Reklama

Gratis autobusem na Ekogalę. W Jasionce rozpoczęły się targi produktów regionalnych

A A A
Redakcja

Dodano: 08-12-2017

Fot. www.ekogala.eu

Fot. www.ekogala.eu

Pierogi, gołąbki, serniki – do spróbowania i kupienia, rękodzieło na święta i karpie do wygrania – to na pewno znajdziecie na Ekogali – XI Międzynarodowych Targach Produktów i Żywności Wysokiej Jakości, które w piątek i sobotę, 8-9 grudnia, odbywają się w Centrum Wystawienniczo-Kongresowym G2A Arena w Jasionce k. Rzeszowa. Na imprezę można dojechać z Rzeszowa darmowym autobusem – linia EKO.

Ekogala - międzynarodowe targi żywności i produktów wysokiej jakości organizowane są przez Samorząd Województwa Podkarpackiego od 2006 r. W tym roku weźmie w nich udział 110 wystawców, wśród nich 16 zagranicznych – z Chin, Ukrainy i Węgier. Impreza trwa dwa dni, 8 i 9 grudnia. Zarówno w piątek, jak i sobotę targi czynne są od godz. 10. do 17. Wstęp gratis, podobnie jak dojazd specjalnym autobusem. Linia EKO kursuje prze oba targowe dni z Rzeszowa do CWK w Jasionce. Obok zamieszczamy rozkład.

Samorząd województwa będzie gościł delegację przedsiębiorców branży spożywczej i kosmetycznej z chińskiego regionu Guangxi Chuang. W programie Ekolgali są nie tylko kulinarne pokazy, degustacje i warsztaty, ale także konferencje i konkursy, w których zwiedzający mogą wygrać choinki oraz karpie.

Odbędą się także trzy konkursy dla mistrzów gotowanie i wystawców: XII Europejski Konkurs Kulinarny (dla szkół gastronomicznych), Konkursu „Polski Smak” o nagrodę prezydenta RP Andrzeja Dudy i statuetki Polski Smak 2017  oraz konkursu na „Najładniejsze stoisko targowe”.

W sobotę na Ekogali odbędzie się pokaz „Vipy gotują” – swoimi kulinarnymi umiejętnościami popiszą się m.in. marszałek podkarpacki Władysław Ortyl, członek zarządu województwa podkarpackiego Lucjan Kuźniar, zastępca prezydenta Rzeszowa Andrzej Gutkowski i przewodniczący sejmiku województwa podkarpackiego Jerzy Cypryś.

Program

PROGRAM EKOGALI

8 grudnia 2017 r. (piątek)

10.00 - 17.00 Zwiedzanie Targów

11.00 – 15.00 XII Europejski Konkurs Kulinarny – część I (konkurs kulinarny dla szkół gastronomicznych, możliwość obserwowania zmagań uczestników konkursu) - część wystawowa

11.00 – 14.00 Konkurs o nagrodę Prezydenta RP Pana Andrzeja Dudy i statuetki POLSKI SMAK 2017

11.00 – 14.00 Konkurs na „Najładniejsze stoisko targowe”

10.00 – 13.00 Konferencja „Rynek chiński – szanse i zagrożenia”

10.00 - 12.00 Seminarium dla przedszkolaków i uczniów szkół podstawowych klas I – VII pt. „Owoce i warzywa to zdrowie” - Nauczyciele Wojewódzkiego Zespołu ds. Edukacji Ekologicznej Podkarpackiej Izby Rolnictwa Ekologicznego – scena w holu

10.00 - 10.10 Wstęp i przywitanie uczestników seminarium: Piotr Puchalski – Prezes Zarządu Podkarpackiej Izby Rolnictwa Ekologicznego

10.10 - 10.30 Inscenizacja i prezentacja multimedialna „W zdrowym ciele zdrowy duch!” – dzieci z Publicznego Przedszkola nr 22 w Rzeszowie oraz uczniowie ze Szkoły Podstawowej nr 25 w Rzeszowie

