Reklama

Mężczyzna od kuchni. Krystian Tomasik - rzeszowski alchemik i Tytus

A A A
Idalia Stochla

Dodano: 09-03-2018

Krystian Tomasik Fot. Tadeusz Poźniak

Krystian Tomasik Fot. Tadeusz Poźniak

Pochodzi spod Jasła, od 10 lat mieszka na stałe w Rzeszowie, a od ponad 3 lat, jak sam mówi „pieści zmysły” jako barman i właściciel Cocktail Culture. W 2017 roku lokal Krystiana Tomasika znalazł się na liście „25 najlepszych koktajl barów w Polsce” według Magazynu Esquire. 

W ramach cyklu „Mężczyzna od kuchni” rozmawiamy w mieszkaniu Krystiana, na ostatnim piętrze jednej z rzeszowskich kamienic.  Gospodarz od progu zastrzegł, że od gotowania zdecydowanie preferuje miksowanie, ale herbatę z miodem i ziołami parzy całkiem imponującą. 

Idalia Stochla: Czy zawód barmana darzymy dziś większą estymą niż 10 lat temu? 

Krystian Tomasik: Myślę, że wszystko zależy od nas samych, barmanów. Na ile będziemy swoją pracę szanować i jaki stopień profesjonalizmu włożymy w to, co robimyMamy w Polsce wielu znakomitych barmanów. Pokazują to chociażby konkursy światowe, w których Polacy biorą udział i odnoszą niemałe sukcesy. Z barmanami jest podobnie jak z kucharzami. Kucharze wywalczyli sobie pozycję. Z osób po zawodówce, odtwarzających tylko dania według pewnych schematów stają się artystami - celebrytami. Myślę, że programu telewizyjnego o barmanach i sztuce barmańskiej chyba jeszcze długo nie będzie, ale szacunek do tego, czym się zajmujemy, rośnie.

Maciek Maleńczuk śpiewał kiedyś, że każdy barman jest dla niego jak matka. Dobry barman to ksiądz i psycholog w jednym?

Zdecydowanie! W moim przypadku to ksiądz - ateista. Barmaństwo to profesja zaufania publicznego. Musisz umieć z ludźmi funkcjonować. Nie lubisz ludzi, nie masz czego w tym zawodzie szukać. Nasza praca jest skupiona na relacjach międzyludzkich. Rozmawiamy często z gośćmi o skrajnie różnych poglądach. Zwróć też uwagę, że do baru przychodzi się nie tylko „opijać”  sukcesy, ale i porażki. Więc dobry barman jak ten spowiednik, powinien wysłuchać, czasem doradzić. Tajemnica spowiedzi go również obowiązuje, ale nasza moralność jest zdecydowanie laicka. Dlatego chyba łatwiej się z nami rozmawia.

Skoro dobry barman, niczym gąbka, chłonie na co dzień ludzkie tragedie, problemy, rozterki, gdzie sam idzie się wygadać? Do drugiego barmana?

Prawie, prawie… dość powszechne są tzw. „aftery”Zamykamy lokale i idziemy w inne miejsce, gdzie po zamknięciu zbiera się większość barmanów z miasta. By po prostu odreagować. Na szczęście, znacznie częściej nasi goście przychodzą spędzić miło czas, celebrować życie czy opijać sukcesy.

Czy możemy mówić o parytecie płci w tym zawodzie?

Barmaństwo cały czas postrzegane jest jako męski zawód.  U mnie w Cocktail Culture też zatrudnieni są sami mężczyźni, ale nie mówię, że to się nigdy nie zmieni. Nie wynika to jednak z dyskryminacji, raczej z charakteru naszego lokalnego rynku pracy. Gdy rozmawiam z kobietami, które pracują za barem bardzo często padają stwierdzenia, że kobieta nawet nalewając mężczyźnie whisky musi coś udowodnić.  Pokutuje ciągle stereotyp, że barmanka jest mało wiarygodna. Ale kobiety walczą. I bardzo im tego gratuluję. Mają zdecydowanie ciężej niż my w tym zawodzie, a zdobywają trofea w postaci nagród w ogólnopolskich i ogólnoświatowych konkursach.

Oddałeś całe serce miksologii, czy znajdujesz jeszcze czas na inne pasje i zainteresowania? 

