Reklama

Od środy w ośmiu rzeszowskich restauracjach Festiwal Restaurant Week

A A A
Aneta Gieroń

Dodano: 16-04-2018

Archiwum Festiwal Restaurant Week

Archiwum Festiwal Restaurant Week

ZDJĘCIA

zobacz wszystkie ›
Początek Festiwal Restaurant Week już w środę, 18 kwietnia i potrwa do końca miesiąca. Restauratorzy zapraszają w 13 regionach i w ponad 30 polskich miastach. W trakcie festiwalu za trzydaniowy posiłek zapłacimy 49 zł od osoby. Wystarczy wejść na www.restaurantweek.pl, zarejestrować konto, wybrać dzień, godzinę i liczbę osób, która usiądzie przy stole, a już czekać będzie na nas wieczór ze specjalnościami lokalnych i nie tylko kuchni. 
 
W festiwalu bierze udział osiem restauracji z Rzeszowa: Liszt, Lord Jack, Parole Art Bistro, Republika polsko – francuska, Restauracja Kulisy, Oranżeria, Restauracja Patio i Wesele. W każdy z lokali są dwie wersje menu za 49 zł.
 
Restauracja Liszt
 
Sałatka z grillowaną papryką, serem camembert i sosem musztardowym
Leczo z kasza kuskus, żurawiną i grillowaną cukinią
Ciasto Gerbeaud
albo
Przysmaki węgierskie
Tokan z makaronem tarhonya
Puree kasztanowe z bitą śmietaną w aromacie rumu
 
Lord Jack
 
Carpaccio z gęsi / owoce / parmezan / oliwa pomarańczowa
Duszony rostbef wołowy / puree ziemniaczane / warzywa sezonowe
Eton mess (beza z bitą śmietaną i owocami)
albo
Krem z kukurydzy / chili / oliwa pietruszkowa
Gołąbki z modrej kapusty / kasza pęczak / borowiki / ser górski
Suflet czekoladowy / lody / sos malinowy
 
 
Archiwum Festiwal Restaurant Week 
 
Parole Art Bistro
 
Tatar z polędwicy wołowej z krwistą pomarańczą, tymiankiem i whisky
Smażona pierś z przepiórki w melisie z sosem malinowym, ziemniakiem Hasselback i pastą pomidorową
Ciasto cytrynowo-migdałowe z kremem z palonego kakao
albo
Podwędzany burak z konfitowanym żółtkiem i pikantnym dressingiem pomarańczowym
Pieczone marchewki z orzechami ziemnymi, kremem bazyliowym i smażonym, dojrzewającym kozim serem
Mus z białej czekolady i mascarpone z marakują i lionką
 
Republika polsko – francuska
 
Reklama
Quiche ze szparagami i kozim serem
Marokański couscous wegetariański
Krem kasztanowy
albo
Zupa krem z białych szparagów z boczkiem
Polędwiczki wieprzowe w sosie kasztanowym, pieczone bataty, surówka z marchewki i selera
Ciasteczka kokosowe
 
Restauracja Kulisy
 
Zupa krem z gruszki i pietruszki
Smażony sandacz serwowany z ratatouille warzywnym i palonym masłem
Crumble z truskawką i rabarbarem
albo
Zupa tajska z kurczakiem curry
Pappardelle z kaczką, rozmarynem i sosem na bazie czerwonego wina
Tort ,,Leśny mech"
 
Restauracja Oranżeria
 
Pieczony bakłażan pod sałatką, ze szparagami, w emulsji czosnkowej, z pastą z cieciorki wraz z serem scamorca
Królicze udo w białym winie, z grzybami schimei, z kaszą pęczak, wiosennym bobem i szparagami
Deser cytrynowa fantazja
albo
Pieczony bakłażan pod sałatką, ze szparagami, w emulsji czosnkowej, z pastą z cieciorki wraz z serem scamorca
Filet z okonia morskiego, risotto z czarnego ryżu, ze szparagami, parmezanem i gotowaną rzodkiewką
Deser cytrynowa fantazja
 
 
Archiwum Festiwal Restaurant Week 

Restauracja Patio
 
Wędzona pierś kaczki, chutney z pomarańczy, sos ziołowy, pistacje
Duszony udziec cielęcy z figą, kasza jęczmienna, gratine z buraka i chrzanu, sos własny, salsa warzywna
Tarta fiołkowa z lodami bazyliowymi i watą cukrową
albo
Consomme z dojrzałych pomidorów, ośmiornica, oliwa smakowa, malina
Risotto na zielonej herbacie z mango i miętą, ser mascarpone, truskawka
Kokosowe ciasto cygaretkowe, mus czekoladowo-kokosowy z malibu
 
Restauracja Wesele
 
Sałatka z pieczonym rostbefem i sosem vinegret truskawkowym
Policzki wołowe z purre ziemniaczanym i młodymi warzywami
Mini beza Pavlova z owocami
albo
Sałatka z karmelizowanym kozim serem i owocem granatu
Kaszotto z grzybami, śliwką i serem bursztyn
Mini beza Pavlova z owocami

KOMENTARZE

Kolejna edycja Restaurant Week w Rzeszowie

Okazja do świętowania – pod takim hasłem odbędzie się kolejna...

