Reklama
Reklama

Jak uprawiać boczniaki

A A A
Jadwiga Brzozowska

Dodano: 13-12-2021

Fot. Pixabay

Fot. Pixabay

Boczniaki można uprawiać na pniach lub na belach słomy. Uprawa nie jest trudna, a pożytki na talerzu duże.
 
Późną jesienią na pniach topoli, buka lub olchy można znaleźć owocniki boczniaka ostrygowatego. Jeśli nie rosną one w parku, rezerwacie lub przy drodze, można zebrać owocniki i po obgotowaniu spożytkować. Z pni dachówkowato wyrastają początkowo ciemno szare kapelusze o szerokości do 30 cm. Są one osadzone na  krótkiej, z boku rosnącej nóżce. Miąższ jest biały, zwarty, z wyraźnym leśnym zapachem. Poszczególne owocniki dojrzewają w różnym czasie, ale najsmaczniejsze są młode egzemplarze.
 
Boczniaki są bogate w łatwo przyswajalne białko, aminokwasy, witaminy z grupy B i sole mineralne. Boczniaki można przechowywać w lodówce przez kilka dni, można je mrozić, marynować, suszyć i na bieżąco jeść. Po obgotowaniu i szybkim obsmażeniu na niewielkiej ilości oleju lub masła są niezwykle smaczne i pożywne, choć l00g zawiera tylko 30 kcal.
Reklama
 
Boczniaki można uprawiać na pniach lub na belach słomy. Do uprawy wybieramy pnie topoli, brzozy, wierzby, graba, klonu. Drewno musi być zdrowe i świeże lub składowane nie dłużej niż 3-4 miesiące. Wybieramy pnie o średnicy 40-50 cm, rozcinamy je na plastry o długości 30-40 cm, nacinamy je w połowie wysokości na głębokość do 2/3 średnicy pniaka i szerokość 1-2 cm. Można też nawiercić otwory o średnicy do 2 cm i głębokości 8-10 cm. Tak przygotowane pniaki warto namoczyć, najlepiej gdy umieszczone są w dołku. Nacięcia wypełniamy grzybnią i okrywamy folią, która zabezpieczy grzybnię przed wysychaniem. 
 
Tak zaszczepione pniaki przechowujemy w zacienionym i wilgotnym miejscu z temperaturą 12-25°C. W temperaturze 20°C grzybnia porasta pień w ciągu około 4 tygodni. Gdy po tym czasie nadejdzie mróz, to już nie zaszkodzi grzybni. Jednak, gdyby miały wystąpić silne mrozy, pniaki należy przykryć lub przenieść w cieplejsze miejsce. Podczas uprawy trzeba zadbać o wysoką wilgotność powietrza. Pniaki okrywamy liśćmi lub perforowaną folią, pod którą grzybnia tak szybko nie wyschnie, ale co pewien czas i tak należy sprawdzać jej wilgotność. Gdy boczniaki zaczną owocować, to plonowanie trwa przez 2-5 lat z przerwami, od kilku tygodni do kilku miesięcy. 
 
Boczniaki najłatwiej uprawia się na słomie pszennej lub żytniej. Słoma musi być czysta, sucha, zdrowa i nawilżona ciepłą wodą. Sieczkę wkładamy do dużego worka i moczymy przez klika godzin. Czynność powtarzamy przynajmniej dwukrotnie, a potem pozwalamy na odcieknięcie nadmiaru wody. Belę moczymy do 10 dni w tej samej wodzie. Gdy słoma jest gotowa mieszamy ją z grzybnią. Jedno opakowanie grzybni o wadze l kg wystarcza na 20-30 kg mokrej sieczki - jeden perforowany worek. Strzępki grzybni najszybciej rosną w temperaturze 15-25°C i są dobrze widoczne, ponieważ są białe. Po 4-6 tygodniach poszerzamy zrobione wcześniej otwory – nacinamy je na krzyż o rozmiarach 2-3 cm. Gdy podrosną kapelusze delikatnie wycinamy je i cały czas nawilżmy słomę. Podłoże nie może wyschnąć, bo nie będzie grzybów. Po 5 miesiącach uprawy wymieniamy słomę. Słoma jest dobrym nawozem organicznym, który możemy wykorzystać w ogrodzie. Czasem, gdy słomę wyrzucimy na kompost, owocniki jeszcze będą pojawiać się, dopóki nie przyjdzie duży mróz.
Reklama
 
Uprawę można zakładać od marca do października. Belki słomiane można trzymać na zewnątrz, w szklarni, a zimą w widnym ale wilgotnym pomieszczeniu. Najwięcej owocników pojawia się przy temperaturze 10-20 stopni C i przy wilgotności 80%.
 
