Reklama

Kochamy słodkości, ale tradycyjnie wypiekane

A A A
Ewelina Czyżewska

Dodano: 03-02-2017

Od lewej Łukasz oraz Martyna Mrozowscy Fot. Tadeusz Poźniak

Od lewej Łukasz oraz Martyna Mrozowscy Fot. Tadeusz Poźniak

ZDJĘCIA

zobacz wszystkie ›
Mimo że wyglądają pięknie – wszystkie kupowane w sklepach ciasta - smakują podobnie, wręcz identycznie. Coraz częściej do pieczenia, chociażby tradycyjnej szarlotki na kruchym cieście, używa się gotowych mieszanek w proszku. Być może powodem jest produkcja na dużą skalę. Jest jednak w Rzeszowie cukiernia, która udowadnia, że ciasta, może nie do końca tradycyjne, bezwzględnie muszą być pieczone z użyciem masła, prawdziwej śmietanki i sezonowych owoców.

W menu jest wiele smaków nietradycyjnych, ale chętnych do spróbowania nie brakuje. Być może to kwestia mody na eksperymentowanie, a może większej dostępności różnorodnych składników, które już znamy i lubimy. To czego chcemy na pewno, to jeść rzeczy zdrowe i ze smakiem.

Nie ma tradycyjnego ciasta, bez tradycyjnych produktów do pieczenia

- Do produkcji naszych ciast, używamy wyłącznie tradycyjnych produktów. Nie ma mowy o gotowych mieszankach – mówi Martyna Mrozowska, właścicielka cukierni Wypiekarnia. -Nie stosujemy również margaryny czy innego tłuszczu zastępczego. Podstawą pieczenia powinny być prawdziwe masło i jaja, a nie białka czy żółtka w proszku. Zresztą, nie wyobrażam sobie wypiekania kruchego ciasta, które u nas jest podstawą menu, bez użycia masła. Jego właściwości mają ogromną rolę i wpływ na smak, co często powtarzają bywalcy naszej cukierni. Używamy też prawdziwej śmietanki i sera.

- Tworząc nowe pozycje w menu, kierujemy się własnym smakiem, a później ich powtarzalność i dostępność uzależniamy od tego, co ludziom smakuje – wyjaśnia Martyna Mrozowska. - Nie umielibyśmy wprowadzić do menu ciasta, które nam samym by nie smakowało. Wychodzimy też naprzeciw osobom, które szukają czegoś innego. Nie używamy na przykład do zdobienia masy cukrowej. Nie dlatego, że jest to coś złego, po prostu chcemy być inni. Dlatego dekorujemy żywymi kwiatami, słodyczami czy karmelem.

Fot. Tadeusz Poźniak

Nowe smaki wypiekane z tradycjami

Reklama

- Zdarza się, że ludzie pytają o tradycyjne wypieki np. ciasto drożdżowe albo szarlotkę,  które można dostać w każdej cukierni – mówi Łukasz Mrozowski właściciel Wypiekarni. – My z nich rezygnujemy, ale w zamian mamy dużo innych propozycji. Są też tradycyjne ciasta, ale przygotowane w sposób mniej standardowy. Jest chociażby W-Zetka, która oprócz śmietany przełożona jest konfiturą z płatków róży, czy serniki. Dla fanów tego wypieku możemy zaproponować chałwowy, z ciasteczkami lub sernik kajmakowy. Po za tym ludzie oczekują od nas dobrego smaku i pewnej powtarzalności. Są tacy, którzy mają swoje ulubione ciasto i wracają do nas właśnie dla tego ciasta.

- Nowością, do której musieliśmy przekonać, były tarty, które podajemy i na słono i na słodko – mówi Martyna Mrozowska. - Można nawet powiedzieć, że tarta na słodko to główny profil naszej cukierni. Zawsze jest ich dużo w różnych smakach. Dla większości osób, dużą nowością były tarty na słono. To dlatego, że jak zaczynaliśmy, w Rzeszowie nie były one czymś bardzo powszechnym.

Najpopularniejszą tartą wśród propozycji Wypiekarni, jest tarta czekoladowo - miętowa. – Ma ona dość specyficzny smak, bo miętę albo się kocha, albo się jej w wypiekach nienawidzi – śmieje się właściciel cukierni. - Bardzo popularna jest też tarta z białą czekoladą i żurawiną, a nowością, jest tarta z musem z mango i malinami, która przebojem zdobyła serca wszystkich, którzy do nas przychodzą. Z tych na słono, chętnie wybierana jest tarta ze szpinakiem, gorgonzolą i suszonymi pomidorami.

- Mamy też ofertę tortów weselnych i urodzinowych, które również nie do końca są smakami standardowymi – wyjaśnia właścicielka cukierni. - Najbardziej popularnym, jest tort Lovelas z solonym karmelem i czekoladą.

Fot. Tadeusz Poźniak

Czy w cukierni jest szansa na produkt bez glutenu?

