Reklama

Smak Wielkanocy

A A A
Anna Olech

Dodano: 25-03-2016

fot. T. Poźniak

fot. T. Poźniak

Święta Wielkanocne przypadające na przełomie zimy i wiosny przypominają nam o odradzającym się świecie, dlatego też na świątecznych stołach goszczą potrawy symbolizujące narodziny i powrót do życia.

 Ktoś kiedyś zażartował, że nad polską Wielkanocą krąży widmo sałatki jarzynowej z majonezem. I chyba coś w tym jest, bo w tym czasie nasze stoły wręcz uginają się od najróżniejszych potraw, a my większość czasu spędzamy na ich zjadaniu. A przecież… – Nic nie stoi na przeszkodzie, by spędzić Wielkanoc poza własnym domem, na podkarpackiej wsi, gdzie naprawdę można się wyciszyć, zrelaksować i odzyskać siły witalne. Jednocześnie, uwolnieni od codziennych obowiązków, zyskujemy czas na pielęgnowanie bliskości z rodziną i sobą samym – uważają gospodarze Dworu Kombornia.

Smak podkarpackiej wsi
 
Kombornia to niewielka wioska niedaleko Krosna. To tu, kilkaset metrów od głównej drogi, na niewielkim wzniesieniu, w otoczeniu parku, mieści się dwór, który właśnie odzyskał dawny blask. Wzniesiony w połowie XVIII wieku staraniem Ignacego Urbańskiego, stolnika przemyskiego, na przestrzeni lat rozbudowywany i przebudowywany, aż w końcu zdewastowany i rozgrabiony w czasie II wojny światowej. Po wojnie przez wiele lat czekał na kogoś, kto miałby „na niego pomysł”, aż w końcu trafił w ręce nowych właścicieli, którzy w 2009 roku stworzyli tu hotel i SPA. Goście, którzy spędzą tu święta muszą poczuć tę atmosferę, dlatego w wielkanocnym menu jest np. pasztet z gęsiej wątróbki podawany z żurawiną i orzechami pistacjowymi, żurek z jajkiem przepiórczym i indyk faszerowany morelami. Oczywiście nie może zabraknąć typowych elementów kuchni wielkanocnej: ćwikły, jajek, chrzanu, wybornych wędlin i pieczonej szynki.

Przepis na Wielkanoc
 
Reklama
Na uroczysty wielkanocny obiad idealnie nadaje się np. indyk faszerowany morelami - Całego indyka lub piersi indycze marynujemy przez 24 godziny w czosnku, soli, pieprzu, zielu angielskim i oliwie z oliwek - wymienia szef kuchni Dworu Kombornia. - Następnie faszerujmy go suszonymi morelami i pieczemy w piekarniku, często polewając wywarem. Mięso doskonale smakuje z czerwoną kapustą, marynowaną w czerwonym wytrawnym winie z rodzynkami. Z moreli przygotowujemy kandyzowany sos, ale jego receptura niech pozostanie moją tajemnicą…
 
Wielkanocny klimat podkreślają również najróżniejsze dekoracje i ozdoby. Poza tradycyjnym i znanym bukszpanem, baziami czy pisankami świetnie prezentuje się makaron ryżowy, który po wrzuceniu na gorący, głęboki tłuszcz wspaniale nadaje się do formowania np. gniazdek.
 
Wielkanocne opowieści
 
Delektując się wielkanocnymi specjałami można wysłuchać historii komborskiego dworu. Najbardziej niezwykła jest ta związana z jego ostatnim właścicielem Henrykiem hrabią Szeliskim. Dostał on dwór w spadku po swoich dalekich krewnych, swoim imienniku Henryku Szeliskim i jego żonie Marii z Urbańskich Szeliskiej. Wzięli oni pod opiekę 10-letniego wówczas chłopca z zamiarem przekazania mu majątku. Jednak dwór już wówczas był zadłużony i chcąc go ratować zaaranżowali małżeństwo młodego Henryka z posażną Martą Mader, której ojciec miał fabrykę butów we Wrocławiu. Jednak związek nie był szczęśliwy, Henryk wciąż utrzymywał kontakty z ukochaną z lat młodości, czego nie chciała zaakceptować Marta. Kobieta nie była jednak lubiana ani we dworze, ani we wsi. Do dziś najstarsi mieszkańcy Komborni wspominają, że była ruda jak lisica i bardzo niedobra. Między nią i Henrykiem źle się działo. Do tego stopnia, że po wybuchu II wojny światowej, w czasie której hrabia zaangażował się w działalność konspiracyjną, Marta wydała go Niemcom. Szeliski został wywieziony do obozu w Oświęcimiu pierwszym transportem z Tarnowa, natomiast ona za pomoc Niemcom administrowała dworem. Marta była ponoć w tak dobrych stosunkach z Niemcami, że otrzymała zgodę na odwiedzenie hrabiego w Oświęcimiu. Tajemnicą owiany jest też łączący ich układ. W otoczeniu uchodzili za małżeństwo, ale w dokumencie wydanym przez władze obozu koncentracyjnego stwierdzającym śmierć Szeliskiego widnieje zapis, że zmarł jako kawaler. Domniemana żona nie mogła więc dziedziczyć po nim majątku. Kombornianie nie zapomnieli jej krzywd wyrządzonych hrabiemu i po zakończeniu wojny wywieźli ją z dworu na gnoju, niczym bohaterkę reymontowskich „Chłopów”. Ponoć chciano ją zastrzelić, ale ktoś ją uratował.

