Reklama

"Stolarnia" - moc smaków. Restauracja w dębowym drewnie wyrzeźbiona

A A A
Angelika Fila

Dodano: 12-09-2018

Fot. Marcin Soliszewski

Fot. Marcin Soliszewski

ZDJĘCIA

zobacz wszystkie ›
Szlak Kulinarny Podkarpacki Smaki został określony przez National Geogrphic jednym z „7 Nowych Cudów Polski”. W małej, niepozornej restauracji „Stolarnia” w centrum Rzeszowa można bardzo łatwo przekonać się o tym, że nie jest to wyróżnienie ani trochę przesadzone. Zjemy tam świeże proziaki, podane niczym burger z musem z podkarpackiego derenia, żur stolarza na regionalnym zakwasie czy bieszczadzkie fuczki z gzikiem. A to wszystko w otoczeniu pięknego, starego dębowego drewna. To właśnie rzeszowska restauracja „Stolarnia”, pełna niesamowitych smaków. 
 
Pomysł właścicieli na restaurację? Kuchnia polska, a przede wszystkim kuchnia regionalna, podkręcona lekkim fusion. Brzmi banalnie, kiedy jednak zajrzymy do karty rzeszowskiej „Stolarni” i spróbujemy serwowanych dań, tak banalnie już nie jest. Kaszanka podawana w nietypowy sposób, proziaki na słodko i słono w wyjątkowych odsłonach, kaczka z dereniem i pęczotto, to tylko niektóre z dań, jakich możemy spróbować w restauracji. 
 
Szef kuchni „Stolarni”, Szymon Berłowski, rzeszowianin, pasjonat gotowania, ratownik medyczny i uczestnik programu MasterChef do współpracy został zaproszony właśnie dzięki zamiłowaniu do regionalnych, nieszablonowych potraw.
 
- Zobaczyłem kartę, którą przygotowali właściciele i zmieniłem prawie całą, głównie pod swój gust. Wprowadziłem to, co mnie interesowało, ponieważ marzyłem o tym, żeby w którejś z restauracji, w jakiej dane mi pracować, promować to, co podkarpackie i w końcu się udało ze „Stolarnią”. Przemek i Miłosz zaufali mi i dali wolną rękę, a to się opłaciło. Już 3 miesiące po otwarciu nasz lokal otrzymał certyfikat Szlaku Kulinarnego „Podkarpackie Smaki”. Bez wątpienia dużą rolę w kreowaniu potraw, które trafiają na stoły, odgrywa pasja do gotowania Adriana Szopy, kucharza, który jest perfekcjonistą. Na każdym talerzu wydanym przez Adriana widać, że gotuje z pasją – mówi Szymon Berłowski.
 
 
Fot. Marcin Soliszewski
 
- Na Podkarpacki Szlak Kulinarny wprowadził nas Krzysztof Zieliński z Pro Carpatii, z pomocą Marcina Purgacza. Ściśle współpracujemy z ich sklepem, kupujemy od nich dużo produktów. Dzięki nim zyskujemy także nowe kontakty do producentów. Współpraca jest bardzo owocna i przyjemna. Kiedy Krzysiek pisał o nas pierwszy artykuł użył sformułowania „heblują smaki”. Dzięki niemu użyliśmy takiego zlepku słów w karcie. Do 12 heblujemy śniadania, a od 12 heblujemy dania główne. Współpracujemy na przykład z gospodarstwem Ryś, spod Przemyśla, gdzie znajdują się ogromne sady derenia, a ich właściciel dostarcza nam miąższ z tej rośliny. Wykorzystujemy go w różny sposób, do proziaków czy do kaczki. Mamy też ciasto i lemoniadę z dereniem. Eksperymentujemy z podkarpackimi produktami. W karcie można znaleźć żur stolarza na zakwasie wytwarzanym pod Dębicą. Twórca zakwasu przyjechał specjalnie do Rzeszowa, by spróbować naszego żuru, kiedy dowiedział się, że go wykorzystujemy. Mamy też ofertę sezonową. W sobotę i niedzielę oferujemy limitowane dania. Są one szybkie, łatwe w przygotowaniu, w dobrej cenie, ale ze świeżych produktów regionalnych, jak np. kaszanka z podkarpacką papierówką – dodaje Szymon Berłowski. 
 
