Reklama

Smaki Podkarpacia. Suszone owoce i herbatki z Handzlówki

A A A
Alina Bosak

Dodano: 19-07-2017

Wacław i Alina Beclowie  Fot.Tadeusz Poźniak

Wacław i Alina Beclowie Fot.Tadeusz Poźniak

Moda na naturalne, zdrowe produkty wcześniej czy później musiała przyjść, a moda na zachodnie, ale przetworzone - w końcu minąć. Zwłaszcza na wyroby produkowane na Podkarpaciu, które powstały dzięki tutejszym urodzajnym glebom i czystym przyrodniczo miejscom. Wiedział to ponad 20 lat temu Wiesław Becla, gdy zrezygnował z pracy na Politechnice Rzeszowskiej, by zająć się gospodarstwem.

Suszone owoce i warzywa, herbatki i przyprawowe mieszanki z logo Becla można kupić w sklepach ze zdrową i regionalną żywnością w całej Polsce. Suszarnie AWB przetwarzają rocznie setki ton owoców i warzyw. Na dobę – około tony. Na sukces Alina i Wacław Beclowie pracują od ponad 20 lat. Zaczął się od ekonomicznej katastrofy.

Właściwie mieli do siebie niedaleko. Ona z Handzlówki. On z Rogóżna. Oboje z żyłką działacza. Tylko wizja przyszłości nieco inna. Alina nie zamierzała żyć z rolnictwa. Wacław był we wsi zakochany.

W Handzlówce nie wypadało się lenić. Tutejsi mieszkańcy słyną z przedsiębiorczości. Mając do dyspozycji teren trudny, pełen pagórków i dolin, oprócz prowadzenia tradycyjnych gospodarstw rolnych, sadzili także sady, uprawiali krzewy. Wzorem zaradności był także tato pani Aliny. Beclowie przejęli po rodzicach pani Aliny gospodarstwo ukierunkowane sadowniczo, które świetnie prosperowało. Jabłka z nowoczesnego, ponad hektarowego sadu, za pośrednictwem spółdzielni ogrodniczej szły na eksport i chociaż pracy przy uprawie było sporo, dochód pozwalał na spokojne życie. Wacław odszedł z pracy na Politechnice Rzeszowskiej, żeby skoncentrować się na gospodarstwie.  Nagle wszystko się załamało, bo spółdzielnia przestała przyjmować zbiory. Żeby przetrwać, wypróbowali wszystkie możliwe warianty handlu.

Szukali alternatywnych rozwiązań.  - Rozumieliśmy, że mając świeży owoc, musimy sprzedać go po cenie, jaką nam się proponuje i nie mamy pola do negocjacji – tłumaczy Alina. - W końcu ostatnia kropla przelała czarę goryczy. Uprawialiśmy czarną porzeczkę, półtora hektara, i liczyliśmy na dobry zarobek, ponieważ kilogram kupowano po 12 zł. Zamówiony kombajn przyjechał do nas dzień później. Pamiętam do dziś, że miał być w czwartek, ale nie zdążył. A w piątek czarna porzeczka była już po 6 zł. Popłakałam się, bo w jeden dzień o połowę zmniejszył zarobek, na który z wysiłkiem pracowało się przez cały rok. 

Wacław zaczął szukać sposobu na sprzedanie porzeczki drożej. Znalazł rolnika, który na swoim gospodarstwie suszył owoce dla Herbapolu. Zapłacił raptem 50 groszy więcej, ale też zainspirował Beclów. – Stwierdziliśmy, że też będziemy suszyć – opowiada Alina. – Tradycje suszenia jagód, śliwek, jabłek w naszej miejscowości były od dawna, więc nie wydawało nam się to trudne. Zrobiliśmy w garażu komorę do suszenia.

Był rok 1997, a ich przygoda z przetwórstwem właśnie się zaczęła.

Naturalne kontra tanie

Najpierw do suszarni wjechały śliwki, gruszki i jabłka. Potem przyszła kolej na inne owoce. – Najlepszą była decyzja, by suszyć maliny. Szybki zbyt zapewniał Herbapol w Łańcucie, który kupował je u nas „z marszu”. Trzy tygodnie suszenia dało nam zwrot zainwestowanych w suszarnię pieniędzy. Pomyśleliśmy – to jest to – wspomina Alina.

A skoro tak, to zainwestowali w drugą komorę. Owszem, ryzyko istniało. Suszonych owoców w sklepach nie brakowało – były wprawdzie chemicznie utrwalane, ale ładnie zapakowane i w konkurencyjnej cenie, nikt nie wiedział, czy produkt ekologiczny - czysty owocowy susz za wyższą cenę znajdzie nabywców. Naturalnie suszone owoce nie są tanie. Na 1 kg maliny potrzeba 8-10 kg świeżej.

