Reklama

Bloger z Rzeszowa wśród światowych fotografów kulinarnych

A A A
Ewelina Czyżewska

Dodano: 06-10-2017

Michał Korkosz Fot. Matt Taylor-Gross/SAVEUR

Michał Korkosz Fot. Matt Taylor-Gross/SAVEUR

Najpierw było gotowanie, a dopiero później przyszła potrzeba przekazania swojej wiedzy innym.  – Gotowałem coraz więcej i więcej – wspomina Michał Korkosz. – Nie chciałem, aby moje pomysły przepadły. Mimo, że blog Rozkoszny.pl funkcjonuje dopiero od roku, jego twórca już może pochwalić się prestiżową nagrodą przyznawaną przez Saveur Blog Awards. Rozkoszny pokonał ponad 30 tys kandydatów i jako jedyny, otrzymał podwójne wyróżnienie. Oprócz kapituły, głosowali na niego również czytelnicy z całego świata.

Gala rozdania nagród, odbyła się 2 października w Charlestone w USA. – Jak odbierałem nagrodę, byłem tak zszokowany, że nie wiedziałem co mam powiedzieć - opowiada twórca bloga. – Już sama nominacja do tak prestiżowej nagrody w kategorii fotografia kulinarna,była dla mnie ogromnym wyróżnieniem. Tym bardziej, że wśród nominowanych znaleźli się profesjonalni fotografowie i styliści kulinarni znani na całym świecie. Ja byłem najmłodszy z nich wszystkich.

Fot. rozkoszny.pl

Nominacje do nagrody przyznawanej przez Saveur Blog Awards, ogłaszane są dopiero po wstępnej preselekcji, do której w tym roku zgłoszono ponad 30 tys. blogów. – Email z informacją, że zostałem wytypowany spośród tych trzydziestu tysięcy do walki o najwyższą nagrodę, był dużym zaskoczeniem – mówi Michał Korkosz. – Nie poprosiłem nawet moich czytelników o zgłaszanie mnie do nagród. Uznałem bowiem, że szanse są niewielkie. To duże wydarzenie, a ja zajmuję się fotografią kulinarną od niedawna. Zgłoszenie wysłały moje koleżanki, którym dziś jestem za to bardzo wdzięczny.

Oprócz nagrody przyznawanej przez kapitułę, blog rozkoszny.pl otrzymał również nagrodę od czytelników z całego świata. - To podwójne zwycięstwo, jedyne takie w tym roku na gali – z dumą mówi twórca bloga kulinarnego. - Moja rodzina przez cały czas trwania plebiscytu, codziennie oddawała głosy. Podobnie jak ja, są bardzo dumni z sukcesu jaki odniosłem. Otrzymałem też wsparcie od miasta Rzeszów, z którym nawiązałem współpracę i w dużej mierze umożliwiło mi to wyjazd do Charlestone, po odbiór nagrody.

Fot. Matt Taylor-Gross/SAVEUR

Skąd pomysł na bloga?

Reklama

- Już jako dziecko zaglądałem do garnków, w których przygotowywały potrawy mama i babcia, zawsze chciałem dorzucić swoje „trzy grosze” – śmieje się Michał Korkosz. – I kiedy wraz z wiekiem rozwijały się moje zdolności manualne, zacząłem coraz więcej gotować sam. Zacząłem też interesować się jego historią i fotografią kulinarną. Aż w końcu stwierdziłem, że dobrze by było tę wiedzę w jakiś sposób przekazać innym. Żeby przepisy, które wymyślę nie przepadły. Takim miejscem stał się mój blog. Na początku fotografowałem za pomocą telefonu. Dziś profesjonalnie podchodzę do każdej sesji, ale zdaję sobie sprawę, że jeszcze wiele muszę się nauczyć.

Cały proces przygotowywania postu na bloga, jest dość skomplikowany i czasochłonny. -Zaczyna się od pomysłu na przepis, potem należy go opracować i przemyśleć jak będzie wyglądała sesja, a następnie ugotować lub przygotować w zależności od tego, jakie danie aktualnie będzie tematem postu – tłumaczy twórca bloga rozkoszny.pl. - Czasem takie danie gotuję dwa lub trzy razy, żeby je udoskonalić. Dopiero, gdy jestem z niego zadowolony, publikuję przepis i fotografie, które wykonałem. A jako, że mam słabość do słodkości, najbardziej lubię fotografować wszystko to, co znajduje się w kategorii „na słodko”. - Bo zawsze to co fotografuję, potem zjadam – dodaje z uśmiechem.