Dobrze wiadomo, że w życiu nie można zawęzić się do jednego tematu, bo wypalenie gotowe.  Pewnie nie uwierzysz, ale czasami wracając z pracy o 2:00 nad ranem lubię oglądnąć film z dziedziny astrofizyki. Teoria Wielkiego Wybuchu, Wieloświaty, pochodzenie życia i ewolucja, czy jesteśmy sami? Nauka jest niesamowita! The Big Bang Theory też lubię.

Czy polecany przez Ciebie w Cocktail Culture koktajl „ Penicyline” istotnie odgania złe chorobowe moce? 

Nazwa koktajlu wzięła się od użycia torfowej whisky, która bardzo często w swoich aromatach przywodzi na myśl szpital czy dentystę. Poza tym składniki, które kiedyś nasze babcie stosowały jako remedium dla rozmaitych dolegliwości, czyli miód, imbir. Pamiętajmy, że kiedyś większość alkoholi powstawała właśnie jako lekarstwa. Więc „Penicyline” istotnie w umiarkowanych ilościach można potraktować jak lek na ból. A duszy już w szczególności ( śmiech).

Czujesz się alchemikiem? 

Reklama

Nie mnie to oceniać, choć uważam, że bar to jest alchemia. To praca oparta na zmysłach smaku i zapachu, wzroku oraz dotyku. Barmaństwo to przecież czarowanie naszych gości. Ma być oparte na szczypcie tajemnicy i magii.

Kultura spożywania alkoholu w Polsce zmieniła się?

Myślę, że przykładamy coraz większą uwagę, co lejemy do szklanek, kieliszków. Polska zrobiła duży krok naprzód. Według mnie czasy komunizmu zrobiły wiele złego w tym temacie. Wódka była powszechna, łatwiej było naród upić, czyli ogłupiać. Po transformacji Polacy otworzyli się na ten bardziej cywilizowany świat. Zaczęli wyjeżdżać, obserwować i próbować. Dostrzegli, że picie alkoholu to nie tylko brzydko mówiąc picie dla samego picia. Co raz częściej zaczęli wychodzić ze znajomymi do baru by porozmawiać, a przy okazji doświadczyć czegoś nowego. A dobry, kolorowy i oryginalnie podany drink stał się dopełnieniem sympatycznego wieczoru, nie jego głównym bohaterem.  Polacy cały czas szukają nowych smaków i przede wszystkim mają większą wiedzę w zakresie gatunków czy sposobu podawania alkoholu.  Widać większą świadomość Polaka jako gościa koktajl baru. Wielu z nas operuje już śmiało podstawowymi gatunkami alkoholu i klasyką koktajlową. Tą lekcję odrobiliśmy na 5 zdecydowanie.

Magiczny koktajl Krystiana Tomasika to… 

Będzie ich kilkanaście, w zależności od pory roku czy chociażby nastroju. Ale na pewno będą miały cechy wspólne - lubię koktajle mocne, wyraziste w smaku, kwaśne, ziołowe, pikantne, raczej stronie od tych słodkich! Negroni, Old Fashion i Manhattan. To moi faworyci.

Zgadzasz się ze stwierdzeniem, że koktajle pije się z przyjemności, a wódkę z przymusu? 

(śmiech) I tak i nie. Będę bronił naszej polskiej wódki. Jest dobrem narodowym, tylko my Polacy wystawiliśmy jej bardzo niechlubną opinię. Niestety zarówno w Polsce jak i w Rosji wódka do tej pory była pita tylko po to, by się upić. To się na szczęście powoli zmienia. Dobrą wódkę można smakować, można ją pić z kulturą. Wódka to fajny alkohol, ale pity 
z umiarem.

Rzeszów nadąża za trendami w ogólnopolskiej miksologii?

W skali polskich miast nie możemy jeszcze się poszczycić wieloma lokalami typowo koktajlowymi. Ale i Warszawa nie ma ich przecież tak dużo, może 10?! Kraków jeszcze mniej. Więc adekwatnie do skali wielkości miast nie jest aż tak źle. Myślę, że Rzeszów w kwestii kulinarno-barowej jest na dobrej drodze, by przestano mówić o nas w kategorii Polski B. Tak samo jak rozwija się miasto, rozwija się rzeszowska gastronomia. Nie mamy się już czego wstydzić. A za kilka lat będziemy mogli konkurować z najlepszymi polskimi koktajl barami.

Kiedy barman mówi, że „płakał jak nalewał” ???

Jak w każdym zawodzie mamy naszych Januszów, i właśnie na takiego trafił.

