Reklama

153 stoiska i tysiące osób na Międzynarodowych Targach EKOGALA

A A A
Natalia Chrapek

Dodano: 07-12-2019

Fot. Grzegorz Bukała

Fot. Grzegorz Bukała

ZDJĘCIA

zobacz wszystkie ›
Międzynarodowe Targi Produktów i Żywności Wysokiej Jakości EKOGALA przyciągnęły w piątek do Centrum Wystawienniczo-Kongresowego G2A Areny w Jasionce 153 wystawców i kilkanaście tysięcy zwiedzających, którzy mogli skosztować swojskich pierogów, gołąbków i serników lub zaopatrzyć się w najwyższej jakości mięsiwa, sery, ryby oraz soki warzywne i owocowe. Spora część z nich to produkty oznaczone godłem AGRO POLSKA, które jest synonimem żywności o wysokich walorach odżywczych i smakowych. Chociaż wydarzenie zdominowali podkarpaccy producenci, nie zabrakło też reprezentantów Mazowsza, Małopolski, Lubelszczyzny i Świętokrzyskiego. Byli też goście z Chin, Rumunii, Ukrainy, Słowacji i Grecji, którzy polskie zwroty: „ekologiczny”, „najwyższej jakości” i „wytwarzany tradycyjną metodą” opanowali już chyba do perfekcji. 
 
71-letni Adam Bała, szef spółki Baszpol i piekarni w Grzegorzówce koło Dylągówki, jako jeden z pierwszych na Podkarpaciu zaczął używać do produkcji chleba mąki orkiszowej. Od 1998 roku wypieka bochenki orkiszowe na zakwasie, podobnie jak żytnie razowe. Dzięki fermentacji kwasu mlekowego, wyrabiane przez niego ciasto nabiera wyjątkowych walorów odżywczych i zdrowotnych - eliminuje związki rakotwórcze oraz toksyny pleśniowe. Po upieczeniu, smakiem przywodzi na myśl wiejską pajdę, taką jak się kiedyś wypiekało na wsi, w okrągłych, wiklinowych koszykach. 
 
W piątek piekarz przyjechał do G2A Areny w Jasionce, aby na Międzynarodowych Targach Produktów i Żywności Wysokiej Jakości EKOGALA zaserwować swoje wyroby, przy produkcji  których, jak przekonuje, najważniejszy jest dobry zakwas. 
 
- To podstawowy składnik chleba, obok mąki i wody. Trzeba go pilnować i „dokarmiać” – co kilka godzin uzupełniać mąkę żytnią i wodę. Wszystko bez względu na to, czy trzeba będzie to zrobić trzy czy cztery razy w nocy. Tutaj pora nie gra roli. Trzeba i już. Dobry zakwas nadaje się dopiero do użytku po kilku dniach od nastawienia. Warto poczekać, bo smaczny i zdrowy chleb jest tego wart! Dobry produkt wymaga poświęceń! – tłumaczył siedemdziesięciojednolatek. 
 
Takich entuzjastów tradycyjnej oraz ekologicznej żywności pojawiło się w Jasionce znacznie więcej. Obok Adama Bały było ich jeszcze 152. EKOGALA, w tym roku organizowana już po raz XIII przez Urząd Marszałkowski, a także samorząd Rzeszowa i Trzebowniska oraz Podkarpacką Izbę Rolnictwa Ekologicznego, to jedna z największych imprez tego typu w regionie, a nawet w Polsce. W jednym miejscu i czasie kilkanaście tysięcy zwiedzających mogło skosztować lub po prosu kupić swojskie wyroby, przyrządzone w tradycyjny sposób, takie jakich nie można dostać zazwyczaj w zwykłych supermarketach. 
 
 
Fot. Grzegorz Bukała
 
- Dobrze jest się spotkać tuż przed Bożym Narodzeniem i zobaczyć te wszystkie regionalne walory, jakie są eksponowane na stoiskach targowych. W ten sposób można się zainspirować i przygotować do świąt, które jak wiemy, są w naszym regionie obchodzone z wielkim namaszczeniem – mówił Władysław Ortyl, marszałek województwa i dodawał:  Gościmy na EKOGALI 153 wystawców. W pewnym wymiarze to rekordowa liczba, bo już na miesiąc przed otwarciem naszej gali nie było wolnych miejsc, a dysponujemy przecież powierzchnią wystawienniczą liczącą 1200 metrów kwadratowych.
 
