Magdalena Pietrucha

Odstresowanie przez gotowanie

Dzialy: LIFESTYLE

O sobie:
Prawie 30-to latka, która po skończeniu studiów nie miała pomysłu na życie. Czepiała się różnych zajęć, aż w końcu stwierdziła, że pieczenie ciast sprawia jej przyjemność. Wielbicielka długich kąpieli z książką i filmów z Matthew McConaughey - chociaż wcale nie wie dlaczego. Zakochana w mężu z którym dzieli pasję jaką są wędrówki po Tatrach. Niestety ostatnio ograniczających się tylko do odwiedzania górskich schronisk w poszukiwaniu szarlotki. Od niedawna zakręcona na punkcie swojego kota.

O blogu:
Blog jest próbą dowiedzenia, że pieczenie ciast nie musi być stresujące. Wręcz przeciwnie - może być to dla nas przyjemne doświadczenie. Wbrew pozorom nie pisze tylko o tym, jak zajadając się słodyczami zagłuszyć swoje problemy. Ale o tym, jak przygotowując pyszności dla innych znaleźć spokój i spełnienie. Na blogu znajdziecie przepisy na proste ciasta, które łatwo przygotować. Ale będzie też coś dla fanów pracochłonnych słodyczy. Pojawią się też przepisy eksperymentalne np. czekoladowe ciasto z czerwonych buraków albo ciasteczka dla kota. Nic tylko czytać i inspirować się do szaleństw w kuchni. Mój blog: http://znerwicowanazona.blog.pl

Czekoladowe kwiatuszki

A A A

Dodano: 24-02-2016

Fot. Marta Filipowicz/ mia-art.pl

Fot. Marta Filipowicz/ mia-art.pl

Zrobiłam te ciasteczka jakiś czas temu. A dokładniej w październiku 2014. Nie wiem czemu o nich zapomniałam, może musiały dojrzeć ;) Dziś natrafiłam na ich zdjęcia przypadkowo, kiedy robiłam porządki na komputerze. Dobrze, że je znalazłam, nawet jeśli to jest po takim czasie. Przecież lepiej późno niż wcale. Pamiętam jak się nimi zachwycałam. Pyszne kruchutkie ciasteczka z nutką pomarańczy. Tak łatwe do zrobienia. Idealne do popołudniowej kawki.

Ciasteczka czekoladowe kwiatuszki
 
Ciasto:
 
- 50 dag mąki
- 16 dag masła
- 20 dag cukru pudru
- 2 jajka
- ½ łyżeczki proszku do pieczenia
- 4 łyżki kakao
- 2 łyżki słodkiej śmietany
 
Masło ucieramy z cukrem pudrem i jajkami. Mąkę z proszkiem do pieczenia i kakao przesiewamy i dodajemy do masy maślanej. Zagniatamy ciasto, formujemy kulkę i owijamy ją w folię. Schładzamy przez 30 minut.
 
Reklama
Ciasto cienko wałkujemy i wycinamy ciasteczka. Układamy je na blasze wyłożonej papierem do pieczenia i pieczemy ok. 20 minut w piekarniku nagrzanym do temperatury 180 stopni.
 
Lukier:
 
- 6 łyżek cukru pudru
- 2 łyżki soku pomarańczowego
 
Składniki na lukier mieszamy ze sobą. Nakładamy na wystudzone ciasteczka.
 
Ponadto:
 
- tabliczka gorzkiej czekolady
 
Czekoladę łamiemy na kawałeczki i rozpuszczamy w kąpieli wodnej. Za pomocą widelca nakładamy ją na ciasteczka.
 
Piękne zdjęcia: Marta Filipowicz/ mia-art.pl
 

KOMENTARZE

OSTATNIE WPISY NA TYM BLOGU

NAJCZĘSCIEJ CZYTANE WPISY

POLECANE

VIP Marzec-Kwiecień

VIP Marzec-Kwiecień
w numerze m.in.:

• Justyna Garstecka - Motherhood • Wielokulturowa Europa • Oni oraz ,,Mistrz i Małgorzata" • Targi Aerospace w Rzeszowie • Kongres TSLA Expo 2017 • Muzyczny Festiwal w Łańcucie • Zagadki Paniagi
Reklama

NASI PARTNERZY