Reklama

Restauracje i hotele na Podkarpaciu polecane przez Magdę Gessler

A A A
Aneta Gieroń

Dodano: 05-08-2015

Fot. Archiwum Wydawnictwa Pascal

Fot. Archiwum Wydawnictwa Pascal

Magda Gessler rozbudziła kulinarne gusta Polaków, bez wątpienia. Przy okazji udowodniła, że  w Polsce nie brakuje uroczych, swojskich, klimatycznych i niekoniecznie snobistycznych miejsc, gdzie można świetnie zjeść, a przy okazji zachwycić się miejscem, gdzie w podróżach po Polsce można dotrzeć. Po kulinarnych Gwiazdkach Michelina, doczekaliśmy się polskich Poziomek jakości przyznawanych przez popularną Magdę w przewodniku „151 najlepszych restauracji i hoteli w Polsce”. Książka kilka dni temu trafiła do księgarni, jest rozszerzoną wersją ubiegłorocznej publikacji "101 najlepszych restauracji i hoteli w Polsce", a o Podkarpaciu wspomina w niej przy okazji Dębicy, Jasła, Kombornii, Sanoka oraz Siedlisk k. Rzeszowa.
 
W ramach telewizyjnego programu „Kuchenne rewolucje” Magda Gessler w ostatnich kilku latach zjeździła Polskę wzdłuż i wszerz. Poznała nie tylko restauracje i hotele, w których dokonywała kuchennych metamorfoz, ale przede wszystkim smakowała w niewielkich restauracjach, rodzinnych hotelikach i skromnych z pozoru zajazdach. Tak powstał pomysł na przewodnik kulinarny – "101 najlepszych restauracji i hoteli w Polsce", w którym restauratorka przyznaje swoje znaki jakości, czyli Poziomki dla miejsc, które zachwyciły ją smakiem i klimatem. W tym roku ukazała się rozszerzona wersja przewodnika - "151 najlepszych restauracji i hoteli w Polsce".
 
Reklama
W przewodniku znalazło się m.in. pięć adresów z Podkarpacia. Zdaniem Magdy Gessler warto wybrać się do "Gospody u Sióstr" w Dębicy, która słynie ze znakomitych placków ziemniaczanych. Sam lokal, prosto, ale przytulnie urządzony, gości zachwyca panującym w nim zapachem ziół i kwiatów, a nieprawdopodobny smak placków z ratatouile z bakłażana, cukinii i pomidorów pamięta się na długo.
 
"U Schabińskiej", to kolejny adres z przewodnika, który pojawia się na kulinarnym szlaku Podkarpacia. Dom weselny w Jaśle, to prawdziwe królestwo schabu przyrządzanego na wiele sposobów, ale każdy podobno jest „palce lizać”. W lokalu nie brakuje też tradycyjnych potraw z regionu: ziemniaczanych gołąbków i mącznych proziaków.
 
Dwór Kombornia „uwiódł” Magdę Gessler torcikiem śledziowym przekładanym musem śliwkowym i karmelizowanym tatarem wołowym. Historyczne miejsce na skraju parku krajobrazowego, blisko Krosna na pewno robi wrażenie estetyką wnętrz i znakomitą kuchnią sięgającą do polskich i żydowskich tradycji kulinarnych.
 
Wreszcie przerwa w podróży w Sanoku, w „Starym Kredensie”, gdzie miały miejsce „Kuchenne rewolucje”, a gdzie Magda Gessler powraca i chwali królującą tu gęsinę. Tradycyjna, mieszczańska restauracja, dobry przystanek po drodze w Bieszczady, kusi kuchnią regionalną z ziemniaczanymi gołąbkami, jagnięciną, leniwymi pierogami, a przede wszystkim gęsią pieczoną w całości. Do takiej jednak biesiady warto już zaprosić co najmniej kilkoro przyjaciół.
 