Powiedziałeś, że zawód barmana to zawód osób młodych. Gdzie widzisz swoje miejsce za 20 lat? 

Mam nadzieję, że dalej będę stał za barem. Ale pewnie już bardziej gościnnie, a głównym zajęciem będzie zarządzanie nim. Mam nadzieję, że będę uczył kolejne pokolenie. Pewnie i sam się będę jeszcze wtedy uczył od młodych ludzi, którzy do zawodu wniosą coś świeżego i nowego. Bycie w gastronomii wymaga wielu poświęceń, siły fizycznej, jest stresujące, z nienormowanym czasem pracy. Ale mimo wszystko nie widzę siebie w innym miejscu.

Tytus (świnia domowa, waga 80 kg), czy to ekstrawagancka alternatywa dla psa i kota? 

Zdaję sobie sprawę, że dla ludzi z zewnątrz to rodzaj fanaberii i ekstrawagancja. Bo dlaczego nie kanarek, pies czy kot? Pies czy kot się łaszą, Tytus również, lubi być pieszczony, daje buziaki. Tylko masa zdecydowanie inna i do łóżka zmieścić się już nie może (śmiech). Poza tym zachowuje się jak typowe zwierze domowe. Uwielbiam świnie za ich inteligencję, bardzo specyficzny charakter i ich niewątpliwą urodę (uśmiech). 

Czy relacje między Wami określasz jako przyjaźń? 

Zdecydowanie tak. I wyprzedzając Twoje pytanie - nie patrzę na niego jak obiekt do konsumpcji, bo od 20 lat nie jem mięsa. Tytus za to moją pizzę bardzo chętnie.

Zaprosimy go do kuchni?  

Od niedzieli ma focha. Obraził się po przymusowej kąpieli w wannie! Ale na co dzień jest bardziej towarzyski. Nawet raciczkę podać umie. 

KOMENTARZE

Reklama

Panie na Łańcucie

W łańcuckiej rezydencji wszechobecny jest duch księżnej marszałkowej Izabelli Lubomirskiej - miłośniczki sztuki...

Nie uważam, że wszystko w tym kraju musi być partyjne

Z dr. Pawłem Kucą, politologiem z Uniwersytetu Rzeszowskiego, rozmawia Aneta Gieroń

Mężczyzna od kuchni. Dlaczego Wujek Mati?!

Mateusz Wójcik (Wujek Mati) współwłaściciel rodzinnej firmy jubilerskiej SILVEXCRAFT oraz twórca marki Giorre, której tradycje sięgają połowy lat 80-tych. Wokalista i lider rzeszowskiego zespołu 0% Normy...

Dyrektor biblioteki uniwersyteckiej w zawodach Ironman na Hawajach

Dr Bożena Jaskowska, dyrektor Biblioteki Uniwersytetu Rzeszowskiego, spełniła swoje sportowe marzenie i uzyskała kwalifikację na Mistrzostwa Świata Ironman na Hawajach...

Reklama

Ultramaratonka: Biegam i moje życie też nabrało tempa. Jestem szczęśliwa

Z Kamilą Wróbel, ultramaratonką, Mistrzynią Polski Kobiet Niezrzeszonych 2016 r. i tegoroczną brązową medalistką w biegu 24-godzinnym rozmawia...

100 lat niepodległej Polski. BIZNESiSTYL.pl "Na Żywo"

100 lat temu Polska odzyskała niepodległość. Entuzjazm był niebywały. Udało się scalić społeczeństwo. Zorganizowano państwo. Uruchomiono gospodarkę, dźwignięto przemysł i… wybuchła...

Stanisław Szurlej z Lutczy. Gwiazda przedwojennej palestry

Bronił premiera Wincentego Witosa w głośnym procesie brzeskim, był doradcą prawnym Naczelnego Wodza gen. Władysława Sikorskiego. Był też utalentowanym obrońcą, a dzięki pokazowym...

Koncert pamięci Rafała Potockiego. Będą Kapela ze Wsi Warszawa i Woody Sez

Na pomysł zorganizowania koncertu Woody Sez w Rzeszowie Rafał Potocki wpadł w połowie lipca tego roku, niestety, 16 sierpnia zmarł. Imprezę...

