Reklama

Smak tradycyjnego Bożego Narodzenia

A A A
Anna Olech

Dodano: 23-12-2016

fot. T. Poźniak

fot. T. Poźniak

Nowoczesność pewnym krokiem wkracza nawet w tak tradycyjne aspekty naszego życia, jak świętowanie Bożego Narodzenia. I gdy jeszcze kilka lat temu nikt nie wyobrażał sobie, że wieczerzę wigilijną można zjeść przy stole innym niż ten domowy, a święta spędzić w ośrodku w górach, dziś staje to coraz bardziej popularne. Ale nawet w tak całkowicie innym ujęciu świąt poszukujemy tradycji. Bo nowoczesność nowoczesnością, ale dania wigilijne oraz świąteczne najbardziej smakują nam te znane i od lat przyrządzane w rodzinnym domu.

Ze świętami Bożego Narodzenia skojarzeń mamy mnóstwo. Rodzinne spotkania, niezwykła atmosfera, wspaniałe jedzenie, które w ten wyjątkowy sposób smakuje tylko w te dni. Ale poza przyjemnościami jest jeszcze jeden aspekt - przygotowania, które trwają zdecydowanie dłużej niż same święta. Zakupy, porządki, wypieki i nagle w tej gonitwie gubimy gdzieś prawdziwą istotę świąt, powód, dla którego tak czekamy na te kilka dni w roku. Dlatego właśnie świąteczne wyjazdy zyskują coraz większe grono zwolenników, którzy wychodzą z założenia, że po pierwsze jest to rozwiązanie niezwykle wygodne, a po drugie zupełnie nowe doświadczenie.

Szczypta tradycji, łyk nowoczesności

Nie sposób wyobrazić sobie Boże Narodzenie bez świątecznych smakołyków. Każdy ma swoje bożonarodzeniowe smaki, które zna od dzieciństwa, które kojarzą się mu ze świętami i bez których nie wyobraża sobie wieczerzy wigilijnej czy też uroczystego obiadu dzień później. Dlatego nawet spędzając ten czas poza domem nie chcemy z nich rezygnować. Ośrodki, które oferują bożonarodzeniowy wypoczynek wychodzą naprzeciw tym oczekiwaniom i menu wigilijnej wieczerzy przygotowują na specjalne zamówienie każdej rodziny. To konieczne, ponieważ nie sposób narzucić ustaloną listę potraw, gdy w jednym ośrodku święta spędzają rodziny z najróżniejszych zakątków kraju, ponieważ wigilijne potrawy na Podkarpaciu różnią się od tych w Wielkopolsce czy też na Śląsku.
Reklama

Ale święta spędzone poza domem to również okazja do tego, by wigilijne i świąteczne menu było choć odrobinę inne niż zazwyczaj. Bo nie da się ukryć, że pod względem menu Boże Narodzenie spędzane w domu, każdego roku wygląda prawie identycznie. W czasie wigilijnej wieczerzy na stole pojawiają się te same potrawy, tak samo przygotowywane, a nawet podane na tej samej zastawie. Zasiadając do wieczerzy można przeżyć swoiste  deja vu. Bo mimo wszystko, choć stopniowo unowocześniamy nasze podejście np. do sposobu spędzania Bożego Narodzenia, to jednak jeśli chodzi o świąteczną kuchnię, to jesteśmy tradycjonalistami. Ale właśnie z tego powodu wyjazdowe święta można potraktować jako podróż z nowymi smakami i aromatami bożonarodzeniowymi, co w żaden sposób nie powinno przeszkadzać w hołubieniu naszych świątecznych tradycji.
 
Kuchnią naprawdę warto się bawić, również tą bożonarodzeniową, a wprowadzanie do menu, jeśli nie zupełnie nowych potraw, to przynajmniej unowocześnianie tych znanych niemalże od dzieciństwa jest doskonałym pomysłem. Najważniejsze, by zachować tę podstawę i wokół niej budować kolację wigilijną. Przecież zupa rybna nie zawsze musi być gotowana na głowach karpia, można przygotować zupę toskańska lub marsylską. Karp nie zawsze musi być w dzwonkach lub w galarecie, można podać rybę pieczoną. Dania, zarówno te postne podawane w Wigilię, jak i serwowane w czasie uroczystego obiadu w Boże Narodzenie, warto rozwijać i zmieniać. Czasem wystarczy jakiś nowy, ciekawy dodatek, który pięknie wygląda lub podkreśla smak potrawy, a przecież charakteru świąt w żaden sposób nie zburzy.

