Reklama

Wielką majówkę czas zacząć

A A A
Ewelina Czyżewska

Dodano: 30-04-2017

Elżbieta Kruszyńska. Fot. Tadeusz Poźniak

Elżbieta Kruszyńska. Fot. Tadeusz Poźniak

Długi weekend majowy - czas grillowania w ogrodzie, ale także ucztowania na trawie. Pikniki obecnie są bardzo modne. Pewnie dlatego, że miejsc, w które można się wybrać z rodziną i zjeść smaczny posiłek na łonie natury, jest coraz więcej. Wystarczy ładna pogoda, koszyk z pysznościami i miękki koc. - Bo komu z nas nie marzy się relaks pośród zapachu świeżych kwiatów, szumu drzew, śpiewu ptaków, a do tego z ulubioną przekąską w ręce – mówi Elżbieta Kruszyńska.
 
Kiedyś spędzanie wolnego czasu na świeżym powietrzu, było czymś naturalnym. Dziś to, póki co, modny trend. - Na Zachodzi Europy jest to bardzo powszechne, u nas powoli otwieramy się na takie możliwości  – tłumaczy Elżbieta Kruszyńska, właścicielka restauracji "Cafe Bazylia" w Rzeszowie. – W Polsce nie ma jeszcze tego nawyku w społeczeństwie, że ludzie bez wstydu wychodzą na trawę z kocem i koszem piknikowym. Czasem kłopotem bywa też niepewna pogoda.
 
Piknik to nie tylko zdrowa, ale też przyjemna forma spędzania wolnego czasu. To również możliwość pobycia razem. Piknikowanie nie wymaga również dużych nakładów finansowych. Wystarczy koc, kosz wiklinowy i coś dobrego do jedzenia. - Największą zaletą ucztowania na trawie jest to, że możemy to robić praktycznie wszędzie. Na łące pełnej kwiatów, leśnej polanie, w parku miejskim, a nawet we własnym ogródku – wymienia Elżbieta Kruszyńska. – Ważne jest jednak, aby decyzję o tym, gdzie zorganizujemy piknik, podjąć zanim wyruszymy z domu. Dobrze, żeby to miejsce nie było bardzo zaludnione, tym bardziej, jeśli przy okazji myślimy o aktywnym wypoczynku, takim jak wspólna gra w piłkę, spacer czy jazda na rowerze. Wtedy najlepiej wyruszyć za miasto, gdzie jest zdecydowanie więcej przestrzeni. Piknik można również połączyć z grillowaniem.
 
Przepis na „majówkowy” piknik 
 
 
Fot. Tadeusz Poźniak
 
Reklama
Pomysłów na potrawy piknikowe jest nieskończenie wiele. Warto jednak zadbać o to, by produkty w koszyku były nie tylko smaczne i zdrowe, ale też łatwe do przetransportowania. Ponadto, dobrze jest przygotować je tak, aby ich walory smakowe, utrzymywały się nawet przez kilka godzin. – Mamy dużą dowolność w serwowaniu przekąsek, napojów, owoców czy deserów piknikowych – zaznacza właścicielka restauracji.  - To kwestia gustu i fantazji, ale też i czasu, którego potrzebujemy na ich przygotowanie. Bo chodzi o to, żeby te dania były łatwe i szybkie do zrobienia. Jeśli na ich przygotowanie poświecimy zbyt dużo czasu i pracy, ze zmęczenia minie nam chęć piknikowania. Zrezygnujmy też z zastawy, nawet jeśli piknik urządzamy w przydomowym ogrodzie. Wystarczą  jednorazowe tacki i sztućce. 
 
Komponując piknikowe menu, warto pamiętać, by nie zabierać zbyt wielu produktów, które źle znoszą wysoką temperaturę. Poszczególne smakołyki trzeba też odpowiednio zapakować. Zawinąć w papier śniadaniowy lub w folię aluminiową, a kruche i sypkie umieścić w szczelnych pojemnikach. – Potrawy dobrze jest też podzielić na komponenty – doradza Elżbieta Kruszyńska. - Chodzi o to, aby jedzenie nie „podmakało”, bo zdecydowanie traci na apetyczności. Dlatego jeśli przygotowujemy sałatki, nie zalewajmy ich od razu sosem, a kanapek nie przekładajmy warzywami. Odpowiednio przygotowane pomidory, ogórki, paprykę czy rzodkiewkę, zabieramy ze sobą jako dodatek.
 
