Reklama

O biznesowych Bieszczadach w BIZNESiSTYL.pl "Na Żywo"

A A A
Aneta Gieroń

Dodano: 23-02-2013

fot. T. Poźniak

fot. T. Poźniak

ZDJĘCIA

zobacz wszystkie ›
Wykorzystując znakomite położenie geograficzne, chroniąc naturalną przyrodę i inspirując się wieloetniczną, wielokulturową i wielowyznaniową tradycją Bieszczadów, można tworzyć biznes, który łączy ogień z wodą, czyli komercyjny sukces i karpackie dziedzictwo kulturowe. Czymś takim ma być Centrum Ursa Maior w Uhercach Mineralnych, gdzie spotkały się piwowarskie talenty Agnieszki Łopaty, wiedza o odnawialnych źródłach energii Andrzeja Czecha i kulturalno – organizacyjne możliwości Janusza Demkowicza.

W piątkowy wieczór, w Podziemnej Trasie Turystycznej w Rzeszowie już po raz drugi spotkali się uczestnicy cyklicznych spotkań BIZNESiSTYL.pl „Na Żywo”, organizowanych pod patronatem portalu BIZNESiSTYL.pl oraz magazynu VIP Biznes&Styl. Tym razem gośćmi wieczoru byli twórcy Centrum Ursa Maior, inaczej Domu Wielkiej Niedźwiedzicy w Uhercach Mineralnych. I mimo że zabrakło jednego z bohaterów przedsięwzięcia, Janusza Demkowicza, to Agnieszka i Andrzej zdradzili większość szczegółów związanych z otwarciem już w lipcu tego roku, obiektu, jakiego w Bieszczadach dotychczas nie było. Centrum Ursa Maior to miejsce, gdzie powstanie Bieszczadzka Wytwórnia Piw Rzemieślniczych, do tego trzypoziomowa sala koncertowa Ursa Maior Hall, umożliwiająca rejestrację koncertów, spotkań i wydarzeń kulturalnych na najwyższym, światowym poziomie, a wszystko to dopełni sklep z produktami regionalnymi i informacją turystyczną.
Reklama

I tak jak od pierwszego spotkania BIZNESiSTYL.pl „Na Żywo” zakładaliśmy, że promować na nich będziemy wydarzenia, przedsięwzięcia i osoby, które zmieniają naszą rzeczywistość na lepsze, tak drugim spotkaniem potwierdzamy nasze obietnice. Agnieszka Łopata, szefowa przedsięwzięcia Centrum Ursa Maior, krakuska, absolwentka Akademii Górniczo-Hutniczej, od kilku lat na stałe związana z Bieszczadami, ledwie 4 lata temu odkryła w sobie talent do warzenia piwa. Ten z zabawy przerodził się w poważne zajęcie i tak Agnieszka jako Domowy Piwowar Roku 2012 mam wielkie ambicje i marzenia warzyć w Ursa Maior znakomite piwo, które stałoby się wizytówką Bieszczadów. W lipcu piwa nawarzonego przez Agnieszkę skosztować będzie można w Uhercach Mineralnych, a wkrótce potem, niewykluczone, że w całych Bieszczadach i na Podkarpaciu.

W budowanym Centrum, biznesowe pierwsze skrzypce gra Andrzej Czech, dr biologii po Uniwersytecie Jagiellońskim, entuzjasta odnawialnych źródeł energii. Dzięki niemu przy Centrum powstanie przydomowa oczyszczalnia ścieków, a energii dostarczana będzie z baterii słonecznych. Bardzo prawdopodobne, że w przyszłości Dom Wielkiej Niedźwiedzicy będzie produkował tak dużo energii, że ta będzie sprzedawana.
 
Trzeci wspólnik z Ursa Maior, Janusz Demkowicz, założyciel pensjonatu „Zagroda Magija” w Orelcu oraz basista w znanej, folkowej grupie, „Tołhaje” gwarantuje nieustanne zdarzenia kulturalne w Uhercach Mineralnych. Janusz od dawna znany jest jako propagator tradycyjnej architektury karpackiej i wymierających, bieszczadzkich zawodów: tkactwa, gobeliniarstwa, bibułkarstwa.

- Mamy ambicje nie tylko prowadzić biznes w Bieszczadach, który wpisuje się w politykę ochrony naturalnych zasobów tego miejsca, ale z części naszych zysków chcemy wpierać najciekawsze pomysły na bieszczadzkie biznesy – mówił Andrzej Czech.  – Chodzi nam o coś więcej, niż tylko zarabianie pieniędzy.
 
