Reklama

Slow food coraz bardziej popularny

A A A
Opracowanie Anna Matusz-Gap

Dodano: 04-02-2016

fot. materiały prasowe Dan Cake

fot. materiały prasowe Dan Cake

ZDJĘCIA

zobacz wszystkie ›
Według modnego ostatnio trendu „slow food”, nie liczy się już tylko smak potrawy. Dla wielu z nas ważne są także produkty, z których wykonane jest danie, sposób jego przygotowania oraz finalny wygląd na talerzu. Znane jest nawet powiedzenie, że „je się oczami”, dlatego tak ważne jest zadbanie nawet o najdrobniejsze szczegóły i sposób podania, nie pomijając przy tym walorów odżywczych i smakowych. Co i w jakiej formie powinno więc znaleźć się na talerzu?
 
Z utęsknieniem czekamy aż nadejdzie sezon na ogórki czy kapustę, aby zrobić uwielbiane przez wszystkich kiszonki. Jak się okazuje, nie ograniczamy się już tylko do przetworów z ogórków czy kapusty, ponieważ kisić możemy praktycznie wszystko. Kiszone pomidorki koktajlowe mogą być znakomitą alternatywą dla ogórków, a równie ciekawym rozwiązaniem są kiszone oliwki, czosnek, jabłka czy śliwki. Także cytryny, sprawdzą się przy kiszeniu, wystarczy przekroić je na ćwiartki, natrzeć solą i zalać wodą. Czas oczekiwania na takie przysmaki to minimum 3 tygodnie, jednak warto poczekać i zyskać niebanalne slow food.
 
Pieczywo? Najlepiej pełnoziarniste
 
Kanapki to szybka przekąska, która doskonale sprawdzi się jako śniadanie, ale także podczas imprezy ze znajomymi. Warto poświęcić im nieco więcej uwagi i z prostych kanapek stworzyć małe artystyczne dzieło. Do jego stworzenia najlepsze będzie pełnoziarniste pieczywo, które będzie zdrową podstawą do naszych kulinarnych wariacji. Uzupełnieniem tego mogą być proste dodatki, np. upieczone plasterki buraka, sprawdzą się lepiej niż niejeden wyszukany produkt. Możemy także wykorzystać twarożek ze szczypiorkiem lub bazylią, dekoracyjnie wyciętego ogórka lub rzodkiewkę, czy wykwintnego łososia marynowanego w musztardzie i koperku. Ważny jest nie tylko sposób przygotowania potrawy, ale także wykorzystanych do tego produktów. Najlepiej jeśli są to produkty lokalne, nieprzetworzone i powstałe w tradycyjny sposób.  
 
Sposób podania
 
Często zdarza się, że będąc w restauracji i mając przed sobą ładnie podane danie, najpierw robimy mu zdjęcia, by zamieścić je na przykład w sieci. To także pewna forma slow food, która zmusza konsumentów do cierpliwości, ale także do myślenia o odpowiedniej kompozycji serwowanego dania. Potrawy najlepiej serwować na dużych, jasnych talerzach, łączyć produkty o kontrastowych barwach, układać małe porcje i udekorować nietuzinkowymi dodatkami np. figami czy kleksem sosu. Tak wyglądające danie, z pewnością niewiele będzie różniło się od tych serwowanych w ekskluzywnych restauracjach.
Reklama

KOMENTARZE

Reklama

Z Warszawy w Bieszczady...po życie

Czym chata bogata witają turystów Ania i Paweł z Gęsiego Zakrętu w Zadwórzu...

Slavinia - modne ubrania spod Sanoka w stylu urban folk

Z rodzinnych stron wyprowadzili się kilka...

Jak schładzać organizm podczas upałów

Katarzyna Grzebyk: Lato długo trzymało nas w niepewności, a teraz – zgodnie z prognozami - ma zalać nas falą upałów. Jak chronić się przed upałami i schładzać, żeby przy okazji nie zaszkodzić swojemu zdrowiu...

Torebki Czajkaczajka z Jasła kupują klienci z Azji, Australii i... Podkarpacia

Elżbieta Czajka ma do dyspozycji niewielką pracownię z jedną maszyną, dwoje własnych rąk do pracy, głowę pełną pomysłów oraz marzenia...

Festiwalowy korowód Polonusów uroczyście otworzył ulicę 3 Maja

Ponad 8 mln zł wydanych, ponad 8 miesięcy pracy i... w piątek ponad tysiąc tancerzy, którzy z 14 krajów i 5 kontynentów przyjechali na XVII Światowego Festiwalu...

Reklama

Proziaki jak od babci. Proza częstuje podkarpackimi przysmakami

Przy ulicy Hetmańskiej w Rzeszowie od kilku tygodni można kupić proziaki - podkarpacki przysmak na bazie mąki, kefiru i sody. Serwuje je niewielki lokal Proza. Proziaki...

Dobroczynność i moda Basi Olearki na balu w Arłamowie

Już po raz trzeci w Hotelu Arłamów przez jeden wrześniowy weekend od 15 do 17 września królować będzie dobroczynność. Bal charytatywny SERCE BEZ GRANIC – BLIŹNIEMU SWEMU organizowany...

Do końca sierpnia za darmo zbadasz poziom cukru i zmierzysz ciśnienie

W rzeszowskim Centrum Leczenia Chorób Cywilizacyjnych Medicarpathia do końca sierpnia bezpłatne badania, które są najskuteczniejszą metodą walki z chorobami...

Rzeszowska blogerka modowa w rozmiarze plus size

Na pytanie dlaczego zaczęła prowadzić bloga modowego odpowiada, że kocha modę i wszystko co jest z nią związane. Wydawać więc by się mogło, że to kolejny, na którym obejrzeć można aktualną...

Mistrz z wyprawy na Elbrus potrzebuje pomocy. Rusza bieg charytatywny

Tomek Brzeski, uczestnik ubiegłorocznej wyprawy Izabeli Zatorskiej na Elbrus i mistrz Polski w skialpinizmie, uległ w kwietniu poważnemu wypadkowi. Przyjaciele...

zobacz więcej

POLECANE

VIP Wrzesień-Październik

VIP Wrzesień-Październik
w numerze m.in.:

• Ryszard Jania - w motoryzacji ważny jest sojusz! • Prezydent Rzeszowa Tadeusz Ferenc • Cerkamed jeszcze pokaże • Dzisiejsza Rosja • Ocaleni Żydzi z Podkarpacia
http://www.swiatpogody.pl
Reklama

NASI PARTNERZY