24/sernik-bez-sera/ Drugą propozycją są muffinki Rudolfa http://znerwicowanazona.blog.pl/2013/12/20/propozycja-na-swieta-muffinki-rudolfa/ - idealne dla osób, które nie lubią piec, ale chcą przygotować na święta coś, co cieszy oko.  Są łatwe do upieczenia, a ich dekoracja jest znakomitą zabawą. Można też pokusić się o muffinki drożdżowe z nutką pomarańczy http://znerwicowanazona.blog.pl/2014/01/23/muffinki-drozdzowe-z-nutka-pomaranczy/
 
Ponieważ wśród wypieków bożonarodzeniowych nie może zabraknąć także miodownika, Magdalena proponuje jego alternatywną wersję, miodownik z mlekiem skondensowanym i kokosem http://znerwicowanazona.blog.pl/2014/05/22/ciasto-z-miodem-dla-odmiany/
 
 
Wśród świątecznych wypieków często pojawia się także pychotka, zwana też rokoko http://znerwicowanazona.blog.pl/2013/11/07/a-co-to-rokoko/
 
- Moją ostatnią propozycją jest niezwykle aromatyczne ciasto pomarańczowe http://znerwicowanazona.blog.pl/2014/03/14/ciasto-mocno-pomaranczowe/, które pewnie nie spodoba się tradycjonalistom.  Ciasto jest dosyć  niezwykłe, bo do jego przygotowania  używamy pomarańczy w całości,  razem ze skórką - mówi blogerka.
 
 
Pieczenie – nałóg i lekarstwo w psychoterapii
 
Na uwagę zasługują nie tylko słodkości, jakie Magdalena pokazuje na swoim blogu. Bloga Znerwicowanazona.blog.pl pewnie by nie było, gdyby po wyprowadzeniu się od rodziców i wyjściu za mąż Magdalena z nudów nie zaczęła piec. Najpierw piekła muffinki, nie mając nawet miksera, by przygotować coś bardziej skomplikowanego. Z czasem zaopatrzyła się w potrzebny sprzęt i zaczęła piec nałogowo. - Zdarzało się, że zrobiłam tyle pyszności, że musiałam rozdawać po znajomych. Często robiłam zdjęcia wypieków i umieszczałam na Facebooku. Dopiero mój mąż i bratowa namówili mnie, żebym założyła bloga. W końcu się zdecydowałam, ale na początku wstydziłam się przyznać, że go prowadzę. Najpierw bałam się, że nikt nie będzie zaglądał na bloga, później, że jednak ktoś przeczyta mój post, a co najgorsze - jeszcze skomentuje - śmieje się Magdalena. - Ale dziś jest już inaczej, jestem zadowolona i nawet odrobinę dumna z tego jak on wygląda. Na fanpagu mojego bloga jest już ponad 840 polubień i ta liczba ciągle rośnie.
 
Blog powstał 28 czerwca 2013 roku. Na początku Magdalena zrobiła zdjęcia telefonem, ale od około roku pomaga jej w tym fotografka Marta Filipowicz (http://mia-art.pl/). - W czasie gdy zakładałam blog, często słyszałam: Czemu jesteś taka zdenerwowana? Wyluzuj, nie stresuj się. I tak pojawił się pomysł na Znerwicowaną żonę. Trochę na przekór, trochę by zaciekawić już samą nazwą - opowiada. - Później wymyśliłam hasło: „O tym, jak pieczenie pomaga w psychoterapii”. Hasła, o tym jak się kocha gotowanie, widziane na innych blogach, wydawały mi się naiwne.  Zresztą na początku starałam się pisać o tym, że czekolada pomaga na wszystkie smutki, a gotowanie pomaga się odstresować. Ale ileż można pisać o jednym? Hasło zostało, a blog stał się blogiem kulinarnym całkowicie. 
 
Prowadzenie bloga diametralnie zmieniło życie Magdaleny. Nie ma czasu na nudę. Czasami wstaje przed 5 rano i zaczyna coś piec. Zaczęła chodzić na pchli targ w poszukiwaniu naczyń do sesji, by zdjęcia nie były nudne. - A w głowie wciąż mam mnóstwo pomysłów na wypieki. Jest tyle przepisów do sprawdzenia i wprowadzenia w nich zmian po mojemu - mówi Magdalena
 
Więcej przepisów na http://znerwicowanazona.blog.pl/

KOMENTARZE

Podkarpacka blogosfera rośnie w siłę

Jeszcze kilka lat temu utożsamiane były z internetowymi pamiętnikami...