Dobre, bo swojskie
 
Tradycyjnie, zdrowo i smacznie to dewiza rodzinnej firmy Leda-Ser z Wólki Krowickiej, produkującej najwyższej klasy sery: wędzone, białe z czarnuszką, czosnkiem i papryką oraz ziołowe czy panierowane w czosnku niedźwiedzim lub pieprzu cytrynowym.
 
Wszystkie produkowane są z mleka od krów z własnego gospodarstwa rolnego oraz sprawdzonego dostawcy. Jakość nabiału spod Lubaczowa potwierdzają liczne nagrody i dyplomy zdobyte przez firmę w wielu konkursach i targach, które za każdym razem odbiera Leszek Jakimowicz, właściciel. Podczas piątkowej EKOGALI zachęcał zwiedzających do sięgania po swojskie produkty, bo jak mówi, te są gwarancją nie tylko zdrowia, ale i dobrego samopoczucia. 
 
- Sery, które robiły nasze prababcie i babcie – robimy i my! Wyrabiamy je ręcznie i bez konserwantów, chemii czy zbędnych dodatków. Ma być smacznie i zdrowo. Oto przecież w życiu chodzi – podkreślał Jakimowicz. 
 
Dużą popularnością wśród podkarpackich smakoszy cieszyły się także sery z Bacówki „Caryńskie”. A było ich sporo – od gazdowskiego, przez bundz i bryndzę, aż po solan, wurdę i wołoski. Formowane ręcznie, przyciągały uwagę kształtami, oraz intensywnie wędzonym zapachem. 
 
O tym jak ważna jest ekologiczna żywność, zwłaszcza w dzisiejszych czasach, przypominali członkowie Stowarzyszenia „Polska Ekologia” obecni na EKOGALI. Według nich, właśnie takie wydarzenia promują zdrowy styl życia oparty na zbilansowanej diecie, której podstawą są pełnowartościowe produkty wytwarzane w rodzinnych zakładach, z sercem i troską. W tym przypadku pewny produkt równa się zdrowy produkt. 
 
Reklama
- Już od najmłodszych lat powinno się wpajać dzieciom zasady zdrowego odżywiania. W końcu „czego Jaś się nie nauczy, Jan nie będzie umiał”. Taką edukację mogliby zapewniać fachowcy, którzy na co dzień prowadzą własne gospodarstwa ekologiczne – rozważał Stefan Bednarek, członek Stowarzyszenia „Polska Ekologia” i właściciel Ekologicznego Gospodarstwa Rolnego, zajmującego się w województwie łódzkim produkcją jajek bez GMO, wzbogaconych kwasem OMEGA 3. 
 
- Wydarzenia jak EKOGALA są potrzebne, bo uczą szacunku do swojskich wyrobów. Pokazują, że warto wracać do tradycyjnych smaków. Ludzie coraz bardziej odchodzą od chemii, konserwantów i ulepszaczy. Po prostu nie chcą tego jeść. Poszukują natomiast naturalnych, sprawdzonych składników – przekonywał Marcin Tatara, przedstawiciel handlowy podkrakowskiej firmy Wolarek, producenta kiełbas, szynek i boczków, opalanych drzewem liściastym i konserwowanych jedynie za pomocą soli. Wyroby z gminy Liszki doceniło grono fachowców przyznających licencję na używanie  prestiżowego znaku AGRO POLSKA. Ten otrzymują producenci żywności, która odznacza się tradycyjną metodą wytwarzania, szczególnymi walorami jakościowymi, smakowymi, zapachowymi i ekologicznymi, a zarazem jest estetycznie opakowana i wyprodukowana w Polsce. 
 
- Znak AGRO POLSKA zobowiązuje nas do tego, aby być powtarzalnymi w tym, co robimy. Produkować najlepszej jakości wyroby wędliniarskie i promować polskie produkty, spychane często na boczny tor. Warto je wspierać, jeśli w przyszłości chcemy wciąż cieszyć się tradycyjnymi smakami – dodaje. 
 