Pierwsze urodziny Kawy Rzeszowskiej i kawa za 1zł!

Dokładnie rok temu, Kawa Rzeszowska wyjechała na...

Piętro Cafe. Nowość na rzeszowskiej mapie smaków

Croissanty podawane z domową konfiturą, pancakes...

Hindi - pierwsza prawdziwie indyjska restauracja w Rzeszowie

O tym, że przenosimy się z Rzeszowa do Indii widać już przy wejściu. W oknach typowo indyjskie kolory, na ścianach zdjęcia z podróży, a w powietrzu unosi się zapach kurkumy...

Reklama

Powitać wiosnę w Arboretum w Bolestraszycach

Arboretum jest jedynym na Podkarpaciu dziedzictwem kulturowym...

20 samolotów z Chasydami wyląduje w Jasionce

2500 pasażerów z Izraela przyjmie 7 i 8 marca Port Lotniczy Rzeszów-Jasionka. Chasydzi przylatują, by odwiedzić grób cadyka Elimelecha Weissbluma w Leżajsku. W tym roku rocznica jego śmierci przypada 8...

Podkarpacka kwatera Hitlera

Spotkali się tutaj Hitler z Mussolinim. Po wojnie miał powstać tu rezerwowy skarbiec NBP. Skończyło się na pieczarkarni, magazynach i bazie transportowej. Dopiero od kilkunastu lat niemiecki schron w Stępinie-Cieszynie oraz tunel w Strzyżowie...

Krowarzywa - nowa, wegańska burgerownia w centrum Rzeszowa

Smacznie, zdrowo, a przede wszystkim ekologicznie. Tak w trzech słowach można opisać nowy lokal na kulinarnej mapie Rzeszowa – Krowarzywa. W burgerowni przy ul. Matejki serwowane...

Reklama

Twórcy bieszczadzkiej Galerii "Barak" przywieźli ceramikę do Rzeszowa

Rzeczy zwykłe i niezwykłe – ceramikę Róży i Krzysztofa Franczaków, założycieli Galerii "Barak" w Czarnej w Bieszczadach – podziwiać można w Wojewódzkim...

Co kręci dzieci i młodzież? II Międzyszkolny Konkurs Talentów

Pokazy umiejętności wokalnych, recytatorskich, tanecznych oraz gra na skrzypcach - w piątek, 23 marca w Zespole Szkolno-Przedszkolnym Nr 11 w Rzeszowie rozpocznie się...

Zasmakuj w kawie po arabsku

Aromatyczna, parzona w mosiężnym findżanie (tygielku), z dodatkiem cynamonu, kardamonu i brązowego cukru lub miodu, kawa po arabsku po prostu. Smakuje wspaniale zwłaszcza w towarzystwie słodyczy. Bo choć od kilku dobrych lat rozsmakowaliśmy...

Skórzane muzy na harleyach. Pokaz mody Basi Olearki

Ona kocha modę, a jej ubrań przesyconych seksapilem, nie sposób nie zauważyć. On od dziecka chciał jeździć na harleyu, a dziś jest właścicielem salonu z kultowymi motocyklami. W sobotę...

W kolorze blue z harleyem w kwiatach. Nowa kolekcja Basi Olearki

Piękne kobiety, mężczyźni w skórach, do tego industrialne wnętrza, harley w kwiatach i tłum gości. Tak w sobotni wieczór wyglądał salon GOC Harley – Davidson w...

zobacz więcej

POLECANE

VIP STYCZEŃ-LUTY

VIP STYCZEŃ-LUTY
w numerze m.in.:

• Automet. Rodzina Leśniaków w motoryzacyjnym biznesie • Jola i Robert Jareccy. Kino studyjne w Zatwarnicy • 400 kościołów Ignacego Tokarczuka • Opowieść o przedwojennym Rzeszowie
http://www.swiatpogody.pl
Reklama

NASI PARTNERZY