Reklama

Biznes

Junior Innowacji Podkarpacia 2016. Wygrał bezzałogowy system latający

Opracowanie Katarzyna Grzebyk
Dodano: 24.05.2016
27340_1P.Prega
Share
Udostępnij
Piotr Pręga, student lotnictwa i kosmonautyki, chce wyprodukować bezzałogowy system latający; Piotr Michno – stworzyć kompozytowy silnik tarczowy z magnesami stałymi, a Liudmyla Prochko  – inteligentny system do tworzenia herbat ziołowych. Ich pomysły zostały uznane za najbardziej innowacyjne przedsięwzięcia o charakterze biznesowym w siódmej edycji konkursu „Junior Innowacji Podkarpacia” 2016. Laureaci otrzymali nagrody rzeczowe o wartości prawie 10 tys. złotych.
 
Wręczenie nagród w konkursie organizowanym przez Rzeszowską Agencję Rozwoju Regionalnego S.A. odbyło się w poniedziałek, 23 maja w Inkubatorze Technologicznym w Jasionce
 
– Młodzi bardzo potrzebują pieniędzy na rozwinięcie biznesu. W konkursie widzą szansę dla swoich pomysłów, i choć pieniędzy nie przyznajemy, fundujemy zwycięzcom cenne nagrody rzeczowe – mówiła Barbara Kostyra, wiceprezes Rzeszowskiej Agencji Rozwoju Regionalnego S.A., podkreślając, że z roku na rok rośnie zainteresowanie tym konkursem.
 
Ideą konkursu jest kształtowanie postaw przedsiębiorczych, zachęcenie studentów, absolwentów oraz młodych pracowników naukowych podkarpackich uczelni wyższych do rozpoczęcia własnej działalności gospodarczej charakteryzującej się wysoką innowacyjnością. W tym toku do konkursu zgłoszono 29 pomysłów, spośród których komisja konkursowa zakwalifikowała dziesięć. 
 
Pierwsze miejsce za bezzałogowy system latający
 
W siódmej edycji konkursu „Junior Innowacji Podkarpacia” 2016 pierwsze miejsce oraz tytuł Juniora Innowacji Podkarpacia 2016 (nagroda rzeczowa o wartości 4 tys. zł) otrzymał Piotr Pręga za pomysł „Bezzałogowy system latający”. Pomysł Piotra Pręgi dotyczy produkcji i wdrożenia obserwacyjnego modułowego bezzałogowego systemu latającego opartego na bazie samolotu o dużej długotrwałości lotu. Dzięki zastosowaniu wymiennych, podwieszanych pod konstrukcję i przystosowanych do konkretnych zadań modułów obserwacyjnych z różnym wyposażeniem, np.: z aparatem fotograficznym wysokiej rozdzielczości, kamerą wideo, kamerą termograficzną urządzenie będzie wyróżniało się wśród już dostępnych obiektów. Samolot wraz ze stacją naziemną waży około 15 kg. System może być wykorzystywany przy wykonywaniu fotomap i ortofotomap, obserwacji terenu, wsparciu obserwacyjnym podczas prowadzonych akcji ratowniczo-poszukiwawczych, wykrywanie zagrożeń środowiskowych czy monitorowaniu granic w celu wykrycia przemytu.
 
– Ta nagroda otwiera mi drogę do biznesu, bo mój pomysł oceniali eksperci w różnych dziedzinach. Planuję założyć firmę, może w zimie uda mi się wyprodukować pierwszą serię bezzałogowców – przyznał Piotr Pręga, student lotnictwa i kosmonautyki na Politechnice Rzeszowskiej.
 
Drugie miejsce i nagrodę rzeczową o wartości około 3 tys. zł otrzymał Piotr Michno za pomysł: „Kompozytowy silnik tarczowy z magnesami stałymi – Produkcja elektrycznych napędów lotniczych”. Piotr Pręga chciałby produkować bezszczotkowe tarczowe silniki prądu stałego z zastosowaniem materiałów kompozytowych. W procesie wykonania autor pomysłu przewiduje wykorzystanie kompozytu oraz taśmy amorficznej jako materiał rdzenia. Materiał ten dodatkowo ma ograniczyć niekorzystne zjawiska wpływające na sprawność silnika. Pierwszy produkt dedykowany będzie do lekkich napędów lotnych oraz paralotniowych. Poprzez skalowanie będzie można dostosować silnik także do rowerów, skuterów, a nawet samochodów.
 
Ponadto elektryczny napęd jest wydajniejszy i bardziej ekologiczny.
 
Inteligentny sposób komponowania herbat
 
Trzecie miejsce i nagrodę rzeczową o wartości około 2 tys. zł otrzymała Liudmyla Prochko za „TeVita inteligentny system do tworzenia herbat ziołowych”. TeVita to inteligentny system do tworzenia herbat ziołowych oparty o bazę wiedzy o herbatach. System przetwarza wprowadzoną przez użytkownika informację, szuka w bazie danych potrzebnych elementów, komponuje z nich różne rodzaje herbat i wyświetla użytkownikowi listę herbat dopasowanych do jego indywidualnych potrzeb. Celem tego przedsięwzięcia jest stworzenie unikalnej usługi na rynku herbat, dzięki czemu klient nie jest uzależniony od z góry ustalonych rodzajów herbat  i może sam sobie stworzyć przepis pod swoje konkretne potrzeby.
Share
Udostępnij
Reklama
Reklama
Reklama
Reklama
Reklama

Nasi partnerzy