Reklama

Pysznie i zdrowo na wakacyjnym talerzu

A A A
Ewelina Czyżewska

Dodano: 03-07-2017

Krystian Szymaniewicz Fot. Archiwum Krystiana Szymaniewicza

Krystian Szymaniewicz Fot. Archiwum Krystiana Szymaniewicza

Gdy temperatury latem drastycznie rosną, my często nie mamy ochoty na jedzenie, a tym bardziej, na przygotowywanie potraw. Nie powinniśmy jednak zmniejszać liczby posiłków, bo prawidłowo odżywiony organizm, lepiej przetrwa najgorętsze dni lata. Wystarczy tradycyjne, ciężkostrawne posiłki zamienić na lżejsze, bogate w owoce i warzywa. O to, co jeść latem - pytamy Krystiana Szymaniewicza, szefa kuchni w restauracji La Famiglia w Rzeszowie.

Od zawsze dużo mówi się o tym, że latem powinniśmy dużo pić. Najzdrowsza jest oczywiście woda, którą możemy doprawić sokiem z cytryny. W chłodzeniu organizmu i regeneracji energii, dobrze sprawdzają się też ziołowe herbatki oraz kompoty. Tyle, że samo picie wody, to za mało by „przeżyć” upały. Tylko prawidłowo odżywiony organizm, przetrwa najgorętsze dni lata.

Zaczynając od śniadania…

- Dla dzieci na śniadanie w upały najlepiej sprawdzają się musy owocowe oraz jogurty naturalne, podawane z płatkami owsianymi i świeżymi owocami. Mogą to być maliny lub banany – mówi Krystian Szymaniewicz. – Dorosłym polecam jajka łączone z warzywami. Mogą to być np. trzy czy cztery lekko ugotowane szparagi, podane z jajkiem sadzonym i posypane lekko parmezanem. Może to być również fritatta jajeczna ze smażoną cebulą i cukinią, którą po upieczeniu, można zjeść zarówno na ciepło, jak i zimno.  Bo w „letnim” śniadaniu ważne jest, żeby nie było ono zapychające tylko  energetyczne. A na drugie śniadanie dobrze zjeść jakiś owoc.

Lekki obiad na upalne dni

Reklama

Latem podstawą wszystkich posiłków powinny być warzywa i owoce. Są one źródłem witamin i składników mineralnych, a jednocześnie chronią  przed przegrzaniem. Ponadto pasują do każdego posiłku i świetnie sprawdzają się w roli przekąsek.

- Dzieci latem chętnie jedzą kremy np. pomidorowy z dodatkiem soku z pomarańczy – mówi szef kuchni restauracji La Famiglia w Rzeszowie. – Proste w przygotowaniu, a dzieci je uwielbiają. - Marchewka, cebula, seler naciowy podsmażony na oliwie i zalany pomidorami pelatti, zagotowany, a później zblędowany i wymieszany z sokiem z pomarańczy. - Dla dorosłych, tradycyjnie polecałbym chłodniki z botwinką i świeżym szczypiorkiem, ale idealnie sprawdzają się również białe kremy z dodatkiem mięty i warzyw korzennych.

Wbrew pozorom w upalne dni, nie warto rezygnować z dań lekko pikantnych. – Upały wiążą się z dużą utratą wody z organizmu, a potrawy pikantne tę wodę w organizmie zatrzymują – wyjaśnia Krystian Szymaniewicz. – U mnie dużą popularnością cieszy się zupa z soczewicy z białą kiełbasą, do której dodajemy paprykę habanero.

- Jeżeli chodzi o dania główne, to zdecydowanie polecam dania lekkostrawne, takie jak cielęcina lub jakaś ryba, zapiekane w piecu z warzywami – mówi Krystian Szymaniewicz. – Idealnym rozwiązaniem na upały są również sałatki. Może to być sałata z lekko obsmażonym kurczakiem, polana sosem malinowym. Zauważyłem też, że w upalne dni większą popularnością niż mięso cieszą się zupy np. z owoców morza i krem pomidorowy z gorgonzolą, a także… pierogi ruskie. Mięso smażone, w dodatku panierowane, jest cieżkostrwane, więc lepiej go unikać.

A na deser…

- Nie tylko lody, ale też sorbety i desery Tiramisu – dodaje szef kuchni resaturacji La Famiglia w Rzeszowie. - Z ciastami lepiej poczekać na chłodniejsze dni.

