Reklama

Smak Wielkanocy

A A A
Anna Olech

Dodano: 25-03-2016

fot. T. Poźniak

fot. T. Poźniak

Święta Wielkanocne przypadające na przełomie zimy i wiosny przypominają nam o odradzającym się świecie, dlatego też na świątecznych stołach goszczą potrawy symbolizujące narodziny i powrót do życia.

 Ktoś kiedyś zażartował, że nad polską Wielkanocą krąży widmo sałatki jarzynowej z majonezem. I chyba coś w tym jest, bo w tym czasie nasze stoły wręcz uginają się od najróżniejszych potraw, a my większość czasu spędzamy na ich zjadaniu. A przecież… – Nic nie stoi na przeszkodzie, by spędzić Wielkanoc poza własnym domem, na podkarpackiej wsi, gdzie naprawdę można się wyciszyć, zrelaksować i odzyskać siły witalne. Jednocześnie, uwolnieni od codziennych obowiązków, zyskujemy czas na pielęgnowanie bliskości z rodziną i sobą samym – uważają gospodarze Dworu Kombornia.

Smak podkarpackiej wsi
 
Kombornia to niewielka wioska niedaleko Krosna. To tu, kilkaset metrów od głównej drogi, na niewielkim wzniesieniu, w otoczeniu parku, mieści się dwór, który właśnie odzyskał dawny blask. Wzniesiony w połowie XVIII wieku staraniem Ignacego Urbańskiego, stolnika przemyskiego, na przestrzeni lat rozbudowywany i przebudowywany, aż w końcu zdewastowany i rozgrabiony w czasie II wojny światowej. Po wojnie przez wiele lat czekał na kogoś, kto miałby „na niego pomysł”, aż w końcu trafił w ręce nowych właścicieli, którzy w 2009 roku stworzyli tu hotel i SPA. Goście, którzy spędzą tu święta muszą poczuć tę atmosferę, dlatego w wielkanocnym menu jest np. pasztet z gęsiej wątróbki podawany z żurawiną i orzechami pistacjowymi, żurek z jajkiem przepiórczym i indyk faszerowany morelami. Oczywiście nie może zabraknąć typowych elementów kuchni wielkanocnej: ćwikły, jajek, chrzanu, wybornych wędlin i pieczonej szynki.

Przepis na Wielkanoc
 
Reklama
Na uroczysty wielkanocny obiad idealnie nadaje się np. indyk faszerowany morelami - Całego indyka lub piersi indycze marynujemy przez 24 godziny w czosnku, soli, pieprzu, zielu angielskim i oliwie z oliwek - wymienia szef kuchni Dworu Kombornia. - Następnie faszerujmy go suszonymi morelami i pieczemy w piekarniku, często polewając wywarem. Mięso doskonale smakuje z czerwoną kapustą, marynowaną w czerwonym wytrawnym winie z rodzynkami. Z moreli przygotowujemy kandyzowany sos, ale jego receptura niech pozostanie moją tajemnicą…
 
Wielkanocny klimat podkreślają również najróżniejsze dekoracje i ozdoby. Poza tradycyjnym i znanym bukszpanem, baziami czy pisankami świetnie prezentuje się makaron ryżowy, który po wrzuceniu na gorący, głęboki tłuszcz wspaniale nadaje się do formowania np. gniazdek.
 
