Reklama

Kochamy słodkości, ale tradycyjnie wypiekane

A A A
Ewelina Czyżewska

Dodano: 03-02-2017

Od lewej Łukasz oraz Martyna Mrozowscy Fot. Tadeusz Poźniak

Od lewej Łukasz oraz Martyna Mrozowscy Fot. Tadeusz Poźniak

ZDJĘCIA

zobacz wszystkie ›
Mimo że wyglądają pięknie – wszystkie kupowane w sklepach ciasta - smakują podobnie, wręcz identycznie. Coraz częściej do pieczenia, chociażby tradycyjnej szarlotki na kruchym cieście, używa się gotowych mieszanek w proszku. Być może powodem jest produkcja na dużą skalę. Jest jednak w Rzeszowie cukiernia, która udowadnia, że ciasta, może nie do końca tradycyjne, bezwzględnie muszą być pieczone z użyciem masła, prawdziwej śmietanki i sezonowych owoców.

W menu jest wiele smaków nietradycyjnych, ale chętnych do spróbowania nie brakuje. Być może to kwestia mody na eksperymentowanie, a może większej dostępności różnorodnych składników, które już znamy i lubimy. To czego chcemy na pewno, to jeść rzeczy zdrowe i ze smakiem.

Nie ma tradycyjnego ciasta, bez tradycyjnych produktów do pieczenia

- Do produkcji naszych ciast, używamy wyłącznie tradycyjnych produktów. Nie ma mowy o gotowych mieszankach – mówi Martyna Mrozowska, właścicielka cukierni Wypiekarnia. -Nie stosujemy również margaryny czy innego tłuszczu zastępczego. Podstawą pieczenia powinny być prawdziwe masło i jaja, a nie białka czy żółtka w proszku. Zresztą, nie wyobrażam sobie wypiekania kruchego ciasta, które u nas jest podstawą menu, bez użycia masła. Jego właściwości mają ogromną rolę i wpływ na smak, co często powtarzają bywalcy naszej cukierni. Używamy też prawdziwej śmietanki i sera.

- Tworząc nowe pozycje w menu, kierujemy się własnym smakiem, a później ich powtarzalność i dostępność uzależniamy od tego, co ludziom smakuje – wyjaśnia Martyna Mrozowska. - Nie umielibyśmy wprowadzić do menu ciasta, które nam samym by nie smakowało. Wychodzimy też naprzeciw osobom, które szukają czegoś innego. Nie używamy na przykład do zdobienia masy cukrowej. Nie dlatego, że jest to coś złego, po prostu chcemy być inni. Dlatego dekorujemy żywymi kwiatami, słodyczami czy karmelem.

Fot. Tadeusz Poźniak

Nowe smaki wypiekane z tradycjami

Reklama

- Zdarza się, że ludzie pytają o tradycyjne wypieki np. ciasto drożdżowe albo szarlotkę,  które można dostać w każdej cukierni – mówi Łukasz Mrozowski właściciel Wypiekarni. – My z nich rezygnujemy, ale w zamian mamy dużo innych propozycji. Są też tradycyjne ciasta, ale przygotowane w sposób mniej standardowy. Jest chociażby W-Zetka, która oprócz śmietany przełożona jest konfiturą z płatków róży, czy serniki. Dla fanów tego wypieku możemy zaproponować chałwowy, z ciasteczkami lub sernik kajmakowy. Po za tym ludzie oczekują od nas dobrego smaku i pewnej powtarzalności. Są tacy, którzy mają swoje ulubione ciasto i wracają do nas właśnie dla tego ciasta.

- Nowością, do której musieliśmy przekonać, były tarty, które podajemy i na słono i na słodko – mówi Martyna Mrozowska. - Można nawet powiedzieć, że tarta na słodko to główny profil naszej cukierni. Zawsze jest ich dużo w różnych smakach. Dla większości osób, dużą nowością były tarty na słono. To dlatego, że jak zaczynaliśmy, w Rzeszowie nie były one czymś bardzo powszechnym.

Najpopularniejszą tartą wśród propozycji Wypiekarni, jest tarta czekoladowo - miętowa. – Ma ona dość specyficzny smak, bo miętę albo się kocha, albo się jej w wypiekach nienawidzi – śmieje się właściciel cukierni. - Bardzo popularna jest też tarta z białą czekoladą i żurawiną, a nowością, jest tarta z musem z mango i malinami, która przebojem zdobyła serca wszystkich, którzy do nas przychodzą. Z tych na słono, chętnie wybierana jest tarta ze szpinakiem, gorgonzolą i suszonymi pomidorami.

