Reklama

Domowe przetwory stają się trendy

A A A
Anna Olech

Dodano: 16-07-2015

Fot. Tadeusz Poźniak

Fot. Tadeusz Poźniak

Dawniej lato i jesień były czasem wytężonej pracy gospodyń, które z owoców i warzyw przygotowywały przetwory na zimę. Później smażeniem powideł i gotowaniem kompotów nikt się nie chwalił, domowe wyroby stały się rzadkością. A dziś? Okazuje się, że wraca moda na własnoręcznie zrobione dżemy, powidła, soki, włożone do słoików pięknie ozdobionych specjalnymi etykietami. Bo to nie tylko trendy, ale i zdrowe. 
 
Owszem, łatwiej sięgnąć po truskawkowy dżem babuni ze sklepowej półki, niż poświęcić kilka godzin na przygotowanie własnego. Jednak coraz więcej osób zdaje sobie sprawę z tego, że babunia tego dżemu nie zrobiła, a i składników w nim jest więcej niż powinno być według przepisów naszych babć. Zataczający coraz szersze kręgi trend samodzielnego wytwarzania przetworów doskonale wpisuje się w modę na zdrową żywność i świadomy sposób odżywania się. - Młode pokolenie coraz chętniej uczy się wytwarzania takich wyrobów - przyznaje Małgorzata Magryś ze Stowarzyszenia „Zagroda Handzlowianka”, które istnieje od 2007 roku. - Po kilku latach przerwy wraca moda na przetwory, ponieważ doskonale wpisują się w trend zdrowego odżywiania. Młodzi ludzie przychodzą do nas próbują swoich sił w przygotowywaniu i chętnie się uczą. Z jednej strony jest to tradycja, ale wszystkie te przetwory są smaczne i zdrowe, ponieważ nie ma w nich żadnych konserwantów, żadnych polepszaczy, ani zagęszczaczy, substancji chemicznych. Takie domowe przetwory to niemal sto procent owoców. 
 
od lewej: Dorota Magryś i Małgorzata Magryś / Fot. Tadeusz Poźniak
 
Reklama
Panie ze Stowarzyszenia „Zagroda Handzlowianka” od dawna kultywując tradycję swoich mam i babć, przygotowują przetwory z tego, co rośnie w ich ogrodach i na polach. Ich znakiem rozpoznawczym są ogórki kiszone, jako pierwszy wyrób Zagrody wpisane zresztą na listę tradycyjnych wyrobów. Kiszone tak, jak wszędzie, czyli z dodatkiem kopru, czosnku i chrzanu, ale składnikiem nadającym wyjątkowego smaku jest woda źródlana z ujęć wody zrobionych jeszcze przez hrabiego Romana Potockiego, ordynata na Łańcucie. Poza tym są kompoty, dżemy i soki ze wszystkich owoców: agrestu, malin, czarnych i czerwonych porzeczek, wiśni, czereśni. Jesienią tradycyjną metodą smażone są powidła śliwkowe. – Przez kilkanaście godzin w specjalnym kotle smażymy nasze powidła. Nie dodajemy żadnych konserwantów, sztucznych składnik, jedynie cukier. Oczywiście, cukru musi być odpowiednio dużo, by przetwory się nie zepsuły. Ale poza nim nie ma w nich nic niezdrowego. Wszystko jest naturalne i bardzo smaczne – mówi Barbara Kuźniar z Zagrody Handzlowianka. 
 
Czy moda na domowe przetwory ma szanse przetrwać dłużej? Według pań ze Stowarzyszenia z Handzlówki z pewnością tak. Coraz chętniej sięgamy po produkty wytwarzane naturalnie, bez użycia koncertantów, polepszaczy smaków. Nic więc dziwnego, że po kilku latach w domach znów smaży się dżemy i powidła, gotuje soki, kisi ogórki. Wraca się do korzeni. – Dawniej nie było możliwości zamrożenia owoców, więc wszystko wkładano do słoików. Jeszcze kilkanaście lat temu robiono mnóstwo kompotów. Półki w spiżarniach wręcz uginały się od kompotów ze śliwek, czereśni, wiśni, agrestu, soków, dżemów. Stały od podłogi po sam sufit. W naszych spiżarniach jest podobnie – dodaje pani Barbara. 