Zawód? – fotograf i stylista kulinarny

Z fotografią kulinarną jest tak, że fotografa kulinarnego łatwo odróżnić od osoby, która tylko profesjonalnie zajmuje się fotografią. - Fotograf kulinarny to najczęściej również stylista potraw i tego, co się wokół nich dzieje – wyjaśnia Michał Korkosz. – Są styliści i fotografowie kulinarni, którzy z potrawy tworzą wymyślne dzieła sztuki i kreacje. Ja jednak mam inne podejście. Staram się więc robić zdjęcia tak, aby pokazały jak najbardziej naturalny wygląd potraw, które przygotowuję. Wydobyć z jedzenia smak i pokreślić składniki, tak aby odbiorcy zaburczało w brzuchu.

Fot. rozkoszny.pl

Oprócz fotografii dań, które bloger przygotowuje osobiście, na blogu znaleźć można recenzje restauracji, które odwiedził. - Nie chcę zamykać się w żadnych kategoriach – zaznacza fotograf. - Dlatego na moim blogu znaleźć można nie tylko uwielbiane przeze mnie słodkości, ale również śniadania, dodatki do chleba, dania fit, obiady i kolacje. Wszystkie kategorie będą się z czasem rozrastały. Chciałbym też bardziej rozwinąć zakładkę „na widelcu” – z recenzjami. Aktualnie mieszkam w Warszawie, więc duża część moich recenzji będzie dotyczyła stolicy. Nie zamierzam się jednak w żaden sposób ograniczać i w dalszym ciągu będę dzielił się ze swoimi czytelnikami recenzjami restauracji z Podkarpacia.

KOMENTARZE

Aneta Adamska, twórczyni teatru "Przedmieście"

Jej spektakle przyciągają tłumy coraz to nowych miłośników...

Sypialnia - królestwo snu, miejsce wypoczynku i relaksu

Sypialnia to miejsce, gdzie celebruje się...

Artur Ekert - fizyk międzynarodowej sławy

Artur Ekert, absolwent IV LO w Rzeszowie, zrobił wielką międzynarodową karierę naukową. Jego rozprawa doktorska okazała się pionierska w badaniach nad skonstruowaniem idealnego szyfru.

Rzeszów ma swoją elektrownię wodną

Działająca od kilku tygodni ?zielona? elektrownia ma moc 660 kW i pewnie robi skromne wrażenie, jeśli porównać ją do 200 MW mocy gigantycznej zapory w Solinie, ale to i tak pozwala wyprodukować tyle energii, że tej wystarcza...

zobacz więcej
Reklama

Podkarpackie na wakacje

Przyjezdni, ale i miejscowi mogą zobaczyć dziś w naszym regionie dużo więcej niż wczoraj. I nie chodzi...

6 najpiękniejszych zdjęć Podkarpacia wiosną

Zdjęcie z widokiem na otulony mgłami XIX-wieczny kościół...

Duch Mycielskich wciąż błąka się po pałacu w Wiśniowej

Polska gościnność, europejska kultura - mówiono o domu rodziny Mycielskich w Wiśniowej. Do ich galicyjskiego dworu niedaleko Strzyżowa na początku XX wieku zjeżdżali znakomici...

K. Paluch Wooden Bags. Drewniane dzieła sztuki

Model NR-03 składa się z ok. 600 elementów, w tym 250 pierścieni, które Krzysztof Paluch robi i szlifuje sam z aluminiowej rurki. Potem każdy z 250 pierścieni skleja do siebie klejem dwuskładnikowym...

Prywatne fortece wokół Przemyśla

Przez pół wieku: w latach 1955 – 2005 Fort XII Werner w Żurawicy pod Przemyślem był wojskowym magazynem uzbrojenia i amunicji. Otoczony solidnym ogrodzeniem, pilnie strzeżony, pozostawał niedostępny dla osób postronnych...

Reklama

Curry Me - orientalne smaki w centrum Rzeszowa

Z pozoru mały lokal we wnęce, w ścisłym centrum Rzeszowa. A w środku? Bogactwo smaku, zapachu i kultury orientu. Curry Me, restauracja, którą założył Cezar Łuniewski, miłośnik orientalnej kuchni...

Włoski dla początkujących. Za darmo we włoskiej restauracji w Rzeszowie

Od czwartku, 9 sierpnia w Rzeszowie rozpoczyna się darmowy kurs włoskiego od podstaw, podczas którego uczestnicy będą poznawać także z kulturę...

Lokalni twórcy wychodzą z pracowni na Targi Mody Made in Rzeszów

Trzynaście marek z branży fashion z Rzeszowa i okolic zaprezentuje swoje projekty podczas pierwszych Targów Mody Made in Rzeszów. W niedzielę, 12 sierpnia na placu...