Tradycyjnie wędzonymi przysmakami częstowali również przy swoim stoisku reprezentanci przedsiębiorstwa Bracia Dobrowolscy z Wadowic Górnych. Czerpiąc z tradycji i rodzinnych przepisów używanych od pokoleń, Dobrowolscy stworzyli linię produktów tradycyjnie wędzonych na drewnach owocowych. Najlepsze mięso od lokalnych hodowców i szczypta regionalnych smaków z różnych rejonów Polski stały się w ich przypadku przepisem na popularne już polędwice, schaby, boczki, szynki i kiełbasy, oczywiście. 
 
Z kraju i świata na EKOGALĘ
 
Chociaż wydarzenie zdominowali podkarpaccy producenci, nie zabrakło też reprezentantów Mazowsza, Małopolski, Lubelszczyzny i Świętokrzyskiego. Antoni Pawłowski ze Żbikowic w powiecie nowosądeckim, zajmujący się wytwarzaniem soków ze świeżych warzyw i owoców, bez dodatku cukru oraz barwników, był na rzeszowskiej EKOGALI już po raz trzeci i zapewniał, że jeszcze tu wróci. 
 
 
Fot. Tadeusz Poźniak
 
- To okazja do podzielenia się tym, co dla nas najdroższe, czyli starannie skomponowanymi sokami o intensywnym, bogatym smaku. Od samego początku zamykamy je w szklanych butelkach, nie używamy plastykowych. Większość owoców i warzyw pochodzi z naszych własnych upraw. Posiadamy 10 hektarów sadów, pozostałą część pozyskujemy od zaufanych dostawców z Małopolski – opowiadał właściciel Tłoczni Owoców Pawłowski. 
 
Obok niego na targach ekologicznej żywności i produktów wysokiej jakości w Jasionce pojawili się także Kuśmierczakowie, właściciele Gospodarstwa Rybackiego Bełżec, które istnieje od prawie 50 lat i zajmuje powierzchnię ponad stu hektarów. Poza produktami tradycyjnymi, takimi jak ryba patroszona, filetowana, wędzona czy w słoikach, gospodarstwo proponuje również łowisko specjalne „Zatyle” z imponującymi okazami karpi o wadze 20 kilogramów i sumów - o 10 kilogramów cięższych. Na EKOGALI rodzinna firma z Bełżca postawiła w szczególności na karpia w różnej postaci. 
 
- Mamy karpia wędzonego oraz pasztet i pierogi z karpia. Łączymy tradycję z nowoczesnością – przekonywała Anna Kuśmierczak, współwłaścicielka Gospodarstwa Rybackiego Bełżec, które w 2018 roku otrzymało główną nagrodę w konkursie AgroLiga z rąk prezydenta Andrzeja Dudy. 
 
EKOGALA ściągnęła też pokaźną liczbę wystawców zza granicy. Chińczycy, Grecy, Rumunii, Ukraińcy, Słowacy w podkarpackich targach widzieli również dobre miejsce do promocji swojej żywności czy rękodzieła. Na Podkarpacie przywieźli wina, przyprawy, regionalne produkty i kuchenne akcesoria. 
 
- Tutaj każdy znajdzie coś dla siebie -  zachęcała Aleksandra Buda ze Szkoły Podstawowej Nr 22 w Rzeszowie. - Sama kupiłam przyprawy z różnych zakątków świata, jakich nie ma w sklepach. Wybrałam też miód z pasieki koło Leżajska. Jako biolog znam wartość naturalnych produktów.
 
Tegorocznej EKOGALI, która zakończy się w sobotę,  7 grudnia o godz. 17, będą jeszcze towarzyszyć  seminaria, prezentacje, degustacje, konkursy oraz pokazy gotowania. Obok nich zaplanowano także finał Europejskiego Konkursu Kulinarnego, w którym biorą udział uczniowie 12 szkół gastronomicznych. Z pewnością nie zabraknie również świątecznych propozycji i rękodzieła na sprzedaż. Na zwiedzających będą czekać prezenty, m.in. choinki i stroiki bożonarodzeniowe. Podobnie jak dojazd specjalnym autobusem kursującym na linii EKO – pomiędzy Rzeszowem a Jasionką. 

KOMENTARZE

W piątek i sobotę - EKOGALA w Jasionce

10 edycja EKOGALI - Międzynarodowych Targów Produktów i Żywności...