Reklama

- Naszym nabywcą był najpierw Herbapol. Suszyliśmy coraz więcej, szukając jednocześnie kolejnych odbiorców. Wciąż jednak nie było biznesowego bezpieczeństwa. Na początku 2000 roku, po tym, jak wzięliśmy kredyt na rozbudowę firmy, przerobiliśmy 30 ton aronii, 30 ton czarnej porzeczki i… zostaliśmy z tym suszem na lodzie. Nikt nie chciał go kupić. To był dla nas najtrudniejszy okres – opowiadają. - Przyszedł czas na kolejny wniosek – skoro na wiosnę dostajemy od firm informacje o zapotrzebowaniu, a na wakacjach nic nie chcą wziąć, to i od takich kaprysów musimy się uniezależnić.

Kłopot w tym, że w handlu detalicznym ich produkt wymagał odpowiednich klientów.

- Jeżdżąc jako hurtownik po sklepach, widziałem zachwyt ludzi zachodnim, pięknie ubranym towarem – wspomina Wacław. - Sklepy nie chciały kupować mojego drogiego suszu. Kiedy stanąłem z nim na rzeszowskiej giełdzie, obok handlarze także sprzedawali suszoną śliwkę. Co z tego, że mój owoc suchutki, a ich wystarczy ścisnąć, by woda ciekła, za to u nich dwa razy taniej. Wtedy pomyślałem o herbatkach.

Inspiracją byli też goście z agroturystycznej chaty, którą Beclowie pod koniec lat 90. wyremontowali z myślą o wynajmie. Turyści zachwycali się czystym środowiskiem, wiejskim masłem, chlebem i herbatką malinową z ich suszarni. I to właśnie od tej herbatki zaczęło się w AWB konfekcjonowanie. Bardzo ostrożnie, na niewielką skalę, by wyczuć rynek. W Polsce sprzedawały się już nieźle herbaty na wagę, bardziej luksusowe. Wiele z nich było jednak sztucznie aromatyzowanych. Dlatego w produktach opartych wyłącznie na suszonych owocach, bez czarowania chemią, Beclowie rozpoznali niszę. – Wiedziałem, że przyjdzie moment, kiedy ludzie zaczną doceniać zdrową żywność – mówi Wacław.    

Na różnych targach, regionalnych imprezach i festiwalach w całej Polsce zaczęli pokazywać swoje produkty. Na targach w Poznaniu herbaty zamówił u nich twórca sieci Produkty Benedyktyńskie, słynącej z produktów firmowanych przez zakonników z Tyńca.

Suszenie ma swoje tajemnice

Suszenie metodą tradycyjną, czyli gorącym powietrzem, wcale nie jest proste. Każdy owoc ma inną ilość wody i wymaga odmiennego potraktowania. - Nawet każda partia owoców jest inna. Malina może być ze słońca lub z deszczu i każdą trzeba suszyć inaczej. Pierwszą malinę w suszarni, zamiast wysuszyć, ugotowaliśmy. Musi być odpowiednia temperatura, wentylacja. Dziś to wszystko już wiemy, mamy też automatycznie sterowane piece, więc jest łatwiej - zdradza Wacław. – Do tej wiedzy doszedłem sam. Ucząc się na błędach.  

Dziś asortyment liczy około 100 produktów - od truskawki, przez malinę, agrest, wiśnię, porzeczkę, czereśnię, po aronię i jabłka, także suszone pomidory – smakowite warzywne czipsy. Do tego różne herbatki. Herbaciane kompozycje wymyśla Wacław. – Podniebienie mam delikatne. Jeśli mnie smakuje, to innym zazwyczaj też – uśmiecha się. – Podczas opracowywania produktu wychodzimy z założenia, że nie tylko musi smakować, ale także ładnie wyglądać i mieć określone, dobroczynne działanie na organizm.

Od niedawna do oferty wprowadzone zostały także błonniki – malinowy, buraczany i śliwkowy. W 2008 roku firma uzyskała certyfikat na produkcję ekologiczną i ma w ofercie produkty BIO, które powstają na bazie surowca z certyfikowanych gospodarstw ekologicznych.  

Trzy lata temu Beclowie otwarli sklep internetowy. – To już zasługa naszego syna – zdradzają. – Nasza firma jest biznesem rodzinnym, chociaż dzieci pracują także zawodowo. Jeden syn po budownictwie, drugi to informatyk, córka - architekt. Wspierają nas, pomagają i obiecują zająć się biznesem, kiedy my już nie damy rady. 

