Reklama

Proziaki jak od babci. Proza częstuje podkarpackimi przysmakami

A A A
Katarzyna Grzebyk

Dodano: 26-07-2017

Fot. Facebook/Proza

Fot. Facebook/Proza

Przy ulicy Hetmańskiej w Rzeszowie od kilku tygodni można kupić proziaki - podkarpacki przysmak na bazie mąki, kefiru i sody. Serwuje je niewielki lokal Proza. Proziaki pieczone są według prostego przepisu, ale w Prozie można zamówić także placki z różnymi dodatkami - i na słono, i na ostro.

Tradycja pieczenia proziaków, placków mącznych z dodatkiem sody oczyszczonej, zaczęła się około 150 lat temu na Podkarpaciu. Trwa do dziś, choć ciężko jest kupić prawdziwego podkarpackiego proziaka - wyjątkiem są wypieki kół gospodyń wiejskich, jakie można kupić na lokalnych jarmarkach.

O tym, że w Rzeszowie trudno dostać proziaka, wiedział Dominik Szlachta. Przez kilka lat pracował jako kucharz lub szef kuchni w rzeszowskich restauracjach, aż na początku lipca zdecydował się uruchomić niewielką knajpkę. Prozę otworzył w lokalu przy ul. Hetmańskiej 12, gdzie jeszcze nie tak dawno funkcjonował serwis rowerów. - Początkowo miałem pomysł na nieco inny biznes i chciałem robić kanapki, ale potem zdecydowałem się na proziaki, bo tego jeszcze w Rzeszowie nie było. Postanowiłem zapełnić niszę - mówi.

Nazwa lokalu nie jest przypadkowa - na Podkarpaciu soda bywa nazywana prozą. Choć tradycyjne ciasto na proziaki zagniata się ręcznie, w Prozie robi je maszyna. - Dzięki temu ciasto jest delikatniejsze. W cieście na proziaki dużą rolę odgrywa kefir, ja używam naszego kefiru z Trzebowniska - przyznaje Dominik Szlachta. - Do ciasta nie dodaję jajek, bo uważam, że ciasto z jajkami powoduje, że proziaki stają się suche.

Proza funkcjonuje zaledwie trzy tygodnie, ale klientów jej nie brakuje. W Prozie można także zamówić zupę dnia wraz z proziakiem. Proziak solo kosztuje 2 zł, z masłem czosnkowym lub truflowym – 6 zł, zestawy lunchowe – 18 zł. Za kilkanaście złotych dostaniemy proziaka z wędzonym łososiem, masłem truflowym i rukolą, albo proziaka z pieczoną wołowiną, rukolą, konfiturą z porzeczek i sosem majonezowo-musztardowym.

Lokal jest czynny codziennie od godz. 9 do 19. - W ostatnią niedzielę musieliśmy zamknąć dwie godziny wcześniej, bo wszystkie proziaki się szybko sprzedały - śmieje się Dominik.

Reklama

KOMENTARZE

Reklama

W Rzeszowie świąteczne oświetlenie i... bombka 3D!

Kilka dni temu Rzeszów rozbłysnął świątecznym...

Podkarpackie bombki zdobią choinki na całym świecie!

Bombki z Nowej Dęby to małe dzieła sztuki. Pięknie zdobione, perfekcyjnie wykonane. Za to właśnie ceni je, można to powiedzieć bez najmniejszej przesady - cały świat. Ale na tym właściciel...

Sianki. Gdzie na Podkarpaciu Piłsudski wczasował

Jest takie miejsce na Podkarpaciu, dziś odludne, zapomniane, ale w czasie II Rzeczpospolitej bardzo popularne, wręcz modne, gdzie wczasował m.in. Józef Piłsudski z córkami. To Sianki, ze słynny...

Obuwnik z Przemyśla personalizuje buty dla klientów z całego świata

Zaczynali od malowania butów na stole w mieszkaniu, mając do dyspozycji kilka barwników i pędzli. Po niespełna dwóch latach o oryginalnych personalizacjach...

Reklama

Koniecznie do zobaczenia Muzeum Młynarstwa i Wsi w Ustrzykach Dolnych

Przez sąsiedzką niezgodę powstała jedna z najlepszych polskich komedii - "Zemsta", a przez przypadek, a może bardziej kobiecą nieustępliwość, jedna z największych...

Otwarcie IP Cliniq. Rzeszów ważnym ośrodkiem chirurgii plastycznej?

- Chcemy w chirurgii plastycznej zyskać taką renomę jaką cieszą się szpitale w Polanicy i Łęcznej – zdradził swoje marzenie Stanisław Mazur, twórca...

Polacy chcą zdobyć K2 zimą. Wśród śmiałków Maciej Bedrejczuk z Rzeszowa

29 grudnia rozpoczyna się wyprawa 12 śmiałków, którzy chcą dokonać czegoś, co dotychczas było niemożliwe. Zdobyć K2, majestatyczną...

Oko hybrydowe przyszłością światowej okulistyki

Dr Gibran Syed Khurshid z Kliniki Okulistyki University of Florida w Gainesville (USA) wszczepił implant bionicznego oka ARGUS II już czterem osobom. Po operacji, przy użyciu specjalnych okularów...

Rodzinny biznes na tyrolskim dachu świata. Reportaż Anny Konieckiej

Tux tux Hintertux! - wszyscy śpiewają, klaszczą, wystukują rytm. Niektórzy tańczą, tzn. drepczą w miejscu. Spontanicznych tancerzy coraz więcej. Muzyka na...

zobacz więcej

POLECANE

VIP Listopad-Grudzień

VIP Listopad-Grudzień
w numerze m.in.:

• VIP tylko pyta - z Markiem Dareckim o przemyśle 4.0 • Ks. prof. Michał Heller i prof. Krzysztof Jakowicz • Rusza zimowa wyprawa na K2
http://www.swiatpogody.pl
Reklama

NASI PARTNERZY