Z boczniaka można zrobić kotlet schabowy: po krótkim obgotowaniu kapelusz traktujemy jak mięso: panierujemy i smażymy. Podajemy z surówkami i ziemniakami. Grzyby można podsmażyć z cebulką i w ten sposób zrobimy bazę pod jajecznicę lub dodatek do befsztyku.
 
Grzybnię boczniaka ostrygowatego i cytrynowego bez problemu można kupić w dobrych sklepach ogrodniczych, a już na pewno w Internecie. Cena waha się od 12 zł za 1 paczkę do 60 zł za zestaw czterech gatunków boczniaków: ostrygowatego, cytrynowego, różowego i mikołajkowego eryngii. Boczniaki zaszczepione na pniu kosztują około 80 zł.
Reklama
Reklama
Reklama
zobacz więcej

POLECANE

RZESZÓW WEATHER
Reklama

NASI PARTNERZY

zamknij

Szanowny Czytelniku !

Zanim klikniesz „Zgadzam się” lub zamkniesz to okno, prosimy o przeczytanie tej informacji. Prosimy w niej o Twoją dobrowolną zgodę na przetwarzanie Twoich danych osobowych przez naszych partnerów biznesowych oraz przekazujemy informacje o tzw. cookies i o przetwarzaniu przez nas Twoich danych osobowych. Klikając „Zgadzam się” lub zamykając okno, zgadzasz się na poniższe. Możesz też odmówić zgody lub ograniczyć jej zakres.

Zgoda

Jeśli chcesz zgodzić się na przetwarzanie przez Zaufanych Partnerów Grupy SAGIER Twoich danych osobowych, które udostępniasz w historii przeglądania stron i aplikacji internetowych, w celach marketingowych (obejmujących zautomatyzowaną analizę Twojej aktywności na stronach internetowych i w aplikacjach w celu ustalenia Twoich potencjalnych zainteresowań dla dostosowania reklamy i oferty) w tym na umieszczanie znaczników internetowych (cookies itp.) na Twoich urządzeniach i odczytywanie takich znaczników, kliknij przycisk „Przejdź do serwisu” lub zamknij to okno.
Jeśli nie chcesz wyrazić zgody, kliknij „Nie teraz”. Wyrażenie zgody jest dobrowolne. Możesz edytować zakres zgody, w tym wycofać ją całkowicie, przechodząc na naszą stronę polityki prywatności. Powyższa zgoda dotyczy przetwarzania Twoich danych osobowych w celach marketingowych Zaufanych Partnerów. Zaufani Partnerzy to firmy z obszaru e-commerce i reklamodawcy oraz działające w ich imieniu domy mediowe i podobne organizacje, z którymi Grupa SAGIER współpracuje.
Podmioty z Grupy SAGIER w ramach udostępnianych przez siebie usług internetowych przetwarzają Twoje dane we własnych celach marketingowych w oparciu o prawnie uzasadniony, wspólny interes podmiotów Grupy SAGIER. Przetwarzanie takie nie wymaga dodatkowej zgody z Twojej strony, ale możesz mu się w każdej chwili sprzeciwić. O ile nie zdecydujesz inaczej, dokonując stosownych zmian ustawień w Twojej przeglądarce, podmioty z Grupy SAGIER będą również instalować na Twoich urządzeniach pliki cookies i podobne oraz odczytywać informacje z takich plików. Bliższe informacje o cookies znajdziesz w akapicie „Cookies” pod koniec tej informacji.

Administrator danych osobowych

Administratorami Twoich danych są podmioty z Grupy SAGIER czyli podmioty z grupy kapitałowej SAGIER, w której skład wchodzą Sagier Sp. z o.o. ul. Mieszka I 48/50, 35-303 Rzeszów oraz Podmioty Zależne. Ponadto, w świetle obowiązującego prawa, administratorami Twoich danych w ramach poszczególnych Usług mogą być również Zaufani Partnerzy, w tym klienci.
PODMIOTY ZALEŻNE:
http://www.biznesistyl.pl/
http://poradnikbudowlany.eu/
http://modnieizdrowo.pl/
http://www.sagier.pl/
Jeżeli wyrazisz zgodę, o którą wyżej prosimy, administratorami Twoich danych osobowych będą także nasi Zaufani Partnerzy. Listę Zaufanych Partnerów możesz sprawdzić w każdym momencie na stronie naszej polityki prywatności i tam też zmodyfikować lub cofnąć swoje zgody.

