Reklama

Kochamy słodkości, ale tradycyjnie wypiekane

A A A
Ewelina Czyżewska

Dodano: 03-02-2017

Od lewej Łukasz oraz Martyna Mrozowscy Fot. Tadeusz Poźniak

Od lewej Łukasz oraz Martyna Mrozowscy Fot. Tadeusz Poźniak

ZDJĘCIA

zobacz wszystkie ›
Mimo że wyglądają pięknie – wszystkie kupowane w sklepach ciasta - smakują podobnie, wręcz identycznie. Coraz częściej do pieczenia, chociażby tradycyjnej szarlotki na kruchym cieście, używa się gotowych mieszanek w proszku. Być może powodem jest produkcja na dużą skalę. Jest jednak w Rzeszowie cukiernia, która udowadnia, że ciasta, może nie do końca tradycyjne, bezwzględnie muszą być pieczone z użyciem masła, prawdziwej śmietanki i sezonowych owoców.

W menu jest wiele smaków nietradycyjnych, ale chętnych do spróbowania nie brakuje. Być może to kwestia mody na eksperymentowanie, a może większej dostępności różnorodnych składników, które już znamy i lubimy. To czego chcemy na pewno, to jeść rzeczy zdrowe i ze smakiem.

Nie ma tradycyjnego ciasta, bez tradycyjnych produktów do pieczenia

- Do produkcji naszych ciast, używamy wyłącznie tradycyjnych produktów. Nie ma mowy o gotowych mieszankach – mówi Martyna Mrozowska, właścicielka cukierni Wypiekarnia. -Nie stosujemy również margaryny czy innego tłuszczu zastępczego. Podstawą pieczenia powinny być prawdziwe masło i jaja, a nie białka czy żółtka w proszku. Zresztą, nie wyobrażam sobie wypiekania kruchego ciasta, które u nas jest podstawą menu, bez użycia masła. Jego właściwości mają ogromną rolę i wpływ na smak, co często powtarzają bywalcy naszej cukierni. Używamy też prawdziwej śmietanki i sera.

- Tworząc nowe pozycje w menu, kierujemy się własnym smakiem, a później ich powtarzalność i dostępność uzależniamy od tego, co ludziom smakuje – wyjaśnia Martyna Mrozowska. - Nie umielibyśmy wprowadzić do menu ciasta, które nam samym by nie smakowało. Wychodzimy też naprzeciw osobom, które szukają czegoś innego. Nie używamy na przykład do zdobienia masy cukrowej. Nie dlatego, że jest to coś złego, po prostu chcemy być inni. Dlatego dekorujemy żywymi kwiatami, słodyczami czy karmelem.

Fot. Tadeusz Poźniak

Nowe smaki wypiekane z tradycjami

Reklama

- Zdarza się, że ludzie pytają o tradycyjne wypieki np. ciasto drożdżowe albo szarlotkę,  które można dostać w każdej cukierni – mówi Łukasz Mrozowski właściciel Wypiekarni. – My z nich rezygnujemy, ale w zamian mamy dużo innych propozycji. Są też tradycyjne ciasta, ale przygotowane w sposób mniej standardowy. Jest chociażby W-Zetka, która oprócz śmietany przełożona jest konfiturą z płatków róży, czy serniki. Dla fanów tego wypieku możemy zaproponować chałwowy, z ciasteczkami lub sernik kajmakowy. Po za tym ludzie oczekują od nas dobrego smaku i pewnej powtarzalności. Są tacy, którzy mają swoje ulubione ciasto i wracają do nas właśnie dla tego ciasta.

- Nowością, do której musieliśmy przekonać, były tarty, które podajemy i na słono i na słodko – mówi Martyna Mrozowska. - Można nawet powiedzieć, że tarta na słodko to główny profil naszej cukierni. Zawsze jest ich dużo w różnych smakach. Dla większości osób, dużą nowością były tarty na słono. To dlatego, że jak zaczynaliśmy, w Rzeszowie nie były one czymś bardzo powszechnym.

Najpopularniejszą tartą wśród propozycji Wypiekarni, jest tarta czekoladowo - miętowa. – Ma ona dość specyficzny smak, bo miętę albo się kocha, albo się jej w wypiekach nienawidzi – śmieje się właściciel cukierni. - Bardzo popularna jest też tarta z białą czekoladą i żurawiną, a nowością, jest tarta z musem z mango i malinami, która przebojem zdobyła serca wszystkich, którzy do nas przychodzą. Z tych na słono, chętnie wybierana jest tarta ze szpinakiem, gorgonzolą i suszonymi pomidorami.

- Mamy też ofertę tortów weselnych i urodzinowych, które również nie do końca są smakami standardowymi – wyjaśnia właścicielka cukierni. - Najbardziej popularnym, jest tort Lovelas z solonym karmelem i czekoladą.

Fot. Tadeusz Poźniak

Czy w cukierni jest szansa na produkt bez glutenu?

