Reklama

Pracownia Gorzka - smakowite torty spod ręki farmaceutki

A A A
Angelika Fila

Dodano: 07-05-2018

Fot. Archiwum Gorzka

Fot. Archiwum Gorzka

ZDJĘCIA

zobacz wszystkie ›
Zuzanna Krasoń, właścicielka Gorzkiej z wykształcenia jest farmaceutką. Zrezygnowała z wieloletniej pracy w aptece i postanowiła spróbować swoich sił w cukiernictwie. W swojej małej pracowni tworzy niepowtarzalne torty ręcznie zdobione pięknymi kwiatami, czekoladkami, spływającą polewą i dekoracjami z jadalnego papieru. 
 
Właścicielka pracowni Gorzka jest mamą 3 chłopców, a z wykształcenia farmaceutką, która postanowiła przenieść się z apteki do własnej, małej pracowni wypieków. Swoją pasję, którą jest pieczenie, zamieniła w pracę. Poniekąd to właśnie dzięki chłopcom pani Zuzanny powstało nowe, słodkie miejsce na kulinarnej mapie Rzeszowa. 
 
- Zawsze lubiłam piec ciasta, dużo bardziej niż gotować. Czasem wymyślałam przepisy w domu. Piekłam to, na co akurat miałam ochotę, a ciasta mi wychodziły. Doskonaliłam swoje wypieki coraz intensywniej. Miałam też więcej czasu, ze względu na to, że ostatnie 2 lata spędziłam w domu z dziećmi – informuje Zuzanna Krasoń, właścicielka pracowni Gorzka. - Piekłam torty głównie dla znajomych. Oni mówili o moich „pracach” swoim znajomym i coraz więcej osób o mnie słyszało. Tak się to wszystko zaczęło. 
 
 
Fot. Archiwum Gorzka
 
Na początku właścicielka pracowni tworzyła torty w domu. Jednak, żeby móc realizować większe zlecenia, nie tylko dla rodziny i przyjaciół, trzeba było zastanowić się nad stworzeniem większego miejsca, w którym mogłaby pracować. Z pomocą przyszła RARR, dzięki której właścicielka otrzymała dotację na działalność. 
 
- Jeśli ktoś chce się rozwijać i robić coś, co przyniesie znacznie więcej niż dodatkowy dochód, trzeba mieć swoją działalność. Na dłuższą metę nie da się tego robić w domu. Pojawiła się możliwość dotacji. Napisaliśmy z mężem projekt, by wziąć udział w programie „Biznes inicjator”, który został zrealizowany przez Rzeszowską Agencję Rozwoju Regionalnego – opowiada.
 
Reklama
Nabór został ogłoszony, kiedy Pani Zuzannie skończył się urlop macierzyński. Była wtedy na urlopie wychowawczym, co oznacza bierność zawodową. Dzięki niej miała szansę zakwalifikować się do udziału w projekcie. Pracownia Gorzka powstała w grudniu i cieszy się niemałą popularnością.
 
- Trwają komunie, a to dla mnie intensywny okres. Nie mam już wolnych miejsc na maj.  Ludzie dalej dzwonią i ciągle pytają, czy można zamówić tort – dodaje Zuzanna Krasoń.
 
Artystyczne wykończenie 
 
Do wyrobów ciast właścicielka używa najlepszej jakości produktów. - Prawdziwej czekolady, takiej, z której robi się praliny. Wszystko jest świeże i dobrej jakości, co mam nadzieję czują moi klienci – mówi.
 
Skąd pomysły na wygląd ciast? - Często inspiruje się Instagramem i Pinterestem. Bywa też tak, że to sami klienci są dla mnie inspiracją. Przynoszą mi zdjęcia ciast i proszą żeby tak właśnie wyglądały. Mogę wtedy zobaczyć coś nowego, spróbować zrobić tort według pomysłu innych, a nie wedle swojej inwencji. To także uczy. Czasem klienci dają mi wolną rękę i ufają bezgranicznie – mówi właścicielka Gorzkiej. 
 
