Reklama

W Daliowej z Beskidu chcą uczynić dostatnią krainę! Startują z jarmarkiem

A A A
Aneta Gieroń

Dodano: 18-04-2017

Marek Kubin w zabudowaniach fundacji. Fot. Tadeusz Poźniak

Marek Kubin w zabudowaniach fundacji. Fot. Tadeusz Poźniak

W samym centrum Daliowej, w cieniu zabytkowej cerkwi greckokatolickiej pw. św. Paraskewy, na południowym zboczu góry św. Jana, już 3 maja Bieszczadzki Eko Jarmark "Jedzmy swoje". Impreza niezwykła, bo inaugurująca działalność Fundacji Pomosty Karpat. Od ponad roku miejscowi i warszawiacy robią wszystko, by faktem stał się biznesowo - rolniczo - przetwórczo-turystyczny projekt, który na lepsze ma odmienić życie mieszkańców Beskidu Niskiego.
 
Na jarmark, który wystartuje w samo południe, zapraszają Fundacja Pomosty Karpat, Gmina Jaśliska oraz Dziki Beskid. Kto przyjedzie, zachwyci się przepiękną okolicą, ale też produktami i przetworami kuchni regionalnej,  beskidzkimi ziołami, książkami i przewodnikami  turystycznymi oraz rękodziełem i sztuką regionalną na jarmarkowych stoiskach.  Ale to nie wszystko, bo o zachodzie słońca na zboczu góry Św. Jana odbędzie się koncert Orkiestry Świętego Mikołaja. Prawdziwy koncert na trawie, nie można tylko zapomnieć o piknikowym koszu i kocyku.
 
Całe przedsięwzięcie ma związek z Markiem Kubinem, lekarzem i byłym działaczem opozycyjnym, który zgromadził wokół siebie grupę ludzi dobrej woli, a z tego powstała Fundacja Pomosty Karpat.
 
Reklama
- Tworząc Fundację chcemy pomóc przywrócić tutejszym terenom Beskidu Niskiego dawną świetność. Zależy nam, by robiąc to, co kochamy zarabiać na godziwe życie i tworzyć miejsca dobrej pracy dla sąsiadów. Chcemy pokazać, że wykorzystując zastany potencjał we współpracy z lokalną społecznością, można przywrócić temu regionowi dawny blask - mówi Marek Kubin. - Uświadamiamy, że  korzystając z dobrodziejstwa Beskidu Niskiego, można życie tutejszych mieszkańców uczynić lepszym, bardziej dostatnim. Tłumaczymy, że warto uprawiać ziemię,  tylko zbiory trzeba inaczej wykorzystywać, przetwarzać i sprzedawać. To nieprawdopodobne, ale lokalnie właściwie niemożliwe jest kupienie tutejszych serów, przetworów, owoców, warzyw, bo prawie wszyscy zaopatrują się w pobliskim supermarkecie. 
 
Działalność FPK wspomaga ruchy oddolne, zachowanie lokalnej tradycji i kultury w wielu jej postaciach, promować zdrowy styl życia poprzez propagowanie zrównoważonego rozwoju regionu, szczególnie w odniesieniu do rolnictwa ze szczególnym naciskiem na jego ekologiczny charakter, promowanie turystyki, ochronę środowiska, organizowanie szkoleń i warsztatów.
 
W ramach zabudowań Fundacji remontowane i budowane są: łemkowska chyża, stodoła i budynek, w którym powstanie Inkubator Przetwórczości.
 
W starej, ponad 100-letniej łemkowskiej chyży powstaje restauracja, a na poddaszu pokoje gościnne.  To miejsce ma zachwycić kuchnią ekologiczną, łemkowskimi i innymi przysmakami, miejscowymi delikatesami. Wszystko od lokalnych producentów, świeże, naturalne, zdrowe. W chyży będzie też można kupić lokalne sery, suszone zioła, przetwory, miody, nawet wyroby rękodzielników, bo tych w okolicy jest wielu.
 
