Reklama

Pysznie i zdrowo na wakacyjnym talerzu

A A A
Ewelina Czyżewska

Dodano: 03-07-2017

Krystian Szymaniewicz Fot. Archiwum Krystiana Szymaniewicza

Krystian Szymaniewicz Fot. Archiwum Krystiana Szymaniewicza

Gdy temperatury latem drastycznie rosną, my często nie mamy ochoty na jedzenie, a tym bardziej, na przygotowywanie potraw. Nie powinniśmy jednak zmniejszać liczby posiłków, bo prawidłowo odżywiony organizm, lepiej przetrwa najgorętsze dni lata. Wystarczy tradycyjne, ciężkostrawne posiłki zamienić na lżejsze, bogate w owoce i warzywa. O to, co jeść latem - pytamy Krystiana Szymaniewicza, szefa kuchni w restauracji La Famiglia w Rzeszowie.

Od zawsze dużo mówi się o tym, że latem powinniśmy dużo pić. Najzdrowsza jest oczywiście woda, którą możemy doprawić sokiem z cytryny. W chłodzeniu organizmu i regeneracji energii, dobrze sprawdzają się też ziołowe herbatki oraz kompoty. Tyle, że samo picie wody, to za mało by „przeżyć” upały. Tylko prawidłowo odżywiony organizm, przetrwa najgorętsze dni lata.

Zaczynając od śniadania…

- Dla dzieci na śniadanie w upały najlepiej sprawdzają się musy owocowe oraz jogurty naturalne, podawane z płatkami owsianymi i świeżymi owocami. Mogą to być maliny lub banany – mówi Krystian Szymaniewicz. – Dorosłym polecam jajka łączone z warzywami. Mogą to być np. trzy czy cztery lekko ugotowane szparagi, podane z jajkiem sadzonym i posypane lekko parmezanem. Może to być również fritatta jajeczna ze smażoną cebulą i cukinią, którą po upieczeniu, można zjeść zarówno na ciepło, jak i zimno.  Bo w „letnim” śniadaniu ważne jest, żeby nie było ono zapychające tylko  energetyczne. A na drugie śniadanie dobrze zjeść jakiś owoc.

Lekki obiad na upalne dni

Reklama

Latem podstawą wszystkich posiłków powinny być warzywa i owoce. Są one źródłem witamin i składników mineralnych, a jednocześnie chronią  przed przegrzaniem. Ponadto pasują do każdego posiłku i świetnie sprawdzają się w roli przekąsek.

- Dzieci latem chętnie jedzą kremy np. pomidorowy z dodatkiem soku z pomarańczy – mówi szef kuchni restauracji La Famiglia w Rzeszowie. – Proste w przygotowaniu, a dzieci je uwielbiają. - Marchewka, cebula, seler naciowy podsmażony na oliwie i zalany pomidorami pelatti, zagotowany, a później zblędowany i wymieszany z sokiem z pomarańczy. - Dla dorosłych, tradycyjnie polecałbym chłodniki z botwinką i świeżym szczypiorkiem, ale idealnie sprawdzają się również białe kremy z dodatkiem mięty i warzyw korzennych.

Wbrew pozorom w upalne dni, nie warto rezygnować z dań lekko pikantnych. – Upały wiążą się z dużą utratą wody z organizmu, a potrawy pikantne tę wodę w organizmie zatrzymują – wyjaśnia Krystian Szymaniewicz. – U mnie dużą popularnością cieszy się zupa z soczewicy z białą kiełbasą, do której dodajemy paprykę habanero.

- Jeżeli chodzi o dania główne, to zdecydowanie polecam dania lekkostrawne, takie jak cielęcina lub jakaś ryba, zapiekane w piecu z warzywami – mówi Krystian Szymaniewicz. – Idealnym rozwiązaniem na upały są również sałatki. Może to być sałata z lekko obsmażonym kurczakiem, polana sosem malinowym. Zauważyłem też, że w upalne dni większą popularnością niż mięso cieszą się zupy np. z owoców morza i krem pomidorowy z gorgonzolą, a także… pierogi ruskie. Mięso smażone, w dodatku panierowane, jest cieżkostrwane, więc lepiej go unikać.

A na deser…

- Nie tylko lody, ale też sorbety i desery Tiramisu – dodaje szef kuchni resaturacji La Famiglia w Rzeszowie. - Z ciastami lepiej poczekać na chłodniejsze dni.

