Reklama

Rarytasy kuchni seniorów. Jest materiał na książkę

A A A
Katarzyna Grzebyk

Dodano: 25-11-2015

Fot. Tadeusz Poźniak

Fot. Tadeusz Poźniak

Niewielka kuchnia na pierwszym piętrze Domu Pomocy Społecznej dla Kombatantów w Rzeszowie wypełniona jest po brzegi smakami i zapachami. Powstają tu tak wspaniałe potrawy, że śmiało mogłyby konkurować z daniami z niejednej restauracji. Grupa pensjonariuszy DPS-u raz w tygodniu spotyka się tu, by dzielić się kulinarnymi doświadczeniami, wymieniać przepisami i eksperymentować. Pensjonariusze chcą wydać książkę, bo mają już zebranych 80 unikatowych przepisów. Rzecz jak zwykle, rozbija się o pieniądze, ale socjoterapeutka Magdalena Laskowska mówi, że dołoży wszelkich starań, aby książka ukazała się drukiem. I wszystko możliwe, że to się uda, bo znalazł się ktoś, kto docenił pasję seniorów.
 
Domy pomocy społecznej, to zdaniem jednego z pensjonariuszy, domy ludzi o posępnych twarzach. Rozmowy koncentrują się tu wokół trzech tematów: rozmowy o chorobie, rozmowy o kimś i rozmowy o niczym. - Nikt nie wie, ile dla nas znaczy pojawienie się osoby, która przychodzi do nas z uśmiechem na twarzy, kiedy możemy porozmawiać na interesujące nas tematy - mówi pan Stanisław. - Potrzebujemy rozmów i dyskusji.

Terapia przez gotowanie przynosi efekty
 
Ale od 2012 roku uśmiech na twarzy mieszkańców pojawia się częściej. Trzy lata temu Magdalena Laskowska, socjoterapeutka, postanowiła prowadzić terapię pensjonariuszy przez… gotowanie. Kiedy znalazł się sponsor, kuchnia podręczna na pierwszym piętrze została wyposażona w niezbędny sprzęt do pieczenia i gotowania. Wystarczyło zdobyć produkty i zakasać rękawy. Chętnych nie brakowało, a mała kuchnia stała się wkrótce centrum towarzyskim, które zintegrowało samotnych wcześniej ludzi. Zaczęło się od robienia pierogów: 300 sztuk w mig rozeszło się wśród pensjonariuszy. 
 
Reklama
- Zajęcia w pracowni kulinarnej są bardzo ważną formą terapii - zaznacza Magdalena Laskowska. - Poprawiają kondycję psychofizyczną, zwiększają samodzielność mieszkańców i podnoszą wiarę we własne możliwości, wpływając na wyższą samoocenę. Redukują stres i nieprzyjemne emocje, mieszkańcy się integrują, nawiązują relacje, uczą się kompromisów. Wspólne gotowanie i pieczenie spełnia podstawowe potrzeby pensjonariuszy: potrzebę bezpieczeństwa, przynależności i intymności. Poprawia funkcje poznawcze: pamięć, myślenie, koncentrację i spostrzegawczość. 
 
92-letnia pani Joanna jest specjalistką od pączków. Te, które wychodzą spod jej ręki, to istne niebo w gębie. Pani Joanna chętnie dzieli się sekretem tych rozpływających się w ustach słodkości. Składniki są typowe, ale najważniejsze jest wyrabianie ciasta. - Trzeba je wyrabiać długo, co najmniej godzinę. Ciasto musi odchodzić od ręki, a w kuchni musi być ciepło, żeby pączki rosły. W cieple rosną w oczach - wyjaśnia pani Joanna. 
 
Pan Stanisław przymierza się do zrobienia bigosu i zaprasza na jego degustację na przełomie grudnia i stycznia. Pani Anna natomiast zaznacza, że gotowanie jest bardzo indywidualną sprawą i jako przykład podaje sytuację, kiedy wspólnie z koleżanką przygotowywały zupę ziemniaczaną. - Miałyśmy te same składniki, a wyszły dwie różne w smaku zupy - uśmiecha się. Z kolei pani Bożenka dzieli się przepisami na potrawy, pochodzącymi od jej mamy, która należała do koła gospodyń wiejskich.
 
