Reklama

Stara Pączkarnia. Słodkości warte grzechu w centrum Rzeszowa

A A A
Angelika Fila

Dodano: 06-04-2018

Fot. Stara Pączkarnia

Fot. Stara Pączkarnia

ZDJĘCIA

zobacz wszystkie ›

Niespełna miesiąc temu przy ulicy Kościuszki otwarto nowy punkt na kulinarnej mapie Rzeszowa – Starą Pączkarnię. Mała, niepozorna budka słodkim zapachem przyciąga klientów już z daleka. W okienku można kupić tradycyjne i wypiekane na miejscu pączki.

W paczkarni przy ulicy Kościuszki kupić można wyłącznie pączki. Nie można wejść do środka, czy napić się kawy. Trzeba stanąć przy malutkim okienku i czując magiczny aromat babcinych słodkości odebrać je i zjeść w drodze do pracy, domu, albo do szkoły.

– Niekiedy klienci mówią nam, że do pączków chętnie napiliby się kawy, czy spotkali z kimś przy dobrym deserze. Wiem jednak, że robienie kilku rzeczy może obniżyć jakość produktów. Skupiamy się, więc tylko na pączkach i widzimy, że nasi klienci to doceniają. Często wracają do nas te same osoby i próbują ciągle nowych smaków – mówi Paulina Walczak, właścicielka lokalu.

Rzeszów? Strzał w dziesiątkę

Właścicielka Starej Pączkarni pochodzi z Wieliczki, nic więc dziwnego, że swoją pierwszą pączkarnię zamierzała otworzyć w Krakowie.  

- Żyje tam dużo ludzi, to ogromne skupisko studentów i pracowników różnych firm. Liczyłam na to, że akurat w tym mieście wszystko mogłoby się łatwo i dobrze rozwinąć – opowiada Paulina Walczak. Właścicielka wybrała jednak inaczej. Na lokal w Rzeszowie namówili ją znajomi, którzy pochodzą z Podkarpacia.

Fot. Stara Pączkarnia

– Usłyszałam proste słowa: Paulina, Kraków? Jaki Kraków? Spróbuj w Rzeszowie, jest naprawdę ładny. Żyje tutaj mnóstwo fantastycznych ludzi, wszystko ciągle się rozwija, spróbuj tam –  wspomina właścicielka, która podkreśla, że z Rzeszowem nigdy wcześniej nie była związana. – Bardzo się cieszę, że ostatecznie wybrałam to miasto. Ludzie są przyjaźni, a w powietrzu czuć coś radosnego. Kiedy jadę w strony Krakowa, czuję pustkę. Moje samopoczucie zdecydowanie się poprawia, kiedy wracam na Podkarpacie. To coś niesamowitego – dodaje.

Trudna decyzja - wybór smaków

Reklama

W pączkarni produkuje się około 50 różnych smaków pączków. Nadzienia często się zmieniają w zależności od pory roku. W ciągu dnia w Starej Pączkarni tworzy się słodkości o różnych smakach. – Rano staramy się przygotowywać pączki bardziej sycące, np. z budyniem. Wielu klientów kupuje je jako śniadanie dla siebie lub dzieci. Popołudniu pieczemy pączki z owocami, różą, czy zwykłe donuty. Jeżeli ktoś odwiedzi nas rano i popołudniu, nie trafi na te same smaki.  Staramy się zaskoczyć klienta – mówi właścicielka.

Słodka receptura

Receptura pączków produkowanych w Starej Pączkarni oparta jest na tradycyjnym „babcinym” przepisie, który udoskonalił cukiernik, Paweł Golemy w 1989 r. Pracownicy dbają o każdy szczegół, by sprzedawane pączki smakowały doskonale.

– Najważniejsze są odpowiednie proporcje składników. Ciasto zostaje podzielone na 30 równych części, bardzo istotne jest to, by odpoczęło. Należy wszystkiego pilnować, od wagi składników i ciasta, poprzez czas smażenia pączków, aż do gęstości lukru. Staramy się tworzyć pączki idealne, wszystko ważymy i sprawdzamy, nawet stopień wysmażenia w środku – mówi właścicielka.

Fot. Stara Pączkarnia

Słodkości wytwarzane są ręcznie przez pracowników  pączkarni. Często przychodzą do pracy skoro świt, by przygotować ciasto i zacząć produkcję wypieków, tak, by na godzinę 9 rano pączki były już ciepłe i gotowe dla klientów.

Przy małym okienku wypełnionym aromatycznymi pączkami zazwyczaj ustawia się sznur łasuchów.

– Przychodzą do nas klienci indywidualni, ale nie brakuje też większych zamówień np. 30-40 pączków jednorazowo do biura – informuje właścicielka Starej Pączkarni.

