Reklama

Proziaki jak od babci. Proza częstuje podkarpackimi przysmakami

A A A
Katarzyna Grzebyk

Dodano: 26-07-2017

Fot. Facebook/Proza

Fot. Facebook/Proza

Przy ulicy Hetmańskiej w Rzeszowie od kilku tygodni można kupić proziaki - podkarpacki przysmak na bazie mąki, kefiru i sody. Serwuje je niewielki lokal Proza. Proziaki pieczone są według prostego przepisu, ale w Prozie można zamówić także placki z różnymi dodatkami - i na słono, i na ostro.

Tradycja pieczenia proziaków, placków mącznych z dodatkiem sody oczyszczonej, zaczęła się około 150 lat temu na Podkarpaciu. Trwa do dziś, choć ciężko jest kupić prawdziwego podkarpackiego proziaka - wyjątkiem są wypieki kół gospodyń wiejskich, jakie można kupić na lokalnych jarmarkach.

O tym, że w Rzeszowie trudno dostać proziaka, wiedział Dominik Szlachta. Przez kilka lat pracował jako kucharz lub szef kuchni w rzeszowskich restauracjach, aż na początku lipca zdecydował się uruchomić niewielką knajpkę. Prozę otworzył w lokalu przy ul. Hetmańskiej 12, gdzie jeszcze nie tak dawno funkcjonował serwis rowerów. - Początkowo miałem pomysł na nieco inny biznes i chciałem robić kanapki, ale potem zdecydowałem się na proziaki, bo tego jeszcze w Rzeszowie nie było. Postanowiłem zapełnić niszę - mówi.

Nazwa lokalu nie jest przypadkowa - na Podkarpaciu soda bywa nazywana prozą. Choć tradycyjne ciasto na proziaki zagniata się ręcznie, w Prozie robi je maszyna. - Dzięki temu ciasto jest delikatniejsze. W cieście na proziaki dużą rolę odgrywa kefir, ja używam naszego kefiru z Trzebowniska - przyznaje Dominik Szlachta. - Do ciasta nie dodaję jajek, bo uważam, że ciasto z jajkami powoduje, że proziaki stają się suche.

Proza funkcjonuje zaledwie trzy tygodnie, ale klientów jej nie brakuje. W Prozie można także zamówić zupę dnia wraz z proziakiem. Proziak solo kosztuje 2 zł, z masłem czosnkowym lub truflowym – 6 zł, zestawy lunchowe – 18 zł. Za kilkanaście złotych dostaniemy proziaka z wędzonym łososiem, masłem truflowym i rukolą, albo proziaka z pieczoną wołowiną, rukolą, konfiturą z porzeczek i sosem majonezowo-musztardowym.

Lokal jest czynny codziennie od godz. 9 do 19. - W ostatnią niedzielę musieliśmy zamknąć dwie godziny wcześniej, bo wszystkie proziaki się szybko sprzedały - śmieje się Dominik.

Reklama

KOMENTARZE

Reklama

Z Warszawy w Bieszczady...po życie

Czym chata bogata witają turystów Ania i Paweł z Gęsiego Zakrętu w Zadwórzu...

Podkarpacie na wakacje. Dwór w Kopytowej

W 1939 roku było ich w Polsce 16 tysięcy. Obecnie - po wojnie i reformie...

Maciejewka - przenosiny z serca Londynu w Bieszczady

Ewa zakochała się w Zahoczewiu od pierwszego...

Podkarpackie na wakacje

Przyjezdni, ale i miejscowi mogą zobaczyć dziś w naszym regionie dużo więcej niż wczoraj. I nie chodzi tu o pseudoatrakcje w rodzaju "parku dinozaurów". Mamy mądre, oparte na lokalnych tradycjach projekty i dobre realizacje, adresowane do odbiorów...

Hindi - pierwsza prawdziwie indyjska restauracja w Rzeszowie

O tym, że przenosimy się z Rzeszowa do Indii widać już przy wejściu. W oknach typowo indyjskie kolory, na ścianach zdjęcia z podróży, a w powietrzu unosi się zapach kurkumy...

Jak schładzać organizm podczas upałów

Katarzyna Grzebyk: Lato długo trzymało nas w niepewności, a teraz – zgodnie z prognozami - ma zalać nas falą upałów. Jak chronić się przed upałami i schładzać, żeby przy okazji nie zaszkodzić swojemu zdrowiu...

Reklama

Torebki Czajkaczajka z Jasła kupują klienci z Azji, Australii i... Podkarpacia

Elżbieta Czajka ma do dyspozycji niewielką pracownię z jedną maszyną, dwoje własnych rąk do pracy, głowę pełną pomysłów oraz marzenia...

Festiwalowy korowód Polonusów uroczyście otworzył ulicę 3 Maja

Ponad 8 mln zł wydanych, ponad 8 miesięcy pracy i... w piątek ponad tysiąc tancerzy, którzy z 14 krajów i 5 kontynentów przyjechali na XVII Światowego Festiwalu...

Proziaki jak od babci. Proza częstuje podkarpackimi przysmakami

Przy ulicy Hetmańskiej w Rzeszowie od kilku tygodni można kupić proziaki - podkarpacki przysmak na bazie mąki, kefiru i sody. Serwuje je niewielki lokal Proza. Proziaki...

Podkarpackie na wakacje. Bieszczady Andrzeja Potockiego

Andrzej Potocki, dziennikarz, reportażysta, autor ponad 20 książek o Bieszczadach i Beskidzie Niskim, nie ma wątpliwości, że Bieszczady to nie tyle kraina geograficzna, co klimat miejsca...

Slavinia - modne ubrania spod Sanoka w stylu urban folk

Z rodzinnych stron wyprowadzili się kilka lat temu. Ona z Beska, on z Mymonia koło Beska. Oboje trafili na studia do Krakowa i… dopiero tam się poznali, choć całe dzieciństwo spędzili...

zobacz więcej

POLECANE

VIP Czerwiec-Lipiec

VIP Czerwiec-Lipiec
w numerze m.in.:

• Krzysztof Tokarz - Być najlepszym • Prowincja nigdy nie była jałowa • W świecie komiksu Wojciecha Birka • Kongres TSLA Expo 2017 • Podkarpackie start-upy • Rzeźby Józefa Wilkonia • Podkarpacka kwatera Hitlera
http://www.swiatpogody.pl
Reklama

NASI PARTNERZY