KOMENTARZE

Kuchnia pachnąca ziołami

Przed wiekami zioła i przyprawy były równie cenne, jak złoto. Królowa Saba składała z nich daninę...

Bożonarodzeniowa kuchnia siostry Anastazji

Amerykańska agencja Associated Press twierdzi, że dla Polek jest...

Podkarpackie podróże za smakiem

Niewielka, poręczna i pełna regionalnych smakowitości. "Podkarpackie smaki. Przewodnik...

Przemyślanin na rozdaniu nagród Grammy

Pochodzący z Przemyśla producent muzyczny i reżyser dźwięku Paweł Sęk, nominowany do nagrody Grammy 2013 w kategorii: Nagranie i Album roku, to od kilku tygodni jedno z najgorętszych nazwisk w branży producenckiej...

Kaszubska kuchnia i muzyka

Kultura i sztuka ludowa Kaszub wyróżnia się swym pięknem i bogactwem i jest rozpoznawana na całym świecie. Wyroby twórców ludowych charakteryzują się specyficzną, niepowtarzalną kolorystyką, wzornictwem i formą. Dzięki tym cechom wyroby...

zobacz więcej
Reklama

Eskulap 2017: Najlepsi podkarpaccy lekarze wybrani!

Najlepszych lekarzy – zdobywców tytułu Eskulap...

Rozbiórka pomnika gen. Świerczewskiego w Jabłonkach

Słynny pomnik generała Karola Świerczewskiego...

Wilk w Bieszczadach

Za najlepsze futro uznawany był od wieków błam z wilczych ogonów. Jan III Sobieski wysłał go królowej Marysieńce z pełnym miłości listem: ?Na wór dla zagrzania ślicznych nóżek Wci serca mego, posyłam wilczych ogonów samych błam, w który włożyłoby...

Pączek! Król tłustego czwartku

Są słodkie, tłuste i bardzo kaloryczne, ale któż mógłby się im oprzeć w tłusty czwartek. Pączki już na stałe wpisały się w polską tradycję tłustoczwartkową. Chociaż przez wieki ten smakołyk przechodził różnorodne...

Kobiety pokochały skórzane torebki od LadyBuq Art z okolic Łańcuta

Mówili im, że Łucznik nie ma prawa szyć twardej skóry kaletniczej, że z takiej skóry nie można uszyć torebki i na pewno nie przy użyciu takich narzędzi...

Reklama

Na zimę najlepsza herbata. Cudowny napar znany od tysięcy lat

Pijemy ją nie tylko ze względu na walory smakowe, ale także właściwości prozdrowotne. Herbata to prawdziwa skarbnica zawierająca m.in. flawonoidy, które opóźniają procesy...

Polacy chcą zdobyć K2 zimą. Wśród śmiałków Maciej Bedrejczuk z Rzeszowa

29 grudnia rozpoczyna się wyprawa 12 śmiałków, którzy chcą dokonać czegoś, co dotychczas było niemożliwe. Zdobyć K2, majestatyczną...

Waglewski i Pospieszalski - nieprzewidywalny duet w Undergroundzie już 2 lutego

Nieprzewidywalny akustyczny duet Wojciecha Waglewskiego i Mateusza Pospieszalskiego zagości w piątek, 2 lutego w rzeszowskim pubie Underground...

Rodzinny biznes na tyrolskim dachu świata. Reportaż Anny Konieckiej

Tux tux Hintertux! - wszyscy śpiewają, klaszczą, wystukują rytm. Niektórzy tańczą, tzn. drepczą w miejscu. Spontanicznych tancerzy coraz więcej. Muzyka na...

Każdy chirurg plastyczny operuje inaczej. Najtrudniej zrobić ładny nos

Rozmowa z dr. n. med. Łukaszem Drozdem, specjalistą chirurgii plastycznej, lekarzem medycyny estetycznej, biegłym sądowym, chirurgiem celebrytów.

zobacz więcej

POLECANE

VIP Listopad-Grudzień

VIP Listopad-Grudzień
w numerze m.in.:

• VIP tylko pyta - z Markiem Dareckim o przemyśle 4.0 • Ks. prof. Michał Heller i prof. Krzysztof Jakowicz • Rusza zimowa wyprawa na K2
http://www.swiatpogody.pl
Reklama

NASI PARTNERZY