Seminarium - RODO / GDPR DLA MŚP - Rewolucja w ochronie danych osobowych

Ośrodek Enterprise Europe Network, ma przyjemność zaprosić przedsiębiorców z obszaru MŚP do udziału w bezpłatnym seminarium informacyjnym - RODO /...

Krystyna Janda i spektakl o Piaf - tym kuszą Spotkania Karnawałowe

Będzie Krystyna Janda ze słynnym monodramem "Shirley Valentine", muzyczny spektakl "Piaf" i brytyjska komedia w reżyserii mistrza gatunku Marcina Sławińskiego "O...

zobacz więcej
Reklama

Podkarpacka kwatera Hitlera

Spotkali się tutaj Hitler z Mussolinim. Po wojnie miał powstać tu rezerwowy skarbiec NBP. Skończyło...

Baseny już otwarte. Do niedzieli można pływać za darmo

W czwartek zostanie otwarty wyremontowany kompleks basenów ROSIR. Do niedzieli wstęp na kąpielisko będzie bezpłatny. Do 31 maja baseny będą czynne od godz. 10 do 18, a od 1 czerwca...

Łagożny i Krypel - pierwsi mieszkańcy Podkarpacia zdobyli Mount Everest!

Łukasz Łagożny z Sanoka i Tomasz Krypel z Rzeszowa o godzinie 9.35 czasu chińskiego (ok. 3.35 nad ranem) zdobyli Mount Everest (8848 m n.p.m.). Są...

Rzeszów nocą. Galeria fotografii

Jak bardzo w ostatnich latach zmienił się Rzeszów widać zwłaszcza z lotu ptaka. Światła na autostradowej obwodnicy Rzeszowa oraz odcinkach S19 z wysokości około 500 metrów zdają się być niczym krwioobieg miasta. Podobnie...

Reklama

Wielką majówkę czas zacząć

Długi weekend majowy - czas grillowania w ogrodzie, ale także ucztowania na trawie. Pikniki obecnie są bardzo modne. Pewnie dlatego, że miejsc, w które można się wybrać z rodziną i zjeść smaczny posiłek na łonie natury, jest coraz...

Musical "Mamma Mia!" w Filharmonii Podkarpackiej!

Akademia Aktorska "Artysta" zakończy rok szkolny musicalem "Mamma Mia!". Światowy hit z przebojami Abby zostanie wystawiony w czterokrotnie w Filharmonii Podkarpackiej, 16 i 17 czerwca. Przewidywane są...

Ruszył sezon lotów czarterowych z Jasionki. Gdzie na letni wypoczynek?

W Porcie Lotniczym Rzeszów-Jasionka ruszył sezon lotów czarterowych. Pasażerowie w tym roku mogą polecieć bezpośrednio do Grecji, Turcji, Bułgarii oraz...

Na Solinie będzie ekomarina i pływające baseny

Jezioro Solińskie doczeka się inwestycji, które na Mazurach są standardem. W przyszłym roku na Bieszczadzkim Morzu powstaną - baseny kąpielowe i ekologiczne przystanie dla żaglówek z systemami...

Rzeszowska Żwirownia od soboty już otwarta!

Piękna, upalna czerwcowa pogoda tylko sprzyja inauguracji miejskiego kąpieliska przy ulicy Kwiatkowskiego w Rzeszowie. Od soboty można pływać i opalać się na popularnej Żwirowni. Za bilety zapłacimy podobnie...

zobacz więcej

POLECANE

VIP MARZEC-KWIECIEŃ

VIP MARZEC-KWIECIEŃ
w numerze m.in.:

• W uprawianiu nauki najważniejsze są wątpliwości! • Mamy rynek pracownika • Bogusław Barnaś - najważniejsza jest wyobraźnia • Twarze Podkarpacie 10 lat VIP Biznes&Styl • Kongres TSLA Expo 2018 • Bolidy Caro Cars z Mielca • 57. Muzyczny Festiwal w Łańcucie
http://www.swiatpogody.pl
Reklama

NASI PARTNERZY

zamknij

Szanowny Czytelniku !