Dawne tradycje kontra eksperymenty kulinarne
 
Gotowania od seniorów niejeden mógłby się nauczyć. Wszystko robią własnymi siłami. Są ekspertami, jak zrobić coś z niczego. W przenośni i dosłownie. Ich kuchnia jest przede wszystkim zdrowa i przygotowywana jest głównie z prostych, nieprzetworzonych produktów. Myliłby się jednak ten, kto myśli, że poza pierogami, bigosem, rosołem i rogalikami nic innego się tu nie  i nie piecze. Seniorzy owszem, dzielą się smakami i przepisami wyniesionych z lat dzieciństwa z różnych części regionu, ale i poznają nowości. - Pani Madzia uczyła nas, jak robić sushi, jadłam je pierwszy raz w życiu - opowiada pani Stenia. - Robiliśmy też chipsy z jarmużu. 
 
Mieszkańcy Domu Pomocy Społecznej dla Kombatantów mają zebranych już 80 unikatowych przepisów, a wśród nich takie perełki jak np. rosół z perliczki. Żeby ocalić je od zapomnienia, Magdalena Laskowska postanowiła wydać książkę choćby w 20 egzemplarzach, które stanowiłyby pamiątkę i były skarbnicą wiedzy o kuchni regionu. Ponieważ wydanie takiej książki wiąże się z kosztami, socjoterapeutka zabiega o sponsorów, którzy zechcieliby wesprzeć dzieło starszych ludzi. Jeden już się znalazł, więc jest bardzo możliwe, że spełni się marzenie seniorów.
 

KOMENTARZE

Kuchnia pachnąca ziołami

Przed wiekami zioła i przyprawy były równie cenne, jak złoto. Królowa Saba składała z nich daninę...

Bożonarodzeniowa kuchnia siostry Anastazji

Amerykańska agencja Associated Press twierdzi, że dla Polek jest...

Podkarpackie podróże za smakiem

Niewielka, poręczna i pełna regionalnych smakowitości. "Podkarpackie smaki. Przewodnik...

Przemyślanin na rozdaniu nagród Grammy

Pochodzący z Przemyśla producent muzyczny i reżyser dźwięku Paweł Sęk, nominowany do nagrody Grammy 2013 w kategorii: Nagranie i Album roku, to od kilku tygodni jedno z najgorętszych nazwisk w branży producenckiej...

Kaszubska kuchnia i muzyka

Kultura i sztuka ludowa Kaszub wyróżnia się swym pięknem i bogactwem i jest rozpoznawana na całym świecie. Wyroby twórców ludowych charakteryzują się specyficzną, niepowtarzalną kolorystyką, wzornictwem i formą. Dzięki tym cechom wyroby...

zobacz więcej
Reklama

Nadchodzi czas winobrania w podkarpackich winnicach

Lada dzień w większości podkarpackich winnic rozpocznie...

"Spójrz mi w oczy" we wrześniu w Rzeszowie

Minuta wystarczy – The World’s Biggest Eye Contact Experiment...

Prywatne fortece wokół Przemyśla

Przez pół wieku: w latach 1955 – 2005 Fort XII Werner w Żurawicy pod Przemyślem był wojskowym magazynem uzbrojenia i amunicji. Otoczony solidnym ogrodzeniem, pilnie strzeżony, pozostawał niedostępny dla osób postronnych...

Curry Me - orientalne smaki w centrum Rzeszowa

Z pozoru mały lokal we wnęce, w ścisłym centrum Rzeszowa. A w środku? Bogactwo smaku, zapachu i kultury orientu. Curry Me, restauracja, którą założył Cezar Łuniewski, miłośnik orientalnej kuchni...

"Tribute to Black". Pokaz mody Basi Olearki na TSLA EXPO 2018

Kocha modę i od lat konsekwentnie biegnie za swoimi marzeniami. 28 września najnowszy pokaz rzeszowskiej projektantki będzie można zobaczyć na Wieczorze VIP TSLA EXPO 2018. "Tribute...

Reklama

Koncert dla Psiej Wioski. Zbierają na budowę pierwszego domku

W Przemyskim Centrum Kultury i Nauki ZAMEK w Przemyślu w sobotę, 15 września br. odbędzie się charytatywny koncert na rzecz budowy Psiej Wioski. Jeśli sala będzie wypełniona...

Włoski dla początkujących. Za darmo we włoskiej restauracji w Rzeszowie

Od czwartku, 9 sierpnia w Rzeszowie rozpoczyna się darmowy kurs włoskiego od podstaw, podczas którego uczestnicy będą poznawać także z kulturę...

Lokalni twórcy wychodzą z pracowni na Targi Mody Made in Rzeszów

Trzynaście marek z branży fashion z Rzeszowa i okolic zaprezentuje swoje projekty podczas pierwszych Targów Mody Made in Rzeszów. W niedzielę, 12 sierpnia na placu...

Dziarski Barista. Z miłości do kawy w Rzeszowie

Rurki z makaronu, tonik espresso i tiramisu z niespodzianką. To tylko kilka propozycji, jakie znajdziemy w świeżo otwartej kawiarni Dziarski Barista tuż przy rzeszowskim Rynku. Lokal stworzony przez...

