Reklama

Lifestyle

Ceremoniał picia wina – rzecz o kieliszkach do wina

Przemysław Wawrzyniak, AmbasadorWin.pl
Dodano: 27.03.2013
3020_89_wino_1
Share
Udostępnij
Wino to taki trunek, który wymaga specjalnej oprawy. Chodzi nie tylko o odpowiednie ułożenie szkła na stole, ale przede wszystkim o precyzyjny jego dobór. Dlaczego ma on tak ogromne znaczenie? Dlatego, że odpowiednio dobrany do wina kieliszek, wyeksponuje jego walory.

Przede wszystkim kieliszki do wina powinny być z przezroczystego szkła. Pozwala to bowiem na ocenienie barwy trunku. Kolor wina zdradza wiele jego cech: rodzaj szczepu, czas leżakowania w butelce, technikę wiwifikacji oraz warunki uprawy w winnicy. Jest to bardzo ważne podczas degustacji wina – umożliwia nie tylko trenowanie kubków smakowych, ale pozwala na odkrywanie nowych smaków.

Grubość szkła również ma ogromne znaczenie podczas degustacji. Kieliszki powinny być na tyle cienkie, by można było ogrzać znajdujące się w nich wino ciepłem dłoni i uwolnić wyjątkowy bukiet smaków. Każde wino inaczej smakuje. Wpływa na to m.in. jego wiek. Warto zwrócić tutaj uwagę na to, że kieliszki do wina powinny mieć również długą nóżkę. Ma ona również znaczenie przy procesie ogrzewania wina – kiedy trunek posiada już odpowiednią temperaturę i jego dalsze ogrzewanie nie jest wskazane, wówczas powinno się mieć możliwość schwycenia za nią kieliszka.

Nie bez znaczenia jest również rozmiar czaszy. Powinien być on na tyle duży, by można było „zakręcić winem”, a tym samym napowietrzyć je. Pozwoli to bowiem na wydobycie jego właściwego aromatu. Warto pamiętać, że wina czerwone charakteryzują się intensywnym zapachem, który można wyeksponować wlewając je do kieliszka, w którym na dużej powierzchni będzie miało dostęp do powietrza. Inaczej jest w przypadku win białych o subtelnym zapachu. Należy je wlewać do kieliszków z wąskimi czaszami, które ich woń skompresują. Regułą jest stosowanie smukłych, z lekko rozchylonymi krawędziami, wysokich kieliszków do wina białego, zaś do czerwonego wina niższych z pękatą czaszą. Przy czym trzeba zwrócić uwagę, by do starszych win wybierać te z większą czaszą. W czym podawać wina musujące? Podobnie, jak w przypadku win białych, powinniśmy wybierać kieliszki smukłe i wysokie, jednakże krawędzie czaszy powinny być w tym wypadku skierowane lekko do wewnątrz. Zwane są one fletami. Ich konstrukcja będzie spowalniała uciekające bąbelki.
 
Wybór odpowiedniego szkła do wina może początkowo nastręczać trudności, jednakże warto – jak widać – temu tematowi, jak i wielu innym związanych z winem, poświęcić nieco uwagi, gdyż może to zaowocować pełnym rozmaitych smaków, aromatycznym przeżyciem, które otworzy drzwi do delektowania się tym trunkiem wszystkimi zmysłami.
Share
Udostępnij
Reklama
Reklama
Reklama
Reklama
Reklama

Nasi partnerzy