 
Fot. Archiwum Gorzka
 
Autorka niepowtarzalnych wypieków ciągle szkoli swoje umiejętności. Kiedy tylko ma wolną chwilę bierze udział w kursach cukierniczych, głównie tych dotyczących dekorowania ciast. Zuzanna Krasoń pracuje sama. Tworzy niełatwe w wykonaniu makaroniki, postacie z masy cukrowej czy kwiaty maślane i z jadalnego papieru. Jest to długa, często kilkugodzinna praca. Zastanawia się więc, by w przyszłości zatrudnić kogoś do pomocy w „składaniu” tortów, tak aby praca szła sprawniej. Jednak ostateczny wygląd każdego tortu chciałaby zostawiać sobie, ponieważ lubi dbać o każdy szczegół, co doskonale widać w pracach właścicielki pracowni Gorzka. Zuzanna Krasoń coraz intensywniej myśli też o tworzeniu słodkich stołów i bardzo dużych, niełatwych do wykonania tortów na wesela.  
 
Zamówienia na słodkie wypieki u Zuzanny Krasoń składać można m.in. przez fanpejdż na Facebooku.

KOMENTARZE

Reklama

Powitać wiosnę w Arboretum w Bolestraszycach

Arboretum jest jedynym na Podkarpaciu dziedzictwem kulturowym...

Podkarpacka kwatera Hitlera

Spotkali się tutaj Hitler z Mussolinim. Po wojnie miał powstać tu rezerwowy skarbiec NBP. Skończyło...

Magdalena Kocój: W wygodnych ubraniach jak we własnej skórze

- Produkuję taką odzież, jaką sama chciałabym założyć. Z wysokiej jakości materiałów, dobrze uszytą, o ciekawym designie. Każda z kobiet jest inna, ale wszystkie...

Ania Kłeczek chce otworzyć pierwszą roślinną cukiernię na Podkarpaciu

Cukiernia i kawiarnia, w której serwuje się tylko roślinne słodkości oraz wytrawne dania? W Rzeszowie brakuje takiego miejsca, ale bardzo możliwe...

Zasmakuj w kawie po arabsku

Aromatyczna, parzona w mosiężnym findżanie (tygielku), z dodatkiem cynamonu, kardamonu i brązowego cukru lub miodu, kawa po arabsku po prostu. Smakuje wspaniale zwłaszcza w towarzystwie słodyczy. Bo choć od kilku dobrych lat rozsmakowaliśmy...

Reklama

W kolorze blue z harleyem w kwiatach. Nowa kolekcja Basi Olearki

Piękne kobiety, mężczyźni w skórach, do tego industrialne wnętrza, harley w kwiatach i tłum gości. Tak w sobotni wieczór wyglądał salon GOC Harley – Davidson w...

Skórzane muzy na harleyach. Pokaz mody Basi Olearki

Ona kocha modę, a jej ubrań przesyconych seksapilem, nie sposób nie zauważyć. On od dziecka chciał jeździć na harleyu, a dziś jest właścicielem salonu z kultowymi motocyklami. W sobotę...

Jak ubierają się mieszkańcy Rzeszowa? Ocenia Sofi Socha, rzeszowska stylistka

Z Sofii Sochą, stylistką i kreatorką wizerunku, rozmawia Angelika Fila

Wielką majówkę czas zacząć

Długi weekend majowy - czas grillowania w ogrodzie, ale także ucztowania na trawie. Pikniki obecnie są bardzo modne. Pewnie dlatego, że miejsc, w które można się wybrać z rodziną i zjeść smaczny posiłek na łonie natury, jest coraz...

"Niezła Sztuka" - magiczna kawiarnia w Rzeszowie z artystyczną duszą!

W budynku Biura Wystaw Artystycznych przy ul. Sobieskiego od miesiąca działa cafe pub - Niezła Sztuka. Miejsce tworzone przez dwójkę muzyków powstało...

zobacz więcej

POLECANE

VIP MARZEC-KWIECIEŃ

VIP MARZEC-KWIECIEŃ
w numerze m.in.:

• W uprawianiu nauki najważniejsze są wątpliwości! • Mamy rynek pracownika • Bogusław Barnaś - najważniejsza jest wyobraźnia • Twarze Podkarpacie 10 lat VIP Biznes&Styl • Kongres TSLA Expo 2018 • Bolidy Caro Cars z Mielca • 57. Muzyczny Festiwal w Łańcucie
http://www.swiatpogody.pl
Reklama

NASI PARTNERZY