Reklama

Restauracje i hotele na Podkarpaciu polecane przez Magdę Gessler

A A A
Aneta Gieroń

Dodano: 05-08-2015

Fot. Archiwum Wydawnictwa Pascal

Fot. Archiwum Wydawnictwa Pascal

Magda Gessler rozbudziła kulinarne gusta Polaków, bez wątpienia. Przy okazji udowodniła, że  w Polsce nie brakuje uroczych, swojskich, klimatycznych i niekoniecznie snobistycznych miejsc, gdzie można świetnie zjeść, a przy okazji zachwycić się miejscem, gdzie w podróżach po Polsce można dotrzeć. Po kulinarnych Gwiazdkach Michelina, doczekaliśmy się polskich Poziomek jakości przyznawanych przez popularną Magdę w przewodniku „151 najlepszych restauracji i hoteli w Polsce”. Książka kilka dni temu trafiła do księgarni, jest rozszerzoną wersją ubiegłorocznej publikacji "101 najlepszych restauracji i hoteli w Polsce", a o Podkarpaciu wspomina w niej przy okazji Dębicy, Jasła, Kombornii, Sanoka oraz Siedlisk k. Rzeszowa.
 
W ramach telewizyjnego programu „Kuchenne rewolucje” Magda Gessler w ostatnich kilku latach zjeździła Polskę wzdłuż i wszerz. Poznała nie tylko restauracje i hotele, w których dokonywała kuchennych metamorfoz, ale przede wszystkim smakowała w niewielkich restauracjach, rodzinnych hotelikach i skromnych z pozoru zajazdach. Tak powstał pomysł na przewodnik kulinarny – "101 najlepszych restauracji i hoteli w Polsce", w którym restauratorka przyznaje swoje znaki jakości, czyli Poziomki dla miejsc, które zachwyciły ją smakiem i klimatem. W tym roku ukazała się rozszerzona wersja przewodnika - "151 najlepszych restauracji i hoteli w Polsce".
 
Reklama
W przewodniku znalazło się m.in. pięć adresów z Podkarpacia. Zdaniem Magdy Gessler warto wybrać się do "Gospody u Sióstr" w Dębicy, która słynie ze znakomitych placków ziemniaczanych. Sam lokal, prosto, ale przytulnie urządzony, gości zachwyca panującym w nim zapachem ziół i kwiatów, a nieprawdopodobny smak placków z ratatouile z bakłażana, cukinii i pomidorów pamięta się na długo.
 
"U Schabińskiej", to kolejny adres z przewodnika, który pojawia się na kulinarnym szlaku Podkarpacia. Dom weselny w Jaśle, to prawdziwe królestwo schabu przyrządzanego na wiele sposobów, ale każdy podobno jest „palce lizać”. W lokalu nie brakuje też tradycyjnych potraw z regionu: ziemniaczanych gołąbków i mącznych proziaków.
 
Dwór Kombornia „uwiódł” Magdę Gessler torcikiem śledziowym przekładanym musem śliwkowym i karmelizowanym tatarem wołowym. Historyczne miejsce na skraju parku krajobrazowego, blisko Krosna na pewno robi wrażenie estetyką wnętrz i znakomitą kuchnią sięgającą do polskich i żydowskich tradycji kulinarnych.
 
Wreszcie przerwa w podróży w Sanoku, w „Starym Kredensie”, gdzie miały miejsce „Kuchenne rewolucje”, a gdzie Magda Gessler powraca i chwali królującą tu gęsinę. Tradycyjna, mieszczańska restauracja, dobry przystanek po drodze w Bieszczady, kusi kuchnią regionalną z ziemniaczanymi gołąbkami, jagnięciną, leniwymi pierogami, a przede wszystkim gęsią pieczoną w całości. Do takiej jednak biesiady warto już zaprosić co najmniej kilkoro przyjaciół.
 
W tegorocznej wersji przewodnika znalazł się jeszcze Hotel Splendor położony w Siedliskach w pobliżu Rzeszowa. Popularną restauratorkę zachwyciło piękne położenie hotelu, świetne spa oraz znakomite śniadanie – właściciele hotelu samodzielnie wędzą mięsa i hodują kury. - Po raz pierwszy w Polsce, wchodząc do pokoju, poczułam się  jak w madryckim Ritzu - podsumowała swój pobyt w Splendorze.

Spośród wymienionych adresów na Podkarpaciu, najwięcej, bo dwie Poziomki Magda Gessler przyznała dla Dworu Kombornia.\
 

KOMENTARZE

Reklama

Eskulap 2017: Najlepsi podkarpaccy lekarze wybrani!

Najlepszych lekarzy – zdobywców tytułu Eskulap...

Wilk w Bieszczadach

Za najlepsze futro uznawany był od wieków błam z wilczych ogonów. Jan III Sobieski wysłał go królowej Marysieńce...

Pączek! Król tłustego czwartku

Są słodkie, tłuste i bardzo kaloryczne, ale któż mógłby się im oprzeć w tłusty czwartek. Pączki już na stałe wpisały się w polską tradycję tłustoczwartkową. Chociaż przez wieki ten smakołyk przechodził różnorodne...

Na zimę najlepsza herbata. Cudowny napar znany od tysięcy lat

Pijemy ją nie tylko ze względu na walory smakowe, ale także właściwości prozdrowotne. Herbata to prawdziwa skarbnica zawierająca m.in. flawonoidy, które opóźniają procesy...

Polacy chcą zdobyć K2 zimą. Wśród śmiałków Maciej Bedrejczuk z Rzeszowa

29 grudnia rozpoczyna się wyprawa 12 śmiałków, którzy chcą dokonać czegoś, co dotychczas było niemożliwe. Zdobyć K2, majestatyczną...

Reklama

Kobiety pokochały skórzane torebki od LadyBuq Art z okolic Łańcuta

Mówili im, że Łucznik nie ma prawa szyć twardej skóry kaletniczej, że z takiej skóry nie można uszyć torebki i na pewno nie przy użyciu takich narzędzi...

Rodzinny biznes na tyrolskim dachu świata. Reportaż Anny Konieckiej

Tux tux Hintertux! - wszyscy śpiewają, klaszczą, wystukują rytm. Niektórzy tańczą, tzn. drepczą w miejscu. Spontanicznych tancerzy coraz więcej. Muzyka na...

Każdy chirurg plastyczny operuje inaczej. Najtrudniej zrobić ładny nos

Rozmowa z dr. n. med. Łukaszem Drozdem, specjalistą chirurgii plastycznej, lekarzem medycyny estetycznej, biegłym sądowym, chirurgiem celebrytów.

Waglewski i Pospieszalski - nieprzewidywalny duet w Undergroundzie już 2 lutego

Nieprzewidywalny akustyczny duet Wojciecha Waglewskiego i Mateusza Pospieszalskiego zagości w piątek, 2 lutego w rzeszowskim pubie Underground...

Muczne. W sercu Bieszczadzkiego Worka

Jedna z najpiękniejszych bieszczadzkich dolin, której osadnicze początki sięgają XIX wieku, ale swoją "sławę" zawdzięcza pułkownikowi Kazimierzowi Doskoczyńskiemu, który w Mucznem niepodzielnie rządził w latach 1975...

zobacz więcej

POLECANE

VIP Listopad-Grudzień

VIP Listopad-Grudzień
w numerze m.in.:

• VIP tylko pyta - z Markiem Dareckim o przemyśle 4.0 • Ks. prof. Michał Heller i prof. Krzysztof Jakowicz • Rusza zimowa wyprawa na K2
http://www.swiatpogody.pl
Reklama

NASI PARTNERZY