KOMENTARZE

Rekordowe upały? Będzie jeszcze cieplej

Trwające upały nie zaskakują klimatologów. Podkreślają, że notowane...

Basen czy Żwirownia - jak przetrwać upał w mieście

Fala afrykańskich upałów trwa. W domu ciepło...

Na wakacje z głową

Wyjazdy na wakacje co roku wiążą się z koniecznością przygotowania się do prognozowanych warunków atmosferycznych...

Beton, drewno, wanny wolnostojące i inne trendy łazienkowe 2017

Albo design albo ergonomia? Nic bardziej mylnego. Łazienki są coraz ładniejsze, a do tego bardzo funkcjonalne. Producenci prześcigają się w dostarczaniu rozwiązań...

Ciało dziecka nagrzewa się 3 do 5 razy szybciej niż dorosłego!

Nadchodzi okres wakacyjnych upałów. Na wysoką temperaturę powietrza powinni szczególnie uważać kierowcy. Niebezpieczne jest samo przebywanie w rozgrzanym samochodzie...

zobacz więcej
Reklama

Powitać wiosnę w Arboretum w Bolestraszycach

Arboretum jest jedynym na Podkarpaciu dziedzictwem kulturowym...

Podkarpacka kwatera Hitlera

Spotkali się tutaj Hitler z Mussolinim. Po wojnie miał powstać tu rezerwowy skarbiec NBP. Skończyło...

Magdalena Kocój: W wygodnych ubraniach jak we własnej skórze

- Produkuję taką odzież, jaką sama chciałabym założyć. Z wysokiej jakości materiałów, dobrze uszytą, o ciekawym designie. Każda z kobiet jest inna, ale wszystkie...

Ania Kłeczek chce otworzyć pierwszą roślinną cukiernię na Podkarpaciu

Cukiernia i kawiarnia, w której serwuje się tylko roślinne słodkości oraz wytrawne dania? W Rzeszowie brakuje takiego miejsca, ale bardzo możliwe...

Zasmakuj w kawie po arabsku

Aromatyczna, parzona w mosiężnym findżanie (tygielku), z dodatkiem cynamonu, kardamonu i brązowego cukru lub miodu, kawa po arabsku po prostu. Smakuje wspaniale zwłaszcza w towarzystwie słodyczy. Bo choć od kilku dobrych lat rozsmakowaliśmy...

Reklama

W kolorze blue z harleyem w kwiatach. Nowa kolekcja Basi Olearki

Piękne kobiety, mężczyźni w skórach, do tego industrialne wnętrza, harley w kwiatach i tłum gości. Tak w sobotni wieczór wyglądał salon GOC Harley – Davidson w...

Skórzane muzy na harleyach. Pokaz mody Basi Olearki

Ona kocha modę, a jej ubrań przesyconych seksapilem, nie sposób nie zauważyć. On od dziecka chciał jeździć na harleyu, a dziś jest właścicielem salonu z kultowymi motocyklami. W sobotę...

Jak ubierają się mieszkańcy Rzeszowa? Ocenia Sofi Socha, rzeszowska stylistka

Z Sofii Sochą, stylistką i kreatorką wizerunku, rozmawia Angelika Fila

Wielką majówkę czas zacząć

Długi weekend majowy - czas grillowania w ogrodzie, ale także ucztowania na trawie. Pikniki obecnie są bardzo modne. Pewnie dlatego, że miejsc, w które można się wybrać z rodziną i zjeść smaczny posiłek na łonie natury, jest coraz...

"Niezła Sztuka" - magiczna kawiarnia w Rzeszowie z artystyczną duszą!

W budynku Biura Wystaw Artystycznych przy ul. Sobieskiego od miesiąca działa cafe pub - Niezła Sztuka. Miejsce tworzone przez dwójkę muzyków powstało...

zobacz więcej

POLECANE

VIP MARZEC-KWIECIEŃ

VIP MARZEC-KWIECIEŃ
w numerze m.in.:

• W uprawianiu nauki najważniejsze są wątpliwości! • Mamy rynek pracownika • Bogusław Barnaś - najważniejsza jest wyobraźnia • Twarze Podkarpacie 10 lat VIP Biznes&Styl • Kongres TSLA Expo 2018 • Bolidy Caro Cars z Mielca • 57. Muzyczny Festiwal w Łańcucie
http://www.swiatpogody.pl
Reklama

NASI PARTNERZY