Reklama

Dom

Organiczne jedzenie – mikroliście z parapetu

Jadwiga Brzozowska
Dodano: 06.12.2021
58327_geens
Share
Udostępnij
Niemal w każdym sklepie ogrodniczym można kupić nasiona do samodzielnej uprawy roślin na zbiór małych listków. Zamiast kupować gotową zieleninę, wyhodujmy ją w domowym zaciszu. 
 
Mikroliście to siewki różnych roślin z wykształconymi liścieniami i maksymalnie dwoma listkami właściwymi. Uprawiamy je po to, aby spożywać zdrową, wolną od chemii zieleninę. Mikroliście to samo zdrowie. Zawierają one witaminy tj.: C, E, K, A, kartenoidy oraz błonnik.
 
Namoczone wcześniej nasiona wybranych roślin wysiewamy do pojemnika, może być zamykany, na cienką warstwę podłoża – wystarczy dosłownie 3 cm. Jeśli kupujemy podłoże w sklepie, musi być przeznaczone do uprawy ekologicznej. Pozostałe podłoża nie spełniają norm do takiej uprawy. Nasiona można również wysiać do podłoża kokosowego, które można wykorzystać do uprawy do 3 razy pod warunkiem, że nie pojawi się na nim pleśń.
 
Do uprawy można wykorzystać zwykłe ale wyparzone pojemniki z otworami na odpływający nadmiar wody lub mikro szklarenki z wentylacją lub tzw. jajka do microgreens. Małe „parapetowe” szklarenki można kupić już za 50 zł, a jajka za 15 zł. Nasiona na microgreens kupimy już za 5 zł.
 
Światło jest niezbędne do wzrostu niemal każdej rośliny. Doniczki lub pojemniki ustawiamy na nasłonecznionym parapecie, w ciepłym ale nie za gorącym miejscu. W odpowiednich warunkach nasiona kiełkują już po 2-3 dniach. 

Kiełkujące nasiona potrzebują odpowiedniej ilości wilgoci – czyli po wysiewie w wilgotne podłoże przykrywamy pojemnik za pomocą folii. Gdy rozpoczną się wschody okrycia zdejmujemy, a potem zraszamy kiełkujące i rosnące rośliny. Zbiory zazwyczaj rozpoczynamy po 10-14 dniach od wykiełkowania, dlatego warto wysiewać w różnych terminach. Młode roślinki wycinamy za pomocą nożyczek.
 
W sklepie kupujemy wiele mieszanek lub osobno pakowanych gatunków roślin przeznaczonych do uprawy na microgreens np.: rzeżuchę, rzodkiewkę, słonecznik, koper, bazylię, sałaty, brokuły, jarmuż, mizunę, rukiew wodną, kalarepę, kapusty, groch, szpinak, szczaw, szarłat, ogórecznik, gorczycę, cykorię. Warto kupić kilka gatunków i cieszyć się z ekologicznej uprawy.
Share
Udostępnij
Reklama
Reklama
Reklama
Reklama

Nasi partnerzy