W miejsce tradycyjnych kanapek możemy przygotować też inne potrawy. Mogą to być np. pieczone pierożki z różnego rodzaju farszem oraz ciekawym dipem. Bardzo dobrze sprawdzają się też zwijane tortille albo małe pizzerinki z dodatkami. A jeżeli chcemy coś na deser, przygotujmy mus owocowy albo weźmy suche ciasteczka. Świetną przekąską będą również świeże owoce: truskawki, jabłka czy winogrona. – Pamiętajmy, że na piknik zabieramy tylko to, co rzeczywiście lubimy – dodaje restauratorka. - Warto też zarezerwować sobie wystarczająco dużo czasu, by w spokoju zjeść to, co przygotowaliśmy. 

KOMENTARZE

Wielką Majówkę czas zaczynać

"Trawa w sałacie, piasek w maśle, osy w kompocie i nieskończona ilość much". Tak na...

Rzeszowska majówka kulturalna

Maj zapowiada się w Rzeszowie wyjątkowo atrakcyjnie dla poszukujących rozrywki kulturalnej...

Świętuj w niedzielę na ulicy Pańskiej

Doroczne święto najstarszej ulicy w Rzeszowie, ul. 3 Maja, zwanej Pańską...

Patriotyczna majówka w Rzeszowie

2 i 3 maja w Rzeszowie odbędą się uroczystości związane z patriotycznymi świętami przypadającymi w sobotę i niedzielę - Dniem Flagi Państwowej oraz Narodowym Świętem Uchwalenia Konstytucji 3 Maja.

Wioska Fantasy - magiczny świat w podprzemyskich Kuńkowcach

Do 2010 roku Kuńkowce pod Przemyślem były nie wyróżniającą się niczym wioską. Ale od kiedy grupa młodzieży zafascynowanej światem fantasy postanowiła stworzyć tu średniowieczny...

zobacz więcej
Reklama

Eskulap 2017: Najlepsi podkarpaccy lekarze wybrani!

Najlepszych lekarzy – zdobywców tytułu Eskulap...

Rozbiórka pomnika gen. Świerczewskiego w Jabłonkach

Słynny pomnik generała Karola Świerczewskiego...

Wilk w Bieszczadach

Za najlepsze futro uznawany był od wieków błam z wilczych ogonów. Jan III Sobieski wysłał go królowej Marysieńce z pełnym miłości listem: ?Na wór dla zagrzania ślicznych nóżek Wci serca mego, posyłam wilczych ogonów samych błam, w który włożyłoby...

Pączek! Król tłustego czwartku

Są słodkie, tłuste i bardzo kaloryczne, ale któż mógłby się im oprzeć w tłusty czwartek. Pączki już na stałe wpisały się w polską tradycję tłustoczwartkową. Chociaż przez wieki ten smakołyk przechodził różnorodne...

Kobiety pokochały skórzane torebki od LadyBuq Art z okolic Łańcuta

Mówili im, że Łucznik nie ma prawa szyć twardej skóry kaletniczej, że z takiej skóry nie można uszyć torebki i na pewno nie przy użyciu takich narzędzi...

Reklama

Na zimę najlepsza herbata. Cudowny napar znany od tysięcy lat

Pijemy ją nie tylko ze względu na walory smakowe, ale także właściwości prozdrowotne. Herbata to prawdziwa skarbnica zawierająca m.in. flawonoidy, które opóźniają procesy...

Polacy chcą zdobyć K2 zimą. Wśród śmiałków Maciej Bedrejczuk z Rzeszowa

29 grudnia rozpoczyna się wyprawa 12 śmiałków, którzy chcą dokonać czegoś, co dotychczas było niemożliwe. Zdobyć K2, majestatyczną...

Rodzinny biznes na tyrolskim dachu świata. Reportaż Anny Konieckiej

Tux tux Hintertux! - wszyscy śpiewają, klaszczą, wystukują rytm. Niektórzy tańczą, tzn. drepczą w miejscu. Spontanicznych tancerzy coraz więcej. Muzyka na...

Każdy chirurg plastyczny operuje inaczej. Najtrudniej zrobić ładny nos

Rozmowa z dr. n. med. Łukaszem Drozdem, specjalistą chirurgii plastycznej, lekarzem medycyny estetycznej, biegłym sądowym, chirurgiem celebrytów.

Waglewski i Pospieszalski - nieprzewidywalny duet w Undergroundzie już 2 lutego

Nieprzewidywalny akustyczny duet Wojciecha Waglewskiego i Mateusza Pospieszalskiego zagości w piątek, 2 lutego w rzeszowskim pubie Underground...

zobacz więcej

POLECANE

VIP Listopad-Grudzień

VIP Listopad-Grudzień
w numerze m.in.:

• VIP tylko pyta - z Markiem Dareckim o przemyśle 4.0 • Ks. prof. Michał Heller i prof. Krzysztof Jakowicz • Rusza zimowa wyprawa na K2
http://www.swiatpogody.pl
Reklama

NASI PARTNERZY