A biznes rośnie i ma już kilkunastu pracowników. AWB powoli rozwija też bazę. Powstał projekt rozbudowy powierzchni produkcyjnej, magazynowej i zaplecza socjalnego. Kupiono nowy młynek do mielenia suszu, bo jest coraz więcej zamówień na grys i proszek owocowy. Rośnie sprzedaż w sklepie internetowym. Wiele osób szuka produktów nieprzetworzonych, niesiarkowanych, niegazowanych. Suszone owoce i herbatki z logo Becla kupują już nie tylko sklepy ze zdrową żywnością i regionalnymi produktami, ale także hotele, restauracje. - Połowa naszej produkcji to sprzedaż produktów luzem dla przemysłu spożywczego. Dawniej kupowały u nas głównie zielarnie do kompozycji np. herbat. Dziś już w zasadzie cały przemysł spożywczy jest zainteresowany zdrowymi dodatkami do żywności. Sproszkowanych owoców używa się, by nadać produktom spożywczym smak, kolor i aromat. Susz dodaje się do pieczywa, wyrobów cukierniczych, mleczarskich, mięsnych, rybnych – podsumowuje Wacław Becla, który wiele lat wcześniej zrozumiał, że moda na naturę musi przyjść.

KOMENTARZE

Sukcesy przemyskich ikonopisarzy

Przemyśl ikonami i artystami stoi. Dwoje utalentowanych przemyskich pisarzy ikon ? Timour...

Jadalnia - serce domu

Jadalnia powinna być zaaranżowana z największą starannością. W jadalni spędzamy wiele godzin z rodziną...

Oświetlenie w domu

To w głównej mierze od oświetlenia zależy, jak się czujemy w domu i jak je postrzegamy. Powinno doskonale rozpraszać...

Potencjał gospodarczy Podkarpacia

Rozmowa z Grzegorzem Koszelem, starszym menedżerem w biurze Deloitte w Rzeszowie.

Klaudiusz Angerman - zapomniany obywatel Europy

Historia człowieka, który nie bał się marzyć i umiał planować: np. rurociąg gazowy z Rzeszowa do Lwowa lub międzynarodowe drogi wodne łączące Dniestr i Dunaj z Bałtykiem. Czuł się obywatelem...

zobacz więcej
Reklama

W uprawianiu nauki najważniejsze są wątpliwości!

Z prof. nadzw. dr. hab. Anną Siewierską-Chmaj, rzeszowianką, rektorem Wyższej Szkoły Europejskiej im. ks. Józefa Tischnera w Krakowie, rozmawia Aneta Gieroń

Nie żyje Monika Szymańska

W czwartek, 14 czerwca zmarła Monika Szymańska, założycielka i współwłaścicielka firmy INNpuls, ekspertka ds. funduszy unijnych. Przed laty związana z Rzeszowską Agencją Rozwoju Regionalnego, gdzie była kierownikiem Centrum Obsługi Inwestora...

Dyrektor uniwersyteckiej biblioteki wicemistrzynią świata w triathlonie

Dr Bożena Jaskowska, dyrektor Biblioteki Uniwersytetu Rzeszowskiego została wicemistrzynią świata w triathlonie wśród amatorów. Zawody odbyły się...

Reklama

Po ślubie Harrego i Meghan wielbiciele monarchii mogą spać spokojnie!

Matka Księcia Harrego, Lady Diana Spencer, kilka dni przed ślubem z Karolem następcą tronu Brytyjskiej Monarchii chciała się wycofać i zerwać zaręczyny...

Dopóki będzie inwestycyjny boom, dopóty trwać będzie rynek pracownika!

Z Katarzyną Szudy, współwłaścicielką i dyrektorem zarządzającym Agencji Rekrutacyjnej HR Contact w Podkarpackim Parku Naukowo - Technologicznym...

Ojciec Ludwik Wiśniewski troszczy się o Kościół. Książka jest dowodem

Z dr. Wergiliuszem Gołąbkiem, rektorem Wyższej Szkoły Informatyki i Zarządzania w Rzeszowie, o książce o. Ludwika Wiśniewskiego "Nigdy nie układaj...

Paulina Grobelna: Kocham Rzeszów całą sobą

Sposobów na okazanie patriotyzmu jest mnóstwo. Jedni noszą koszulki z biało-czerwonymi flagami, inni kolczyki z polskim orłem, a jeszcze inni tatuują na ciele patriotyczne symbole. Właśnie jedną z takich...