Pociągi sezonowe na Słowację, do Sandomierza i Zamościa do końca wakacji

Tylko do końca wakacji będą kursować pociągi sezonowe z Rzeszowa do trzech miast: Sandomierza, Zamościa oraz Medzilaborzec (Słowacja). Osoby...

zobacz więcej

POLECANE

VIP Biznes&Styl Nr. 58

VIP Biznes&Styl Nr. 58
w numerze m.in.:

• JIVR Bike z Mielca • Nauka uprawiana w symbiozie z biznesem • Lekarz, który zaraził się wirusem podróży • Twarze Podkarpacia. 10 lat VIP Biznes&Styl • Plakaty Wiesława Grzegorczyka • Kongres TSLA Expo 2018 Autosan wstaje z kolan • 50 lat zapory i elektrowni
http://www.swiatpogody.pl
Reklama

NASI PARTNERZY

zamknij

Szanowny Czytelniku !

Zanim klikniesz „Zgadzam się” lub zamkniesz to okno, prosimy o przeczytanie tej informacji. Prosimy w niej o Twoją dobrowolną zgodę na przetwarzanie Twoich danych osobowych przez naszych partnerów biznesowych oraz przekazujemy informacje o tzw. cookies i o przetwarzaniu przez nas Twoich danych osobowych. Klikając „Zgadzam się” lub zamykając okno, zgadzasz się na poniższe. Możesz też odmówić zgody lub ograniczyć jej zakres.

Zgoda

Jeśli chcesz zgodzić się na przetwarzanie przez Zaufanych Partnerów Grupy SAGIER Twoich danych osobowych, które udostępniasz w historii przeglądania stron i aplikacji internetowych, w celach marketingowych (obejmujących zautomatyzowaną analizę Twojej aktywności na stronach internetowych i w aplikacjach w celu ustalenia Twoich potencjalnych zainteresowań dla dostosowania reklamy i oferty) w tym na umieszczanie znaczników internetowych (cookies itp.) na Twoich urządzeniach i odczytywanie takich znaczników, kliknij przycisk „Przejdź do serwisu” lub zamknij to okno.
Jeśli nie chcesz wyrazić zgody, kliknij „Nie teraz”. Wyrażenie zgody jest dobrowolne. Możesz edytować zakres zgody, w tym wycofać ją całkowicie, przechodząc na naszą stronę polityki prywatności. Powyższa zgoda dotyczy przetwarzania Twoich danych osobowych w celach marketingowych Zaufanych Partnerów. Zaufani Partnerzy to firmy z obszaru e-commerce i reklamodawcy oraz działające w ich imieniu domy mediowe i podobne organizacje, z którymi Grupa SAGIER współpracuje.
Podmioty z Grupy SAGIER w ramach udostępnianych przez siebie usług internetowych przetwarzają Twoje dane we własnych celach marketingowych w oparciu o prawnie uzasadniony, wspólny interes podmiotów Grupy SAGIER. Przetwarzanie takie nie wymaga dodatkowej zgody z Twojej strony, ale możesz mu się w każdej chwili sprzeciwić. O ile nie zdecydujesz inaczej, dokonując stosownych zmian ustawień w Twojej przeglądarce, podmioty z Grupy SAGIER będą również instalować na Twoich urządzeniach pliki cookies i podobne oraz odczytywać informacje z takich plików. Bliższe informacje o cookies znajdziesz w akapicie „Cookies” pod koniec tej informacji.

Administrator danych osobowych

Administratorami Twoich danych są podmioty z Grupy SAGIER czyli podmioty z grupy kapitałowej SAGIER, w której skład wchodzą Sagier Sp. z o.o. ul. Cegielniana 18c/3, 35-310 Rzeszów oraz Podmioty Zależne. Ponadto, w świetle obowiązującego prawa, administratorami Twoich danych w ramach poszczególnych Usług mogą być również Zaufani Partnerzy, w tym klienci.
PODMIOTY ZALEŻNE:
http://www.biznesistyl.pl/
http://poradnikbudowlany.eu/
http://modnieizdrowo.pl/
http://www.sagier.pl/
Jeżeli wyrazisz zgodę, o którą wyżej prosimy, administratorami Twoich danych osobowych będą także nasi Zaufani Partnerzy. Listę Zaufanych Partnerów możesz sprawdzić w każdym momencie na stronie naszej polityki prywatności i tam też zmodyfikować lub cofnąć swoje zgody.