Ciasta „Stolarni” wypieka mama i siostra Przemka Gołębiewskiego, współwłaściciela „Stolarni”. Wytwarzane są na miejscu, zawsze świeże, a przede wszystkim według własnych pomysłów i rodzinnych przepisów, z lokalnie dostępnych i sezonowych produktów. 

Reklama
W Stolarni można również „złapać” coś na wynos. - Proponujemy bagietkę stolarza, która składa się z różnych produktów, w zależności od dnia tygodnia. Są kanapki z camembertem i z dereniem, z kurczakiem i pomarańczą, z jajkiem i serem, czy z wołowiną. Oferujemy także sałatki. Kiedy ktoś nie ma czasu, może po prostu kupić je na szybko i razem z kawą wziąć na wynos – dodaje Miłosz Kulczycki, współwłaściciela „Stolarni”. 
 
Śniadania w „Stolarni” serwowane są od godz. 7.00 do godz. 12.00, a od godz. 12.00 można zamówić dania obiadowe w większych porcjach. Jest to jedyna restauracja w Rzeszowie, gdzie można przyjść na śniadanie o godzinie 7 rano.
 
- Jako nieliczni na rynku bazujemy głównie na świeżo wyciskanej cytrynie, a jeżeli lemoniada ma mieć jakiś konkretny smak, to dodajemy owoce i syropy, które są najwyższej jakości, a smaki są prawie identyczne jak te naturalne. Mamy także wodę niebutelkowaną, matche, lemoniady butelkowane, drinki, alkohole, kawy i rosyjskie herbaty Kusmi, bardzo wysokiej jakości, o różnych smakach. Nie są to najtańsze herbaty, jednak ich smak rekompensuje cenę, o czym zapewniają nas klienci, którzy skusili się na którąś z nich, a niebawem wrócili napić się jej ponownie – dodaje Przemek.  
 
Właściciele stawiają na ekologiczny styl prowadzenia restauracji. Znajdziemy w niej metalowe rurki wielokrotnego użytku, a gdy przyniesiemy własny kubek na kawę, mamy 10 procent zniżki. 
 
- Nie używamy sztucznych przypraw, jak vegeta, itp. U nas króluje tylko sól, pieprz, zioła i patelnia. Rosół jest rosołem, bez sztucznych kostek. Jak robimy zupę krem to nie jest to proszek. Czasem dania przygotowywane są dłużej, ale za to mają dobrą jakość. Klient może powiedzieć, że zupa dyniowa smakuje trochę inaczej, to dlatego, że produkt jest inny. Nie dodajemy żadnej chemii, więc nie możemy otrzymać takiego samego smaku zawsze. Próbujemy być blisko ideału, ale nie zawsze się da. Kupując zakwas na żurek, kiedy stoi on miesiąc, będzie mocniejszy w smaku, niż tydzień czy dwa wcześniej. Wszystkie sosy i majonez także robimy sami – dodaje szef kuchni, Szymon Berłowski. 
Właściciele restauracji: Miłosz Kulczycki i Przemek Gołębiewski pochodzą z Rzeszowa i poznali się kilka lat temu. Jeden z nich od lat jest związany z rzeszowską gastronomią (Miłosz), a drugi posiada własną stolarnię i zajmuje się wykończeniem wnętrz w drewnie (Przemek). 
 
 
Fot. Marcin Soliszewski
 
- „Stolarnia” jest połączeniem naszej pracy, hobby i doświadczenia. Od lat jestem związany z gastronomią, produkcją eventów. Tworzyliśmy to miejsce z myślą o nas samych i o tym, czego nam brakowało w rzeszowskich restauracjach. Ciepłe wnętrze, miejsce do spotkań z klientami, do tego dobre i ciekawe potrawy, z którym się identyfikujemy – mówi Miłosz Kulczycki.
 
Cały lokal pokrywa dębowe drewno. Niecodzienny wystrój restauracji zawdzięczają właśnie stolarni Przemka Gołębiewskiego, stąd nazwa lokalu. 