Tak samo jak o coś więcej chodzi Agnieszce w Wytwórni Piw Rzemieślniczych w Ursa Maior. Od ponad roku Piwowarka Aga, bo taki jest słynny pseudonim Agnieszki, prowadzi bloga www.kuchniapiwowarkiagi.pl - na którym promuje kulturę picia piwa. W jej wpisach wiele jest o tradycji, historii picia piwa, naczyniach, w jakich jest serwowane, oraz tysiącach odmian piwa warzonego na świecie.

A jak dobry i różnorodny może być ten napój, przekonali się uczestnicy piątkowego spotkania, na którym Agnieszka gościła niemieckim pilsem, amerykańską IPĄ, belgijskim Tripel’em i bałtyckim porterem.

Partnerami spotkania BIZNESiSTYL „Na Żywo” byli: ESTRADA Caffe oraz Podkarpacka Regionalna Organizacja Turystyczna.
 

Prezentacja Centrum Ursa Maior

KOMENTARZE

Stanisław Bielawka - wójt z prawdziwego zdarzenia

Stanisław Bielawka, wójt Komańczy, choć pochodzi z samego serca Krakowa, tak ukochał przestrzeń i świeże powietrze, że w 1983 roku zdecydował się osiąść z rodziną w tej miejscowości...

Aneta Adamska, twórczyni teatru "Przedmieście"

Jej spektakle przyciągają tłumy coraz to nowych miłośników teatru. Jaka jest ona sama, kim była i kim jest teraz?

zobacz więcej
Reklama

Eskulap 2017: Najlepsi podkarpaccy lekarze wybrani!

Najlepszych lekarzy – zdobywców tytułu Eskulap...

Wilk w Bieszczadach

Za najlepsze futro uznawany był od wieków błam z wilczych ogonów. Jan III Sobieski wysłał go królowej Marysieńce z pełnym miłości listem: ?Na wór dla zagrzania ślicznych nóżek Wci serca mego, posyłam wilczych ogonów samych błam, w który włożyłoby...

Pączek! Król tłustego czwartku

Są słodkie, tłuste i bardzo kaloryczne, ale któż mógłby się im oprzeć w tłusty czwartek. Pączki już na stałe wpisały się w polską tradycję tłustoczwartkową. Chociaż przez wieki ten smakołyk przechodził różnorodne...

Kobiety pokochały skórzane torebki od LadyBuq Art z okolic Łańcuta

Mówili im, że Łucznik nie ma prawa szyć twardej skóry kaletniczej, że z takiej skóry nie można uszyć torebki i na pewno nie przy użyciu takich narzędzi...

Reklama

Na zimę najlepsza herbata. Cudowny napar znany od tysięcy lat

Pijemy ją nie tylko ze względu na walory smakowe, ale także właściwości prozdrowotne. Herbata to prawdziwa skarbnica zawierająca m.in. flawonoidy, które opóźniają procesy...

Polacy chcą zdobyć K2 zimą. Wśród śmiałków Maciej Bedrejczuk z Rzeszowa

29 grudnia rozpoczyna się wyprawa 12 śmiałków, którzy chcą dokonać czegoś, co dotychczas było niemożliwe. Zdobyć K2, majestatyczną...

Rodzinny biznes na tyrolskim dachu świata. Reportaż Anny Konieckiej

Tux tux Hintertux! - wszyscy śpiewają, klaszczą, wystukują rytm. Niektórzy tańczą, tzn. drepczą w miejscu. Spontanicznych tancerzy coraz więcej. Muzyka na...

Każdy chirurg plastyczny operuje inaczej. Najtrudniej zrobić ładny nos

Rozmowa z dr. n. med. Łukaszem Drozdem, specjalistą chirurgii plastycznej, lekarzem medycyny estetycznej, biegłym sądowym, chirurgiem celebrytów.

Waglewski i Pospieszalski - nieprzewidywalny duet w Undergroundzie już 2 lutego

Nieprzewidywalny akustyczny duet Wojciecha Waglewskiego i Mateusza Pospieszalskiego zagości w piątek, 2 lutego w rzeszowskim pubie Underground...

zobacz więcej

POLECANE

VIP Listopad-Grudzień

VIP Listopad-Grudzień
w numerze m.in.:

• VIP tylko pyta - z Markiem Dareckim o przemyśle 4.0 • Ks. prof. Michał Heller i prof. Krzysztof Jakowicz • Rusza zimowa wyprawa na K2
http://www.swiatpogody.pl
Reklama

NASI PARTNERZY