Podstawa i cel przetwarzania

Twoje dane przetwarzamy w następujących celach:
• 1. Jeśli zawieramy z Tobą umowę o realizację danej usługi (np. usługi zapewniającej Ci możliwość zapoznania się z jednym z naszych serwisów w oparciu o treść regulaminu tego serwisu), to możemy przetwarzać Twoje dane w zakresie niezbędnym do realizacji tej umowy.
• 2. Zapewnianie bezpieczeństwa usługi (np. sprawdzenie, czy do Twojego konta nie loguje się nieuprawniona osoba), dokonanie pomiarów statystycznych, ulepszanie naszych usług i dopasowanie ich do potrzeb i wygody użytkowników (np. personalizowanie treści w usługach), jak również prowadzenie marketingu i promocji własnych usług (np. jeśli interesujesz się motoryzacją i oglądasz artykuły w biznesistyl.pl lub na innych stronach internetowych, to możemy Ci wyświetlić reklamę dotyczącą artykułu w serwisie biznesistyl.pl/automoto. Takie przetwarzanie danych to realizacja naszych prawnie uzasadnionych interesów.
• 3. Za Twoją zgodą usługi marketingowe dostarczą Ci nasi Zaufani Partnerzy oraz my dla podmiotów trzecich. Aby móc pokazać interesujące Cię reklamy (np. produktu, którego możesz potrzebować) reklamodawcy i ich przedstawiciele chcieliby mieć możliwość przetwarzania Twoich danych związanych z odwiedzanymi przez Ciebie stronami internetowymi. Udzielenie takiej zgody jest dobrowolne, nie musisz jej udzielać, nie pozbawi Cię to dostępu do naszych usług. Masz również możliwość ograniczenia zakresu lub zmiany zgody w dowolnym momencie.

Twoje dane przetwarzane będą do czasu istnienia podstawy do ich przetwarzania, czyli w przypadku udzielenia zgody do momentu jej cofnięcia, ograniczenia lub innych działań z Twojej strony ograniczających tę zgodę, w przypadku niezbędności danych do wykonania umowy, przez czas jej wykonywania i ewentualnie okres przedawnienia roszczeń z niej (zwykle nie więcej niż 3 lata, a maksymalnie 10 lat), a w przypadku, gdy podstawą przetwarzania danych jest uzasadniony interes administratora, do czasu zgłoszenia przez Ciebie skutecznego sprzeciwu.

Przekazywanie danych

Administratorzy danych mogą powierzać Twoje dane podwykonawcom IT, księgowym, agencjom marketingowym etc. Zrobią to jedynie na podstawie umowy o powierzenie przetwarzania danych zobowiązującej taki podmiot do odpowiedniego zabezpieczenia danych i niekorzystania z nich do własnych celów.

Cookies

Na naszych stronach używamy znaczników internetowych takich jak pliki np. cookie lub local storage do zbierania i przetwarzania danych osobowych w celu personalizowania treści i reklam oraz analizowania ruchu na stronach, aplikacjach i w Internecie. W ten sposób technologię tę wykorzystują również podmioty z Grupy SAGIER oraz nasi Zaufani Partnerzy, którzy także chcą dopasowywać reklamy do Twoich preferencji. Cookies to dane informatyczne zapisywane w plikach i przechowywane na Twoim urządzeniu końcowym (tj. twój komputer, tablet, smartphone itp.), które przeglądarka wysyła do serwera przy każdorazowym wejściu na stronę z tego urządzenia, podczas gdy odwiedzasz strony w Internecie. Szczegółową informację na temat plików cookie i ich funkcjonowania znajdziesz pod tym linkiem. Pod tym linkiem znajdziesz także informację o tym jak zmienić ustawienia przeglądarki, aby ograniczyć lub wyłączyć funkcjonowanie plików cookies itp. oraz jak usunąć takie pliki z Twojego urządzenia.

Twoje uprawnienia

Przysługują Ci następujące uprawnienia wobec Twoich danych i ich przetwarzania przez nas, inne podmioty z Grupy SAGIER i Zaufanych Partnerów:
1. Jeśli udzieliłeś zgody na przetwarzanie danych możesz ją w każdej chwili wycofać (cofnięcie zgody oczywiście nie uchyli zgodności z prawem przetwarzania już dokonanego na jej podstawie);
2. Masz również prawo żądania dostępu do Twoich danych osobowych, ich sprostowania, usunięcia lub ograniczenia przetwarzania, prawo do przeniesienia danych, wyrażenia sprzeciwu wobec przetwarzania danych oraz prawo do wniesienia skargi do organu nadzorczego, którym w Polsce jest Prezes Urzędu Ochrony Danych Osobowych. Pod tym adresem znajdziesz dodatkowe informacje dotyczące przetwarzania danych i Twoich uprawnień.