Stara Pączkarnia na mapie Polski

Stara Pączkarnia istnieje nie tylko w Rzeszowie. Swoje punkty ma także w: Bytomiu, Chorzowie, Częstochowie, Darłowie, Gdańsku, Jastarni, Katowicach, Kołobrzegu, Kościerzynie, Koszalinie, Olsztynie, Poznaniu, Radomiu, Sosnowcu, Świnoujściu, Szczecinie, Toruniu, Ustce, Warszawie, Wejherowie i Poznaniu. Niedługo otwarte zostaną nowe punkty m.in. w Krakowie, Sopocie i Międzyzdrojach.

Pączkarnia czynna jest 7 dni w tygodniu, w godzinach od 9.00 do 19.00.

– Z humorem powtarzam, że nasz punkt czynny jest nie do godziny 19.00, a do ostatniego pączka – podsumowuje właścicielka Starej Pączkarni.

KOMENTARZE

Pączki, faworki i oponki - ucztujmy w Tłusty Czwartek

Nie przystoi nie zjeść, choć jednego...

Kochamy słodkości, ale tradycyjnie wypiekane

Mimo że wyglądają pięknie ? wszystkie kupowane w sklepach...

Od słodkiej pasji do cukierniczego sukcesu Keksu

Apetyt na słodkie nie mija! Wbrew modom i dietom, nadal lubimy się skusić na słodkie co nieco, zwłaszcza, jeśli to słodkie jest przygotowane z pasją, składników dobrej jakości i pięknie udekorowane...

Reklama

Powitać wiosnę w Arboretum w Bolestraszycach

Arboretum jest jedynym na Podkarpaciu dziedzictwem kulturowym...

Rozbiórka pomnika gen. Świerczewskiego w Jabłonkach

Słynny pomnik generała Karola Świerczewskiego...

20 samolotów z Chasydami wyląduje w Jasionce

2500 pasażerów z Izraela przyjmie 7 i 8 marca Port Lotniczy Rzeszów-Jasionka. Chasydzi przylatują, by odwiedzić grób cadyka Elimelecha Weissbluma w Leżajsku. W tym roku rocznica jego śmierci przypada 8...

Krowarzywa - nowa, wegańska burgerownia w centrum Rzeszowa

Smacznie, zdrowo, a przede wszystkim ekologicznie. Tak w trzech słowach można opisać nowy lokal na kulinarnej mapie Rzeszowa – Krowarzywa. W burgerowni przy ul. Matejki serwowane...

5 najpiękniejszych zdjęć pokazujących Podkarpackie zimą

Jezioro Solińskie, wyścig psich zaprzęgów, lodospady – to niektóre temat zdjęć, których autorzy wygrali w konkursie "Podkarpackie ulubione – cztery pory roku – zima"...

Reklama

Twórcy bieszczadzkiej Galerii "Barak" przywieźli ceramikę do Rzeszowa

Rzeczy zwykłe i niezwykłe – ceramikę Róży i Krzysztofa Franczaków, założycieli Galerii "Barak" w Czarnej w Bieszczadach – podziwiać można w Wojewódzkim...

Co kręci dzieci i młodzież? II Międzyszkolny Konkurs Talentów

Pokazy umiejętności wokalnych, recytatorskich, tanecznych oraz gra na skrzypcach - w piątek, 23 marca w Zespole Szkolno-Przedszkolnym Nr 11 w Rzeszowie rozpocznie się...

Zasmakuj w kawie po arabsku

Aromatyczna, parzona w mosiężnym findżanie (tygielku), z dodatkiem cynamonu, kardamonu i brązowego cukru lub miodu, kawa po arabsku po prostu. Smakuje wspaniale zwłaszcza w towarzystwie słodyczy. Bo choć od kilku dobrych lat rozsmakowaliśmy...

Skórzane muzy na harleyach. Pokaz mody Basi Olearki

Ona kocha modę, a jej ubrań przesyconych seksapilem, nie sposób nie zauważyć. On od dziecka chciał jeździć na harleyu, a dziś jest właścicielem salonu z kultowymi motocyklami. W sobotę...

W kolorze blue z harleyem w kwiatach. Nowa kolekcja Basi Olearki

Piękne kobiety, mężczyźni w skórach, do tego industrialne wnętrza, harley w kwiatach i tłum gości. Tak w sobotni wieczór wyglądał salon GOC Harley – Davidson w...

zobacz więcej

POLECANE

VIP STYCZEŃ-LUTY

VIP STYCZEŃ-LUTY
w numerze m.in.:

• Automet. Rodzina Leśniaków w motoryzacyjnym biznesie • Jola i Robert Jareccy. Kino studyjne w Zatwarnicy • 400 kościołów Ignacego Tokarczuka • Opowieść o przedwojennym Rzeszowie
http://www.swiatpogody.pl
Reklama

NASI PARTNERZY