Poza tym na stół bożonarodzeniowy koniecznie powinna trafić ryba po grecku. I choć przygotowana konwencjonalnie, to dla odmiany warto zmienić sposób jej podania. Zupa rybna, również wspaniała świąteczna potrawa, może pojawić się w tradycyjnej postaci, jako wywar z karpia, ale furorę zrobić może również inne wydanie tej potrawy. Dla odmiany można zaproponować zupę toskańską, która z pewnością zmieni bożonarodzeniowy stół. - Warto też dołączyć do menu coś, czego nigdy wcześniej nie przygotowywaliśmy na Wigilię, np. typowe dla Wielkopolski makiełki. Jest to makaron z parzonym makiem, bakaliami i miodem, która wspaniale komponuje się z pozostałymi potrawami z wigilijnego stołu. Natomiast na bożonarodzeniowy obiad proponuję indyka faszerowanego podrobami z dodatkiem migdałów i bakalii. Takie menu to propozycja, jak można bawić się świątecznymi potrawami.

Prawdziwy sens Wigilii i Bożego Narodzenia to przede wszystkim zwyczaje, które hołubimy od dzieciństwa. Bo czymże byłyby te dni też choinki, sianka pod białym obrusem, łamania się opłatkiem oraz świątecznych aromatów i smaków. I choć tak chętnie korzystamy z tego, co nowego oferuje nam świat, choć coraz więcej osób przekonuje się, że święta można spędzić poza domem, to jednak w przypadku świątecznego menu jesteśmy na wskroś tradycyjni. I wprawdzie zdecydujemy się na spędzenie Bożego Narodzenia w ośrodku, ale z barszczu z uszkami, pierogów z kapustą z grzybami, ulubionego karpia czy też ryby po grecku już nie zrezygnujemy. Owszem, zgodzimy się na pewne innowacje i ingerencje kulinarne, ale mogą się one ograniczać do drobnych szczegółów, podstawa musi pozostać nienaruszona. I chyba na tym właśnie w tym kryje się tajemnica uroku świąt.

KOMENTARZE

W weekend wyjątkowe Boże Narodzenie na kiermaszu BuzzArt

Czyż święta Bożego Narodzenia nie...

Bóg się rodzi, moc truchleje...

W sferze sacrum, czy profanum? Choć właściwiej byłoby zapytać; w sferze rozmodlenia...

W Muzeum Etnograficznym na św. Mikołaja czeka dzieciąt cała zgraja

Czas świąt Bożego Narodzenia - atmosfera, na którą czeka każdy z nas i żadnego znaczenia nie ma tutaj nasz PESEL. Na opowieści o zwyczajach i tradycjach...

Nowoczesny basen przy ul. Matuszczaka będzie gotowy pod koniec 2019 r.

Jeszcze w tym miesiącu ma zostać ogłoszony przetarg na kompleksową przebudowę basenu przy ul. Matuszczaka w Rzeszowie. Inwestycja będzie kosztować 19 mln...

zobacz więcej
Reklama

Podkarpackie na wakacje

Przyjezdni, ale i miejscowi mogą zobaczyć dziś w naszym regionie dużo więcej niż wczoraj. I nie chodzi...

6 najpiękniejszych zdjęć Podkarpacia wiosną

Zdjęcie z widokiem na otulony mgłami XIX-wieczny kościół...

Duch Mycielskich wciąż błąka się po pałacu w Wiśniowej

Polska gościnność, europejska kultura - mówiono o domu rodziny Mycielskich w Wiśniowej. Do ich galicyjskiego dworu niedaleko Strzyżowa na początku XX wieku zjeżdżali znakomici...

K. Paluch Wooden Bags. Drewniane dzieła sztuki

Model NR-03 składa się z ok. 600 elementów, w tym 250 pierścieni, które Krzysztof Paluch robi i szlifuje sam z aluminiowej rurki. Potem każdy z 250 pierścieni skleja do siebie klejem dwuskładnikowym...

Prywatne fortece wokół Przemyśla

Przez pół wieku: w latach 1955 – 2005 Fort XII Werner w Żurawicy pod Przemyślem był wojskowym magazynem uzbrojenia i amunicji. Otoczony solidnym ogrodzeniem, pilnie strzeżony, pozostawał niedostępny dla osób postronnych...

Reklama

Curry Me - orientalne smaki w centrum Rzeszowa

Z pozoru mały lokal we wnęce, w ścisłym centrum Rzeszowa. A w środku? Bogactwo smaku, zapachu i kultury orientu. Curry Me, restauracja, którą założył Cezar Łuniewski, miłośnik orientalnej kuchni...

Włoski dla początkujących. Za darmo we włoskiej restauracji w Rzeszowie

Od czwartku, 9 sierpnia w Rzeszowie rozpoczyna się darmowy kurs włoskiego od podstaw, podczas którego uczestnicy będą poznawać także z kulturę...

Lokalni twórcy wychodzą z pracowni na Targi Mody Made in Rzeszów

Trzynaście marek z branży fashion z Rzeszowa i okolic zaprezentuje swoje projekty podczas pierwszych Targów Mody Made in Rzeszów. W niedzielę, 12 sierpnia na placu...

