Reklama

Soczewica, groch i kapusta w kolbuszowskim skansenie

A A A
opracowanie Paulina Lubaś

Dodano: 19-08-2015

Soczewica, groch i kapusta w kolbuszowskim skansenie
Muzeum Kultury Ludowej organizuje już po raz czwarty cykl warsztatów kulinarnych. Tym razem w roli głównej rośliny strączkowe: soczewica, groch i fasola „Jaś”. Spotkanie pod hasłem „Grochem o kuchnię” dla kucharzy i smakoszy kuchni tradycyjnej odbędzie się 29 sierpnia od godz. 10  do 14.  
 
W menu same przysmaki: wytworna zupa z soczewicą i mięsem z drobiu, kugel ziemniaczany z sosem grochowym czy fasola „Jaś” zapiekana na słodko. Kugel to inaczej babka ziemniaczana z cebulą, przyrządzana w tradycyjnej kuchni żydowskiej. Nad uczestnikami czuwać będzie Janina Olszowy, znana specjalistka kuchni regionalnej. Warsztaty zakończy wspólny obiad.
 
Poprzednie edycje warsztatów kulinarnych - „Nasze kasze”, „W kuchni prababci” oraz „Lasowiacka kapusta ziemniaczana na 12 sposobów” - cieszyły się dużym powodzeniem .
 
Warsztaty prowadzone będą w szkole w Trzebosi na terenie skansenu. Koszt udziału: 25 zł/osoba. Zapisy pod numerem telefonu: 17 277 12 96 lub mailowo: sekretariat@muzeumkolbuszowa.pl
Reklama

KOMENTARZE

Warsztaty kulinarne Poznaj Smak Zdrowia

28 marca od 10 do 13 w restauracji Hola Lola odbędą się warsztaty kulinarne...

Warsztaty kulinarne w kolbuszowskim skansenie

W sobotę, 30 maja szkołę z Trzebosi w kolbuszowskim skansenie...

Poznaj smak zdrowia na warsztatach kulinarnych

Zdrowy tryb życia, a zwłaszcza zdrowe odżywianie coraz więcej osób traktuje nie jako chwilową modę, ale styl życia i pasję. Jeśli jeszcze nie wiesz, jak wprowadzić w rytm codziennego dnia zdrowe nawyki...

Nowe Renault MEGANE R.S.

Od premiery na Salonie Samochodowym we Frankfurcie we wrześniu 2017 roku, Nowe Renault MEGANE R.S. jest z niecierpliwością wyczekiwane przez pasjonatów sportowej jazdy. Trzecia generacja MEGANE R.S. jest kwintesencją know-how i pasji Renault Sport...

zobacz więcej
Reklama

Eskulap 2017: Najlepsi podkarpaccy lekarze wybrani!

Najlepszych lekarzy – zdobywców tytułu Eskulap...

Wilk w Bieszczadach

Za najlepsze futro uznawany był od wieków błam z wilczych ogonów. Jan III Sobieski wysłał go królowej Marysieńce...

Pączek! Król tłustego czwartku

Są słodkie, tłuste i bardzo kaloryczne, ale któż mógłby się im oprzeć w tłusty czwartek. Pączki już na stałe wpisały się w polską tradycję tłustoczwartkową. Chociaż przez wieki ten smakołyk przechodził różnorodne...

Na zimę najlepsza herbata. Cudowny napar znany od tysięcy lat

Pijemy ją nie tylko ze względu na walory smakowe, ale także właściwości prozdrowotne. Herbata to prawdziwa skarbnica zawierająca m.in. flawonoidy, które opóźniają procesy...

Polacy chcą zdobyć K2 zimą. Wśród śmiałków Maciej Bedrejczuk z Rzeszowa

29 grudnia rozpoczyna się wyprawa 12 śmiałków, którzy chcą dokonać czegoś, co dotychczas było niemożliwe. Zdobyć K2, majestatyczną...

Reklama

Kobiety pokochały skórzane torebki od LadyBuq Art z okolic Łańcuta

Mówili im, że Łucznik nie ma prawa szyć twardej skóry kaletniczej, że z takiej skóry nie można uszyć torebki i na pewno nie przy użyciu takich narzędzi...

Rodzinny biznes na tyrolskim dachu świata. Reportaż Anny Konieckiej

Tux tux Hintertux! - wszyscy śpiewają, klaszczą, wystukują rytm. Niektórzy tańczą, tzn. drepczą w miejscu. Spontanicznych tancerzy coraz więcej. Muzyka na...

Każdy chirurg plastyczny operuje inaczej. Najtrudniej zrobić ładny nos

Rozmowa z dr. n. med. Łukaszem Drozdem, specjalistą chirurgii plastycznej, lekarzem medycyny estetycznej, biegłym sądowym, chirurgiem celebrytów.

Waglewski i Pospieszalski - nieprzewidywalny duet w Undergroundzie już 2 lutego

Nieprzewidywalny akustyczny duet Wojciecha Waglewskiego i Mateusza Pospieszalskiego zagości w piątek, 2 lutego w rzeszowskim pubie Underground...

Muczne. W sercu Bieszczadzkiego Worka

Jedna z najpiękniejszych bieszczadzkich dolin, której osadnicze początki sięgają XIX wieku, ale swoją "sławę" zawdzięcza pułkownikowi Kazimierzowi Doskoczyńskiemu, który w Mucznem niepodzielnie rządził w latach 1975...

zobacz więcej

POLECANE

VIP Listopad-Grudzień

VIP Listopad-Grudzień
w numerze m.in.:

• VIP tylko pyta - z Markiem Dareckim o przemyśle 4.0 • Ks. prof. Michał Heller i prof. Krzysztof Jakowicz • Rusza zimowa wyprawa na K2
http://www.swiatpogody.pl
Reklama

NASI PARTNERZY