Za chyżą powstaje piękny taras, który w przyszłości być może będzie sceną dla trup teatralnych, które chciałyby w Daliowej wystąpić. I to właśnie tutaj,  na wzgórzu już 3 maja będzie można sprawdzić, jak Pomosty Karpat w Daliowej działają. 

KOMENTARZE

Reklama

Z Warszawy w Bieszczady...po życie

Czym chata bogata witają turystów Ania i Paweł z Gęsiego Zakrętu w Zadwórzu...

Podkarpacie na wakacje. Dwór w Kopytowej

W 1939 roku było ich w Polsce 16 tysięcy. Obecnie - po wojnie i reformie...

Maciejewka - przenosiny z serca Londynu w Bieszczady

Ewa zakochała się w Zahoczewiu od pierwszego...

Podkarpackie na wakacje

Przyjezdni, ale i miejscowi mogą zobaczyć dziś w naszym regionie dużo więcej niż wczoraj. I nie chodzi tu o pseudoatrakcje w rodzaju "parku dinozaurów". Mamy mądre, oparte na lokalnych tradycjach projekty i dobre realizacje, adresowane do odbiorów...

Hindi - pierwsza prawdziwie indyjska restauracja w Rzeszowie

O tym, że przenosimy się z Rzeszowa do Indii widać już przy wejściu. W oknach typowo indyjskie kolory, na ścianach zdjęcia z podróży, a w powietrzu unosi się zapach kurkumy...

Jak schładzać organizm podczas upałów

Katarzyna Grzebyk: Lato długo trzymało nas w niepewności, a teraz – zgodnie z prognozami - ma zalać nas falą upałów. Jak chronić się przed upałami i schładzać, żeby przy okazji nie zaszkodzić swojemu zdrowiu...

Reklama

Torebki Czajkaczajka z Jasła kupują klienci z Azji, Australii i... Podkarpacia

Elżbieta Czajka ma do dyspozycji niewielką pracownię z jedną maszyną, dwoje własnych rąk do pracy, głowę pełną pomysłów oraz marzenia...

Festiwalowy korowód Polonusów uroczyście otworzył ulicę 3 Maja

Ponad 8 mln zł wydanych, ponad 8 miesięcy pracy i... w piątek ponad tysiąc tancerzy, którzy z 14 krajów i 5 kontynentów przyjechali na XVII Światowego Festiwalu...

Proziaki jak od babci. Proza częstuje podkarpackimi przysmakami

Przy ulicy Hetmańskiej w Rzeszowie od kilku tygodni można kupić proziaki - podkarpacki przysmak na bazie mąki, kefiru i sody. Serwuje je niewielki lokal Proza. Proziaki...

Podkarpackie na wakacje. Bieszczady Andrzeja Potockiego

Andrzej Potocki, dziennikarz, reportażysta, autor ponad 20 książek o Bieszczadach i Beskidzie Niskim, nie ma wątpliwości, że Bieszczady to nie tyle kraina geograficzna, co klimat miejsca...

Co w Rzeszowie "robi" stylistka gwiazd?

Absolwentka Akademii Sztuk Pięknych w Łodzi, była projektantka czołowych polskich marek modowych, stylistka gwiazd z pierwszych stron gazet. Pracowała przy sesjach zdjęciowych dla Vogue, Claudii i Vivy, a dziś Joanna...

zobacz więcej

POLECANE

VIP Czerwiec-Lipiec

VIP Czerwiec-Lipiec
w numerze m.in.:

• Krzysztof Tokarz - Być najlepszym • Prowincja nigdy nie była jałowa • W świecie komiksu Wojciecha Birka • Kongres TSLA Expo 2017 • Podkarpackie start-upy • Rzeźby Józefa Wilkonia • Podkarpacka kwatera Hitlera
http://www.swiatpogody.pl
Reklama

NASI PARTNERZY