W branży automotive najwyższe technologie są dziś po stronie dostawców

Z Leszkiem Waliszewskim, prezesem FA Krosno, rozmawia Aneta Gieroń

zobacz więcej

POLECANE

VIP Biznes&Styl Nr 59

VIP Biznes&Styl Nr 59
w numerze m.in.:

• Sprężyny gazowe z FA Krosno • Ratowanie cerkwi w Baligrodzie • Lasowiak, co leczy serca i rozwija nowe technologie • Japońskie roboty i ręczna robota w Hucie Szkła w Jaśle • 100 lat niepodległej Polski
http://www.swiatpogody.pl
Reklama

NASI PARTNERZY

zamknij

Szanowny Czytelniku !

Zanim klikniesz „Zgadzam się” lub zamkniesz to okno, prosimy o przeczytanie tej informacji. Prosimy w niej o Twoją dobrowolną zgodę na przetwarzanie Twoich danych osobowych przez naszych partnerów biznesowych oraz przekazujemy informacje o tzw. cookies i o przetwarzaniu przez nas Twoich danych osobowych. Klikając „Zgadzam się” lub zamykając okno, zgadzasz się na poniższe. Możesz też odmówić zgody lub ograniczyć jej zakres.

Zgoda

Jeśli chcesz zgodzić się na przetwarzanie przez Zaufanych Partnerów Grupy SAGIER Twoich danych osobowych, które udostępniasz w historii przeglądania stron i aplikacji internetowych, w celach marketingowych (obejmujących zautomatyzowaną analizę Twojej aktywności na stronach internetowych i w aplikacjach w celu ustalenia Twoich potencjalnych zainteresowań dla dostosowania reklamy i oferty) w tym na umieszczanie znaczników internetowych (cookies itp.) na Twoich urządzeniach i odczytywanie takich znaczników, kliknij przycisk „Przejdź do serwisu” lub zamknij to okno.
Jeśli nie chcesz wyrazić zgody, kliknij „Nie teraz”. Wyrażenie zgody jest dobrowolne. Możesz edytować zakres zgody, w tym wycofać ją całkowicie, przechodząc na naszą stronę polityki prywatności. Powyższa zgoda dotyczy przetwarzania Twoich danych osobowych w celach marketingowych Zaufanych Partnerów. Zaufani Partnerzy to firmy z obszaru e-commerce i reklamodawcy oraz działające w ich imieniu domy mediowe i podobne organizacje, z którymi Grupa SAGIER współpracuje.
Podmioty z Grupy SAGIER w ramach udostępnianych przez siebie usług internetowych przetwarzają Twoje dane we własnych celach marketingowych w oparciu o prawnie uzasadniony, wspólny interes podmiotów Grupy SAGIER. Przetwarzanie takie nie wymaga dodatkowej zgody z Twojej strony, ale możesz mu się w każdej chwili sprzeciwić. O ile nie zdecydujesz inaczej, dokonując stosownych zmian ustawień w Twojej przeglądarce, podmioty z Grupy SAGIER będą również instalować na Twoich urządzeniach pliki cookies i podobne oraz odczytywać informacje z takich plików. Bliższe informacje o cookies znajdziesz w akapicie „Cookies” pod koniec tej informacji.

Administrator danych osobowych

Administratorami Twoich danych są podmioty z Grupy SAGIER czyli podmioty z grupy kapitałowej SAGIER, w której skład wchodzą Sagier Sp. z o.o. ul. Cegielniana 18c/3, 35-310 Rzeszów oraz Podmioty Zależne. Ponadto, w świetle obowiązującego prawa, administratorami Twoich danych w ramach poszczególnych Usług mogą być również Zaufani Partnerzy, w tym klienci.
PODMIOTY ZALEŻNE:
http://www.biznesistyl.pl/
http://poradnikbudowlany.eu/
http://modnieizdrowo.pl/
http://www.sagier.pl/
Jeżeli wyrazisz zgodę, o którą wyżej prosimy, administratorami Twoich danych osobowych będą także nasi Zaufani Partnerzy. Listę Zaufanych Partnerów możesz sprawdzić w każdym momencie na stronie naszej polityki prywatności i tam też zmodyfikować lub cofnąć swoje zgody.