KOMENTARZE

Święta Wielkiej Nocy!

Dyskusje o przewadze świąt Bożego Narodzenia nad Wielkanocą przypominają tyrady z cyklu; pierwsza była...

Kiermasze wielkanocne czas zacząć!

Zwyczajowo, na kilkanaście dni przed Wielkanocą organizowane są kiermasze, na...

Wielkanocne smaki świata

Jak smakują polskie przysmaki z wielkanocnego stołu, wiemy wszyscy, ale jakie smakołyki przy okazji...

Niedziela Palmowa - w oczekiwaniu na Wielkanoc

Szósta niedziela Wielkiego Postu, nazywana Niedzielą Palmową, czyli Męki Pańskiej, rozpoczyna obchody Wielkiego Tygodnia i oczekiwanie na święta upamiętniające zmartwychwstanie Chrystusa. W naszej tradycji...

Nasze wielkanocne Alleluja

Święta Wielkanocne są znacznie mniej obciążone komercyjnie niż Boże Narodzenie, inaczej też te dni przeżywamy. Są okresem zadumy i skupienia, ale też radości z odradzającego się życia w sposób symboliczny i dosłowny, w przyrodzie. Jak...

zobacz więcej
Reklama

Eskulap 2017: Najlepsi podkarpaccy lekarze wybrani!

Najlepszych lekarzy – zdobywców tytułu Eskulap...

Wilk w Bieszczadach

Za najlepsze futro uznawany był od wieków błam z wilczych ogonów. Jan III Sobieski wysłał go królowej Marysieńce z pełnym miłości listem: ?Na wór dla zagrzania ślicznych nóżek Wci serca mego, posyłam wilczych ogonów samych błam, w który włożyłoby...

Pączek! Król tłustego czwartku

Są słodkie, tłuste i bardzo kaloryczne, ale któż mógłby się im oprzeć w tłusty czwartek. Pączki już na stałe wpisały się w polską tradycję tłustoczwartkową. Chociaż przez wieki ten smakołyk przechodził różnorodne...

Kobiety pokochały skórzane torebki od LadyBuq Art z okolic Łańcuta

Mówili im, że Łucznik nie ma prawa szyć twardej skóry kaletniczej, że z takiej skóry nie można uszyć torebki i na pewno nie przy użyciu takich narzędzi...

Reklama

Na zimę najlepsza herbata. Cudowny napar znany od tysięcy lat

Pijemy ją nie tylko ze względu na walory smakowe, ale także właściwości prozdrowotne. Herbata to prawdziwa skarbnica zawierająca m.in. flawonoidy, które opóźniają procesy...

Polacy chcą zdobyć K2 zimą. Wśród śmiałków Maciej Bedrejczuk z Rzeszowa

29 grudnia rozpoczyna się wyprawa 12 śmiałków, którzy chcą dokonać czegoś, co dotychczas było niemożliwe. Zdobyć K2, majestatyczną...

Rodzinny biznes na tyrolskim dachu świata. Reportaż Anny Konieckiej

Tux tux Hintertux! - wszyscy śpiewają, klaszczą, wystukują rytm. Niektórzy tańczą, tzn. drepczą w miejscu. Spontanicznych tancerzy coraz więcej. Muzyka na...

Każdy chirurg plastyczny operuje inaczej. Najtrudniej zrobić ładny nos

Rozmowa z dr. n. med. Łukaszem Drozdem, specjalistą chirurgii plastycznej, lekarzem medycyny estetycznej, biegłym sądowym, chirurgiem celebrytów.

Waglewski i Pospieszalski - nieprzewidywalny duet w Undergroundzie już 2 lutego

Nieprzewidywalny akustyczny duet Wojciecha Waglewskiego i Mateusza Pospieszalskiego zagości w piątek, 2 lutego w rzeszowskim pubie Underground...

zobacz więcej

POLECANE

VIP Listopad-Grudzień

VIP Listopad-Grudzień
w numerze m.in.:

• VIP tylko pyta - z Markiem Dareckim o przemyśle 4.0 • Ks. prof. Michał Heller i prof. Krzysztof Jakowicz • Rusza zimowa wyprawa na K2
http://www.swiatpogody.pl
Reklama

NASI PARTNERZY