Dziarski Barista. Z miłości do kawy w Rzeszowie

Rurki z makaronu, tonik espresso i tiramisu z niespodzianką. To tylko kilka propozycji, jakie znajdziemy w świeżo otwartej kawiarni Dziarski Barista tuż przy rzeszowskim Rynku. Lokal stworzony przez...

Trzy utalentowane kobiety na start "Rozsypańca" w Bieszczadach

Angela Gaber, Dorota Zielińska i Marta Sidorowska - trzy utalentowane kobiety, pasjonatki i artystki, związane z Podkarpaciem, rozpoczną zbliżający się festiwal "Rozsypaniec"...

zobacz więcej

POLECANE

VIP Biznes&Styl Nr. 58

VIP Biznes&Styl Nr. 58
w numerze m.in.:

• JIVR Bike z Mielca • Nauka uprawiana w symbiozie z biznesem • Lekarz, który zaraził się wirusem podróży • Twarze Podkarpacia. 10 lat VIP Biznes&Styl • Plakaty Wiesława Grzegorczyka • Kongres TSLA Expo 2018 Autosan wstaje z kolan • 50 lat zapory i elektrowni
http://www.swiatpogody.pl
Reklama

NASI PARTNERZY

zamknij

Szanowny Czytelniku !

Zanim klikniesz „Zgadzam się” lub zamkniesz to okno, prosimy o przeczytanie tej informacji. Prosimy w niej o Twoją dobrowolną zgodę na przetwarzanie Twoich danych osobowych przez naszych partnerów biznesowych oraz przekazujemy informacje o tzw. cookies i o przetwarzaniu przez nas Twoich danych osobowych. Klikając „Zgadzam się” lub zamykając okno, zgadzasz się na poniższe. Możesz też odmówić zgody lub ograniczyć jej zakres.

Zgoda

Jeśli chcesz zgodzić się na przetwarzanie przez Zaufanych Partnerów Grupy SAGIER Twoich danych osobowych, które udostępniasz w historii przeglądania stron i aplikacji internetowych, w celach marketingowych (obejmujących zautomatyzowaną analizę Twojej aktywności na stronach internetowych i w aplikacjach w celu ustalenia Twoich potencjalnych zainteresowań dla dostosowania reklamy i oferty) w tym na umieszczanie znaczników internetowych (cookies itp.) na Twoich urządzeniach i odczytywanie takich znaczników, kliknij przycisk „Przejdź do serwisu” lub zamknij to okno.
Jeśli nie chcesz wyrazić zgody, kliknij „Nie teraz”. Wyrażenie zgody jest dobrowolne. Możesz edytować zakres zgody, w tym wycofać ją całkowicie, przechodząc na naszą stronę polityki prywatności. Powyższa zgoda dotyczy przetwarzania Twoich danych osobowych w celach marketingowych Zaufanych Partnerów. Zaufani Partnerzy to firmy z obszaru e-commerce i reklamodawcy oraz działające w ich imieniu domy mediowe i podobne organizacje, z którymi Grupa SAGIER współpracuje.
Podmioty z Grupy SAGIER w ramach udostępnianych przez siebie usług internetowych przetwarzają Twoje dane we własnych celach marketingowych w oparciu o prawnie uzasadniony, wspólny interes podmiotów Grupy SAGIER. Przetwarzanie takie nie wymaga dodatkowej zgody z Twojej strony, ale możesz mu się w każdej chwili sprzeciwić. O ile nie zdecydujesz inaczej, dokonując stosownych zmian ustawień w Twojej przeglądarce, podmioty z Grupy SAGIER będą również instalować na Twoich urządzeniach pliki cookies i podobne oraz odczytywać informacje z takich plików. Bliższe informacje o cookies znajdziesz w akapicie „Cookies” pod koniec tej informacji.

Administrator danych osobowych

Administratorami Twoich danych są podmioty z Grupy SAGIER czyli podmioty z grupy kapitałowej SAGIER, w której skład wchodzą Sagier Sp. z o.o. ul. Cegielniana 18c/3, 35-310 Rzeszów oraz Podmioty Zależne. Ponadto, w świetle obowiązującego prawa, administratorami Twoich danych w ramach poszczególnych Usług mogą być również Zaufani Partnerzy, w tym klienci.
PODMIOTY ZALEŻNE:
http://www.biznesistyl.pl/
http://poradnikbudowlany.eu/
http://modnieizdrowo.pl/
http://www.sagier.pl/
Jeżeli wyrazisz zgodę, o którą wyżej prosimy, administratorami Twoich danych osobowych będą także nasi Zaufani Partnerzy. Listę Zaufanych Partnerów możesz sprawdzić w każdym momencie na stronie naszej polityki prywatności i tam też zmodyfikować lub cofnąć swoje zgody.