Trzy utalentowane kobiety na start "Rozsypańca" w Bieszczadach

Angela Gaber, Dorota Zielińska i Marta Sidorowska - trzy utalentowane kobiety, pasjonatki i artystki, związane z Podkarpaciem, rozpoczną zbliżający się festiwal "Rozsypaniec"...

Łańcucka Storczykarnia zachwyca od 10 lat. 28 czerwca wstęp za 1 zł

Pod koniec czerwca minie dziesięć lat od otwarcia łańcuckiej Storczykarni, jedynego takiego miejsca w Polsce, w którym rośnie kilkaset odmian tych pięknych...

zobacz więcej

POLECANE

VIP Biznes&Styl Nr. 58

VIP Biznes&Styl Nr. 58
w numerze m.in.:

• JIVR Bike z Mielca • Nauka uprawiana w symbiozie z biznesem • Lekarz, który zaraził się wirusem podróży • Twarze Podkarpacia. 10 lat VIP Biznes&Styl • Plakaty Wiesława Grzegorczyka • Kongres TSLA Expo 2018 Autosan wstaje z kolan • 50 lat zapory i elektrowni
http://www.swiatpogody.pl
Reklama

NASI PARTNERZY

zamknij

Szanowny Czytelniku !

Zanim klikniesz „Zgadzam się” lub zamkniesz to okno, prosimy o przeczytanie tej informacji. Prosimy w niej o Twoją dobrowolną zgodę na przetwarzanie Twoich danych osobowych przez naszych partnerów biznesowych oraz przekazujemy informacje o tzw. cookies i o przetwarzaniu przez nas Twoich danych osobowych. Klikając „Zgadzam się” lub zamykając okno, zgadzasz się na poniższe. Możesz też odmówić zgody lub ograniczyć jej zakres.

Zgoda

Jeśli chcesz zgodzić się na przetwarzanie przez Zaufanych Partnerów Grupy SAGIER Twoich danych osobowych, które udostępniasz w historii przeglądania stron i aplikacji internetowych, w celach marketingowych (obejmujących zautomatyzowaną analizę Twojej aktywności na stronach internetowych i w aplikacjach w celu ustalenia Twoich potencjalnych zainteresowań dla dostosowania reklamy i oferty) w tym na umieszczanie znaczników internetowych (cookies itp.) na Twoich urządzeniach i odczytywanie takich znaczników, kliknij przycisk „Przejdź do serwisu” lub zamknij to okno.
Jeśli nie chcesz wyrazić zgody, kliknij „Nie teraz”. Wyrażenie zgody jest dobrowolne. Możesz edytować zakres zgody, w tym wycofać ją całkowicie, przechodząc na naszą stronę polityki prywatności. Powyższa zgoda dotyczy przetwarzania Twoich danych osobowych w celach marketingowych Zaufanych Partnerów. Zaufani Partnerzy to firmy z obszaru e-commerce i reklamodawcy oraz działające w ich imieniu domy mediowe i podobne organizacje, z którymi Grupa SAGIER współpracuje.
Podmioty z Grupy SAGIER w ramach udostępnianych przez siebie usług internetowych przetwarzają Twoje dane we własnych celach marketingowych w oparciu o prawnie uzasadniony, wspólny interes podmiotów Grupy SAGIER. Przetwarzanie takie nie wymaga dodatkowej zgody z Twojej strony, ale możesz mu się w każdej chwili sprzeciwić. O ile nie zdecydujesz inaczej, dokonując stosownych zmian ustawień w Twojej przeglądarce, podmioty z Grupy SAGIER będą również instalować na Twoich urządzeniach pliki cookies i podobne oraz odczytywać informacje z takich plików. Bliższe informacje o cookies znajdziesz w akapicie „Cookies” pod koniec tej informacji.

Administrator danych osobowych

Administratorami Twoich danych są podmioty z Grupy SAGIER czyli podmioty z grupy kapitałowej SAGIER, w której skład wchodzą Sagier Sp. z o.o. ul. Cegielniana 18c/3, 35-310 Rzeszów oraz Podmioty Zależne. Ponadto, w świetle obowiązującego prawa, administratorami Twoich danych w ramach poszczególnych Usług mogą być również Zaufani Partnerzy, w tym klienci.
PODMIOTY ZALEŻNE:
http://www.biznesistyl.pl/
http://poradnikbudowlany.eu/
http://modnieizdrowo.pl/
http://www.sagier.pl/
Jeżeli wyrazisz zgodę, o którą wyżej prosimy, administratorami Twoich danych osobowych będą także nasi Zaufani Partnerzy. Listę Zaufanych Partnerów możesz sprawdzić w każdym momencie na stronie naszej polityki prywatności i tam też zmodyfikować lub cofnąć swoje zgody.

