Reklama

Slow food coraz bardziej popularny

A A A
Opracowanie Anna Matusz-Gap

Dodano: 04-02-2016

fot. materiały prasowe Dan Cake

fot. materiały prasowe Dan Cake

ZDJĘCIA

zobacz wszystkie ›
Według modnego ostatnio trendu „slow food”, nie liczy się już tylko smak potrawy. Dla wielu z nas ważne są także produkty, z których wykonane jest danie, sposób jego przygotowania oraz finalny wygląd na talerzu. Znane jest nawet powiedzenie, że „je się oczami”, dlatego tak ważne jest zadbanie nawet o najdrobniejsze szczegóły i sposób podania, nie pomijając przy tym walorów odżywczych i smakowych. Co i w jakiej formie powinno więc znaleźć się na talerzu?
 
Z utęsknieniem czekamy aż nadejdzie sezon na ogórki czy kapustę, aby zrobić uwielbiane przez wszystkich kiszonki. Jak się okazuje, nie ograniczamy się już tylko do przetworów z ogórków czy kapusty, ponieważ kisić możemy praktycznie wszystko. Kiszone pomidorki koktajlowe mogą być znakomitą alternatywą dla ogórków, a równie ciekawym rozwiązaniem są kiszone oliwki, czosnek, jabłka czy śliwki. Także cytryny, sprawdzą się przy kiszeniu, wystarczy przekroić je na ćwiartki, natrzeć solą i zalać wodą. Czas oczekiwania na takie przysmaki to minimum 3 tygodnie, jednak warto poczekać i zyskać niebanalne slow food.
 
Pieczywo? Najlepiej pełnoziarniste
 
Kanapki to szybka przekąska, która doskonale sprawdzi się jako śniadanie, ale także podczas imprezy ze znajomymi. Warto poświęcić im nieco więcej uwagi i z prostych kanapek stworzyć małe artystyczne dzieło. Do jego stworzenia najlepsze będzie pełnoziarniste pieczywo, które będzie zdrową podstawą do naszych kulinarnych wariacji. Uzupełnieniem tego mogą być proste dodatki, np. upieczone plasterki buraka, sprawdzą się lepiej niż niejeden wyszukany produkt. Możemy także wykorzystać twarożek ze szczypiorkiem lub bazylią, dekoracyjnie wyciętego ogórka lub rzodkiewkę, czy wykwintnego łososia marynowanego w musztardzie i koperku. Ważny jest nie tylko sposób przygotowania potrawy, ale także wykorzystanych do tego produktów. Najlepiej jeśli są to produkty lokalne, nieprzetworzone i powstałe w tradycyjny sposób.  
 
Sposób podania
 
Często zdarza się, że będąc w restauracji i mając przed sobą ładnie podane danie, najpierw robimy mu zdjęcia, by zamieścić je na przykład w sieci. To także pewna forma slow food, która zmusza konsumentów do cierpliwości, ale także do myślenia o odpowiedniej kompozycji serwowanego dania. Potrawy najlepiej serwować na dużych, jasnych talerzach, łączyć produkty o kontrastowych barwach, układać małe porcje i udekorować nietuzinkowymi dodatkami np. figami czy kleksem sosu. Tak wyglądające danie, z pewnością niewiele będzie różniło się od tych serwowanych w ekskluzywnych restauracjach.
Reklama

KOMENTARZE

Kuchnia pachnąca ziołami

Przed wiekami zioła i przyprawy były równie cenne, jak złoto. Królowa Saba składała z nich daninę...

Bożonarodzeniowa kuchnia siostry Anastazji

Amerykańska agencja Associated Press twierdzi, że dla Polek jest...

Podkarpackie podróże za smakiem

Niewielka, poręczna i pełna regionalnych smakowitości. "Podkarpackie smaki. Przewodnik kulinarno-turystyczny po regionie" to propozycja dla smakoszy, ale nie tylko. To doskonały przewodnik dla tych, którzy chcą poznać region, jego...

Przemyślanin na rozdaniu nagród Grammy

Pochodzący z Przemyśla producent muzyczny i reżyser dźwięku Paweł Sęk, nominowany do nagrody Grammy 2013 w kategorii: Nagranie i Album roku, to od kilku tygodni jedno z najgorętszych nazwisk w branży producenckiej...

zobacz więcej
Reklama

Eskulap 2017: Najlepsi podkarpaccy lekarze wybrani!

Najlepszych lekarzy – zdobywców tytułu Eskulap...

Wilk w Bieszczadach

Za najlepsze futro uznawany był od wieków błam z wilczych ogonów. Jan III Sobieski wysłał go królowej Marysieńce...

Pączek! Król tłustego czwartku

Są słodkie, tłuste i bardzo kaloryczne, ale któż mógłby się im oprzeć w tłusty czwartek. Pączki już na stałe wpisały się w polską tradycję tłustoczwartkową. Chociaż przez wieki ten smakołyk przechodził różnorodne...

Na zimę najlepsza herbata. Cudowny napar znany od tysięcy lat

Pijemy ją nie tylko ze względu na walory smakowe, ale także właściwości prozdrowotne. Herbata to prawdziwa skarbnica zawierająca m.in. flawonoidy, które opóźniają procesy...

Polacy chcą zdobyć K2 zimą. Wśród śmiałków Maciej Bedrejczuk z Rzeszowa

29 grudnia rozpoczyna się wyprawa 12 śmiałków, którzy chcą dokonać czegoś, co dotychczas było niemożliwe. Zdobyć K2, majestatyczną...

Reklama

Kobiety pokochały skórzane torebki od LadyBuq Art z okolic Łańcuta

Mówili im, że Łucznik nie ma prawa szyć twardej skóry kaletniczej, że z takiej skóry nie można uszyć torebki i na pewno nie przy użyciu takich narzędzi...

Rodzinny biznes na tyrolskim dachu świata. Reportaż Anny Konieckiej

Tux tux Hintertux! - wszyscy śpiewają, klaszczą, wystukują rytm. Niektórzy tańczą, tzn. drepczą w miejscu. Spontanicznych tancerzy coraz więcej. Muzyka na...

Każdy chirurg plastyczny operuje inaczej. Najtrudniej zrobić ładny nos

Rozmowa z dr. n. med. Łukaszem Drozdem, specjalistą chirurgii plastycznej, lekarzem medycyny estetycznej, biegłym sądowym, chirurgiem celebrytów.

Waglewski i Pospieszalski - nieprzewidywalny duet w Undergroundzie już 2 lutego

Nieprzewidywalny akustyczny duet Wojciecha Waglewskiego i Mateusza Pospieszalskiego zagości w piątek, 2 lutego w rzeszowskim pubie Underground...

Muczne. W sercu Bieszczadzkiego Worka

Jedna z najpiękniejszych bieszczadzkich dolin, której osadnicze początki sięgają XIX wieku, ale swoją "sławę" zawdzięcza pułkownikowi Kazimierzowi Doskoczyńskiemu, który w Mucznem niepodzielnie rządził w latach 1975...

zobacz więcej

POLECANE

VIP Listopad-Grudzień

VIP Listopad-Grudzień
w numerze m.in.:

• VIP tylko pyta - z Markiem Dareckim o przemyśle 4.0 • Ks. prof. Michał Heller i prof. Krzysztof Jakowicz • Rusza zimowa wyprawa na K2
http://www.swiatpogody.pl
Reklama

NASI PARTNERZY