Reklama

Wielki Dzień Pszczół w Kolbuszowej

A A A
Anna Matusz-Gap

Dodano: 06-08-2015

Archiwum Muzeum Kultury Ludowej w Kolbuszowej

Archiwum Muzeum Kultury Ludowej w Kolbuszowej

Najbliższy weekend w Kolbuszowej zarezerwowany jest dla pszczół. Na sobotę i niedzielę Muzeum Kultury Ludowej przygotowało wiele atrakcji związanych z tymi owadami. Zwiedzanie pasieki, spotkanie z pszczelarzem oraz degustacja miodów. 
 
W sobotę od godz. 12.00 do 17.00 w zagrodzie Kopci, mieszkańcy Kolbuszowej będą świętować obchodzony w całej Polsce – Wielki Dzień Pszczół. Na ten dzień zaplanowano wiele atrakcji m.in. spotkanie z pszczelarzem, zwiedzanie pasieki, w której stoją tzw. ule kłodowe, degustacja miodów, poznawanie roślin miododajnych, kącik dla dzieci i rzeźba społeczna pn. „Lubię pszczoły, bo…”.
 
W niedzielę, 9 sierpnia w ramach wakacyjnego cyklu „Co niedzielę w zagrodzie”, oprócz spotkania z kuchnią regionalną i twórczością ludową, w godzinach od 14.30 do 16.00, odbędą się warsztaty robienia świec z wosku pszczelego oraz z węzy pszczelej. Udział w warsztatach wliczony jest w cenę biletu. Właściciele pasieki „Maciejka” z Książnic opowiedzą też o życiu pszczół, pozwolą dzieciom pomalować przywieziony ze sobą drewniany ul, pokażą jak wiruje się miód i jak otrzymać tzw. miód kremowany. Dzieci będą mogły wziąć udział w konkursie plastycznym „Kolorowa pasieka”, którego rozstrzygnięcie nastąpi w ostatnią niedzielę wakacji. 
 
Bilety wstępu: bilet normalny 8 zł, bilet ulgowy 5 zł, bilet rodzinny 22 zł – przeznaczony dla rodziców (opiekunów) z dziećmi.
Reklama

KOMENTARZE

Reklama

Eskulap 2017: Najlepsi podkarpaccy lekarze wybrani!

Najlepszych lekarzy – zdobywców tytułu Eskulap...

Wilk w Bieszczadach

Za najlepsze futro uznawany był od wieków błam z wilczych ogonów. Jan III Sobieski wysłał go królowej Marysieńce...

Pączek! Król tłustego czwartku

Są słodkie, tłuste i bardzo kaloryczne, ale któż mógłby się im oprzeć w tłusty czwartek. Pączki już na stałe wpisały się w polską tradycję tłustoczwartkową. Chociaż przez wieki ten smakołyk przechodził różnorodne...

Na zimę najlepsza herbata. Cudowny napar znany od tysięcy lat

Pijemy ją nie tylko ze względu na walory smakowe, ale także właściwości prozdrowotne. Herbata to prawdziwa skarbnica zawierająca m.in. flawonoidy, które opóźniają procesy...

Polacy chcą zdobyć K2 zimą. Wśród śmiałków Maciej Bedrejczuk z Rzeszowa

29 grudnia rozpoczyna się wyprawa 12 śmiałków, którzy chcą dokonać czegoś, co dotychczas było niemożliwe. Zdobyć K2, majestatyczną...

Reklama

Kobiety pokochały skórzane torebki od LadyBuq Art z okolic Łańcuta

Mówili im, że Łucznik nie ma prawa szyć twardej skóry kaletniczej, że z takiej skóry nie można uszyć torebki i na pewno nie przy użyciu takich narzędzi...

Rodzinny biznes na tyrolskim dachu świata. Reportaż Anny Konieckiej

Tux tux Hintertux! - wszyscy śpiewają, klaszczą, wystukują rytm. Niektórzy tańczą, tzn. drepczą w miejscu. Spontanicznych tancerzy coraz więcej. Muzyka na...

Każdy chirurg plastyczny operuje inaczej. Najtrudniej zrobić ładny nos

Rozmowa z dr. n. med. Łukaszem Drozdem, specjalistą chirurgii plastycznej, lekarzem medycyny estetycznej, biegłym sądowym, chirurgiem celebrytów.

Waglewski i Pospieszalski - nieprzewidywalny duet w Undergroundzie już 2 lutego

Nieprzewidywalny akustyczny duet Wojciecha Waglewskiego i Mateusza Pospieszalskiego zagości w piątek, 2 lutego w rzeszowskim pubie Underground...

Muczne. W sercu Bieszczadzkiego Worka

Jedna z najpiękniejszych bieszczadzkich dolin, której osadnicze początki sięgają XIX wieku, ale swoją "sławę" zawdzięcza pułkownikowi Kazimierzowi Doskoczyńskiemu, który w Mucznem niepodzielnie rządził w latach 1975...

zobacz więcej

POLECANE

VIP Listopad-Grudzień

VIP Listopad-Grudzień
w numerze m.in.:

• VIP tylko pyta - z Markiem Dareckim o przemyśle 4.0 • Ks. prof. Michał Heller i prof. Krzysztof Jakowicz • Rusza zimowa wyprawa na K2
http://www.swiatpogody.pl
Reklama

NASI PARTNERZY