- Pomysł na aranżację lokalu był oczywisty, od początku chodziło o to, żeby lokal był poniekąd showroomem i miejscem, które w całości będzie naszą wizytówką. „Stolarnia”, jako nazwa urodziła się dawno temu. Projekt restauracji wykonało Studio Design J&J z Rzeszowa, uwzględniając nasze sugestie i charakter projektu. Z racji materiałów, jakich użyliśmy do wykończenia, remont trochę się przeciągał. Podłoga z dębowych, postarzanych klepek powstała z drewna z podkarpackich lasów. Podobnie jak ściana z dębowego gontu, która już chyba wszystkim kojarzy się z tym miejscem. W lokalu można zobaczyć również filar obity ponad 130-letnim drewnem, stół z litego drewna w kształcie trójkąta o wadze ponad 300 kg, czy naszą perełkę - blat baru Czarnego Dębu z certyfikatem wieku 740 lat. Duża część wystroju i 90 proc. mebli zostało wykonanych przez naszego stolarza Jerzego – dodaje Przemysław Gołębiewski

KOMENTARZE

Aneta Adamska, twórczyni teatru "Przedmieście"

Jej spektakle przyciągają tłumy coraz to nowych miłośników...

Sypialnia - królestwo snu, miejsce wypoczynku i relaksu

Sypialnia to miejsce, gdzie celebruje się...

Artur Ekert - fizyk międzynarodowej sławy

Artur Ekert, absolwent IV LO w Rzeszowie, zrobił wielką międzynarodową karierę naukową. Jego rozprawa doktorska okazała się pionierska w badaniach nad skonstruowaniem idealnego szyfru.

Rzeszów ma swoją elektrownię wodną

Działająca od kilku tygodni ?zielona? elektrownia ma moc 660 kW i pewnie robi skromne wrażenie, jeśli porównać ją do 200 MW mocy gigantycznej zapory w Solinie, ale to i tak pozwala wyprodukować tyle energii, że tej wystarcza...

zobacz więcej
Reklama

Nadchodzi czas winobrania w podkarpackich winnicach

Lada dzień w większości podkarpackich winnic rozpocznie...

"Spójrz mi w oczy" we wrześniu w Rzeszowie

Minuta wystarczy – The World’s Biggest Eye Contact Experiment...

Prywatne fortece wokół Przemyśla

Przez pół wieku: w latach 1955 – 2005 Fort XII Werner w Żurawicy pod Przemyślem był wojskowym magazynem uzbrojenia i amunicji. Otoczony solidnym ogrodzeniem, pilnie strzeżony, pozostawał niedostępny dla osób postronnych...

Curry Me - orientalne smaki w centrum Rzeszowa

Z pozoru mały lokal we wnęce, w ścisłym centrum Rzeszowa. A w środku? Bogactwo smaku, zapachu i kultury orientu. Curry Me, restauracja, którą założył Cezar Łuniewski, miłośnik orientalnej kuchni...

Koncert dla Psiej Wioski. Zbierają na budowę pierwszego domku

W Przemyskim Centrum Kultury i Nauki ZAMEK w Przemyślu w sobotę, 15 września br. odbędzie się charytatywny koncert na rzecz budowy Psiej Wioski. Jeśli sala będzie wypełniona...

Reklama

"Tribute to Black". Pokaz mody Basi Olearki na TSLA EXPO 2018

Kocha modę i od lat konsekwentnie biegnie za swoimi marzeniami. 28 września najnowszy pokaz rzeszowskiej projektantki będzie można zobaczyć na Wieczorze VIP TSLA EXPO 2018. "Tribute...

Włoski dla początkujących. Za darmo we włoskiej restauracji w Rzeszowie

Od czwartku, 9 sierpnia w Rzeszowie rozpoczyna się darmowy kurs włoskiego od podstaw, podczas którego uczestnicy będą poznawać także z kulturę...

Lokalni twórcy wychodzą z pracowni na Targi Mody Made in Rzeszów

Trzynaście marek z branży fashion z Rzeszowa i okolic zaprezentuje swoje projekty podczas pierwszych Targów Mody Made in Rzeszów. W niedzielę, 12 sierpnia na placu...

Dziarski Barista. Z miłości do kawy w Rzeszowie

Rurki z makaronu, tonik espresso i tiramisu z niespodzianką. To tylko kilka propozycji, jakie znajdziemy w świeżo otwartej kawiarni Dziarski Barista tuż przy rzeszowskim Rynku. Lokal stworzony przez...