Podstawa i cel przetwarzania

Twoje dane przetwarzamy w następujących celach:
• 1. Jeśli zawieramy z Tobą umowę o realizację danej usługi (np. usługi zapewniającej Ci możliwość zapoznania się z jednym z naszych serwisów w oparciu o treść regulaminu tego serwisu), to możemy przetwarzać Twoje dane w zakresie niezbędnym do realizacji tej umowy.
• 2. Zapewnianie bezpieczeństwa usługi (np. sprawdzenie, czy do Twojego konta nie loguje się nieuprawniona osoba), dokonanie pomiarów statystycznych, ulepszanie naszych usług i dopasowanie ich do potrzeb i wygody użytkowników (np. personalizowanie treści w usługach), jak również prowadzenie marketingu i promocji własnych usług (np. jeśli interesujesz się motoryzacją i oglądasz artykuły w biznesistyl.pl lub na innych stronach internetowych, to możemy Ci wyświetlić reklamę dotyczącą artykułu w serwisie biznesistyl.pl/automoto. Takie przetwarzanie danych to realizacja naszych prawnie uzasadnionych interesów.
• 3. Za Twoją zgodą usługi marketingowe dostarczą Ci nasi Zaufani Partnerzy oraz my dla podmiotów trzecich. Aby móc pokazać interesujące Cię reklamy (np. produktu, którego możesz potrzebować) reklamodawcy i ich przedstawiciele chcieliby mieć możliwość przetwarzania Twoich danych związanych z odwiedzanymi przez Ciebie stronami internetowymi. Udzielenie takiej zgody jest dobrowolne, nie musisz jej udzielać, nie pozbawi Cię to dostępu do naszych usług. Masz również możliwość ograniczenia zakresu lub zmiany zgody w dowolnym momencie.

Twoje dane przetwarzane będą do czasu istnienia podstawy do ich przetwarzania, czyli w przypadku udzielenia zgody do momentu jej cofnięcia, ograniczenia lub innych działań z Twojej strony ograniczających tę zgodę, w przypadku niezbędności danych do wykonania umowy, przez czas jej wykonywania i ewentualnie okres przedawnienia roszczeń z niej (zwykle nie więcej niż 3 lata, a maksymalnie 10 lat), a w przypadku, gdy podstawą przetwarzania danych jest uzasadniony interes administratora, do czasu zgłoszenia przez Ciebie skutecznego sprzeciwu.

Przekazywanie danych

Administratorzy danych mogą powierzać Twoje dane podwykonawcom IT, księgowym, agencjom marketingowym etc. Zrobią to jedynie na podstawie umowy o powierzenie przetwarzania danych zobowiązującej taki podmiot do odpowiedniego zabezpieczenia danych i niekorzystania z nich do własnych celów.

Cookies

Na naszych stronach używamy znaczników internetowych takich jak pliki np. cookie lub local storage do zbierania i przetwarzania danych osobowych w celu personalizowania treści i reklam oraz analizowania ruchu na stronach, aplikacjach i w Internecie. W ten sposób technologię tę wykorzystują również podmioty z Grupy SAGIER oraz nasi Zaufani Partnerzy, którzy także chcą dopasowywać reklamy do Twoich preferencji. Cookies to dane informatyczne zapisywane w plikach i przechowywane na Twoim urządzeniu końcowym (tj. twój komputer, tablet, smartphone itp.), które przeglądarka wysyła do serwera przy każdorazowym wejściu na stronę z tego urządzenia, podczas gdy odwiedzasz strony w Internecie. Szczegółową informację na temat plików cookie i ich funkcjonowania znajdziesz pod tym linkiem. Pod tym linkiem znajdziesz także informację o tym jak zmienić ustawienia przeglądarki, aby ograniczyć lub wyłączyć funkcjonowanie plików cookies itp. oraz jak usunąć takie pliki z Twojego urządzenia.

Twoje uprawnienia

Przysługują Ci następujące uprawnienia wobec Twoich danych i ich przetwarzania przez nas, inne podmioty z Grupy SAGIER i Zaufanych Partnerów:
1. Jeśli udzieliłeś zgody na przetwarzanie danych możesz ją w każdej chwili wycofać (cofnięcie zgody oczywiście nie uchyli zgodności z prawem przetwarzania już dokonanego na jej podstawie);
2. Masz również prawo żądania dostępu do Twoich danych osobowych, ich sprostowania, usunięcia lub ograniczenia przetwarzania, prawo do przeniesienia danych, wyrażenia sprzeciwu wobec przetwarzania danych oraz prawo do wniesienia skargi do organu nadzorczego, którym w Polsce jest Prezes Urzędu Ochrony Danych Osobowych. Pod tym adresem znajdziesz dodatkowe informacje dotyczące przetwarzania danych i Twoich uprawnień.