10.30 – 11.00 „Z grządki na talerz, czyli prozdrowotne walory warzyw i owoców” - Młodzi Ekolodzy ze Szkoły Podstawowej nr 25 w Rzeszowie

Reklama

11.00 – 11.30 Rozstrzygnięcie trzech plastycznych konkursów o tematyce ekologicznej dla dzieci z przedszkoli i szkół podstawowych wraz z prezentacją prac, wręczenie nagród laureatom przez przedstawicieli instytucji wspierających i popularyzujących edukację ekologiczną dzieci

12.00 – 14.00 Seminarium dla uczniów gimnazjów i szkół średnich pt. „Nieoceniona wartość owoców i warzyw” Podkarpacka Izba Rolnictwa Ekologicznego oraz Powiatowa Stacja Sanitarno– Epidemiologiczna w Rzeszowie - scena w holu

12.00 - 12.10 Wstęp i przywitanie uczestników seminarium: Piotr Puchalski Prezes Zarządu Podkarpackiej Izby Rolnictwa Ekologicznego

12.10 – 12.40 „Wpływ odżywiania na zdrowie człowieka. Dlaczego warto jeść ekologiczne owocowe i warzywa?” – Mirosław Pytko

12.40 – 13.00 „Ekologiczne przetwórstwo owoców i warzyw, czyli jak powstaje ekologiczny sok, dżem i chipsy jabłkowe?” - Przedstawiciel firmy Owocowe Smaki p. z o.o.

13.00 – 13.30 Rozstrzygnięcie ekologicznych konkursów dla uczniów gimnazjów wraz z prezentacją prac - wręczenie nagród laureatom przez przedstawicieli instytucji wspierających  i popularyzujących edukację ekologiczną młodzieży

14.00 – 14.30 Oficjalne otwarcie EKOGALI – Międzynarodowych Targów Produktów i Żywności Wysokiej Jakości

14.30 – 15.00 Rozstrzygnięcie konkursu o nagrodę Prezydenta RP Pana Andrzeja Dudy i statuetki

 POLSKI SMAK 2017

15.30 Zwiedzanie stoisk wystawowych

15.00 – 16.00 Panel Dyskusyjny: bariery rozwoju małej przedsiębiorczości w branży przetwórstwa żywności wysokiej jakości w Polsce - wprowadzenie do dyskusji - Ireneusz Drzewiecki  - Klaster Bio-Żywności POLSKA EKOLOGIA - organizator Ogólnopolskie Stowarzyszenie  Przetwórców i Producentów Produktów Ekologicznych POLSKA EKOLOGIA - scena w holu

16.00 – 17.00 Finał XXIV Edycji Ogólnopolskiego Konkurs Promocyjnego AGRO POLSKA – organizator MTR Międzynarodowe Targi Rzeszowskie – scena w holu

W godz. 10.00 - 17.00 na hali targowej będzie funkcjonowała „wyspa tematyczna”, na której będą odbywać się cykliczne prezentacje pt. „Na świątecznym stole”

9 grudnia 2017 r. (sobota)

10.00 - 17.00 Zwiedzanie Targów

10.00 – 16.00 XII Europejski Konkurs Kulinarny – część II (konkurs kulinarny dla szkół gastronomicznych, możliwość obserwowania zmagań uczestników konkursu) - część wystawowa

11.00 – 13.00 Szkolenie handlowe dotyczące rynku chińskiego

12.00 – 12.45 VIP-y gotują (część I) - (live cooking z udziałem przedstawicieli administracji samorządowej i rządowej) - część wystawowa

13.00 – 13.45 VIP-y gotują (część II) - część wystawowa

15.00 - 15.15 Rozstrzygnięcie konkursu „Najładniejsze stoisko targowe” – scena w holu 16.

16.55 Rozstrzygnięcie XII Europejskiego Konkursu Kulinarnego, wręczenie nagród – scena w holu

17.00 Zamknięcie Targów

W godz. 10.00 - 17.00 na hali targowej będzie funkcjonowała „wyspa tematyczna”, na której będą odbywać się cykliczne prezentacje pt. „Na świątecznym stole”

KOMENTARZE

W piątek i sobotę - EKOGALA w Jasionce

10 edycja EKOGALI - Międzynarodowych Targów Produktów i Żywności...