Ostatnimi czasy bardzo popularna jest dieta bezglutenowa. Niektóre restauracje budują na tym swój marketing. – My ze względu na to, że wiemy jak poważne konsekwencje niesie za sobą alergia na gluten, nie proponujemy produktów bezglutenowych – tłumaczy Martyna Mrozowska. – Owszem, mamy produkty bez mąki chociażby beza i ciasto czekoladowe, ale proponujemy je osobom, które z jakiegoś powodu zrezygnowały z glutenu, niekoniecznie z powodu alergii. Nie jesteśmy w stanie zagwarantować, że nasz produkt całkowicie pozbawiony jest glutenu. Odrobina mąki pszennej czy innej zawierającej gluten, może być w powietrzu, na mikserze, a nawet w innych produktach, które używamy do pieczenia.

Fot. Tadeusz Poźniak

KOMENTARZE

Aneta Adamska, twórczyni teatru "Przedmieście"

Jej spektakle przyciągają tłumy coraz to nowych miłośników...

Sypialnia - królestwo snu, miejsce wypoczynku i relaksu

Sypialnia to miejsce, gdzie celebruje się...

Artur Ekert - fizyk międzynarodowej sławy

Artur Ekert, absolwent IV LO w Rzeszowie, zrobił wielką międzynarodową karierę naukową. Jego rozprawa doktorska okazała się pionierska w badaniach nad skonstruowaniem idealnego szyfru.

Rzeszów ma swoją elektrownię wodną

Działająca od kilku tygodni ?zielona? elektrownia ma moc 660 kW i pewnie robi skromne wrażenie, jeśli porównać ją do 200 MW mocy gigantycznej zapory w Solinie, ale to i tak pozwala wyprodukować tyle energii, że tej wystarcza...

zobacz więcej
Reklama

Jesień w Solinie i Bezmiechowej. GALERIA FOTOGRAFII

Jezioro Solińskie, okolice Polańczyka oraz Bezmiechowej...

Piernikowe cuda z Kopytowej czas piec zacząć

W prywatnym Muzeum Kultury Szlacheckiej w Kopytowej k. Krosna...

Gęsina na św. Marcina - tradycyjne danie z 11 listopada wraca na stoły

Od wieków, w dniu św. Marcina, pieczona gęś cieszyła podniebienia mieszkańców Europy. Imieniny patrona dzieci, żołnierzy, biedaków i całej plejady...

Bloger z Rzeszowa wśród światowych fotografów kulinarnych

Najpierw było gotowanie, a dopiero później przyszła potrzeba przekazania swojej wiedzy innym. – Gotowałem coraz więcej i więcej – wspomina Michał Korkosz. – Nie chciałem...

Oko hybrydowe przyszłością światowej okulistyki

Dr Gibran Syed Khurshid z Kliniki Okulistyki University of Florida w Gainesville (USA) wszczepił implant bionicznego oka ARGUS II już czterem osobom. Po operacji, przy użyciu specjalnych okularów...

Reklama

Słowacy otwarli szlak w koronach drzew. Widać Zamek w Niedzicy

"Szlak w koronach drzew – Bachledka" tak Słowacy nazwali nową atrakcję turystyczną, która znajduje się zaledwie 12 km od granicy z Polską, na grzbiecie Spiskiej Magury...

Tartanowa ścieżka dla biegaczy otwarta. Kiedy zostanie wydłużona?

Na razie tylko 550 metrów, ale ma być więcej – tartanowa ścieżka na rzeszowskich Bulwarach została otwarta wczoraj, 2 października, przez prezydenta Rzeszowa...

Machiny Leonarda da Vinci w Stalowej Woli

To nazwisko znają wszyscy. Ale czy każdy wie, ile rozwiązań technicznych, z których korzystamy dzisiaj, zrodziło się w głowie genialnego wizjonera ponad pięć wieków temu? Leonardo da Vinci, bo o nim mowa, należy...

Najlepsze atrakcje turystyczne Podkarpacia w 2017 roku

Jednodniowa wycieczka "Wodami rzeki San" Biura Podróży BIESZCZADER, Muzeum Przemysłu Naftowego i Gazowniczego im. Ignacego Łukasiewicza w Bóbrce i Centrum Promocji Leśnictwa w Mucznem, produkt...

W storczykarni w Łańcucie kwitną Cattleye, królowe orchidei

Cattleye, królowe orchidei, rozkwitły w łańcuckiej Storczykarni. Kwiaty o rozmaitych kolorach, płatkach o bardzo wyszukanych kształtach i słodkim, intensywnym zapachu można...

zobacz więcej

POLECANE

VIP Wrzesień-Październik

VIP Wrzesień-Październik
w numerze m.in.:

• Ryszard Jania - w motoryzacji ważny jest sojusz! • Prezydent Rzeszowa Tadeusz Ferenc • Cerkamed jeszcze pokaże • Dzisiejsza Rosja • Ocaleni Żydzi z Podkarpacia
http://www.swiatpogody.pl
Reklama

NASI PARTNERZY