Reklama

Domowe przetwory stają się trendy

A A A
Anna Olech

Dodano: 16-07-2015

Fot. Tadeusz Poźniak

Fot. Tadeusz Poźniak

Dawniej lato i jesień były czasem wytężonej pracy gospodyń, które z owoców i warzyw przygotowywały przetwory na zimę. Później smażeniem powideł i gotowaniem kompotów nikt się nie chwalił, domowe wyroby stały się rzadkością. A dziś? Okazuje się, że wraca moda na własnoręcznie zrobione dżemy, powidła, soki, włożone do słoików pięknie ozdobionych specjalnymi etykietami. Bo to nie tylko trendy, ale i zdrowe. 
 
Owszem, łatwiej sięgnąć po truskawkowy dżem babuni ze sklepowej półki, niż poświęcić kilka godzin na przygotowanie własnego. Jednak coraz więcej osób zdaje sobie sprawę z tego, że babunia tego dżemu nie zrobiła, a i składników w nim jest więcej niż powinno być według przepisów naszych babć. Zataczający coraz szersze kręgi trend samodzielnego wytwarzania przetworów doskonale wpisuje się w modę na zdrową żywność i świadomy sposób odżywania się. - Młode pokolenie coraz chętniej uczy się wytwarzania takich wyrobów - przyznaje Małgorzata Magryś ze Stowarzyszenia „Zagroda Handzlowianka”, które istnieje od 2007 roku. - Po kilku latach przerwy wraca moda na przetwory, ponieważ doskonale wpisują się w trend zdrowego odżywiania. Młodzi ludzie przychodzą do nas próbują swoich sił w przygotowywaniu i chętnie się uczą. Z jednej strony jest to tradycja, ale wszystkie te przetwory są smaczne i zdrowe, ponieważ nie ma w nich żadnych konserwantów, żadnych polepszaczy, ani zagęszczaczy, substancji chemicznych. Takie domowe przetwory to niemal sto procent owoców. 
 
od lewej: Dorota Magryś i Małgorzata Magryś / Fot. Tadeusz Poźniak
 
Reklama
Panie ze Stowarzyszenia „Zagroda Handzlowianka” od dawna kultywując tradycję swoich mam i babć, przygotowują przetwory z tego, co rośnie w ich ogrodach i na polach. Ich znakiem rozpoznawczym są ogórki kiszone, jako pierwszy wyrób Zagrody wpisane zresztą na listę tradycyjnych wyrobów. Kiszone tak, jak wszędzie, czyli z dodatkiem kopru, czosnku i chrzanu, ale składnikiem nadającym wyjątkowego smaku jest woda źródlana z ujęć wody zrobionych jeszcze przez hrabiego Romana Potockiego, ordynata na Łańcucie. Poza tym są kompoty, dżemy i soki ze wszystkich owoców: agrestu, malin, czarnych i czerwonych porzeczek, wiśni, czereśni. Jesienią tradycyjną metodą smażone są powidła śliwkowe. – Przez kilkanaście godzin w specjalnym kotle smażymy nasze powidła. Nie dodajemy żadnych konserwantów, sztucznych składnik, jedynie cukier. Oczywiście, cukru musi być odpowiednio dużo, by przetwory się nie zepsuły. Ale poza nim nie ma w nich nic niezdrowego. Wszystko jest naturalne i bardzo smaczne – mówi Barbara Kuźniar z Zagrody Handzlowianka. 
 
Czy moda na domowe przetwory ma szanse przetrwać dłużej? Według pań ze Stowarzyszenia z Handzlówki z pewnością tak. Coraz chętniej sięgamy po produkty wytwarzane naturalnie, bez użycia koncertantów, polepszaczy smaków. Nic więc dziwnego, że po kilku latach w domach znów smaży się dżemy i powidła, gotuje soki, kisi ogórki. Wraca się do korzeni. – Dawniej nie było możliwości zamrożenia owoców, więc wszystko wkładano do słoików. Jeszcze kilkanaście lat temu robiono mnóstwo kompotów. Półki w spiżarniach wręcz uginały się od kompotów ze śliwek, czereśni, wiśni, agrestu, soków, dżemów. Stały od podłogi po sam sufit. W naszych spiżarniach jest podobnie – dodaje pani Barbara. 

KOMENTARZE

Reklama

Z Warszawy w Bieszczady...po życie

Czym chata bogata witają turystów Ania i Paweł z Gęsiego Zakrętu w Zadwórzu...

Slavinia - modne ubrania spod Sanoka w stylu urban folk

Z rodzinnych stron wyprowadzili się kilka...

Jak schładzać organizm podczas upałów

Katarzyna Grzebyk: Lato długo trzymało nas w niepewności, a teraz – zgodnie z prognozami - ma zalać nas falą upałów. Jak chronić się przed upałami i schładzać, żeby przy okazji nie zaszkodzić swojemu zdrowiu...

Torebki Czajkaczajka z Jasła kupują klienci z Azji, Australii i... Podkarpacia

Elżbieta Czajka ma do dyspozycji niewielką pracownię z jedną maszyną, dwoje własnych rąk do pracy, głowę pełną pomysłów oraz marzenia...

Festiwalowy korowód Polonusów uroczyście otworzył ulicę 3 Maja

Ponad 8 mln zł wydanych, ponad 8 miesięcy pracy i... w piątek ponad tysiąc tancerzy, którzy z 14 krajów i 5 kontynentów przyjechali na XVII Światowego Festiwalu...

Reklama

Proziaki jak od babci. Proza częstuje podkarpackimi przysmakami

Przy ulicy Hetmańskiej w Rzeszowie od kilku tygodni można kupić proziaki - podkarpacki przysmak na bazie mąki, kefiru i sody. Serwuje je niewielki lokal Proza. Proziaki...

Dobroczynność i moda Basi Olearki na balu w Arłamowie

Już po raz trzeci w Hotelu Arłamów przez jeden wrześniowy weekend od 15 do 17 września królować będzie dobroczynność. Bal charytatywny SERCE BEZ GRANIC – BLIŹNIEMU SWEMU organizowany...

Do końca sierpnia za darmo zbadasz poziom cukru i zmierzysz ciśnienie

W rzeszowskim Centrum Leczenia Chorób Cywilizacyjnych Medicarpathia do końca sierpnia bezpłatne badania, które są najskuteczniejszą metodą walki z chorobami...

Rzeszowska blogerka modowa w rozmiarze plus size

Na pytanie dlaczego zaczęła prowadzić bloga modowego odpowiada, że kocha modę i wszystko co jest z nią związane. Wydawać więc by się mogło, że to kolejny, na którym obejrzeć można aktualną...

Mistrz z wyprawy na Elbrus potrzebuje pomocy. Rusza bieg charytatywny

Tomek Brzeski, uczestnik ubiegłorocznej wyprawy Izabeli Zatorskiej na Elbrus i mistrz Polski w skialpinizmie, uległ w kwietniu poważnemu wypadkowi. Przyjaciele...

zobacz więcej

POLECANE

VIP Wrzesień-Październik

VIP Wrzesień-Październik
w numerze m.in.:

• Ryszard Jania - w motoryzacji ważny jest sojusz! • Prezydent Rzeszowa Tadeusz Ferenc • Cerkamed jeszcze pokaże • Dzisiejsza Rosja • Ocaleni Żydzi z Podkarpacia
http://www.swiatpogody.pl
Reklama

NASI PARTNERZY