Pociągi sezonowe na Słowację, do Sandomierza i Zamościa do końca wakacji

Tylko do końca wakacji będą kursować pociągi sezonowe z Rzeszowa do trzech miast: Sandomierza, Zamościa oraz Medzilaborzec (Słowacja). Osoby...

zobacz więcej

POLECANE

VIP Biznes&Styl Nr. 58

VIP Biznes&Styl Nr. 58
w numerze m.in.:

• JIVR Bike z Mielca • Nauka uprawiana w symbiozie z biznesem • Lekarz, który zaraził się wirusem podróży • Twarze Podkarpacia. 10 lat VIP Biznes&Styl • Plakaty Wiesława Grzegorczyka • Kongres TSLA Expo 2018 Autosan wstaje z kolan • 50 lat zapory i elektrowni
http://www.swiatpogody.pl
Reklama

NASI PARTNERZY

zamknij

Szanowny Czytelniku !

Zanim klikniesz „Zgadzam się” lub zamkniesz to okno, prosimy o przeczytanie tej informacji. Prosimy w niej o Twoją dobrowolną zgodę na przetwarzanie Twoich danych osobowych przez naszych partnerów biznesowych oraz przekazujemy informacje o tzw. cookies i o przetwarzaniu przez nas Twoich danych osobowych. Klikając „Zgadzam się” lub zamykając okno, zgadzasz się na poniższe. Możesz też odmówić zgody lub ograniczyć jej zakres.

Zgoda

Jeśli chcesz zgodzić się na przetwarzanie przez Zaufanych Partnerów Grupy SAGIER Twoich danych osobowych, które udostępniasz w historii przeglądania stron i aplikacji internetowych, w celach marketingowych (obejmujących zautomatyzowaną analizę Twojej aktywności na stronach internetowych i w aplikacjach w celu ustalenia Twoich potencjalnych zainteresowań dla dostosowania reklamy i oferty) w tym na umieszczanie znaczników internetowych (cookies itp.) na Twoich urządzeniach i odczytywanie takich znaczników, kliknij przycisk „Przejdź do serwisu” lub zamknij to okno.
Jeśli nie chcesz wyrazić zgody, kliknij „Nie teraz”. Wyrażenie zgody jest dobrowolne. Możesz edytować zakres zgody, w tym wycofać ją całkowicie, przechodząc na naszą stronę polityki prywatności. Powyższa zgoda dotyczy przetwarzania Twoich danych osobowych w celach marketingowych Zaufanych Partnerów. Zaufani Partnerzy to firmy z obszaru e-commerce i reklamodawcy oraz działające w ich imieniu domy mediowe i podobne organizacje, z którymi Grupa SAGIER współpracuje.
Podmioty z Grupy SAGIER w ramach udostępnianych przez siebie usług internetowych przetwarzają Twoje dane we własnych celach marketingowych w oparciu o prawnie uzasadniony, wspólny interes podmiotów Grupy SAGIER. Przetwarzanie takie nie wymaga dodatkowej zgody z Twojej strony, ale możesz mu się w każdej chwili sprzeciwić. O ile nie zdecydujesz inaczej, dokonując stosownych zmian ustawień w Twojej przeglądarce, podmioty z Grupy SAGIER będą również instalować na Twoich urządzeniach pliki cookies i podobne oraz odczytywać informacje z takich plików. Bliższe informacje o cookies znajdziesz w akapicie „Cookies” pod koniec tej informacji.

Administrator danych osobowych

Administratorami Twoich danych są podmioty z Grupy SAGIER czyli podmioty z grupy kapitałowej SAGIER, w której skład wchodzą Sagier Sp. z o.o. ul. Cegielniana 18c/3, 35-310 Rzeszów oraz Podmioty Zależne. Ponadto, w świetle obowiązującego prawa, administratorami Twoich danych w ramach poszczególnych Usług mogą być również Zaufani Partnerzy, w tym klienci.
PODMIOTY ZALEŻNE:
http://www.biznesistyl.pl/
http://poradnikbudowlany.eu/
http://modnieizdrowo.pl/
http://www.sagier.pl/
Jeżeli wyrazisz zgodę, o którą wyżej prosimy, administratorami Twoich danych osobowych będą także nasi Zaufani Partnerzy. Listę Zaufanych Partnerów możesz sprawdzić w każdym momencie na stronie naszej polityki prywatności i tam też zmodyfikować lub cofnąć swoje zgody.