Wielkanocne opowieści
 
Delektując się wielkanocnymi specjałami można wysłuchać historii komborskiego dworu. Najbardziej niezwykła jest ta związana z jego ostatnim właścicielem Henrykiem hrabią Szeliskim. Dostał on dwór w spadku po swoich dalekich krewnych, swoim imienniku Henryku Szeliskim i jego żonie Marii z Urbańskich Szeliskiej. Wzięli oni pod opiekę 10-letniego wówczas chłopca z zamiarem przekazania mu majątku. Jednak dwór już wówczas był zadłużony i chcąc go ratować zaaranżowali małżeństwo młodego Henryka z posażną Martą Mader, której ojciec miał fabrykę butów we Wrocławiu. Jednak związek nie był szczęśliwy, Henryk wciąż utrzymywał kontakty z ukochaną z lat młodości, czego nie chciała zaakceptować Marta. Kobieta nie była jednak lubiana ani we dworze, ani we wsi. Do dziś najstarsi mieszkańcy Komborni wspominają, że była ruda jak lisica i bardzo niedobra. Między nią i Henrykiem źle się działo. Do tego stopnia, że po wybuchu II wojny światowej, w czasie której hrabia zaangażował się w działalność konspiracyjną, Marta wydała go Niemcom. Szeliski został wywieziony do obozu w Oświęcimiu pierwszym transportem z Tarnowa, natomiast ona za pomoc Niemcom administrowała dworem. Marta była ponoć w tak dobrych stosunkach z Niemcami, że otrzymała zgodę na odwiedzenie hrabiego w Oświęcimiu. Tajemnicą owiany jest też łączący ich układ. W otoczeniu uchodzili za małżeństwo, ale w dokumencie wydanym przez władze obozu koncentracyjnego stwierdzającym śmierć Szeliskiego widnieje zapis, że zmarł jako kawaler. Domniemana żona nie mogła więc dziedziczyć po nim majątku. Kombornianie nie zapomnieli jej krzywd wyrządzonych hrabiemu i po zakończeniu wojny wywieźli ją z dworu na gnoju, niczym bohaterkę reymontowskich „Chłopów”. Ponoć chciano ją zastrzelić, ale ktoś ją uratował.

KOMENTARZE

Reklama

Z Warszawy w Bieszczady...po życie

Czym chata bogata witają turystów Ania i Paweł z Gęsiego Zakrętu w Zadwórzu...

Slavinia - modne ubrania spod Sanoka w stylu urban folk

Z rodzinnych stron wyprowadzili się kilka...

Jak schładzać organizm podczas upałów

Katarzyna Grzebyk: Lato długo trzymało nas w niepewności, a teraz – zgodnie z prognozami - ma zalać nas falą upałów. Jak chronić się przed upałami i schładzać, żeby przy okazji nie zaszkodzić swojemu zdrowiu...

Torebki Czajkaczajka z Jasła kupują klienci z Azji, Australii i... Podkarpacia

Elżbieta Czajka ma do dyspozycji niewielką pracownię z jedną maszyną, dwoje własnych rąk do pracy, głowę pełną pomysłów oraz marzenia...

Festiwalowy korowód Polonusów uroczyście otworzył ulicę 3 Maja

Ponad 8 mln zł wydanych, ponad 8 miesięcy pracy i... w piątek ponad tysiąc tancerzy, którzy z 14 krajów i 5 kontynentów przyjechali na XVII Światowego Festiwalu...

Reklama

Proziaki jak od babci. Proza częstuje podkarpackimi przysmakami

Przy ulicy Hetmańskiej w Rzeszowie od kilku tygodni można kupić proziaki - podkarpacki przysmak na bazie mąki, kefiru i sody. Serwuje je niewielki lokal Proza. Proziaki...

Dobroczynność i moda Basi Olearki na balu w Arłamowie

Już po raz trzeci w Hotelu Arłamów przez jeden wrześniowy weekend od 15 do 17 września królować będzie dobroczynność. Bal charytatywny SERCE BEZ GRANIC – BLIŹNIEMU SWEMU organizowany...

Do końca sierpnia za darmo zbadasz poziom cukru i zmierzysz ciśnienie

W rzeszowskim Centrum Leczenia Chorób Cywilizacyjnych Medicarpathia do końca sierpnia bezpłatne badania, które są najskuteczniejszą metodą walki z chorobami...

Rzeszowska blogerka modowa w rozmiarze plus size

Na pytanie dlaczego zaczęła prowadzić bloga modowego odpowiada, że kocha modę i wszystko co jest z nią związane. Wydawać więc by się mogło, że to kolejny, na którym obejrzeć można aktualną...

Mistrz z wyprawy na Elbrus potrzebuje pomocy. Rusza bieg charytatywny

Tomek Brzeski, uczestnik ubiegłorocznej wyprawy Izabeli Zatorskiej na Elbrus i mistrz Polski w skialpinizmie, uległ w kwietniu poważnemu wypadkowi. Przyjaciele...

zobacz więcej

POLECANE

VIP Wrzesień-Październik

VIP Wrzesień-Październik
w numerze m.in.:

• Ryszard Jania - w motoryzacji ważny jest sojusz! • Prezydent Rzeszowa Tadeusz Ferenc • Cerkamed jeszcze pokaże • Dzisiejsza Rosja • Ocaleni Żydzi z Podkarpacia
http://www.swiatpogody.pl
Reklama

NASI PARTNERZY