KOMENTARZE

Rekordowe upały? Będzie jeszcze cieplej

Trwające upały nie zaskakują klimatologów. Podkreślają, że notowane...

Basen czy Żwirownia - jak przetrwać upał w mieście

Fala afrykańskich upałów trwa. W domu ciepło...

Na wakacje z głową

Wyjazdy na wakacje co roku wiążą się z koniecznością przygotowania się do prognozowanych warunków atmosferycznych...

Beton, drewno, wanny wolnostojące i inne trendy łazienkowe 2017

Albo design albo ergonomia? Nic bardziej mylnego. Łazienki są coraz ładniejsze, a do tego bardzo funkcjonalne. Producenci prześcigają się w dostarczaniu rozwiązań...

Ciało dziecka nagrzewa się 3 do 5 razy szybciej niż dorosłego!

Nadchodzi okres wakacyjnych upałów. Na wysoką temperaturę powietrza powinni szczególnie uważać kierowcy. Niebezpieczne jest samo przebywanie w rozgrzanym samochodzie...

zobacz więcej
Reklama

Jesień w Solinie i Bezmiechowej. GALERIA FOTOGRAFII

Jezioro Solińskie, okolice Polańczyka oraz Bezmiechowej...

Sianki. Gdzie na Podkarpaciu Piłsudski wczasował

Jest takie miejsce na Podkarpaciu, dziś odludne, zapomniane...

Piernikowe cuda z Kopytowej czas piec zacząć

W prywatnym Muzeum Kultury Szlacheckiej w Kopytowej k. Krosna wypiekane są tradycyjne pierniki wedle starej receptury zakonu cystersów. W zajęciach - unikalnych w naszym regionie - biorą udział grupy szkolne...

Gęsina na św. Marcina - tradycyjne danie z 11 listopada wraca na stoły

Od wieków, w dniu św. Marcina, pieczona gęś cieszyła podniebienia mieszkańców Europy. Imieniny patrona dzieci, żołnierzy, biedaków i całej plejady...

Otwarcie IP Cliniq. Rzeszów ważnym ośrodkiem chirurgii plastycznej?

- Chcemy w chirurgii plastycznej zyskać taką renomę jaką cieszą się szpitale w Polanicy i Łęcznej – zdradził swoje marzenie Stanisław Mazur, twórca...

Reklama

Oko hybrydowe przyszłością światowej okulistyki

Dr Gibran Syed Khurshid z Kliniki Okulistyki University of Florida w Gainesville (USA) wszczepił implant bionicznego oka ARGUS II już czterem osobom. Po operacji, przy użyciu specjalnych okularów...

Machiny Leonarda da Vinci w Stalowej Woli

To nazwisko znają wszyscy. Ale czy każdy wie, ile rozwiązań technicznych, z których korzystamy dzisiaj, zrodziło się w głowie genialnego wizjonera ponad pięć wieków temu? Leonardo da Vinci, bo o nim mowa, należy...

W storczykarni w Łańcucie kwitną Cattleye, królowe orchidei

Cattleye, królowe orchidei, rozkwitły w łańcuckiej Storczykarni. Kwiaty o rozmaitych kolorach, płatkach o bardzo wyszukanych kształtach i słodkim, intensywnym zapachu można...

Rzeszów bez świątecznego jarmarku, ale z Mikołajem i miejską wigilią

W tym roku nie będzie bożonarodzeniowego jarmarku, jaki przez ostatnie dwa lata odbywał się w grudniu na rzeszowskim rynku. Miasto zrezygnowało z jego...

Kładka w koronach drzew i wieża widokowa powstają w Krynicy-Zdroju

Kładkę w koronach drzew otwarli w tym roku Słowacy i natychmiast stała się hitem. Tego samego po swojej inwestycji spodziewają się właściciele kompleksu narciarskiego...

zobacz więcej

POLECANE

VIP Wrzesień-Październik

VIP Wrzesień-Październik
w numerze m.in.:

• Ryszard Jania - w motoryzacji ważny jest sojusz! • Prezydent Rzeszowa Tadeusz Ferenc • Cerkamed jeszcze pokaże • Dzisiejsza Rosja • Ocaleni Żydzi z Podkarpacia
http://www.swiatpogody.pl
Reklama

NASI PARTNERZY