W piątek i sobotę - EKOGALA w Jasionce

Do spróbowania swojskie pierogi, gołąbki i serniki, a do kupienia...

Slow food coraz bardziej popularny

Według modnego ostatnio trendu "slow food", nie liczy się już tylko smak potrawy. Dla wielu z nas ważne są także produkty, z których wykonane jest danie, sposób jego przygotowania oraz finalny wygląd na talerzu. Znane jest nawet...

Z miłości do jedzenia powstał biznes. Zupabar - nowy slow food w Rzeszowie

Przez żołądek do serca - można powiedzieć o nowo otwartym Zupabarze w Rzeszowie. Dotychczas królowały kebaby i zapiekanki, a od kilkunastu...

zobacz więcej
Reklama

Rok 2020 z poważnymi konsekwencjami, ale bez załamania nie ma wzrostu!

Z dr. Robertem Paterem, ekonomistą, kierownikiem Katedry Ekonomii Wyższej Szkoły Informatyki i Zarządzania w Rzeszowie, rozmawia Aneta Gieroń

Życie w czasach zarazy. Maciej Łobos, architekt

Najtrudniejszy w ostatnim czasie był dla nas kwiecień. Pracowaliśmy zdalnie, ale to nie do końca się sprawdza w naszym zawodzie. Kontakt bezpośredni jest jednak konieczny. Był to też miesiąc, w...

W podkarpackim Aeropolis biznes ma się dobrze

Podkarpacki Park Naukowo-Technologiczny "Aeropolis", przemysłowa dzielnica w obszarze metropolitarnym Rzeszowa, wypełniła się przedsiębiorstwami i przyciąga inwestycje na sąsiednie tereny. Obok dużych...

Reklama

Powiat szuka pieniędzy na budowę łącznika z gminy Boguchwała do S19

Ponad miesiąc temu, 8 maja br., otwarto koperty z ofertami w przetargu na I etap budowy łącznika drogi ekspresowej S19 do drogi krajowej nr 19, który...

Od 1 czerwca LOT wznawia loty z Rzeszowa do Warszawy

Polskie Linie Lotnicze LOT wznawiają loty pasażerskie. Od 1 czerwca wróci część połączeń krajowych. Nie obejmuje ona wszystkich portów lotniczych. Wśród ośmiu, które znalazły się w...

Zamknięty kościół pw. Bł. Karoliny Kózki w Rzeszowie. Koronawirus

Decyzją Wojewódzkiej Stacji Sanitarno-Epidemiologicznej w Rzeszowie kościół zostaje zamknięty do odwołania, a księża z parafii bł. Karoliny objęci zostali...

Zamknięta Klinika Hematologii w Szpitalu Wojewódzkim w Rzeszowie. Koronawirus

Klinika Hematologii w Klinicznym Szpitalu Wojewódzkim Nr 1 w Rzeszowie od poniedziałku wstrzymała przyjęcia pacjentów do odwołania. Osobom...

Życie w czasach zarazy. Leszek Waliszewski, prezes FA Krosno. Automotive

Obecny kryzys gospodarczy przypomniał mi o kryzysie z 2008 roku, ale – paradoksalnie – jako firma jesteśmy do niego dużo lepiej przygotowani i mogliśmy...

zobacz więcej

POLECANE

Money.pl - Kliknij po więcej
Giełda
GPW 2020-07-03 18:58
WIG Informujemy, iż w związku ze zmianami zasad dystrybucji danych GPW wprowadzonymi 1 stycznia 2018 r. notowania dostępne są bezpośrednio na stronie money.pl
WIG20
mWIG40
sWIG80
Wspierane przez Money.pl
Money.pl - Serwis Finansowy nr 1
Kursy walut
NBP 2020-07-03
USD 3,9764 +0,60%
EUR 4,4671 +0,03%
CHF 4,2018 +0,23%
GBP 4,9560 +0,12%
Wspierane przez Money.pl
Money.pl - Kliknij po więcej
Surowce - notowania online
Nazwa Jednostka Wartość [USD] Zmiana Ostatnia zmiana
 Złoto uncja 1787,60 +0,00% [18:59]
 Ropa brent baryłka 42,77 +0,00% [19:29]
 Pallad uncja 1933,90 +0,00% [18:51]
 Platyna uncja 825,80 +0,00% [18:59]
 Srebro uncja 18,32 +0,00% [18:59]
Wspierane przez Money.pl
RZESZÓW WEATHER
Reklama

NASI PARTNERZY

zamknij

Szanowny Czytelniku !