- Mamy też ofertę tortów weselnych i urodzinowych, które również nie do końca są smakami standardowymi – wyjaśnia właścicielka cukierni. - Najbardziej popularnym, jest tort Lovelas z solonym karmelem i czekoladą.

Fot. Tadeusz Poźniak

Czy w cukierni jest szansa na produkt bez glutenu?

Ostatnimi czasy bardzo popularna jest dieta bezglutenowa. Niektóre restauracje budują na tym swój marketing. – My ze względu na to, że wiemy jak poważne konsekwencje niesie za sobą alergia na gluten, nie proponujemy produktów bezglutenowych – tłumaczy Martyna Mrozowska. – Owszem, mamy produkty bez mąki chociażby beza i ciasto czekoladowe, ale proponujemy je osobom, które z jakiegoś powodu zrezygnowały z glutenu, niekoniecznie z powodu alergii. Nie jesteśmy w stanie zagwarantować, że nasz produkt całkowicie pozbawiony jest glutenu. Odrobina mąki pszennej czy innej zawierającej gluten, może być w powietrzu, na mikserze, a nawet w innych produktach, które używamy do pieczenia.

Fot. Tadeusz Poźniak

KOMENTARZE

Reklama

Pociąg z Rzeszowa na Słowację - już od wakacji!

"Wojak Szwejk" to nazwa bezpośredniego połączenia...

Wypiekarnia idealnie pysznych słodkości i domowego klimatu

Zanurzyć się w wyrazistych smakach:...

Pałac w Sieniawie - kryjówka Damy z łasiczką

Pałac w Sieniawie słynie znamienitymi nazwiskami swych właścicieli - rodów Sieniawskich i Czartoryskich. Gościli w jego murach: Tadeusz Kościuszko, Julian Ursyn Niemcewicz, Juliusz Kossak, Aleksander...

Podkarpackie na wakacje

Przyjezdni, ale i miejscowi mogą zobaczyć dziś w naszym regionie dużo więcej niż wczoraj. I nie chodzi tu o pseudoatrakcje w rodzaju "parku dinozaurów". Mamy mądre, oparte na lokalnych tradycjach projekty i dobre realizacje, adresowane do odbiorów...

Nagrobek admirała Nelsona i inne tajemnice Podkarpacia do odkrycia

Z Edwardem Marszałkiem, leśnikiem, rzecznikiem prasowym Regionalnej Dyrekcji Lasów Państwowych w Krośnie rozmawia Alina Bosak.

Reklama

Okolice Lwowa. Po kresowych bezdrożach

Miasteczka i mieściny wokół Lwowa usytuowane są w odmiennej niż nasza przestrzeni i czasie. Wystarczy w przygranicznych Szeginiach - zamiast jechać główną drogą na Lwów ? skręcić w prawo i niemal natychmiast znajdziemy...

Podkarpacka kwatera Hitlera

Spotkali się tutaj Hitler z Mussolinim. Po wojnie miał powstać tu rezerwowy skarbiec NBP. Skończyło się na pieczarkarni, magazynach i bazie transportowej. Dopiero od kilkunastu lat niemiecki schron w Stępinie-Cieszynie oraz tunel w Strzyżowie...

KOIRE. Moda z Rzeszowa

Sztuki projektowania i szycia nauczyła się sama. Od dzieciństwa interesowała się też rękodziełem i rzemiosłem. Do dzisiaj są one inspiracją w tworzeniu ubrań marki KOIRE, które – jak sama o nich mówi - nie mają obowiązku wychodzić naprzeciw...

Klasztor w Zagórzu - odbudują foresterium i studnię

Za ponad 8,5 mln zł ruiny słynnego i tłumnie odwiedzanego przez turystów Zespołu Klasztornego Karmelitów Bosych w Zagórzu zaadoptowane zostaną na centrum kultury. Projekt Gminy Zagórz...

Atrakcje Podkarpacia przez cztery dni taniej lub za darmo

Baza Lotniczego Pogotowia Ratunkowego w Sanoku jest niedostępna dla zwiedzających, ale podobnie jak wiele innych miejsc i instytucji zrealizowanych dzięki funduszom unijnym, w ramach Dni...

zobacz więcej

POLECANE

VIP Marzec-Kwiecień

VIP Marzec-Kwiecień
w numerze m.in.:

• Justyna Garstecka - Motherhood • Wielokulturowa Europa • Oni oraz ,,Mistrz i Małgorzata" • Targi Aerospace w Rzeszowie • Kongres TSLA Expo 2017 • Muzyczny Festiwal w Łańcucie • Zagadki Paniagi
http://www.swiatpogody.pl
Reklama

NASI PARTNERZY