Ostatnimi czasy bardzo popularna jest dieta bezglutenowa. Niektóre restauracje budują na tym swój marketing. – My ze względu na to, że wiemy jak poważne konsekwencje niesie za sobą alergia na gluten, nie proponujemy produktów bezglutenowych – tłumaczy Martyna Mrozowska. – Owszem, mamy produkty bez mąki chociażby beza i ciasto czekoladowe, ale proponujemy je osobom, które z jakiegoś powodu zrezygnowały z glutenu, niekoniecznie z powodu alergii. Nie jesteśmy w stanie zagwarantować, że nasz produkt całkowicie pozbawiony jest glutenu. Odrobina mąki pszennej czy innej zawierającej gluten, może być w powietrzu, na mikserze, a nawet w innych produktach, które używamy do pieczenia.

Fot. Tadeusz Poźniak

KOMENTARZE

Aneta Adamska, twórczyni teatru "Przedmieście"

Jej spektakle przyciągają tłumy coraz to nowych miłośników...

Sypialnia - królestwo snu, miejsce wypoczynku i relaksu

Sypialnia to miejsce, gdzie celebruje się...

Artur Ekert - fizyk międzynarodowej sławy

Artur Ekert, absolwent IV LO w Rzeszowie, zrobił wielką międzynarodową karierę naukową. Jego rozprawa doktorska okazała się pionierska w badaniach nad skonstruowaniem idealnego szyfru.

Rzeszów ma swoją elektrownię wodną

Działająca od kilku tygodni ?zielona? elektrownia ma moc 660 kW i pewnie robi skromne wrażenie, jeśli porównać ją do 200 MW mocy gigantycznej zapory w Solinie, ale to i tak pozwala wyprodukować tyle energii, że tej wystarcza...

zobacz więcej
Reklama

Powitać wiosnę w Arboretum w Bolestraszycach

Arboretum jest jedynym na Podkarpaciu dziedzictwem kulturowym...

20 samolotów z Chasydami wyląduje w Jasionce

2500 pasażerów z Izraela przyjmie 7 i 8 marca Port Lotniczy Rzeszów-Jasionka. Chasydzi przylatują, by odwiedzić grób cadyka Elimelecha Weissbluma w Leżajsku. W tym roku rocznica jego śmierci przypada 8...

Krowarzywa - nowa, wegańska burgerownia w centrum Rzeszowa

Smacznie, zdrowo, a przede wszystkim ekologicznie. Tak w trzech słowach można opisać nowy lokal na kulinarnej mapie Rzeszowa – Krowarzywa. W burgerowni przy ul. Matejki serwowane...

Twórcy bieszczadzkiej Galerii "Barak" przywieźli ceramikę do Rzeszowa

Rzeczy zwykłe i niezwykłe – ceramikę Róży i Krzysztofa Franczaków, założycieli Galerii "Barak" w Czarnej w Bieszczadach – podziwiać można w Wojewódzkim...

Reklama

Co kręci dzieci i młodzież? II Międzyszkolny Konkurs Talentów

Pokazy umiejętności wokalnych, recytatorskich, tanecznych oraz gra na skrzypcach - w piątek, 23 marca w Zespole Szkolno-Przedszkolnym Nr 11 w Rzeszowie rozpocznie się...

Zasmakuj w kawie po arabsku

Aromatyczna, parzona w mosiężnym findżanie (tygielku), z dodatkiem cynamonu, kardamonu i brązowego cukru lub miodu, kawa po arabsku po prostu. Smakuje wspaniale zwłaszcza w towarzystwie słodyczy. Bo choć od kilku dobrych lat rozsmakowaliśmy...

W kolorze blue z harleyem w kwiatach. Nowa kolekcja Basi Olearki

Piękne kobiety, mężczyźni w skórach, do tego industrialne wnętrza, harley w kwiatach i tłum gości. Tak w sobotni wieczór wyglądał salon GOC Harley – Davidson w...

Skórzane muzy na harleyach. Pokaz mody Basi Olearki

Ona kocha modę, a jej ubrań przesyconych seksapilem, nie sposób nie zauważyć. On od dziecka chciał jeździć na harleyu, a dziś jest właścicielem salonu z kultowymi motocyklami. W sobotę...

Jak ubierają się mieszkańcy Rzeszowa? Ocenia Sofi Socha, rzeszowska stylistka

Z Sofii Sochą, stylistką i kreatorką wizerunku, rozmawia Angelika Fila

zobacz więcej

POLECANE

VIP STYCZEŃ-LUTY

VIP STYCZEŃ-LUTY
w numerze m.in.:

• Automet. Rodzina Leśniaków w motoryzacyjnym biznesie • Jola i Robert Jareccy. Kino studyjne w Zatwarnicy • 400 kościołów Ignacego Tokarczuka • Opowieść o przedwojennym Rzeszowie
http://www.swiatpogody.pl
Reklama

NASI PARTNERZY