Zanim klikniesz „Zgadzam się” lub zamkniesz to okno, prosimy o przeczytanie tej informacji. Prosimy w niej o Twoją dobrowolną zgodę na przetwarzanie Twoich danych osobowych przez naszych partnerów biznesowych oraz przekazujemy informacje o tzw. cookies i o przetwarzaniu przez nas Twoich danych osobowych. Klikając „Zgadzam się” lub zamykając okno, zgadzasz się na poniższe. Możesz też odmówić zgody lub ograniczyć jej zakres.

Zgoda

Jeśli chcesz zgodzić się na przetwarzanie przez Zaufanych Partnerów Grupy SAGIER Twoich danych osobowych, które udostępniasz w historii przeglądania stron i aplikacji internetowych, w celach marketingowych (obejmujących zautomatyzowaną analizę Twojej aktywności na stronach internetowych i w aplikacjach w celu ustalenia Twoich potencjalnych zainteresowań dla dostosowania reklamy i oferty) w tym na umieszczanie znaczników internetowych (cookies itp.) na Twoich urządzeniach i odczytywanie takich znaczników, kliknij przycisk „Przejdź do serwisu” lub zamknij to okno.
Jeśli nie chcesz wyrazić zgody, kliknij „Nie teraz”. Wyrażenie zgody jest dobrowolne. Możesz edytować zakres zgody, w tym wycofać ją całkowicie, przechodząc na naszą stronę polityki prywatności. Powyższa zgoda dotyczy przetwarzania Twoich danych osobowych w celach marketingowych Zaufanych Partnerów. Zaufani Partnerzy to firmy z obszaru e-commerce i reklamodawcy oraz działające w ich imieniu domy mediowe i podobne organizacje, z którymi Grupa SAGIER współpracuje.
Podmioty z Grupy SAGIER w ramach udostępnianych przez siebie usług internetowych przetwarzają Twoje dane we własnych celach marketingowych w oparciu o prawnie uzasadniony, wspólny interes podmiotów Grupy SAGIER. Przetwarzanie takie nie wymaga dodatkowej zgody z Twojej strony, ale możesz mu się w każdej chwili sprzeciwić. O ile nie zdecydujesz inaczej, dokonując stosownych zmian ustawień w Twojej przeglądarce, podmioty z Grupy SAGIER będą również instalować na Twoich urządzeniach pliki cookies i podobne oraz odczytywać informacje z takich plików. Bliższe informacje o cookies znajdziesz w akapicie „Cookies” pod koniec tej informacji.

Administrator danych osobowych

Administratorami Twoich danych są podmioty z Grupy SAGIER czyli podmioty z grupy kapitałowej SAGIER, w której skład wchodzą Sagier Sp. z o.o. ul. Mieszka I 48/50, 35-303 Rzeszów oraz Podmioty Zależne. Ponadto, w świetle obowiązującego prawa, administratorami Twoich danych w ramach poszczególnych Usług mogą być również Zaufani Partnerzy, w tym klienci.
PODMIOTY ZALEŻNE:
http://www.biznesistyl.pl/
http://poradnikbudowlany.eu/
http://modnieizdrowo.pl/
http://www.sagier.pl/
Jeżeli wyrazisz zgodę, o którą wyżej prosimy, administratorami Twoich danych osobowych będą także nasi Zaufani Partnerzy. Listę Zaufanych Partnerów możesz sprawdzić w każdym momencie na stronie naszej polityki prywatności i tam też zmodyfikować lub cofnąć swoje zgody.