Opowieści turystyczne czas zacząć. Felieton Magdy Louis

W kraju, w którym byłem, siedem godzin lotu… tak lakonicznie rozpoczynał swoje opowieści turystyczne pewien znajomy ksiądz. Nie chciał nigdy wyjawić gdzie był, pod jaką szerokością...

zobacz więcej

POLECANE

VIP MARZEC-KWIECIEŃ

VIP MARZEC-KWIECIEŃ
w numerze m.in.:

• W uprawianiu nauki najważniejsze są wątpliwości! • Mamy rynek pracownika • Bogusław Barnaś - najważniejsza jest wyobraźnia • Twarze Podkarpacie 10 lat VIP Biznes&Styl • Kongres TSLA Expo 2018 • Bolidy Caro Cars z Mielca • 57. Muzyczny Festiwal w Łańcucie
http://www.swiatpogody.pl
Reklama

NASI PARTNERZY

zamknij

Szanowny Czytelniku !

Zanim klikniesz „Zgadzam się” lub zamkniesz to okno, prosimy o przeczytanie tej informacji. Prosimy w niej o Twoją dobrowolną zgodę na przetwarzanie Twoich danych osobowych przez naszych partnerów biznesowych oraz przekazujemy informacje o tzw. cookies i o przetwarzaniu przez nas Twoich danych osobowych. Klikając „Zgadzam się” lub zamykając okno, zgadzasz się na poniższe. Możesz też odmówić zgody lub ograniczyć jej zakres.

Zgoda

Jeśli chcesz zgodzić się na przetwarzanie przez Zaufanych Partnerów Grupy SAGIER Twoich danych osobowych, które udostępniasz w historii przeglądania stron i aplikacji internetowych, w celach marketingowych (obejmujących zautomatyzowaną analizę Twojej aktywności na stronach internetowych i w aplikacjach w celu ustalenia Twoich potencjalnych zainteresowań dla dostosowania reklamy i oferty) w tym na umieszczanie znaczników internetowych (cookies itp.) na Twoich urządzeniach i odczytywanie takich znaczników, kliknij przycisk „Przejdź do serwisu” lub zamknij to okno.
Jeśli nie chcesz wyrazić zgody, kliknij „Nie teraz”. Wyrażenie zgody jest dobrowolne. Możesz edytować zakres zgody, w tym wycofać ją całkowicie, przechodząc na naszą stronę polityki prywatności. Powyższa zgoda dotyczy przetwarzania Twoich danych osobowych w celach marketingowych Zaufanych Partnerów. Zaufani Partnerzy to firmy z obszaru e-commerce i reklamodawcy oraz działające w ich imieniu domy mediowe i podobne organizacje, z którymi Grupa SAGIER współpracuje.
Podmioty z Grupy SAGIER w ramach udostępnianych przez siebie usług internetowych przetwarzają Twoje dane we własnych celach marketingowych w oparciu o prawnie uzasadniony, wspólny interes podmiotów Grupy SAGIER. Przetwarzanie takie nie wymaga dodatkowej zgody z Twojej strony, ale możesz mu się w każdej chwili sprzeciwić. O ile nie zdecydujesz inaczej, dokonując stosownych zmian ustawień w Twojej przeglądarce, podmioty z Grupy SAGIER będą również instalować na Twoich urządzeniach pliki cookies i podobne oraz odczytywać informacje z takich plików. Bliższe informacje o cookies znajdziesz w akapicie „Cookies” pod koniec tej informacji.

Administrator danych osobowych

Administratorami Twoich danych są podmioty z Grupy SAGIER czyli podmioty z grupy kapitałowej SAGIER, w której skład wchodzą Sagier Sp. z o.o. ul. Cegielniana 18c/3, 35-310 Rzeszów oraz Podmioty Zależne. Ponadto, w świetle obowiązującego prawa, administratorami Twoich danych w ramach poszczególnych Usług mogą być również Zaufani Partnerzy, w tym klienci.
PODMIOTY ZALEŻNE:
http://www.biznesistyl.pl/
http://poradnikbudowlany.eu/
http://modnieizdrowo.pl/
http://www.sagier.pl/
Jeżeli wyrazisz zgodę, o którą wyżej prosimy, administratorami Twoich danych osobowych będą także nasi Zaufani Partnerzy. Listę Zaufanych Partnerów możesz sprawdzić w każdym momencie na stronie naszej polityki prywatności i tam też zmodyfikować lub cofnąć swoje zgody.