Podstawa i cel przetwarzania

Twoje dane przetwarzamy w następujących celach:
• 1. Jeśli zawieramy z Tobą umowę o realizację danej usługi (np. usługi zapewniającej Ci możliwość zapoznania się z jednym z naszych serwisów w oparciu o treść regulaminu tego serwisu), to możemy przetwarzać Twoje dane w zakresie niezbędnym do realizacji tej umowy.
• 2. Zapewnianie bezpieczeństwa usługi (np. sprawdzenie, czy do Twojego konta nie loguje się nieuprawniona osoba), dokonanie pomiarów statystycznych, ulepszanie naszych usług i dopasowanie ich do potrzeb i wygody użytkowników (np. personalizowanie treści w usługach), jak również prowadzenie marketingu i promocji własnych usług (np. jeśli interesujesz się motoryzacją i oglądasz artykuły w biznesistyl.pl lub na innych stronach internetowych, to możemy Ci wyświetlić reklamę dotyczącą artykułu w serwisie biznesistyl.pl/automoto. Takie przetwarzanie danych to realizacja naszych prawnie uzasadnionych interesów.
• 3. Za Twoją zgodą usługi marketingowe dostarczą Ci nasi Zaufani Partnerzy oraz my dla podmiotów trzecich. Aby móc pokazać interesujące Cię reklamy (np. produktu, którego możesz potrzebować) reklamodawcy i ich przedstawiciele chcieliby mieć możliwość przetwarzania Twoich danych związanych z odwiedzanymi przez Ciebie stronami internetowymi. Udzielenie takiej zgody jest dobrowolne, nie musisz jej udzielać, nie pozbawi Cię to dostępu do naszych usług. Masz również możliwość ograniczenia zakresu lub zmiany zgody w dowolnym momencie.

Twoje dane przetwarzane będą do czasu istnienia podstawy do ich przetwarzania, czyli w przypadku udzielenia zgody do momentu jej cofnięcia, ograniczenia lub innych działań z Twojej strony ograniczających tę zgodę, w przypadku niezbędności danych do wykonania umowy, przez czas jej wykonywania i ewentualnie okres przedawnienia roszczeń z niej (zwykle nie więcej niż 3 lata, a maksymalnie 10 lat), a w przypadku, gdy podstawą przetwarzania danych jest uzasadniony interes administratora, do czasu zgłoszenia przez Ciebie skutecznego sprzeciwu.

Przekazywanie danych

Administratorzy danych mogą powierzać Twoje dane podwykonawcom IT, księgowym, agencjom marketingowym etc. Zrobią to jedynie na podstawie umowy o powierzenie przetwarzania danych zobowiązującej taki podmiot do odpowiedniego zabezpieczenia danych i niekorzystania z nich do własnych celów.

Cookies

Na naszych stronach używamy znaczników internetowych takich jak pliki np. cookie lub local storage do zbierania i przetwarzania danych osobowych w celu personalizowania treści i reklam oraz analizowania ruchu na stronach, aplikacjach i w Internecie. W ten sposób technologię tę wykorzystują również podmioty z Grupy SAGIER oraz nasi Zaufani Partnerzy, którzy także chcą dopasowywać reklamy do Twoich preferencji. Cookies to dane informatyczne zapisywane w plikach i przechowywane na Twoim urządzeniu końcowym (tj. twój komputer, tablet, smartphone itp.), które przeglądarka wysyła do serwera przy każdorazowym wejściu na stronę z tego urządzenia, podczas gdy odwiedzasz strony w Internecie. Szczegółową informację na temat plików cookie i ich funkcjonowania znajdziesz pod tym linkiem. Pod tym linkiem znajdziesz także informację o tym jak zmienić ustawienia przeglądarki, aby ograniczyć lub wyłączyć funkcjonowanie plików cookies itp. oraz jak usunąć takie pliki z Twojego urządzenia.

Twoje uprawnienia

Przysługują Ci następujące uprawnienia wobec Twoich danych i ich przetwarzania przez nas, inne podmioty z Grupy SAGIER i Zaufanych Partnerów:
1. Jeśli udzieliłeś zgody na przetwarzanie danych możesz ją w każdej chwili wycofać (cofnięcie zgody oczywiście nie uchyli zgodności z prawem przetwarzania już dokonanego na jej podstawie);
2. Masz również prawo żądania dostępu do Twoich danych osobowych, ich sprostowania, usunięcia lub ograniczenia przetwarzania, prawo do przeniesienia danych, wyrażenia sprzeciwu wobec przetwarzania danych oraz prawo do wniesienia skargi do organu nadzorczego, którym w Polsce jest Prezes Urzędu Ochrony Danych Osobowych. Pod tym adresem znajdziesz dodatkowe informacje dotyczące przetwarzania danych i Twoich uprawnień.