Reklama

Biznes

Produkty regionalne z Podkarpacia w sieci sklepów Frac

Katarzyna Grzebyk
Dodano: 22.10.2015
22897_0K3A7336
Share
Udostępnij
Wędliny, pieczywo, oleje, wyroby cukiernicze, mieszanki herbat, przekąski  – 54 tradycyjne podkarpackie produkty regionalne wprowadziła do sprzedaży Sieć Sklepów Spożywczych Frac. – Jesteśmy podkarpacką firmą, zależy nam, aby nasi klienci mieli dostęp do produktów lokalnych – podkreślał na konferencji prasowej Jacek Kalkun, z-ca dyrektora handlowego sklepów Frac. Podczas konferencji wręczone zostały tytuły Ambasadora Marki Podkarpackie Smaki, otrzymali je: Alina Becla z Handzlówki, Mieczysław Miazga z Górna oraz Marcin Purgacz.
 
– Podkarpaccy producenci żywności mają problem ze sprzedażą swoich produktów. Zwykle są to małe przedsiębiorstwa, nie stać ich na dział sprzedaży, marketingu i dystrybucji, więc ta znakomita żywność jest trudno dostępna dla klienta, ponieważ zazwyczaj można ją kupić albo bezpośrednio u producenta albo w miejscowych sklepach – mówi Krzysztof Staszewski, prezes Stowarzyszenia na Rzecz Rozwoju i Promocji Podkarpacia „Pro Carpathia”. – Dzięki specjalnym półkom „Podkarpackie smaki” w sieci sklepów Frac te produkty będą dostępne dla szerszego grona osób.
 
Wędliny, chleb, oleje i miody na specjalnych półkach
 
Do sprzedaży trafiło 54 produkty tradycyjne, ekologiczne i lokalne wyselekcjonowane z listy produktów regionalnych (nie wszystkie mogły zostać dopuszczone do handlu, gdyż nie spełniały warunków, np. są produkowane okazjonalnie lub sezonowo). Można je kupić we wszystkich sklepach Frac na Podkarpaciu oraz tych zlokalizowanych poza województwem. – Do końca tego roku otworzymy pierwszy sklep w Warszawie i tam również będą dostępne podkarpackie produkty regionalne – dodał Jacek Kalkun. 
 
Produkty umieszczone są na specjalnie oznaczonych półkach. Kupić można m.in. tradycyjne wędliny z Dukli, Markowej, Górna, chleb sędziszowski, pieczywo i ciastka firmy Baszpol z Grzegorzówki, sanocki olej lniany tłoczony na zimno, suszone mieszanki ziołowe i mieszanki herbat „Becla”, wyroby cukiernicze firmy „San” z Jarosławia czy ekologiczne miody rodziny Bałonów z pasieki w Beskidzie Niskim.

Tytuły Ambasadorów Marki Podkarpackie Smaki
 
Stowarzyszenie „Pro Carpathia” od 2008 roku interesuje się podkarpackimi produktami regionalnym i promuje je. – Produkcja regionalna często jest na granicy opłacalności, zajmują się nią pasjonaci, którzy np. chcą zachować stare receptury. Dlatego postanowiliśmy stworzyć tytuł Ambasadora Marki Podkarpackie Smaki, który będzie nadawany osobom szczególnie zasłużonym dla produkcji i propagowania idei spuścizny kulinarnej Podkarpacia – wyjaśniał Krzysztof Zieliński, dyrektor ds. promocji stowarzyszenia „Pro Carpathia”. 
 
Tytuły ambasadorów przyznano: Alinie Becli z Handzlówki, współwłaścicielkę firmy „ABW” produkującej produkty marki „Becla”; Mieczysławowi Miazdze, właścicielowi firmy „Smak Górno”, oraz Marcinowi Purgaczowi, kierownikowi szkolenia praktycznego w Zespole Szkół Gospodarczych w Rzeszowie. 
Share
Udostępnij
Reklama
Reklama
Reklama
Reklama
Reklama

Nasi partnerzy