W tegorocznej wersji przewodnika znalazł się jeszcze Hotel Splendor położony w Siedliskach w pobliżu Rzeszowa. Popularną restauratorkę zachwyciło piękne położenie hotelu, świetne spa oraz znakomite śniadanie – właściciele hotelu samodzielnie wędzą mięsa i hodują kury. - Po raz pierwszy w Polsce, wchodząc do pokoju, poczułam się  jak w madryckim Ritzu - podsumowała swój pobyt w Splendorze.

Spośród wymienionych adresów na Podkarpaciu, najwięcej, bo dwie Poziomki Magda Gessler przyznała dla Dworu Kombornia.\
 

KOMENTARZE

Reklama

Z Warszawy w Bieszczady...po życie

Czym chata bogata witają turystów Ania i Paweł z Gęsiego Zakrętu w Zadwórzu...

Slavinia - modne ubrania spod Sanoka w stylu urban folk

Z rodzinnych stron wyprowadzili się kilka...

Jak schładzać organizm podczas upałów

Katarzyna Grzebyk: Lato długo trzymało nas w niepewności, a teraz – zgodnie z prognozami - ma zalać nas falą upałów. Jak chronić się przed upałami i schładzać, żeby przy okazji nie zaszkodzić swojemu zdrowiu...

Torebki Czajkaczajka z Jasła kupują klienci z Azji, Australii i... Podkarpacia

Elżbieta Czajka ma do dyspozycji niewielką pracownię z jedną maszyną, dwoje własnych rąk do pracy, głowę pełną pomysłów oraz marzenia...

Festiwalowy korowód Polonusów uroczyście otworzył ulicę 3 Maja

Ponad 8 mln zł wydanych, ponad 8 miesięcy pracy i... w piątek ponad tysiąc tancerzy, którzy z 14 krajów i 5 kontynentów przyjechali na XVII Światowego Festiwalu...

Reklama

Proziaki jak od babci. Proza częstuje podkarpackimi przysmakami

Przy ulicy Hetmańskiej w Rzeszowie od kilku tygodni można kupić proziaki - podkarpacki przysmak na bazie mąki, kefiru i sody. Serwuje je niewielki lokal Proza. Proziaki...

Dobroczynność i moda Basi Olearki na balu w Arłamowie

Już po raz trzeci w Hotelu Arłamów przez jeden wrześniowy weekend od 15 do 17 września królować będzie dobroczynność. Bal charytatywny SERCE BEZ GRANIC – BLIŹNIEMU SWEMU organizowany...

Do końca sierpnia za darmo zbadasz poziom cukru i zmierzysz ciśnienie

W rzeszowskim Centrum Leczenia Chorób Cywilizacyjnych Medicarpathia do końca sierpnia bezpłatne badania, które są najskuteczniejszą metodą walki z chorobami...

Rzeszowska blogerka modowa w rozmiarze plus size

Na pytanie dlaczego zaczęła prowadzić bloga modowego odpowiada, że kocha modę i wszystko co jest z nią związane. Wydawać więc by się mogło, że to kolejny, na którym obejrzeć można aktualną...

Mistrz z wyprawy na Elbrus potrzebuje pomocy. Rusza bieg charytatywny

Tomek Brzeski, uczestnik ubiegłorocznej wyprawy Izabeli Zatorskiej na Elbrus i mistrz Polski w skialpinizmie, uległ w kwietniu poważnemu wypadkowi. Przyjaciele...

zobacz więcej

POLECANE

VIP Wrzesień-Październik

VIP Wrzesień-Październik
w numerze m.in.:

• Ryszard Jania - w motoryzacji ważny jest sojusz! • Prezydent Rzeszowa Tadeusz Ferenc • Cerkamed jeszcze pokaże • Dzisiejsza Rosja • Ocaleni Żydzi z Podkarpacia
http://www.swiatpogody.pl
Reklama

NASI PARTNERZY