Zanim klikniesz „Zgadzam się” lub zamkniesz to okno, prosimy o przeczytanie tej informacji. Prosimy w niej o Twoją dobrowolną zgodę na przetwarzanie Twoich danych osobowych przez naszych partnerów biznesowych oraz przekazujemy informacje o tzw. cookies i o przetwarzaniu przez nas Twoich danych osobowych. Klikając „Zgadzam się” lub zamykając okno, zgadzasz się na poniższe. Możesz też odmówić zgody lub ograniczyć jej zakres.

Zgoda

Jeśli chcesz zgodzić się na przetwarzanie przez Zaufanych Partnerów Grupy SAGIER Twoich danych osobowych, które udostępniasz w historii przeglądania stron i aplikacji internetowych, w celach marketingowych (obejmujących zautomatyzowaną analizę Twojej aktywności na stronach internetowych i w aplikacjach w celu ustalenia Twoich potencjalnych zainteresowań dla dostosowania reklamy i oferty) w tym na umieszczanie znaczników internetowych (cookies itp.) na Twoich urządzeniach i odczytywanie takich znaczników, kliknij przycisk „Przejdź do serwisu” lub zamknij to okno.
Jeśli nie chcesz wyrazić zgody, kliknij „Nie teraz”. Wyrażenie zgody jest dobrowolne. Możesz edytować zakres zgody, w tym wycofać ją całkowicie, przechodząc na naszą stronę polityki prywatności. Powyższa zgoda dotyczy przetwarzania Twoich danych osobowych w celach marketingowych Zaufanych Partnerów. Zaufani Partnerzy to firmy z obszaru e-commerce i reklamodawcy oraz działające w ich imieniu domy mediowe i podobne organizacje, z którymi Grupa SAGIER współpracuje.
Podmioty z Grupy SAGIER w ramach udostępnianych przez siebie usług internetowych przetwarzają Twoje dane we własnych celach marketingowych w oparciu o prawnie uzasadniony, wspólny interes podmiotów Grupy SAGIER. Przetwarzanie takie nie wymaga dodatkowej zgody z Twojej strony, ale możesz mu się w każdej chwili sprzeciwić. O ile nie zdecydujesz inaczej, dokonując stosownych zmian ustawień w Twojej przeglądarce, podmioty z Grupy SAGIER będą również instalować na Twoich urządzeniach pliki cookies i podobne oraz odczytywać informacje z takich plików. Bliższe informacje o cookies znajdziesz w akapicie „Cookies” pod koniec tej informacji.

Administrator danych osobowych

Administratorami Twoich danych są podmioty z Grupy SAGIER czyli podmioty z grupy kapitałowej SAGIER, w której skład wchodzą Sagier Sp. z o.o. ul. Cegielniana 18c/3, 35-310 Rzeszów oraz Podmioty Zależne. Ponadto, w świetle obowiązującego prawa, administratorami Twoich danych w ramach poszczególnych Usług mogą być również Zaufani Partnerzy, w tym klienci.
PODMIOTY ZALEŻNE:
http://www.biznesistyl.pl/
http://poradnikbudowlany.eu/
http://modnieizdrowo.pl/
http://www.sagier.pl/
Jeżeli wyrazisz zgodę, o którą wyżej prosimy, administratorami Twoich danych osobowych będą także nasi Zaufani Partnerzy. Listę Zaufanych Partnerów możesz sprawdzić w każdym momencie na stronie naszej polityki prywatności i tam też zmodyfikować lub cofnąć swoje zgody.