Podstawa i cel przetwarzania

Twoje dane przetwarzamy w następujących celach:
• 1. Jeśli zawieramy z Tobą umowę o realizację danej usługi (np. usługi zapewniającej Ci możliwość zapoznania się z jednym z naszych serwisów w oparciu o treść regulaminu tego serwisu), to możemy przetwarzać Twoje dane w zakresie niezbędnym do realizacji tej umowy.
• 2. Zapewnianie bezpieczeństwa usługi (np. sprawdzenie, czy do Twojego konta nie loguje się nieuprawniona osoba), dokonanie pomiarów statystycznych, ulepszanie naszych usług i dopasowanie ich do potrzeb i wygody użytkowników (np. personalizowanie treści w usługach), jak również prowadzenie marketingu i promocji własnych usług (np. jeśli interesujesz się motoryzacją i oglądasz artykuły w biznesistyl.pl lub na innych stronach internetowych, to możemy Ci wyświetlić reklamę dotyczącą artykułu w serwisie biznesistyl.pl/automoto. Takie przetwarzanie danych to realizacja naszych prawnie uzasadnionych interesów.
• 3. Za Twoją zgodą usługi marketingowe dostarczą Ci nasi Zaufani Partnerzy oraz my dla podmiotów trzecich. Aby móc pokazać interesujące Cię reklamy (np. produktu, którego możesz potrzebować) reklamodawcy i ich przedstawiciele chcieliby mieć możliwość przetwarzania Twoich danych związanych z odwiedzanymi przez Ciebie stronami internetowymi. Udzielenie takiej zgody jest dobrowolne, nie musisz jej udzielać, nie pozbawi Cię to dostępu do naszych usług. Masz również możliwość ograniczenia zakresu lub zmiany zgody w dowolnym momencie.

Twoje dane przetwarzane będą do czasu istnienia podstawy do ich przetwarzania, czyli w przypadku udzielenia zgody do momentu jej cofnięcia, ograniczenia lub innych działań z Twojej strony ograniczających tę zgodę, w przypadku niezbędności danych do wykonania umowy, przez czas jej wykonywania i ewentualnie okres przedawnienia roszczeń z niej (zwykle nie więcej niż 3 lata, a maksymalnie 10 lat), a w przypadku, gdy podstawą przetwarzania danych jest uzasadniony interes administratora, do czasu zgłoszenia przez Ciebie skutecznego sprzeciwu.

Przekazywanie danych

Administratorzy danych mogą powierzać Twoje dane podwykonawcom IT, księgowym, agencjom marketingowym etc. Zrobią to jedynie na podstawie umowy o powierzenie przetwarzania danych zobowiązującej taki podmiot do odpowiedniego zabezpieczenia danych i niekorzystania z nich do własnych celów.

Cookies

Na naszych stronach używamy znaczników internetowych takich jak pliki np. cookie lub local storage do zbierania i przetwarzania danych osobowych w celu personalizowania treści i reklam oraz analizowania ruchu na stronach, aplikacjach i w Internecie. W ten sposób technologię tę wykorzystują również podmioty z Grupy SAGIER oraz nasi Zaufani Partnerzy, którzy także chcą dopasowywać reklamy do Twoich preferencji. Cookies to dane informatyczne zapisywane w plikach i przechowywane na Twoim urządzeniu końcowym (tj. twój komputer, tablet, smartphone itp.), które przeglądarka wysyła do serwera przy każdorazowym wejściu na stronę z tego urządzenia, podczas gdy odwiedzasz strony w Internecie. Szczegółową informację na temat plików cookie i ich funkcjonowania znajdziesz pod tym linkiem. Pod tym linkiem znajdziesz także informację o tym jak zmienić ustawienia przeglądarki, aby ograniczyć lub wyłączyć funkcjonowanie plików cookies itp. oraz jak usunąć takie pliki z Twojego urządzenia.

Twoje uprawnienia

Przysługują Ci następujące uprawnienia wobec Twoich danych i ich przetwarzania przez nas, inne podmioty z Grupy SAGIER i Zaufanych Partnerów:
1. Jeśli udzieliłeś zgody na przetwarzanie danych możesz ją w każdej chwili wycofać (cofnięcie zgody oczywiście nie uchyli zgodności z prawem przetwarzania już dokonanego na jej podstawie);
2. Masz również prawo żądania dostępu do Twoich danych osobowych, ich sprostowania, usunięcia lub ograniczenia przetwarzania, prawo do przeniesienia danych, wyrażenia sprzeciwu wobec przetwarzania danych oraz prawo do wniesienia skargi do organu nadzorczego, którym w Polsce jest Prezes Urzędu Ochrony Danych Osobowych. Pod tym adresem znajdziesz dodatkowe informacje dotyczące przetwarzania danych i Twoich uprawnień.