Podstawa i cel przetwarzania

Twoje dane przetwarzamy w następujących celach:
• 1. Jeśli zawieramy z Tobą umowę o realizację danej usługi (np. usługi zapewniającej Ci możliwość zapoznania się z jednym z naszych serwisów w oparciu o treść regulaminu tego serwisu), to możemy przetwarzać Twoje dane w zakresie niezbędnym do realizacji tej umowy.
• 2. Zapewnianie bezpieczeństwa usługi (np. sprawdzenie, czy do Twojego konta nie loguje się nieuprawniona osoba), dokonanie pomiarów statystycznych, ulepszanie naszych usług i dopasowanie ich do potrzeb i wygody użytkowników (np. personalizowanie treści w usługach), jak również prowadzenie marketingu i promocji własnych usług (np. jeśli interesujesz się motoryzacją i oglądasz artykuły w biznesistyl.pl lub na innych stronach internetowych, to możemy Ci wyświetlić reklamę dotyczącą artykułu w serwisie biznesistyl.pl/automoto. Takie przetwarzanie danych to realizacja naszych prawnie uzasadnionych interesów.
• 3. Za Twoją zgodą usługi marketingowe dostarczą Ci nasi Zaufani Partnerzy oraz my dla podmiotów trzecich. Aby móc pokazać interesujące Cię reklamy (np. produktu, którego możesz potrzebować) reklamodawcy i ich przedstawiciele chcieliby mieć możliwość przetwarzania Twoich danych związanych z odwiedzanymi przez Ciebie stronami internetowymi. Udzielenie takiej zgody jest dobrowolne, nie musisz jej udzielać, nie pozbawi Cię to dostępu do naszych usług. Masz również możliwość ograniczenia zakresu lub zmiany zgody w dowolnym momencie.

Twoje dane przetwarzane będą do czasu istnienia podstawy do ich przetwarzania, czyli w przypadku udzielenia zgody do momentu jej cofnięcia, ograniczenia lub innych działań z Twojej strony ograniczających tę zgodę, w przypadku niezbędności danych do wykonania umowy, przez czas jej wykonywania i ewentualnie okres przedawnienia roszczeń z niej (zwykle nie więcej niż 3 lata, a maksymalnie 10 lat), a w przypadku, gdy podstawą przetwarzania danych jest uzasadniony interes administratora, do czasu zgłoszenia przez Ciebie skutecznego sprzeciwu.

Przekazywanie danych

Administratorzy danych mogą powierzać Twoje dane podwykonawcom IT, księgowym, agencjom marketingowym etc. Zrobią to jedynie na podstawie umowy o powierzenie przetwarzania danych zobowiązującej taki podmiot do odpowiedniego zabezpieczenia danych i niekorzystania z nich do własnych celów.

Cookies

Na naszych stronach używamy znaczników internetowych takich jak pliki np. cookie lub local storage do zbierania i przetwarzania danych osobowych w celu personalizowania treści i reklam oraz analizowania ruchu na stronach, aplikacjach i w Internecie. W ten sposób technologię tę wykorzystują również podmioty z Grupy SAGIER oraz nasi Zaufani Partnerzy, którzy także chcą dopasowywać reklamy do Twoich preferencji. Cookies to dane informatyczne zapisywane w plikach i przechowywane na Twoim urządzeniu końcowym (tj. twój komputer, tablet, smartphone itp.), które przeglądarka wysyła do serwera przy każdorazowym wejściu na stronę z tego urządzenia, podczas gdy odwiedzasz strony w Internecie. Szczegółową informację na temat plików cookie i ich funkcjonowania znajdziesz pod tym linkiem. Pod tym linkiem znajdziesz także informację o tym jak zmienić ustawienia przeglądarki, aby ograniczyć lub wyłączyć funkcjonowanie plików cookies itp. oraz jak usunąć takie pliki z Twojego urządzenia.

Twoje uprawnienia

Przysługują Ci następujące uprawnienia wobec Twoich danych i ich przetwarzania przez nas, inne podmioty z Grupy SAGIER i Zaufanych Partnerów:
1. Jeśli udzieliłeś zgody na przetwarzanie danych możesz ją w każdej chwili wycofać (cofnięcie zgody oczywiście nie uchyli zgodności z prawem przetwarzania już dokonanego na jej podstawie);
2. Masz również prawo żądania dostępu do Twoich danych osobowych, ich sprostowania, usunięcia lub ograniczenia przetwarzania, prawo do przeniesienia danych, wyrażenia sprzeciwu wobec przetwarzania danych oraz prawo do wniesienia skargi do organu nadzorczego, którym w Polsce jest Prezes Urzędu Ochrony Danych Osobowych. Pod tym adresem znajdziesz dodatkowe informacje dotyczące przetwarzania danych i Twoich uprawnień.