Reklama

Lifestyle

Krowarzywa – nowa, wegańska burgerownia w centrum Rzeszowa

Angelika Fila
Dodano: 23.03.2018
38022_jedzenie
Share
Udostępnij
Smacznie, zdrowo, a przede wszystkim ekologicznie. Tak w trzech słowach można opisać nowy lokal na kulinarnej mapie Rzeszowa – Krowarzywa. W burgerowni przy ul. Matejki serwowane są wegańskie burgery, wrapy i sałatki, a wszystko to ze zdrowych, ekologicznych składników, pochodzących od lokalnych producentów. Choć Krowarzywa działa dopiero od kilku dni, nie może narzekać na brak klientów.
 
Miejsce działa od tygodnia, ale chętnych do spróbowania dań serwowanych w lokalu, nie brakuje. Są one w 100 proc. bez konserwantów, glutaminianu sodu, GMO czy sztucznych ulepszaczy. W Krowarzywa nie używa się też mikrofalówki, co wpływa na jakość serwowanych potraw. Tworzą je sezonowe warzywa, rośliny strączkowe, kasze i produkty bogate w substancje lecznicze. W menu oprócz stałych pozycji, co miesiąc pojawiają  nowe, sezonowe. Krowarzywa oferuje także świeże smoothies oraz firmowe napoje na bazie yerby mate, a także organiczne herbaty i świeżą lemoniadę.
 
Lokal dopiero zaistniał na rzeszowskim rynku, a właściciele są zdumieni ilością klientów, którzy odwiedzają burgerownię. – Nawet nagła, mroźna zima, która nas zaskoczyła nie odstraszyła ludzi. Przerosło to nasze najśmielsze oczekiwania. Klienci pojawiają się u nas tuż po otwarciu i jedzą do ostatniej minuty przed zamknięciem – mówi Agnieszka Kaczmarek – Kurowska, współwłaścicielka. 
 
Wybrali Rzeszów, bo blisko stąd w Bieszczady
 
– Dlaczego Rzeszów? Ponieważ jeden ze wspólników jest zakochany w podkarpackich Bieszczadach. Były menadżer warszawskiego lokalu Krowarzywa przy ul Hożej- największego punktu w Polsce – chciał wyprowadzić się z żoną w ukochane Bieszczady, w okolice Sanoka, żeby trochę zwolnić, nabrać dystansu. Wybierając nową lokalizację mieliśmy do wyboru Katowice i Rzeszów. Rynek katowicki byłby na pewno bardziej korzystny finansowo, ale przez bliskość bieszczadzkich terenów, wybraliśmy Rzeszów.
 
 
Fot. Archiwum Krowarzywa
 
Kiedy pierwszy raz odwiedziliśmy to miasto, zakochaliśmy się w nim. Jest to też doskonałe miejsce ze względu na dużą liczbę młodych ludzi, głównie studentów, którzy pragną zjeść coś nowego – dodaje Agnieszka Kaczmarek – Kurowska. 
 
Rzeszowianie są otwarci na nowe smaki
 
Właściciele Krowarzywa przepytywali młodych ludzi, o to, co chętnie jedliby w Rzeszowie, jakich nowych smaków chcieliby spróbować. I okazało się, że młodzież chce jeść wegańsko, zdrowo, a przede wszystkim inaczej, a wtórowali im też starsi rzeszowianie.
 
– Właściciel mieszkania, które wynajmujemy, starszy, 80-letni mężczyzna, je bardzo mało mięsa i przychodzi do nas, aby coś przekąsić. Mówił, że przy rzeszowskim rynku nie ma takiego miejsca, gdzie można spróbować dań  „czysto roślinnych”, zdrowych, a dodatkowo dostać je w miarę szybko i w przystępnych cenach. Nasze dania nie są też zwykłą kaszą, czy ryżem z sosem. Jest to inna opcja fast food-u w zdrowej, sycącej wersji – tłumaczy współwłaścicielka. 
 
Skąd się wzięła Krowarzywa?
 
Pierwsza Krowarzywa powstała pięć lat temu w Warszawie. Lokal był bardzo mały. Założyło go dwóch wegan, którzy na co dzień uwielbiają taki typ kuchni. Było to pierwsze takie miejsce na mapie Warszawy. – Teraz lokali jest znacznie więcej. Są duże restauracje, które serwują wegańskie dania, nawet te podobne do polskiej kuchni czy inne, jak vege sushi – mówi Agnieszka Kaczmarek – Kurowska. 
 
Od tamtej pory, Krowarzywa poszerza swój zasięg na całą Polskę. Burgerownie znajdują się w Krakowie, Gdańsku, Warszawie, Wrocławiu, Białymstoku, Toruniu i Rzeszowie. Ofertę Krowarzywa doceniają nie tylko klienci – burgerowania zdobywa liczne wyróżnienia, m.in. za najlepszą knajpę streetfoodową w rankingu Gazety Wyborczej. Znajduje się też w pierwszej dziesiątce najlepszych restauracji w Warszawie, według opinii Trip Advisor. 
 
Smaczne burgery z dostawą do klienta
 
Już niedługo burgery z rzeszowskiej restauracji będzie można zamówić z dostawą na terenie miasta. Aktualnie zjeść można na miejscu, bądź zamówić potrawy przez telefon i odebrać je w lokalu.
 
 
Fot. Archiwum Krowarzywa
 
Zgodnie z ideą ekologicznego stylu życia, jaki promuje burgerownia, zamówienia dostarczane będą na rowerach i skuterach. Kiedy będzie cieplej, pojawi się też mały ogródek przed lokalem, gdzie będzie można spożywać posiłki na świeżym powietrzu. Właściciele chcą wprowadzić do menu nowe pozycje. 
 
– Mamy też w zanadrzu kilka niespodzianek, ale o tym klienci dowiedzą się niebawem – zapewnia współwłaścicielka.
 
Krowarzywa jest jednym z nielicznych lokali w Rzeszowie, w którym można przebywać ze swoim zwierzakiem. Właściciele nie mają nic przeciwko przyprowadzaniu do lokalu swoich pupili, wręcz przeciwnie, gorąco do tego zachęcają. 

Share
Udostępnij
Reklama
Reklama
Reklama
Reklama
Reklama

Nasi partnerzy