Podstawa i cel przetwarzania

Twoje dane przetwarzamy w następujących celach:
• 1. Jeśli zawieramy z Tobą umowę o realizację danej usługi (np. usługi zapewniającej Ci możliwość zapoznania się z jednym z naszych serwisów w oparciu o treść regulaminu tego serwisu), to możemy przetwarzać Twoje dane w zakresie niezbędnym do realizacji tej umowy.
• 2. Zapewnianie bezpieczeństwa usługi (np. sprawdzenie, czy do Twojego konta nie loguje się nieuprawniona osoba), dokonanie pomiarów statystycznych, ulepszanie naszych usług i dopasowanie ich do potrzeb i wygody użytkowników (np. personalizowanie treści w usługach), jak również prowadzenie marketingu i promocji własnych usług (np. jeśli interesujesz się motoryzacją i oglądasz artykuły w biznesistyl.pl lub na innych stronach internetowych, to możemy Ci wyświetlić reklamę dotyczącą artykułu w serwisie biznesistyl.pl/automoto. Takie przetwarzanie danych to realizacja naszych prawnie uzasadnionych interesów.
• 3. Za Twoją zgodą usługi marketingowe dostarczą Ci nasi Zaufani Partnerzy oraz my dla podmiotów trzecich. Aby móc pokazać interesujące Cię reklamy (np. produktu, którego możesz potrzebować) reklamodawcy i ich przedstawiciele chcieliby mieć możliwość przetwarzania Twoich danych związanych z odwiedzanymi przez Ciebie stronami internetowymi. Udzielenie takiej zgody jest dobrowolne, nie musisz jej udzielać, nie pozbawi Cię to dostępu do naszych usług. Masz również możliwość ograniczenia zakresu lub zmiany zgody w dowolnym momencie.

Twoje dane przetwarzane będą do czasu istnienia podstawy do ich przetwarzania, czyli w przypadku udzielenia zgody do momentu jej cofnięcia, ograniczenia lub innych działań z Twojej strony ograniczających tę zgodę, w przypadku niezbędności danych do wykonania umowy, przez czas jej wykonywania i ewentualnie okres przedawnienia roszczeń z niej (zwykle nie więcej niż 3 lata, a maksymalnie 10 lat), a w przypadku, gdy podstawą przetwarzania danych jest uzasadniony interes administratora, do czasu zgłoszenia przez Ciebie skutecznego sprzeciwu.

Przekazywanie danych

Administratorzy danych mogą powierzać Twoje dane podwykonawcom IT, księgowym, agencjom marketingowym etc. Zrobią to jedynie na podstawie umowy o powierzenie przetwarzania danych zobowiązującej taki podmiot do odpowiedniego zabezpieczenia danych i niekorzystania z nich do własnych celów.

Cookies

Na naszych stronach używamy znaczników internetowych takich jak pliki np. cookie lub local storage do zbierania i przetwarzania danych osobowych w celu personalizowania treści i reklam oraz analizowania ruchu na stronach, aplikacjach i w Internecie. W ten sposób technologię tę wykorzystują również podmioty z Grupy SAGIER oraz nasi Zaufani Partnerzy, którzy także chcą dopasowywać reklamy do Twoich preferencji. Cookies to dane informatyczne zapisywane w plikach i przechowywane na Twoim urządzeniu końcowym (tj. twój komputer, tablet, smartphone itp.), które przeglądarka wysyła do serwera przy każdorazowym wejściu na stronę z tego urządzenia, podczas gdy odwiedzasz strony w Internecie. Szczegółową informację na temat plików cookie i ich funkcjonowania znajdziesz pod tym linkiem. Pod tym linkiem znajdziesz także informację o tym jak zmienić ustawienia przeglądarki, aby ograniczyć lub wyłączyć funkcjonowanie plików cookies itp. oraz jak usunąć takie pliki z Twojego urządzenia.

Twoje uprawnienia

Przysługują Ci następujące uprawnienia wobec Twoich danych i ich przetwarzania przez nas, inne podmioty z Grupy SAGIER i Zaufanych Partnerów:
1. Jeśli udzieliłeś zgody na przetwarzanie danych możesz ją w każdej chwili wycofać (cofnięcie zgody oczywiście nie uchyli zgodności z prawem przetwarzania już dokonanego na jej podstawie);
2. Masz również prawo żądania dostępu do Twoich danych osobowych, ich sprostowania, usunięcia lub ograniczenia przetwarzania, prawo do przeniesienia danych, wyrażenia sprzeciwu wobec przetwarzania danych oraz prawo do wniesienia skargi do organu nadzorczego, którym w Polsce jest Prezes Urzędu Ochrony Danych Osobowych. Pod tym adresem znajdziesz dodatkowe informacje dotyczące przetwarzania danych i Twoich uprawnień.