Podstawa i cel przetwarzania

Twoje dane przetwarzamy w następujących celach:
• 1. Jeśli zawieramy z Tobą umowę o realizację danej usługi (np. usługi zapewniającej Ci możliwość zapoznania się z jednym z naszych serwisów w oparciu o treść regulaminu tego serwisu), to możemy przetwarzać Twoje dane w zakresie niezbędnym do realizacji tej umowy.
• 2. Zapewnianie bezpieczeństwa usługi (np. sprawdzenie, czy do Twojego konta nie loguje się nieuprawniona osoba), dokonanie pomiarów statystycznych, ulepszanie naszych usług i dopasowanie ich do potrzeb i wygody użytkowników (np. personalizowanie treści w usługach), jak również prowadzenie marketingu i promocji własnych usług (np. jeśli interesujesz się motoryzacją i oglądasz artykuły w biznesistyl.pl lub na innych stronach internetowych, to możemy Ci wyświetlić reklamę dotyczącą artykułu w serwisie biznesistyl.pl/automoto. Takie przetwarzanie danych to realizacja naszych prawnie uzasadnionych interesów.
• 3. Za Twoją zgodą usługi marketingowe dostarczą Ci nasi Zaufani Partnerzy oraz my dla podmiotów trzecich. Aby móc pokazać interesujące Cię reklamy (np. produktu, którego możesz potrzebować) reklamodawcy i ich przedstawiciele chcieliby mieć możliwość przetwarzania Twoich danych związanych z odwiedzanymi przez Ciebie stronami internetowymi. Udzielenie takiej zgody jest dobrowolne, nie musisz jej udzielać, nie pozbawi Cię to dostępu do naszych usług. Masz również możliwość ograniczenia zakresu lub zmiany zgody w dowolnym momencie.

Twoje dane przetwarzane będą do czasu istnienia podstawy do ich przetwarzania, czyli w przypadku udzielenia zgody do momentu jej cofnięcia, ograniczenia lub innych działań z Twojej strony ograniczających tę zgodę, w przypadku niezbędności danych do wykonania umowy, przez czas jej wykonywania i ewentualnie okres przedawnienia roszczeń z niej (zwykle nie więcej niż 3 lata, a maksymalnie 10 lat), a w przypadku, gdy podstawą przetwarzania danych jest uzasadniony interes administratora, do czasu zgłoszenia przez Ciebie skutecznego sprzeciwu.

Przekazywanie danych

Administratorzy danych mogą powierzać Twoje dane podwykonawcom IT, księgowym, agencjom marketingowym etc. Zrobią to jedynie na podstawie umowy o powierzenie przetwarzania danych zobowiązującej taki podmiot do odpowiedniego zabezpieczenia danych i niekorzystania z nich do własnych celów.

Cookies

Na naszych stronach używamy znaczników internetowych takich jak pliki np. cookie lub local storage do zbierania i przetwarzania danych osobowych w celu personalizowania treści i reklam oraz analizowania ruchu na stronach, aplikacjach i w Internecie. W ten sposób technologię tę wykorzystują również podmioty z Grupy SAGIER oraz nasi Zaufani Partnerzy, którzy także chcą dopasowywać reklamy do Twoich preferencji. Cookies to dane informatyczne zapisywane w plikach i przechowywane na Twoim urządzeniu końcowym (tj. twój komputer, tablet, smartphone itp.), które przeglądarka wysyła do serwera przy każdorazowym wejściu na stronę z tego urządzenia, podczas gdy odwiedzasz strony w Internecie. Szczegółową informację na temat plików cookie i ich funkcjonowania znajdziesz pod tym linkiem. Pod tym linkiem znajdziesz także informację o tym jak zmienić ustawienia przeglądarki, aby ograniczyć lub wyłączyć funkcjonowanie plików cookies itp. oraz jak usunąć takie pliki z Twojego urządzenia.

Twoje uprawnienia

Przysługują Ci następujące uprawnienia wobec Twoich danych i ich przetwarzania przez nas, inne podmioty z Grupy SAGIER i Zaufanych Partnerów:
1. Jeśli udzieliłeś zgody na przetwarzanie danych możesz ją w każdej chwili wycofać (cofnięcie zgody oczywiście nie uchyli zgodności z prawem przetwarzania już dokonanego na jej podstawie);
2. Masz również prawo żądania dostępu do Twoich danych osobowych, ich sprostowania, usunięcia lub ograniczenia przetwarzania, prawo do przeniesienia danych, wyrażenia sprzeciwu wobec przetwarzania danych oraz prawo do wniesienia skargi do organu nadzorczego, którym w Polsce jest Prezes Urzędu Ochrony Danych Osobowych. Pod tym adresem znajdziesz dodatkowe informacje dotyczące przetwarzania danych i Twoich uprawnień.