Podstawa i cel przetwarzania

Twoje dane przetwarzamy w następujących celach:
• 1. Jeśli zawieramy z Tobą umowę o realizację danej usługi (np. usługi zapewniającej Ci możliwość zapoznania się z jednym z naszych serwisów w oparciu o treść regulaminu tego serwisu), to możemy przetwarzać Twoje dane w zakresie niezbędnym do realizacji tej umowy.
• 2. Zapewnianie bezpieczeństwa usługi (np. sprawdzenie, czy do Twojego konta nie loguje się nieuprawniona osoba), dokonanie pomiarów statystycznych, ulepszanie naszych usług i dopasowanie ich do potrzeb i wygody użytkowników (np. personalizowanie treści w usługach), jak również prowadzenie marketingu i promocji własnych usług (np. jeśli interesujesz się motoryzacją i oglądasz artykuły w biznesistyl.pl lub na innych stronach internetowych, to możemy Ci wyświetlić reklamę dotyczącą artykułu w serwisie biznesistyl.pl/automoto. Takie przetwarzanie danych to realizacja naszych prawnie uzasadnionych interesów.
• 3. Za Twoją zgodą usługi marketingowe dostarczą Ci nasi Zaufani Partnerzy oraz my dla podmiotów trzecich. Aby móc pokazać interesujące Cię reklamy (np. produktu, którego możesz potrzebować) reklamodawcy i ich przedstawiciele chcieliby mieć możliwość przetwarzania Twoich danych związanych z odwiedzanymi przez Ciebie stronami internetowymi. Udzielenie takiej zgody jest dobrowolne, nie musisz jej udzielać, nie pozbawi Cię to dostępu do naszych usług. Masz również możliwość ograniczenia zakresu lub zmiany zgody w dowolnym momencie.

Twoje dane przetwarzane będą do czasu istnienia podstawy do ich przetwarzania, czyli w przypadku udzielenia zgody do momentu jej cofnięcia, ograniczenia lub innych działań z Twojej strony ograniczających tę zgodę, w przypadku niezbędności danych do wykonania umowy, przez czas jej wykonywania i ewentualnie okres przedawnienia roszczeń z niej (zwykle nie więcej niż 3 lata, a maksymalnie 10 lat), a w przypadku, gdy podstawą przetwarzania danych jest uzasadniony interes administratora, do czasu zgłoszenia przez Ciebie skutecznego sprzeciwu.

Przekazywanie danych

Administratorzy danych mogą powierzać Twoje dane podwykonawcom IT, księgowym, agencjom marketingowym etc. Zrobią to jedynie na podstawie umowy o powierzenie przetwarzania danych zobowiązującej taki podmiot do odpowiedniego zabezpieczenia danych i niekorzystania z nich do własnych celów.

Cookies

Na naszych stronach używamy znaczników internetowych takich jak pliki np. cookie lub local storage do zbierania i przetwarzania danych osobowych w celu personalizowania treści i reklam oraz analizowania ruchu na stronach, aplikacjach i w Internecie. W ten sposób technologię tę wykorzystują również podmioty z Grupy SAGIER oraz nasi Zaufani Partnerzy, którzy także chcą dopasowywać reklamy do Twoich preferencji. Cookies to dane informatyczne zapisywane w plikach i przechowywane na Twoim urządzeniu końcowym (tj. twój komputer, tablet, smartphone itp.), które przeglądarka wysyła do serwera przy każdorazowym wejściu na stronę z tego urządzenia, podczas gdy odwiedzasz strony w Internecie. Szczegółową informację na temat plików cookie i ich funkcjonowania znajdziesz pod tym linkiem. Pod tym linkiem znajdziesz także informację o tym jak zmienić ustawienia przeglądarki, aby ograniczyć lub wyłączyć funkcjonowanie plików cookies itp. oraz jak usunąć takie pliki z Twojego urządzenia.

Twoje uprawnienia

Przysługują Ci następujące uprawnienia wobec Twoich danych i ich przetwarzania przez nas, inne podmioty z Grupy SAGIER i Zaufanych Partnerów:
1. Jeśli udzieliłeś zgody na przetwarzanie danych możesz ją w każdej chwili wycofać (cofnięcie zgody oczywiście nie uchyli zgodności z prawem przetwarzania już dokonanego na jej podstawie);
2. Masz również prawo żądania dostępu do Twoich danych osobowych, ich sprostowania, usunięcia lub ograniczenia przetwarzania, prawo do przeniesienia danych, wyrażenia sprzeciwu wobec przetwarzania danych oraz prawo do wniesienia skargi do organu nadzorczego, którym w Polsce jest Prezes Urzędu Ochrony Danych Osobowych. Pod tym adresem znajdziesz dodatkowe informacje dotyczące przetwarzania danych i Twoich uprawnień.