Podstawa i cel przetwarzania

Twoje dane przetwarzamy w następujących celach:
• 1. Jeśli zawieramy z Tobą umowę o realizację danej usługi (np. usługi zapewniającej Ci możliwość zapoznania się z jednym z naszych serwisów w oparciu o treść regulaminu tego serwisu), to możemy przetwarzać Twoje dane w zakresie niezbędnym do realizacji tej umowy.
• 2. Zapewnianie bezpieczeństwa usługi (np. sprawdzenie, czy do Twojego konta nie loguje się nieuprawniona osoba), dokonanie pomiarów statystycznych, ulepszanie naszych usług i dopasowanie ich do potrzeb i wygody użytkowników (np. personalizowanie treści w usługach), jak również prowadzenie marketingu i promocji własnych usług (np. jeśli interesujesz się motoryzacją i oglądasz artykuły w biznesistyl.pl lub na innych stronach internetowych, to możemy Ci wyświetlić reklamę dotyczącą artykułu w serwisie biznesistyl.pl/automoto. Takie przetwarzanie danych to realizacja naszych prawnie uzasadnionych interesów.
• 3. Za Twoją zgodą usługi marketingowe dostarczą Ci nasi Zaufani Partnerzy oraz my dla podmiotów trzecich. Aby móc pokazać interesujące Cię reklamy (np. produktu, którego możesz potrzebować) reklamodawcy i ich przedstawiciele chcieliby mieć możliwość przetwarzania Twoich danych związanych z odwiedzanymi przez Ciebie stronami internetowymi. Udzielenie takiej zgody jest dobrowolne, nie musisz jej udzielać, nie pozbawi Cię to dostępu do naszych usług. Masz również możliwość ograniczenia zakresu lub zmiany zgody w dowolnym momencie.

Twoje dane przetwarzane będą do czasu istnienia podstawy do ich przetwarzania, czyli w przypadku udzielenia zgody do momentu jej cofnięcia, ograniczenia lub innych działań z Twojej strony ograniczających tę zgodę, w przypadku niezbędności danych do wykonania umowy, przez czas jej wykonywania i ewentualnie okres przedawnienia roszczeń z niej (zwykle nie więcej niż 3 lata, a maksymalnie 10 lat), a w przypadku, gdy podstawą przetwarzania danych jest uzasadniony interes administratora, do czasu zgłoszenia przez Ciebie skutecznego sprzeciwu.

Przekazywanie danych

Administratorzy danych mogą powierzać Twoje dane podwykonawcom IT, księgowym, agencjom marketingowym etc. Zrobią to jedynie na podstawie umowy o powierzenie przetwarzania danych zobowiązującej taki podmiot do odpowiedniego zabezpieczenia danych i niekorzystania z nich do własnych celów.

Cookies

Na naszych stronach używamy znaczników internetowych takich jak pliki np. cookie lub local storage do zbierania i przetwarzania danych osobowych w celu personalizowania treści i reklam oraz analizowania ruchu na stronach, aplikacjach i w Internecie. W ten sposób technologię tę wykorzystują również podmioty z Grupy SAGIER oraz nasi Zaufani Partnerzy, którzy także chcą dopasowywać reklamy do Twoich preferencji. Cookies to dane informatyczne zapisywane w plikach i przechowywane na Twoim urządzeniu końcowym (tj. twój komputer, tablet, smartphone itp.), które przeglądarka wysyła do serwera przy każdorazowym wejściu na stronę z tego urządzenia, podczas gdy odwiedzasz strony w Internecie. Szczegółową informację na temat plików cookie i ich funkcjonowania znajdziesz pod tym linkiem. Pod tym linkiem znajdziesz także informację o tym jak zmienić ustawienia przeglądarki, aby ograniczyć lub wyłączyć funkcjonowanie plików cookies itp. oraz jak usunąć takie pliki z Twojego urządzenia.

Twoje uprawnienia

Przysługują Ci następujące uprawnienia wobec Twoich danych i ich przetwarzania przez nas, inne podmioty z Grupy SAGIER i Zaufanych Partnerów:
1. Jeśli udzieliłeś zgody na przetwarzanie danych możesz ją w każdej chwili wycofać (cofnięcie zgody oczywiście nie uchyli zgodności z prawem przetwarzania już dokonanego na jej podstawie);
2. Masz również prawo żądania dostępu do Twoich danych osobowych, ich sprostowania, usunięcia lub ograniczenia przetwarzania, prawo do przeniesienia danych, wyrażenia sprzeciwu wobec przetwarzania danych oraz prawo do wniesienia skargi do organu nadzorczego, którym w Polsce jest Prezes Urzędu Ochrony Danych Osobowych. Pod tym adresem znajdziesz dodatkowe informacje dotyczące przetwarzania danych i Twoich uprawnień.