Reklama

Dom Gościnny "Stare Siedlisko"

A A A
ARTYKUŁ PŁATNY

Dodano: 09-07-2015

Fot. Tadeusz Poźniak

Fot. Tadeusz Poźniak

Dom Gościnny „Stare Siedlisko” w Borku Starym k. Tyczyna to jedno z najciekawszych miejsc dla pasjonatów winiarstwa na Podkarpaciu. Zlokalizowane na malowniczym terenie Pogórza Dynowskiego gospodarstwo enoturystyczne jest doskonałym miejscem na organizację imprez rodzinnych, okolicznościowych oraz spotkań firmowych połączonych z degustacją win gronowych własnej produkcji i zwiedzaniem winnicy. Stare Siedlisko oferuje również menu na najwyższym poziomie, łączące w smakach tradycję z nowoczesnością.
 
Pomysł na nazwę gospodarstwa ,,Stare Siedlisko” zaczerpnięto od miejsca, w którym stał rodzinny dom Szelów – dziadków obecnego właściciela. Po przodkach miłość do ziemi i pielęgnowania rodzinnych tradycji odziedziczył wnuk Ryszard Janda, i połączył ją z odradzającym się trendem zakładania winnic i produkcji własnych win gronowych. Inspirowany zagranicznymi sposobami prowadzenia gospodarstwa enoturystycznego uczynił ze swojej pasji sposób na życie. Kilka lat temu założył winnicę, zajmującą obecnie 0,76 ha. Produkowane są tu wina białe i czerwone powstające z odmian winorośli Regent, Dornfelder, Marechal Foch, Muskat Odeski, Gruner Veltimer, Bianca i Seyval Blanc.
 
Reklama
Od niedawna na terenie gospodarstwa w odrestaurowanym budynku funkcjonują: nawiązująca wystrojem do tradycji winiarskich sala restauracyjna stanowiąca doskonałą oprawę dla uroczystych kolacji, przyjęć rodzinnych i spotkań biznesowych, oraz klimatyczna piwnica degustacyjna, w której gospodarz przeprowadza dla zorganizowanych grup degustacje produkowanych w gospodarstwie win gronowych. Obiekt dysponuje również czterema przytulnymi pokojami z pełnym zapleczem sanitarnym, w których nocleg może znaleźć jednocześnie 10 osób. Na najmłodszych Gości czeka specjalnie urządzony kącik, gdzie dzieci mogą pobawić się oraz sprawdzić artystycznie, zaś na aktywnych, znudzonych długim biesiadowaniem możliwość przejażdżki rowerowej.
 
Uznaniem Gości cieszą się serwowane przez kucharzy „Stare Siedlisko” potrawy, których receptury bazują na wytwarzanych w gospodarstwie winach oraz naturalnych produktach regionalnych. Właściciele wkładają dużo pracy i serca, aby w dobie wszechobecnej mody na szybkie i byle jakie jedzenie przypomnieć swoim Gościom dawno zapomniane smaki. Na uwagę zasługują również serwowane podczas degustacji win w formie przekąsek specjały dawnej kuchni podkarpackiej: tradycyjne gomółki, ser smażony, proziaki z masłem czosnkowym, chleb z pieca chlebowego na zakwasie, wysokogatunkowe regionalne wędliny oraz owoce sezonowe przyrządzane z użyciem wytwarzanych w gospodarstwie win gronowych.
 
Dom Gościnny „Stare Siedlisko”, ze swoją bogatą rodzinną tradycją, znakomitym menu oraz pasją właścicieli, którzy dokładają wszelkich starań, by Goście w ich progach mogli poczuć się jak u siebie, jest idealnym miejscem na organizację różnego rodzaju imprez.
 
Niewykluczone, że po wizycie w „Starym Siedlisku” wyjedziecie Państwo nie tylko ze wspomnieniem mile spędzonego czasu przy podkarpackim winie i stole pełnym smacznych regionalnych potraw, ale również ,,zaszczepieni” wspaniałą pasją, jaką jest uprawa winorośli i winiarstwo.
 
Serdecznie Państwa zapraszamy do „Starego Siedliska” w Borku Starym k. Tyczyna. Borek Stary 179 (obok kościoła parafialnego)
Przed przyjazdem prosimy o wcześniejszy kontakt telefoniczny.
Numery kontaktowe: 881-798-600, 503-174-317

KOMENTARZE

Reklama

Eskulap 2017: Najlepsi podkarpaccy lekarze wybrani!

Najlepszych lekarzy – zdobywców tytułu Eskulap...

Wilk w Bieszczadach

Za najlepsze futro uznawany był od wieków błam z wilczych ogonów. Jan III Sobieski wysłał go królowej Marysieńce...

Pączek! Król tłustego czwartku

Są słodkie, tłuste i bardzo kaloryczne, ale któż mógłby się im oprzeć w tłusty czwartek. Pączki już na stałe wpisały się w polską tradycję tłustoczwartkową. Chociaż przez wieki ten smakołyk przechodził różnorodne...

Na zimę najlepsza herbata. Cudowny napar znany od tysięcy lat

Pijemy ją nie tylko ze względu na walory smakowe, ale także właściwości prozdrowotne. Herbata to prawdziwa skarbnica zawierająca m.in. flawonoidy, które opóźniają procesy...

Polacy chcą zdobyć K2 zimą. Wśród śmiałków Maciej Bedrejczuk z Rzeszowa

29 grudnia rozpoczyna się wyprawa 12 śmiałków, którzy chcą dokonać czegoś, co dotychczas było niemożliwe. Zdobyć K2, majestatyczną...

Reklama

Kobiety pokochały skórzane torebki od LadyBuq Art z okolic Łańcuta

Mówili im, że Łucznik nie ma prawa szyć twardej skóry kaletniczej, że z takiej skóry nie można uszyć torebki i na pewno nie przy użyciu takich narzędzi...

Rodzinny biznes na tyrolskim dachu świata. Reportaż Anny Konieckiej

Tux tux Hintertux! - wszyscy śpiewają, klaszczą, wystukują rytm. Niektórzy tańczą, tzn. drepczą w miejscu. Spontanicznych tancerzy coraz więcej. Muzyka na...

Każdy chirurg plastyczny operuje inaczej. Najtrudniej zrobić ładny nos

Rozmowa z dr. n. med. Łukaszem Drozdem, specjalistą chirurgii plastycznej, lekarzem medycyny estetycznej, biegłym sądowym, chirurgiem celebrytów.

Waglewski i Pospieszalski - nieprzewidywalny duet w Undergroundzie już 2 lutego

Nieprzewidywalny akustyczny duet Wojciecha Waglewskiego i Mateusza Pospieszalskiego zagości w piątek, 2 lutego w rzeszowskim pubie Underground...

Muczne. W sercu Bieszczadzkiego Worka

Jedna z najpiękniejszych bieszczadzkich dolin, której osadnicze początki sięgają XIX wieku, ale swoją "sławę" zawdzięcza pułkownikowi Kazimierzowi Doskoczyńskiemu, który w Mucznem niepodzielnie rządził w latach 1975...

zobacz więcej

POLECANE

VIP Listopad-Grudzień

VIP Listopad-Grudzień
w numerze m.in.:

• VIP tylko pyta - z Markiem Dareckim o przemyśle 4.0 • Ks. prof. Michał Heller i prof. Krzysztof Jakowicz • Rusza zimowa wyprawa na K2
http://www.swiatpogody.pl
Reklama

NASI PARTNERZY