Ryanairem do Oslo od końca kwietnia

Już od 30 kwietnia br. z Portu Lotniczego "Rzeszów-Jasionka" można będzie polecieć...

Od kwietnia częściej z Jasionki do Warszawy

Od kwietnia LOT chce zwiększyć liczbę połączeń z lotniska w Jasionce do Warszawy. Od poniedziałku do piątku będzie można polecieć pięć razy dziennie, w soboty trzy razy, a w niedziele - cztery. Tym...

Ryanairem z Jasionki do Glasgow i na Sycylię

31 marca Ryanair uruchamia loty z Jasionki do Glasgow w Szkocji i włoskiego Trapani na Sycylii. 30 kwietnia, o czym już informowaliśmy na portalu biznesistyl.pl, inauguruje loty do Oslo-Rygge.

zobacz więcej
Reklama

W Rzeszowie świąteczne oświetlenie i... bombka 3D!

Kilka dni temu Rzeszów rozbłysnął świątecznym...

Podkarpackie bombki zdobią choinki na całym świecie!

Bombki z Nowej Dęby to małe dzieła sztuki. Pięknie zdobione, perfekcyjnie wykonane. Za to właśnie ceni je, można to powiedzieć bez najmniejszej przesady - cały świat. Ale na tym właściciel...

Sianki. Gdzie na Podkarpaciu Piłsudski wczasował

Jest takie miejsce na Podkarpaciu, dziś odludne, zapomniane, ale w czasie II Rzeczpospolitej bardzo popularne, wręcz modne, gdzie wczasował m.in. Józef Piłsudski z córkami. To Sianki, ze słynny...

Obuwnik z Przemyśla personalizuje buty dla klientów z całego świata

Zaczynali od malowania butów na stole w mieszkaniu, mając do dyspozycji kilka barwników i pędzli. Po niespełna dwóch latach o oryginalnych personalizacjach...

Reklama

Koniecznie do zobaczenia Muzeum Młynarstwa i Wsi w Ustrzykach Dolnych

Przez sąsiedzką niezgodę powstała jedna z najlepszych polskich komedii - "Zemsta", a przez przypadek, a może bardziej kobiecą nieustępliwość, jedna z największych...

Otwarcie IP Cliniq. Rzeszów ważnym ośrodkiem chirurgii plastycznej?

- Chcemy w chirurgii plastycznej zyskać taką renomę jaką cieszą się szpitale w Polanicy i Łęcznej – zdradził swoje marzenie Stanisław Mazur, twórca...

Polacy chcą zdobyć K2 zimą. Wśród śmiałków Maciej Bedrejczuk z Rzeszowa

29 grudnia rozpoczyna się wyprawa 12 śmiałków, którzy chcą dokonać czegoś, co dotychczas było niemożliwe. Zdobyć K2, majestatyczną...

Oko hybrydowe przyszłością światowej okulistyki

Dr Gibran Syed Khurshid z Kliniki Okulistyki University of Florida w Gainesville (USA) wszczepił implant bionicznego oka ARGUS II już czterem osobom. Po operacji, przy użyciu specjalnych okularów...

Rodzinny biznes na tyrolskim dachu świata. Reportaż Anny Konieckiej

Tux tux Hintertux! - wszyscy śpiewają, klaszczą, wystukują rytm. Niektórzy tańczą, tzn. drepczą w miejscu. Spontanicznych tancerzy coraz więcej. Muzyka na...

zobacz więcej

POLECANE

VIP Listopad-Grudzień

VIP Listopad-Grudzień
w numerze m.in.:

• VIP tylko pyta - z Markiem Dareckim o przemyśle 4.0 • Ks. prof. Michał Heller i prof. Krzysztof Jakowicz • Rusza zimowa wyprawa na K2
http://www.swiatpogody.pl
Reklama

NASI PARTNERZY